Politiikka

Sipilää opastanut professori vertaa sote-uudistusta väärin­päin pyörivään sirkkeliin – kaikki meni metsään, kun keskusta ja kokoomus tekivät historiallisen kompromissin, hän sanoo

Sote-keskuksilta puuttuu emeritusprofessori Martti Kekomäen mielestä intressi hoitaa potilas valmiiksi. Sen sijaan niillä on intressi kirjoittaa lähete erikoissairaanhoitoon.

Emeritusprofessori, lääketieteen ja kirurgian tohtori Martti Kekomäki osti taannoin sirkkelin. Hän kokosi sen mielestään huolellisesti, mutta käynnistettäessä sirkkeli parkaisi pahasti ja sen terä alkoi pyöriä väärinpäin.

Kekomäki arveli ostaneensa sekundaa ja soitti tuohtuneena ystävälleen, joka alkoi nauraa ja kehotti tohtoria vaihtamaan napojen paikat. Kekomäki oli tehnyt sirkkelin kytkennät väärässä järjestyksessä.

Saman virheen on Kekomäen mielestä tehnyt hallitus sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) uudistuksen kanssa: hallituksella on oikeat osat, mutta se etenee väärässä järjestyksessä.

Siksi sote-sirkkeli tulee pyörimään väärään suuntaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kekomäen ajatukset sirkkeleistä ja sotesta ovat kuuntelemisen arvoisia, koska hän on yksi alan keskeisistä asiantuntijoista. Hän opasti jo aloittelevaa keskustan puheenjohtajaa Juha Sipilää, kun sotea yritettiin eteenpäin viime hallituskaudella.

Myös hallitus on kuunnellut hänen näkemyksiään. Kekomäki oli sote-asiantuntijana Sipilän hallituksen hallitusneuvotteluissa.

Mutta nyt eduskuntaan tuleva sote-viritys ei vastaa hänen ajatuksiaan.

”Juha Sipilä on sanonut, että he ovat kuulleet Euroopan parhaita asiantuntijoita, mutta he eivät ole korvaansa lotkauttaneet Suomen parhaille asiantuntijoille”, Kekomäki sanoo.

Kekomäki ennustaa muun muassa, että sote-uudistuksen myötä nykyiset terveyskeskusjonot vaihtavat paikkaa: jatkossa sairaalaan ja jatkohoitoon joutuu jonottamaan. Hallitus on lupaillut valvoa lähetekäytäntöä, mutta Kekomäen mukaan se ei ole pikku juttu.

”Valvonta ei tällä alalla ole ilmaista.”

Sote-uudistuksessa kaikki meni hänen mielestään metsään siinä vaiheessa, kun keskusta ja kokoomus tekivät historiallisen kompromissin: keskusta sai 18 maakuntaa ja kokoomus valinnanvapauden, eikä toista tule ilman toista.

”Siitä eteenpäin tämä on ollut yhtä tuskien taivalta”, Kekomäki huokaa.

Myös hallitukselle on vielä edessä tuskien taivalta soten parissa.

Tänään torstaina hallituksen on määrä antaa eduskunnalle lakiesityksensä yhdestä soten pitkään kiistellystä yksityiskohdasta eli siitä, miten suomalaiset saisivat vastaisuudessa valita yksityisiä ja julkisia sosiaali- ja terveyspalveluita.

Hallituksen esittämän valinnanvapauden myötä yksityiset yritykset saavat tulla julkisen rinnalle tarjoamaan perustason sote-palveluita.

On kuitenkin epäselvää, meneekö laki eduskunnasta läpi. Myös hallituspuolueissa on epäilyjä, korjaako sote-uudistus terveydenhuollon ongelmat. Viime viikolla kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki aiheutti kovan kohun ilmoittaessaan, ettei hän aio äänestää hallituksen sote-esityksen puolesta.

Kekomäki itse ei ole minkään puolueen jäsen. Hän luonnehtii olevansa ”patamusta porvari”. Hän poikkeaa useimmista sote-kriitikoista siinä, että hänellä on myös ehdotuksia, miten soten voisi pelastaa.

Mutta mennään ensin Kekomäen huolenaiheisiin.

Kekomäki ei vastusta perusajatusta, että sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy kuntien vastuulta ”leveämmille hartioille” eli maakunnille. Näitä on tosin hänen mielestään liikaa, mutta määrän kanssa voi elää.

Sen sijaan Kekomäki arvostelee ankarasti tapaa, jolla valinnanvapaus yritetään toteuttaa.

Ongelmat kiteytyvät ensinnäkin siihen, että hallituksen mallissa kukaan ei ota kokonaisvastuuta potilaasta.

Suurista puheista huolimatta niin sanottu integraatio eli kaikkien toimijoiden tehokas työnjako ja palveluiden yhteensovitus ei toteudu. Kekomäen mukaan perusterveydenhuollon, sosiaalitoimen ja erikoissairaanhoidon välistä pitäisi hävittää raja-aidat.

Lisäksi Kekomäen mielestä soten rahoitusmalliin on sisäänrakennettu isoja ongelmia.

Tulevat sote-keskukset saavat maakunnalta vakiosumman jokaista sote-keskukseen listautunutta asiakasta kohti. Tätä sanotaan kapitaatiomalliksi.

Se on parempi vaihtoehto kuin toimenpidekohtainen rahoitus, joka kannustaisi sote-keskuksia väärin. Niiden kannattaisi tehdä potilaalle mahdollisimman paljon toimenpiteitä, koska niistä saisi rahaa.

Mutta nyt valittu rahoitusmalli ei ole ongelmaton sekään. Nyt sote-keskukselle on sitä kannattavampaa, mitä vähemmän asiakkaan hoidosta tulee kuluja.

”Niiltä puuttuu intressi hoitaa potilas valmiiksi. Sen sijaan niillä on intressi kirjoittaa lähete erikoissairaanhoitoon”, Kekomäki sanoo.

”Tämä järjestelmä ei tule säästämään rahaa, se tulee hukkaamaan rahaa.”

Mitä pitäisi tehdä? Kekomäki sanoo oivaltaneensa, että valinnanvapautta ei pidä toteuttaa kuten hallitus suunnittelee – että potilas saisi valita yksittäisten erillisten tuottajien eli sote-keskusten välillä.

Sen sijaan maakuntien sisällä väestö pitäisi jakaa alueellisiin isompiin kokonaisuuksiin, minimissään 50 000 hengen pooleihin, joista tuottajien pitäisi ottaa kokonaisvastuu. Maakunta voisi kilpailuttamalla antaa tällaisen poolin vaikka yksityisen yrityksen hoitoon.

Yritys ei saisi valikoida, keitä poolissa on. Siellä olisi terveitä ihmisiä, nuoria, vanhoja, päihde- ja mielenterveyspotilaita ja niin edelleen.

Asiakas saisi vaihtaa poolia, jos oman poolin toiminta ei miellytä. Hän veisi mennessään toiseen pooliin sen verran rahaa kuin on hänen hoitonsa laskennallinen riski.

Tällaiset alueelliset väestökokonaisuudet ovat Kekomäen mielestä ainoa tapa saada kustannukset hallintaan. Yksityisillä yrityksillä olisi mahdollisuus toimia myös poolien sisällä.

”Meillä on paljon toimintoja, joita ei voi hoitaa ilman yksityisiä palveluntuottajia. Esimerkiksi hammashoidossa niillä on iso rooli”, Kekomäki sanoo.

Hän ehdottaa, että että yksityiset toimijat voisivat muodostaa osuuskuntia. Toinen vaihtoehto ovat ”kappaletavarasopimukset”, eli julkinen ostaisi yksityisiltä palveluita tarvittaessa, tiukoin ehdoin ja vastuin.

Kekomäen mallissa on yksi iso ongelma: miten sosiaalialaan liittyvät viranomaistoiminnat hoidettaisiin? Poolijako onnistuisi tiheästi asutuilla alueilla, mutta entä harvaan asutuilla? Nämä voisivat olla ongelma myös perustuslain kannalta.

”Meidän pitäisi istua rauhassa alas ja miettiä, mitä hyvää meillä on nyt. Ihan oleellista olisi, ettei sotkettaisi nykysysteemiä. Pelkään, että nyt kirjoitellaan lakeja, jotka halvaannuttavat koko homman”, Kekomäki sanoo.

Kekomäki toivoo, että eri puolilla Suomea tehdyt oikeansuuntaiset järjestelyt saisivat jatkaa – esimerkiksi Pohjois-Karjalan Siun Sote, jota hän on seurannut sivusta.

Siun Sotessa perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen välisiä raja-aitoja on kaadettu, kustannukset saatu hallintaan ja jonoja purettu. Iso osa perustuu itse koottuun tietojärjestelmään.

Sirkkeli pyörii oikeaan suuntaan.

Fakta

Valinnanvapaus tulee eduskuntaan


 Hallitus antaa esityksen sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauslaiksi torstaina.

 Eduskuntakäsittely alkaa ensi viikolla lähetekeskustelulla, josta voi ennustaa kovasanaista.

 Valinnanvapauslaki oli jo kertaalleen eduskunnassa, mutta se kaatui perustuslakivaliokunnassa.

 Eduskunnan on tarkoitus hyväksyä kaikki maakunta- ja sote-uudistuksen lait kesäkuussa, jotta uudistus saataisiin voimaan 1.1.2020 alkaen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus
 • Politiikka
 • Hallitus
 • Terveydenhuolto
 • Teija Sutinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  3. 3

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  6. 6

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  7. 7

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  8. 8

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  9. 9

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  10. 10

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää