Politiikka |HS seuraa

Ministeri Saarikko: ”Menestyminen on kompastelua” – Hallitus antoi sote-uudistuksen kiistellyn ytimen edus­kunnan ruodittavaksi, lue HS:n seuranta tiedotustilaisuudesta

Hallituksen laaja lakipaketti säätelee sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi myös maakuntien muita tehtäviä ja uutta valtion lupa- ja valvontavirastoa Luovaa. Uudeksi kiistan aiheeksi ovat nyt nousseet etenkin ympäristöluvat ja niistä valittaminen.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen suurin uudistus siirtyi torstaina eduskunnan ruodittavaksi, kun kiistelty esitys sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauslaiksi annettiin eduskunnan käsittelyyn.

Hallitus piti kokouksensa jälkeen tiedotustilaisuuden, jossa pääaiheena oli valinnanvapauslaki, mutta samalla käytiin läpi koko sote- ja maakuntauudistukseen liittyvä lakipaketti. HS seurasi tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä, seuranta on tämän jutun lopussa.

Keskustan kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko esittelivät kokonaisuutta. Heiltä kysyttiin muun muassa, mitä tapahtuu, jos kokoomukselle tärkeä valinnanvapaus kaatuu eduskunnassa.

Ministerit eivät lähteneet jossittelemaan asialla, mutta korostivat, että kyseessä on maakuntauudistuksen kanssa yhteen nivottu kokonaisuus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä on kokonaisuus, siitä olemme koko ajan lähteneet hallituksessa”, totesi Vehviläinen.

Myös hallituksen omista riveistä on arvosteltu uudistusta. Ylen torstaina julkaiseman kyselyn mukaan osa kokoomuksen kansanedustajista epäröi vielä kantaansa sote-uudistukseen.

Eduskunta pääsee äänestämään sotesta kesäkuussa, ja hallituksen enemmistö on niukka.

”Menestys on kompastelua epäonnistumisesta epäonnistumiseen ilman innostuksen kadottamista”, sanoi Saarikko puheenvuoronsa aluksi uudistuksen vaiheista siteeraten Britannian pitkäaikaista pääministeriä Winston Churchilliä.

Hän sanoi muun muassa, että lakiesitystä muokatessa on koetettu nyt kuunnella vahvasti perustuslakivaliokunnan aiempaa kritiikkiä. Saarikko sanoi olevansa ”nöyrin mutta luottavaisin mielin” sen suhteen, että esitys läpäisee perustuslakivaliokunnan seulan.

Hallitus esittää sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista, uusien maakuntien perustamista ja myös kokonaan uutta Valtion lupa- ja valvontavirastoa Luovaa, johon yhdistetään nykyiset aluehallintovirastot eli avit sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset eli elyt.

Suuri osa lakipaketin osasista on jo aiemmin annettu eduskunnan käsittelyyn, mutta nyt on valmistunut hallituksen esitys myös valinnanvapaudesta. Se on kiistellyin, mutta etenkin hallituspuolue kokoomukselle tärkeä uudistuksen osa. Keskustalle uudistuksessa keskeistä on, että uudistuksen myötä Suomeen perustetaan uusi hallinnon taso, 18 maakuntaa.

Valinnanvapaus tarkoittaa asiakkaan oikeutta valita, mistä hän saa sosiaali- ja terveyspalveluja. Julkisesti rahoitettuja sosiaali- ja terveyspalveluja voisivat vastedes tarjota julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat, kuten järjestöt ja säätiöt. Asiakasmaksut olisivat samat kaikilla palveluntarjoajilla.

Sote-keskukset aloittaisivat 1. tammikuuta 2021 ja hammashoitolat 1. tammikuuta 2022. Jo vuodesta 2020 alkaen maakunnan on määrä järjestää kaikki julkisesti rahoitetut sosiaali- ja terveyspalvelut.

Maakunnan liikelaitos tarjoaisi omien sote-keskusten ja hammashoitoloiden lisäksi kaikki sosiaalipalvelut ja muut terveyspalvelut, kuten kouluterveydenhuolto, kotihoito ja erikoissairaanhoito sairaaloissa.

Lain mukaan maakunnan liikelaitoksen olisi myönnettävä myös asiakasseteleitä tietyissä palveluissa. Paljon palveluita tarvitseva saisi henkilökohtaisen budjetin, jonka vaulla voisi valita vaikka henkilökohtaisen avustajan.

Ennen joulua hallituspuolueet pääsivät jo kutakuinkin sopuun asiakassetelien rajauksesta niin, että ne koskevat lähinnä perusterveydenhuoltoa eikä kovin laajasti erikoissairaanhoitoa. Nyt lista niistä erikoissairaanhoidon palveluista, joita asiakassetelillä voi saada, on tuotu lain perusteluista itse pykäliin.

Asiakasseteliä pitäisi tarjota esimerkiksi kotihoidossa, asumispalveluissa ja lääkinnällisessä kuntoutuksessa. Lisäksi asiakasseteli olisi myönnettävä, jos hoitotakuun aikarajat ylittyvät. Maakunta voisi käyttää halutessaan asiakasseteliä laajemminkin, kunhan se ei haittaisi palvelujen toimivuutta.

Joulun alla linjattiin myös, että maakunta päättää väestön palvelutarpeen perusteella, mitä erikoisalojen palveluja sote-keskuksen palveluihin sisältyy. Jokaisessa tulisi olla muita kuin yleislääketieteen alaan kuuluvia palveluita lisäksi vähintään kahdelta lääketieteen erikoisalalta, ja maakunta päättäisi, mitä ne olisivat.

Uudistuksella tavoitellaan myös kustannusten nousun hillintää jopa kolmen miljardin euron edestä, mutta ”sote-kapinallisten” mielestä – ja heitä löytyy myös kokoomuksesta ja asiantuntijoiden joukosta – uudistus päinvastoin jopa lisäisi kustannuksia. Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki sai viime viikolla aikaiseksi kovan kohun ilmoittaessaan, että ei tule äänestämään hallituksen sote-esityksen puolesta.

Pääministeri Sipilä on patistanut hallituskumppaneita pitämään eduskuntaryhmänsä ruodussa, jotta jopa parikymmentä vuotta eri hallitusten valmistelema reformi saataisiin vihdoin valmiiksi. Eduskunta päässee äänestämään lakipaketista kesäkuussa.

Sipilän mukaan suunnitelma b on ”tulos tai ulos”, eli hallitus kaatuu, jos eduskunnasta ei löydy enemmistöä uudistuksen taakse. Sipilän mukaan myös pääasiasta eli siitä, että sote-uudistus on välttämätön, vallitsee yksimielisyys.

Kritiikkiä on viime aikoina herättänyt myös kysymys siitä, olisiko sote-uudistus pitänyt lähettää ensin EU:n hyväksyttäväksi kilpailulainsäädännön takia. Hallituksen mukaan sille ei ole tarvetta. Aiemmin myös perustuslakivaliokunta vastusti julkisen terveydenhuollon yhtiöittämistä.

Tuorein kritiikki koskee uutta lupaviranomaista Luovaa. Vihreät ovat nyt heränneet vastustamaan sitä, etteivät ympäristöviranomaiset voisi enää valittaa esimerkiksi luonnonsuojelulain vastaisesti annetusta kaivosluvasta. Nyt avit toimivat lupaviranomaisina ja ely-keskukset saattavat luvista valittaa. Avit ja elyt yhdistyvät uuteen Luovaan, johon menee myös nykyinenValvira.

Lain valmistelijoiden mukaan valitusoikeus esimerkiksi ympäristöluvista ei kuitenkaan poistuisi kokonaan, vaan valittaa voisivat vastakin asianosaiset, kunnat ja maakunnat.

Tiedotustilaisuus päättyy

Tiedotustilaisuus on päättynyt. Kiitos seuraamisesta.

EU-notifikaatiosta

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin, miten EU-notifikaatio vaikuttaisi uudistuksen aikatauluun.

Taustaa: Keskustelua on käyty siitä, pitääkö järjestelmä käyttää EU:n komission arvioitavana. Hallituksen näkemys on ollut, että ei. Tässä HS:n juttu aiheesta:  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005577550.html

Lyhyesti kyse on siitä, olisiko sote-palveluja tuottava maakunnan liikelaitos unionin kilpailuoikeuden vastainen, koska se vääristäisi kilpailua yksityisten sote-tuottajien kanssa. Keskusteluun on vaikuttanut Slovakian tapaus, jonka valossa olisi mahdollista, että Suomen mallissa nähtäisiin oikeudellisia ongelmia.

Maakunta- ja sote-uudistuksen projektijohtajan Päivi Nergin mukaan järjestelmä on vasta vuonna 2022 sillä tavalla valmis, että se voidaan katsoa läpi. Tätä ennen maakunnat vasta ottavat järjestelmiään käytäntöön.

"Tämä on myöskin ollut komission selvä viesti meille epävirallisissa keskusteluissa", Nerg sanoo.

Nergin mielestä oikeusvarmuuden näkökulmasta ei tällä hetkellä edes ole mahdollista saada EU:lta arviota tilanteesta.

Läpäiseekö perustuslakivaliokunnan seulan?

Kysymys: Miten luottavaisia olette, että esitys menee perustuslakivaliokunnasta läpi?

Saarikko sanoo tiivistäen, että valiokunnan aiempaa kritiikkiä on kuunneltu. Esitystä on parannettu. Nyt Saarikko on "nöyrin mutta luottavaisin mielin" asian etenemisen suhteen.

Mitä jos valinnanvapaus kaatuu eduskunnassa?

Mitä jos kokoomukselle tärkeä valinnanvapaus kaatuu eduskunnassa, kysytään.

"Tämä on kokonaisuus, siitä olemme koko ajan lähteneet hallituksessa", sanoo keskustalainen Vehviläinen.

Lakiesitys luettavissa

Koko lakiesitys on luettavissa täältä: http://alueuudistus.fi/documents/1477425/7168024/01+HE+Valinnanvapauslaki+SUOMI.pdf/24304d0f-41e2-4f58-986f-730ed30dc0ab/01+HE+Valinnanvapauslaki+SUOMI.pdf.pdf

Missä palveluissa asiakasseteleitä käytetään?

Maakunnan liikelaitoksen on tarjottava asiakkaalle asiakasseteleitä seuraavissa palveluissa: sosiaalinen kuntoutus, kotihoito, kotipalvelu, asumispalvelut, vammaisten työtoiminta, kotisairaanhoito, lääkinnällinen kuntoutus ja hammasproteettiset hoidot.

Lisäksi niitä voidaan tarjota muissa palveluissa, esimerkiksi vammaisten henkilökohtaisessa avussa, perhetyössä, tukihenkilöiden tai tukiperheiden järjestämisessä jne.

Valita voi 2020 alkaen

Asiakas voi valita haluamansa julkisen tai yksityisen sote-keskuksen 1.10.2020 alkaen. Valintaan sitoudutaan puoleksi vuodeksi. Jos asukas ei valitse itse sote-keskusta, hänet listataan liikelaitoksen sote- keskuksen asiakkaaksi. Jos asiakas ei ole valinnut sote-keskusta vuoden 2023 alkuun mennessä, hänestä tulee parhaiten saavutettavissa olevan sote-keskuksen asiakas.

Saarikko vaikutustena arvioinnista: "Ei ole kovin helppoa"

Saarikko uudistuksen vaikutuksista: yleisesti ottaen "ei ole kovin helppoa" arvioida vaikutuksia. Muun muassa, koska aivan vastaavaa mallia ei ole muualla.

Saarikko asiakasseteleistä

Vain maakunnan oma liikelaitos voi myöntää. Muutoksia tehty lainsäädäntöön valmistelun aikana nimenomaan asiakasseteleiden kohdalla. Seteleitä on lähtökohtaisesti tarjottava . Maakunnalle ne ovat kuitenkin vapaaehtoisia asioissa, jotka liittyvät erikosissairaanhoitoon.

Saarikko kuvaa uudistuksen etenemistä

Saarikko soten viimeisistä vaiheista: Hallituksen punaisena lankana on ollut perustuslakivaliokunnan lausunto. Se ohjasi muun muassa luopumaan yhtiöittämisen velvoitteesta.

Saarikko kertaa valiokunnan reunaehdot: aikataulutus, voimaantulo 2020. Maakunnat astuvat voimaan ja ensin käyttöön tulevat asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetti vammais- ja vanhuspalveluissa. Sen jälkeen askeleittain 2024 saakka.

Saarikko tavoitteista

Saarikko tavoitteista: Tulemme lisäämään palveluiden käyttäjien äänen kuuluvuutta, parannamme saatavuutta, laadun painotus tulee olemaan voimakkaampi.

Saarikko: "Menestyminen on kompastelua"

"Menestyminen on kompastelua" -- perhe- ja peruspalveluministeriksi Annika Saarikko (kesk) aloittaa puheenvuoronsa siteeraamalla Churchilliä. Hän korostaa, että uudistus on aikataulussa.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen kertoo kokonaan uudesta Valtion lupa- ja valvontavirastosta Luovasta, johon yhdistetään nykyiset aluehallintovirastot eli avit sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset eli elyt.

Tervetuloa seuraamaan

Tervetuloa seuraamaan HS:n live-seurantaa hallituksen sote-uudistusta koskevasta tiedotustilaisuudesta. Tilaisuus alkaa aivan hetken kuluttua.

Hallitus antaa paljon kiistaa herättäneen esityksensä sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapaudesta eduskunnan käsittelyyn. Eduskunnalla on kevät aikaa ruotia asiaa. Lakipaketista on määrä äänestää kesäkuussa.

Fakta

Valinnanvapaus tulee eduskuntaan


 Hallitus antaa esityksen sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauslaiksi torstaina.

 Eduskuntakäsittely alkaa ensi viikolla lähetekeskustelulla, josta voi ennustaa kovasanaista.

 Valinnanvapauslaki oli jo kertaalleen eduskunnassa, mutta se kaatui perustuslakivaliokunnassa.

 Eduskunnan on tarkoitus hyväksyä kaikki maakunta- ja sote-uudistuksen lait kesäkuussa, jotta uudistus saataisiin voimaan 1.1.2020 alkaen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harkimo ja Jungner kertovat HS:n yhteishaastattelussa uuden liikkeen tavoitteista: Nettiäänestyksellä voi vaikuttaa kansanedustajan äänestyspäätökseen

  2. 2

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  3. 3

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  4. 4

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  6. 6

   Nina Fagerströmin elämässä ratsastus voitti rakkauden – ”Pitkään minun ei ollut helppoa edes puhua asiasta”

  7. 7

   Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan

  8. 8

   Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus

  9. 9

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  10. 10

   Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  6. 6

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  7. 7

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  10. 10

   Saksa huolestui muslimi­maahanmuuttajien juutalais­vastaisuudesta – keskitysleiri­sanoituksista tunnetun hip hop -duon palkitseminen nosti myrskyn

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  10. 10

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Harkimo ja Jungner kertovat HS:n yhteishaastattelussa uuden liikkeen tavoitteista: Nettiäänestyksellä voi vaikuttaa kansanedustajan äänestyspäätökseen
  3. Kuningatar Viktoria oli vallankahvassa yli 60 vuotta, mutta vähätteli naisia ja itseään: ”Emme sovi hallitsemaan”
  4. Ainakin kymmenen kuoli eläkeuudistusta vastustaneissa mielenosoituksissa Nicaraguassa – varapresidentti eli presidentin vaimo vertasi mielenosoittajia vampyyreihin
  5. Harry Harkimo aikoo luopua Jokerit-omistuksestaan syksyyn mennessä – tavoitteena on saada seuralle ”suomalainen koti”
  6. Pääministeri Sipilä: Työmarkkinoiden ja perusturvan uudistuksia on jatkettava
  7. Arkkitehtuuri­museon entisen johtajan luotto­korttilaskuista paljastui puutteita: Tarkastajat kävivät läpi 100 000 euron laskut, vain 7 000 euron kuluista asianmukaiset selvitykset
  8. Sirkoista kehitellään ruokaa ihmisille, mutta miksi edullinen ja erinomainen ruokakala silakka kelpaa vain rehuksi?
  9. Tunti sitten
  10. Italian korkeat virkamiehet saivat pitkät vankeustuomiot salaisista neuvotteluista mafian kanssa – ”Kun tuomareita räjäytettiin ilmaan, valtion ihmiset auttoivat Cosa Nostraa”
  11. Diplomiekonomi Harry Harkimo on onnistunut suututtamaan ihmisiä koko aikuisikänsä – näin hän puhui HS:lle maineestaan ja ärsyttävyydestään 50-vuotishaastattelussaan
  12. 4 tuntia sitten
  13. Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan
  14. Näytä lisää