Politiikka

Eduskunta käsitteli raiskauksen määritelmää – ”Seksuaalinen kanssakäyminen keskimäärin muuttuu tämän lain myötä laadukkaammaksi”

Lakialoitteessa on tavoitteena lisätä lakiin keskeiseksi raiskauksen määritelmäksi suostumuksen puute.

Eduskunta käsitteli torstaina rikoslain raiskausta koskevan pykälän uudistukseen tähtäävää lakialoitetta.

Eduskunnan naisverkoston jättämässä lakialoitteessa on tavoitteena lisätä lakiin keskeiseksi raiskauksen määritelmäksi suostumuksen puute. Nykyisessä laissa raiskauksen määritelmä lähtee siitä, että tilanteeseen liittyy väkivallan käyttöä tai sillä uhkaamista.

Lakialoitteen on allekirjoittanut 78 kansanedustajaa. Mukana on edustajia kaikista eduskuntaryhmistä. Vaikka lakialoite ei nyt menisi läpi allekirjoittajien määrän jäätyä alle sadan, uskoo eduskunnan naisverkoston puheenjohtaja Hanna Sarkkinen (vas) keskustelun jatkuvan.

”Tärkeää ei ole, kenen aloitteesta tai missä muodossa se menee läpi, vaan että itse asia menee läpi mahdollisimman pian”, aloitteen Sarkkinen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) ilmoitti keskiviikkona asettavansa asiantuntijatyöryhmän selvittämään raiskausrikoksia koskevan lain uudistamista.

Eduskuntakeskustelussa aiheesta ei kuultu kritiikkiä. Sali toisaalta jäi myös aika väljäksi kiivaaksikin äityneen kyselytunnin jälkeen.

Lakiesityksen esitelleen Sarkkisen mukaan huolet siitä, että lakimuutoksen jälkeen raiskausilmoitukset lisääntyisivät yön jälkeen mahdollisesti aamulla iskevän katumuksen vuoksi, ovat liioiteltuja.

”Sellaiset huolet osoittavat kyynistä suhtautumista naisiin. Suostumuksen läsnäoloa arvioidaan tapahtumahetken olosuhteiden nojalla, ei jälkikäteisten ajatusten perusteella”, Sarkkinen sanoi ja vakuutti, ettei lakiuudistuksessa olla muuttamassa rikosoikeuden ja oikeusvaltion perusteita.

Hänen mukaansa nykyisinkin raiskausrikoksissa näytön saamiseen liittyy haasteita.

”Tilanne tuskin muuttuisi, vaikka lakia muutettaisiinkin suostumuksen puutteen suuntaan.”

Lukuisat kansanedustajat kiittivät Sarkkisen puheenvuoroa. Muun muassa Tuomo Puumala (kesk) korosti sitä, että lakiesityksen lähettämä viesti on tärkeä.

”Tämähän ei välttämättä lisää oikeustapausten määrää sinänsä, mutta se lähettää valtavan tärkeän viestin siitä, mitä eduskunta asiasta ajattelee.”

Sdp:n Tarja Filatovin mukaan suostumuksen puutteen kirjaaminen lakiin on periaatteellinen kannanotto.

”Se kertoisi siitä, ettei voida mennä väkivallan uhan tai selkeän väkivallan taakse, vaan myös tilanteesta, jossa puututaan itsemääräämisoikeuteen ilman suostumusta, voidaan tuomita raiskauksesta.”

Myös Sarkkisen puoluetoveri Kari Uotila (vas) korosti aloitteen signaalivaikutusta.

”Seksuaalinen kanssakäyminen keskimäärin muuttuu tämän lain myötä laadukkaammaksi. Kun kanssakäyminen perustuu yhteisymmärrykseen ja suostumukseen, seksielämä on laadukkaampaa.”

Olli-Poika Parviainen (vihr) kiitti oikeusministeri Häkkäsen aloitetta viedä lakialoite asiantuntijoiden käsiteltäväksi, mutta vaati samalla sitä, ettei asia saa hautautua työryhmiin. Lakivaliokunnan varapuheenjohtaja Eva Biaudet (r) ilmoitti haluavansa toimia aloitteen käsittelyn puolesta.

”Meidän tarvitsee käydä keskustelua rikoslaista sekä siitä, missä kulkevat naisten itsemääräämisoikeuden rajat. Myös miesten, mutta kyseessä on hyvin sukupuolittunut ilmiö. Tekijät olevat yleensä miehiä, olipa uhri mies tai nainen.

Suostumuksen puute vai väkivallan määrä?

Raiskauksessa ei ole olennaisinta väkivallan määrä tai uhrin vastustus, vaan uhrin suostumuksen puuttuminen. Näin lausui Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) joulukuussa 2003 antaessaan Bulgarialle langettavan tuomion 14-vuotiaan tytön raiskausepäilyn huonosta tutkinnasta.

EIT:n päätöksen jälkeen Suomessa voimistuivat vaatimukset raiskauspykälien kirjoittamisesta uusiksi. Kiinnitetäänkö huomiota liikaa väkivaltaan ja uhkailuun? Pitäisikö raiskauksen tunnusmerkistössä mainita suostumuksen puute?

Nykyisen lain mukaan raiskauksesta tuomitaan se, joka pakottaa toisen sukupuoliyhteyteen käyttämällä väkivaltaa tai uhkaamalla väkivallalla.

1990-luvulla säännös oli vielä tiukempi. Silloin raiskauksen katsottiin toteutuneen vasta, jos nainen oli pakotettu yhdyntään väkivallalla tai sellaisella uhkauksella, jossa on ollut ”pakottava vaara tarjona”.

Pykälän muotoilu johti siihen, että eräässä tapauksessa tuomioistuin katsoi, että vastoin tahtoaan maattua naista ei raiskattu.

Oikeus katsoi selvitetyksi, että mies oli maannut naisen ilman tämän suostumusta. Oikeuden mukaan naiseen ei kuitenkaan kohdistunut sellaista väkivaltaa, että rikoksen tunnusmerkistö olisi täyttynyt.

”Toteuttaakseen rikoksen tunnusmerkistön väkivallan tai uhkauksen tulee olla sellaista, että se on omiaan murtamaan asianomistajan vastarinnan”, oikeus totesi. Oikeuden mukaan naisen kokema pelko ei riittänyt.

Vuonna 1999 seksuaalirikospykäliä muutettiin rikoslain kokonaisuudistuksen yhteydessä. Raiskaussäännöksestä tuli sukupuolineutraali, mutta edelleenkin edellytettiin väkivaltaa tai sen uhkaa.

Lakiin lisättiin myös porrastus. Perusmuotoisen raiskauksen lisäksi lakiin tuli törkeä raiskaus ja jo etukäteen paljon kohua herättänyt ”lievä raiskaus” eli pakottaminen sukupuoliyhteyteen. Teko katsottiin lieväksi, jos väkivalta tai uhkailu oli vähäistä.

”Lievän raiskauksen” lisäämistä lakiin vastustettiin muun muassa sen takia, että raiskaustuomioiden epäiltiin lieventyvän. Näin saattoi tapahtuakin.

Nelosen uutisten vuonna 2009 tekemän selvityksen mukaan tuomioistuimet saattoivat pitää jopa ruumiinvammoihin johtaneita raiskauksia lievinä.

Nelosen uutiset kävi läpi kaikki käräjäoikeuksien käsittelemät seksuaalirikosjutut vuoden ajalta. Kävi ilmi, että syyttäjät ja tuomioistuimet olivat pitäneet lievinä jopa sellaisia raiskauksia, joissa nainen oli saanut vammoja, jossa häntä oli pidetty vankina useita päiviä tai jossa naisen kotiin on väkivalloin tunkeuduttu.

Keskustelu johti siihen, että vuonna 2014 lievä raiskaus eli pakottaminen sukupuoliyhteyteen poistettiin laista.

Samassa yhteydessä raiskaukseksi alettiin luokitella myös esimerkiksi sammuneen tai muuten avuttoman ihmisen hyväksikäyttö. Aiemmin vastaavat tilanteet oli tuomittu seksuaalisena hyväksikäyttönä.

Näiden lainmuutosten yhteydessä pohdittiin, pitäisikö raiskauksen tunnusmerkistössä puhua väkivallan tai sen uhan sijasta suostumuksen puutteesta.

Asiaa ajoivat esimerkiksi Amnesty ja naisjärjestöt. Keskustelussa viitattiin myös EIT:n Bulgaria-päätökseen, joka joidenkin arvioiden mukaan suorastaan edellytti pykälän sanamuodon uusimista.

Lain uudistustarpeita pohtineessa muistiossa oikeusministeriö viittasi Ruotsissa käytyyn vastaavaan keskusteluun. Siellä tehdyssä mietinnössä pidettiin selkeästi virheellisenä käsitystä, että EIT:n päätös edellyttäisi suostumuksen ottamista tunnusmerkistöön.

Ruotsissa päädyttiin siihen, ettei suostumuksen puutetta kirjoiteta lakiin.

Sen sijaan suostumuksen puute on mainittu esimerkiksi Britannian ja Kanadan raiskaussäännöksissä.

Oikeusministeriö huomautti, ettei pykälän erilainen kirjoitustapa kuitenkaan tarkoita eroa siinä, mitkä teot katsotaan raiskauksiksi.

Pykälän muuttamista puoltaisi ministeriön muistion mukaan se, että näin laissa ilmaistaisiin selkeästi seksuaalirikoksia koskevassa ajattelussa tapahtunut muutos.

”Tällaisen tunnusmerkistön säätäminen on myös viesti yhteiskunnalta: seksin harjoittaminen siihen suostumattoman henkilön kanssa on rikos.”

Toisaalta ministeriö pelkäsi, että rikosprosessissa huomio kiinnittyisi vielä nykyistä enemmän uhriin ja hänen käytökseensä.

Ministeriö kiinnitti huomiota myös siihen, ettei seksin yhteydessä muutenkaan aina nimenomaisesti selvitetä kumppanin suostumusta.

”Lainsäädännön rakentamista nimenomaisesti annetulle suostumukselle voidaan pitää elämälle vieraana.”

Ministeriö päätyi esittämään, ettei suostumuksen puutetta kirjata tunnusmerkistöön. Tästä huolimatta raiskauspykälän on katettava kaikki sellaiset tekotavat, joissa tekijällä ei ole ollut uhrin vapaaehtoisesti annettua suostumusta, muistiossa painotettiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksuaalirikokset
 • Raiskaus
 • Rikoslaki
 • Eduskunta
 • Politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta, jossa asuit 50 vuotta – Karibialta lapsena saapuneiden kohtelu kuohuttaa Britanniassa

  3. 3

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  4. 4

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  5. 5

   Harkimo ja Jungner kertovat HS:n yhteishaastattelussa uuden liikkeen tavoitteista: Nettiäänestyksellä voi vaikuttaa kansanedustajan äänestyspäätökseen

  6. 6

   Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus

  7. 7

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  8. 8

   Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan

  9. 9

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  10. 10

   Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  6. 6

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä astui esiin kauris jouluvalot päässään

  7. 7

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Saksa huolestui muslimi­maahanmuuttajien juutalais­vastaisuudesta – keskitysleiri­sanoituksista tunnetun hip hop -duon palkitseminen nosti myrskyn

  10. 10

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  3. 3

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  4. 4

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  10. 10

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän
  3. Kymmenien lapsien nenät vuosivat verta, kun kaatopaikkahöyryt tupsahtivat kouluun – Miljoonien moskovalaisten jätehuolto on kaaoksessa, ja nyt päättäjien on pakko ottaa protestit tosissaan
  4. Tunti sitten
  5. Laulaja Demian Seesjärvi pohti itsemurhaa kunnes muuttui sopraanosta baritoniksi – mitä tapahtuu kuoroille, kun tiukat sukupuolirajat naisten ja miesten välillä madaltuvat?
  6. Espanjalainen rikollisliiga ansaitsi lähes kaksi miljoonaa euroa myymällä vanhoja autonrenkaita – 200 000 hävitettäväksi tarkoitettua rengasta päätyi kehitysmaihin
  7. Lupaava nuori taidemaalari Viljami Heinonen luo painajaismaisia tulevaisuudenvisioita, joiden kuvasto on tuttu uutisista ja kauhuelokuvista
  8. Heti ulos Britanniasta, jossa asuit 50 vuotta – Karibialta lapsena saapuneiden kohtelu kuohuttaa Britanniassa
  9. Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus
  10. Kirkkonummella kolari, STT:n mukaan henkilöauton kuljettaja kuoli
  11. Studiokeskustelu: Mistä Suomen politiikkaa myllertävässä Liike Nytissä on kyse? HS:n toimittajat analysoivat
  12. Nämä näyttelyt Lontoossa kannattaa tänä keväänä ja kesänä nähdä
  13. Näytä lisää