Politiikka

Hallitus laati mittavan listan palveluista, joissa soten kiisteltyjä asiakas­seteleitä voisi käyttää – HS käy läpi potilaalle olennaisimmat

”Vain maakunnan liikelaitos voi myöntää asiakasseteleitä”, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

Kiistelty esitys sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauslaiksi annettiin torstaina eduskunnan käsittelyyn.

Lakipykälissä on nyt tarkasti lueteltu, mihin palveluihin maakunnan liikelaitoksen olisi myönnettävä kiistaa aiheuttaneita asiakasseteleitä, joilla potilas saisi palveluita myös muilta tuottajilta.

Tällä velvoitelistalla ovat sosiaalinen kuntoutus, kotihoito, kotipalvelu, asumispalvelut, vammaisten työtoiminta, kotisairaanhoito, lääkinnällinen kuntoutus ja hammasproteettiset hoidot.

Lisäksi asiakasseteli olisi myönnettävä myös silloin, jos hoitotakuun aikarajat ylittyvät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallituksen torstaina eduskunnalle antamassa esityksessä luetellaan myös ne palvelut, joissa maakunta voisi halutessaan käyttää asiakasseteliä, kunhan se ei haittaisi palvelujen toimivuutta.

Lista on melko mittava, eli maakunta saisi ottaa asiakassetelin käyttöön myös esimerkiksi näissä palveluissa: perhetyö, omaishoitajan vapaan toteutus, vammaisten henkilökohtainen apu, neuvolapalvelut, polikliiniset kirurgiset toimenpiteet, kiireetön leikkaustoiminta, lääketieteelliset tutkimukset, terveydenhuollon ammattihenkilön kiireettömät vastaanottokäynnit ja hampaiden oikomishoito.

”Vain maakunnan liikelaitos voi asiakasseteleitä myöntää, ja muutenkin maakunnalla on vahva vastuu”, painotti perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) esitellessään tuoretta hallituksen esitystä valinnanvapauslaiksi.

Saarikko otti tehtävän vastaan viime kesänä, kun edellinen esitys oli törmännyt eduskunnan perustuslakivaliokuntaan. Valiokunnan pääviesti oli, ettei maakuntia voi velvoittaa yhtiöittämään julkista terveydenhuoltoa.

Reunaehtoihin kuului myös uudistuksen riittävä vaiheistaminen, jotta sitä on aikaa valmistella. Eduskunta päättänee – mikäli riittävä enemmistö löytyy – valinnanvapauslain hyväksymisestä kesäkuussa, ja maakunnat alkaisivat järjestää julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut vuoden 2020 alusta. Syksystä 2019 asiakas voisi valita maakunnan liikelaitoksen, jonka palveluissa asioi.

Viimeistään kesällä 2020 maakunta ottaisi käyttöön asiakassetelin ja henkilökohtaisen budjetin. Sote-keskukset aloittaisivat toimintansa viimeistään vuoden 2021 ja hammashoitolat vuoden 2022 alussa.

Joissakin pilottimaakunnissa valinnanvapaus laajenee jo aiemmin.

Jo joulun alla hallituspuolueet pitkälti sopivat, että peruspalveluissa toteutuu aiempien esitysten mukainen laaja valinnanvapaus, mutta asiakassetelin velvoittavuutta erikoissairaanhoidossa rajataan tuntuvasti. Perusteluna oli se, ettei erikoissairaanhoidon julkinen palvelu ja päivystys vaarannu.

Saarikko korosti, että kiistelty valinnanvapaus on ensisijaisesti työkalu potilastyössä. Paljon palveluita tarvitseville tarkoitettua henkilökohtaista budjettia Saarikko pitää tärkeänä palvelumuotona. Sille ei ole asetettu aikarajaa, eikä perustuslakivaliokuntakaan löytänyt siitä moitittavaa.

”Nöyrin ja luottavaisin mielin”, Saarikko sanoi nyt uskovansa, että esitys valinnanvapaudesta menee läpi myös perustuslakivaliokunnan seulan. Hänen mukaansa esimerkiksi asiakassetelipalvelut oli syytä luetella ja perustella tarkasti lakiesityksessä.

Saarikon mukaan uudistuksen päätavoitteet eivät ole valmistelun loppumetreillä muuttuneet. Se on yhä palveluiden saatavuuden ja laadun parantaminen, vaikka epäilyjä ovat esittäneet niin asiantuntijat kuin hallituspuolue kokoomuksenkin edustajat.

Vastedes julkisesti rahoitettuja sosiaali- ja terveyspalveluja voisivat tarjota asiakkaalle julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat.

Tavoitteena on, että asiakas pääsisi nopeammin hoitoon. Saarikko tähdensi, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö arvioisi yhä ensin, mitä palveluja asiakas tarvitsee.

Käytännössä potilas listautuu valitsemansa sosiaali- ja terveyskeskuksen asiakkaaksi ja valitsee myös hammashoitolan.

Sote-keskuksesta saisi terveyspalveluja ja neuvontaa sosiaalipalveluista. Sote-keskuksesta saisi myös erikoislääkärin palveluja vähintään kahdelta erikoisalalta. Maakunta päättäisi mitä ne erikoisalat ovat.

Maakunnan liikelaitos tarjoaisi omien sote-keskusten ja hammashoitoloiden lisäksi kaikki sosiaalipalvelut ja muut terveyspalvelut. Näitä ovat esimerkiksi kouluterveydenhuolto, kotihoito ja erikoissairaanhoito sairaaloissa.

Sote-keskus ja maakunnan liikelaitos voisivat täydentää omaa palvelutuotantoaan ostamalla palveluja eri kokoisilta yrityksiltä ja järjestöiltä. Esityksen mukaan myös pienillä yrityksillä olisi hyvät edellytykset tuottaa asiakassetelipalveluja ja henkilökohtaisen budjetin palveluja.

Esityksen mukaan valinnanvapauden kautta järjestettävien palvelujen arvo on noin 29 prosenttia maakuntien järjestämistä sosiaali- ja terveyspalveluista.

Se on noin 5,3 miljardia euroa julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen koko 18,6 miljardin euron rahoituksesta vuoden 2016 tasossa.

Saarikon mukaan uusi valinnanvapausmalli on myös asiakaslähtöinen: ihmisiä ei lähetetä paikasta toiseen, vaan maakuntien tehtävänä on rakentaa ja sovittaa yhteen esimerkiksi mielenterveys- ja päihdepalvelut.

Lailla maakunnat ja palveluntuottajat velvoitettaisiin huolehtimaan asiakkaiden neuvonnasta ja ohjauksesta.

Lisäksi sote-keskusten, hammashoitoloiden ja asiakassetelipalvelun tuottajien pitäisi julkaista vuosittain tiedot muun muassa tuloistaan, maksamistaan veroista, voitoista ja tappioista sekä johdon palkoista ja palkkioista.

Maakunnat saisivat rahoituksen valtiolta, ja maakunnat maksaisivat tuottajille korvausta hoidetuista asiakkaista. Korvauksissa otettaisiin huomioon potilaiden ikä ja sairastavuus, eli suurempi korvaus tulisi vanhoista ja sairaista.

Myös kannustimia ja tarvittaessa myös ”miinuskorvauksia” tulisi käyttöön, jottei potilaiden turha lähettely hoitoon muualle yleistyisi.

Lainsäädännön arviointineuvosto peräsi valinnanvapauden valmistelijoilta myös vaikutusarviointeja, joita onkin tehty. Lopputulema on, että lakiehdotuksella on sekä menoja kasvattavia että niitä hillitseviä vaikutuksia. Ratkaisevaa on, miten uudistus toteutetaan, jos siihen päästään.

Fakta

Sote ja maakunnat


  Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen suurin uudistus koskee sosiaali- ja terveydenhuoltoa, maakuntia ja laajemmin aluehallintoa eli työnjakoa valtion, maakuntien ja kuntien kesken.

 Tarkoitus on perustaa 18 maakuntaa, joille siirtyy sote-palveluiden järjestäminen kunnilta.

 Kyseessä on laaja kokonaisuus, ja osa laeista on jo annettu eduskunnalle.

 Torstaina hallitus antoi eduskunnalle esityksen sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauslaiksi.

 Lakiesityksen mukaan asiakkaan mahdollisuus valita sote-palveluja laajenisi vaiheittain vuosina 2020–2022.

 Torstaina eduskunnalle annettiin myös hallituksen lakiesitys maakuntauudistuksen täytäntöönpanosta sekä valtion lupa-, ohjaus- ja valvontatehtävistä.

 Maakunnalle siirtyy soten lisäksi esimerkiksi maataloushallinto, ympäristöterveydenhuolto, aluesuunittelu, kala- ja vesitalous, vesiensuojelu ja vesihuolto.

 Uusi virasto on Valtion lupa- ja valvontavirasto Luova, jossa olisi noin 1 600 henkilöa. Sen myötä myötä nykyiset aluehallintovirastot (avit), elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (elyt) sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira päättävät toimintansa.

 Tulossa on vielä muun muassa kasvupalvelulaki säätelemään työllisyys- ja yrityspalveluita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus
 • Valinnanvapaus
 • Hallitus
 • Eduskunta
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  2. 2

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  3. 3

   Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa

  4. 4

   Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi

  5. 5

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  7. 7

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  8. 8

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   FBI:n entinen varajohtaja sai potkut kaksi päivää ennen kuin hänen piti jäädä eläkkeelle – Trump iloitsi erottamisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  4. 4

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  5. 5

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  6. 6

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  7. 7

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  8. 8

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläinen Sebastian Heinrichs, 32, perusti siivousyrityksen vain kaksi vuotta sitten – ja nyt hän haluaa palkata tuhat uutta työntekijää

  10. 10

   Novitšok-hermomyrkyn kehittäjä: Vain valtio saattoi myrkyttää Skripalit – ”Kreml kiistää aina kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen vaikuttaa helposti töykeältä Britanniassa – syy on suomen kielessä, josta puuttuu kaikkein tärkein sana

  4. 4

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  6. 6

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  7. 7

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  8. 8

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa
  3. Aleksi Jukola otti komennon Päijänteen ympäriajossa – ”Spooriajaminen on alkanut luonnistua”
  4. Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi
  5. Järjestö: Turkki pommitti sairaalaa ja pakenevia siviilejä – yli 150 000 ihmistä on viime päivinä jättänyt Afrinin kaupungin Pohjois-Syyriassa
  6. Tunti sitten
  7. Pikaluistelija Mika Poutala noitui huteraa starttiaan 500 metrillä maailmancupin finaalissa
  8. 2 tuntia sitten
  9. Ahti Oksanen johti SaiPan dramaattisten vaiheiden jälkeen jääkiekkoliigan puolivälieriin – Pelicansin kahden maalin johto suli
  10. Valioliigan nousukamppailu tiivistyy – Middlesbrough turvautui lumisateessa erikoiseen temppuun
  11. Venäjän presidentin­vaalit käydään sunnuntaina, ja Putinin propagandan keskiössä ovat ydinaseet – HS:n Moskovan-kirjeen­vaihtaja analysoi vaalien asetelman
  12. Bluesin naisille takaisku jääkiekon SM-välierien avauksessa
  13. Pohjois-Korean korkea edustaja saapuu Suomeen, kertovat mediat – Ulkoministeriö HS:lle: ”Meidän puoleemme on käännytty mutta pyydetty kunnioittamaan tapahtuman yksityisyyttä”
  14. Näytä lisää