Politiikka

Oppositio haikailee nyt soteen kunta­yhtymämallia – maakunta­hallinto epäilyttää useimpia oppositio­puolueita

Kaikki muut olisivat valmiita jollakin tavoin lisäämään valinnanvapautta paitsi vasemmistoliitto.

Mitä oppositiopuolueet tekevät, jos sote- ja maakuntauudistus kaatuu eduskunnassa? HS kysyi oppositiopuolueilta, miten ne uudistaisivat sosiaali- ja terveydenhuoltoa, jos ne joutuisivat vuorostaan tekemään sote-uudistusta.

Kukaan ei kannata nykyistä mallia, että sosiaali- ja terveydenhuolto jäisi yli 300 kunnan vastuulle. Tarvitaan ”laajemmat hartiat”, mutta oppositiolla ei ole yhtenäistä linjaa, mitä se tarkoittaa.

Hallituksen kaavailujen kaltainen 18 maakunnan rakenne kelpaisi vain vasemmistoliitolle. Sdp ja ja vihreät väläyttävät, että nyt kannattaisi tutkia, voisiko sittenkin edetä kuntayhtymien pohjalta.

Viime vaalikaudella tämä hylättiin, koska kuntayhtymien rahoitukseen ja kansanvaltaisuuteen ei löydetty toimivaa mallia ennen vaalikauden loppua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maakunnissa on kuitenkin tehty omin päin yhteenliittymäratkaisuja, jotka näyttävät toimivan kelvollisesti. Usein kehuttuina malleina ovat Eksote eli Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri ja Siun Sote eli Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä.

Vasemmistoliitto tyrmää potilaan valinnanvapauden yksiselitteisesti. Muut olisivat valmiita yksityisten yritysten osuuden kasvattamiseen jollakin tavalla. Sdp:n ja perussuomalaisten mielestä yritykset voisivat lähinnä avustaa tarvittaessa julkista sektoria.

Tuula Haatainen, Sdp:

”Lääkärille pääsy pitää saada kuntoon. Lääkäri–hoitaja-pareja on liian vähän, ja työn organisointia pitää parantaa. Terveyskeskusten pitää vahvistua laajoja sosiaali- ja terveyspalveluita tarjoaviksi keskuksiksi, jotka vastaavat nykyistä paremmin ikääntyneiden ja lapsiperheiden tarpeisiin. Jos terveyskeskuksiin laitettaisiin lisää paukkuja, se toisi varmaan säästöjä muualta.

Yksityisiltä voisi ostaa palveluita esimerkiksi ruuhkahuippujen tasaamiseen. Perusterveydenhuoltoa ei pidä viedä kokonaan markkinoille.

Nyt suunnitellun kaltaista maakuntauudistusta ei tarvita. Tarvitsemme kyllä suurempia alueita, mutta ei maakunnan kaltaista etäistä hallintorakennetta, jolla ei ole itsehallintoa.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on jo tehty alueellisesti kattavia, integroituja järjestelmiä, joista esimerkkeinä Siun Sote ja Eksote. Myös isot kaupungit ovat tehneet omia järjestelyitään. Näillä järjestelyillä voisi edetä.”

Leena Meri, perussuomalaiset:

”Muistuttaisin hallitusohjelmakirjauksesta, joka tehtiin alun perin ja johon perussuomalaiset silloin sitoutuivat.

Ensin piti tehdä väliportaan hallinto eli tarvittavat organisaatiomuutokset ja sote-palveluiden integroiminen. Seuraavaksi piti sopia rahoituksesta, onko se yksi- vai monikanavainen. Vasta tämän jälkeen kolmanneksi oli vuorossa valinnanvapaus. Hallitus on tämän unohtanut.

Nyt perussuomalaisia huolestuttaa muun muassa se, miten pk-yritykset pääsevät mukaan. Valinnanvapauteen suhtaudumme periaatteessa myönteisesti, mutta pääasiallisen vastuun tulee olla julkisella sektorilla.”


Touko Aalto, vihreät:

”Vihreät kannattavat sitä, että kunnilta siirretään sote-palveluiden rahoitus- ja järjestämisvastuu isommille hartioille. Alueita pitää kuitenkin olla vähemmän. Tutkijoiden mielestä maakunnan väestöpohjan pitäisi olla noin 200 000.

”Jos yksityisiä tulee julkisen rinnalle, niiden pitää kantaa vastuu potilaan koko hoitopolusta erikoissairaanhoitoon asti. Kun rahoitus ja rakenne on saatu kuntoon, niin valinnanvapautta voi lisätä asteittain ja kokeilujen kautta.

Toimiva kuntayhtymämalli on esimerkiksi Eksote. Vastaavaa mallia voisi laajentaa koko Suomeen ja jättää tekemättä hallinnon suuret mullistukset.”


Li Andersson, vasemmistoliitto:

”Hyvin yksinkertaisesti: julkishallintopohjaisesti. Julkinen yksi järjestäjä, joka vastaa koko palvelutuotannon kokonaisuudesta ja myös pääosin tuottaa palvelut. Valinnanvapausmalli ei meille käy.

Jos haluaisi nyt edetä helposti, niin se järjestäjä olisi maakunta. Pääasia on kuitenkin se, että järjestäjä olisi julkinen hallinto. Liikkeelle voi lähteä 18 maakunnasta, koska se olisi helpointa.

Julkinen valta käyttää nytkin omaa palvelutuotantoaan täydentäviä palveluita, ja niissä voisi sitten miettiä, käytetäänkö henkilökohtaista budjettia ja muita asiakkaiden itsemääräämisoikeutta vahvistavia lakitarkennuksia.”


Anna-Maja Henriksson, Rkp:

”Me lähtisimme siitä, että tehtäisiin sote-uudistus ilman maakuntahallintoa. Uudistuksen onnistuminen ei ole maakuntahallinnosta kiinni.

Meille ei olisi vierasta se, että valinnanvapautta lisätään, mutta sitä tarvitaan ennen kaikkea vanhustenhuollossa ja perusterveydenhoidossa, ei erikoissairaanhoidossa.

Sosiaalipalvelut, myös vanhustenhuolto, voisivat jäädä kuntien tehtäväksi. Perusterveydenhuolto voitaisiin laittaa sairaanhoitopiirien tehtäväksi. [Sairaanhoitopiirejä on Suomessa 20.] Kunta olisi edelleen perusdemokratian yksikkö, ja ne voisivat olla suurempia ja vahvempia kuin nyt.”


Peter Östman, kristillisdemokraatit:

”Voisi olla järkevä palata siihen, että uudistus perustuisi viiteen erityisvastuualueeseen. [Suomi on jaettu viiteen erva-alueeseen, joiden keskipisteenä on yliopistosairaala: Helsinki, Turku, Tampere, Kuopio ja Oulu.] Se jättää tosin auki, mitä sosiaalitoimelle pitäisi tehdä.

Uudistukseen sisältyisi jonkinlainen valinnanvapaus. Tulemme tarvitsemaan sitä, mutta niin, että se synnyttää kunnon kilpailua ja ottaa huomioon pienet toimijat ja kolmannen sektorin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus
 • Politiikka
 • Sote
 • Maakuntauudistus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  3. 3

   Kersantti Marika Teini ottaa työeduistaan kaiken irti – ”Sitä työnantajakin toivoo, että olisin mahdollisimman hyvässä kunnossa”

  4. 4

   Poliisi: Kymmenen kuoli ja 15 loukkaantui, kun pakettiauto ajoi jalankulkijoiden päälle Torontossa

  5. 5

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  6. 6

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  7. 7

   Valkoisen Suomen sankari oli Viron verivihollinen, jonka joukot saivat virolaisilta selkään

  8. 8

   Seurasimme keskustelua Facebookin 20 puskaradiossa – Näin absurdeista asioista puhutaan ryhmissä, joissa oikea Suomi kokoontuu

  9. 9

   Syöpäleikkauksen jälkeen lääkäri lohdutti minua tulevista hormonihoidoista: ”Älä pelkää, ei sinulle pippeli kasva”

  10. 10

   Katja Mikkola shoppaili ennen halparetkuja, mutta harkitsee nyt jokaista hankintaansa – Tässä 11 + 5 tapaa, miten voit ostaa ja kuluttaa vaatteita vastuullisemmin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  3. 3

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  4. 4

   Moni vanhempi ei ymmärrä, mitä seuraa, kun lapsi saa kännykän – varaudu järkytykseen

  5. 5

   Seurasimme keskustelua Facebookin 20 puskaradiossa – Näin absurdeista asioista puhutaan ryhmissä, joissa oikea Suomi kokoontuu

  6. 6

   Katja Mikkola shoppaili ennen halparetkuja, mutta harkitsee nyt jokaista hankintaansa – Tässä 11 + 5 tapaa, miten voit ostaa ja kuluttaa vaatteita vastuullisemmin

   Tilaajille
  7. 7

   Video näyttää tuhot: Bussi ajoi ulos tieltä Helsingin Vartiokylässä – ”Ihmiset huusivat ja sisään alkoi tulla savua”

  8. 8

   Yhteiskunta väheksyy varhaiskasvatuksen arvoa – mutta kun puhutaan yritystuista tai asehankinnoista, rahasta ei sitten yllättäen olekaan puutetta

  9. 9

   Kolmas lapsi on Britannian kuninkaallisen perheen väliin­putoaja ja sisaruksiinsa verrattuna oman onnensa seppä

  10. 10

   Historiallinen päätös vapauttaa talvisodan jälkeen rakennetun Salpalinjan bunkkerit ja linnoitukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  3. 3

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  4. 4

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää