Politiikka

Espoon ”erikoismiehet” ovat hiertäneet kokoomuksessa jo vuosia, ja nyt Uudellamaalla kuohuu taas – jäsenäänestyksestä syntyi katkera riita

Kokoomuksen ehkä tärkeimmässä piirissä, Uudellamaalla, kuohuu. Syynä on piiriä vuosikausia riivannut kiista siitä, miten eduskuntavaaliehdokkaat asetetaan.

Kokoomuksen tärkeässä Uudenmaan vaalipiirissä kuohuu. Piirin puheenjohtajaa kammetaan sivuun. Oikeustoimia harkitaan. Kansanedustaja Elina Lepomäki on kieltäytynyt toiminnasta, jota hän kutsuu ”manipuloinniksi”.

Syynä kiistaan on Uudenmaan piiriä vuosikausia riivannut kiista siitä, miten eduskuntavaaliehdokkaat asetetaan.

Monen espoolaisen paikallisyhdistyksen jäsen haluaisi, että puolueen jäsenet pääsevät äänestämään tulevien vaalien ehdokkaista. Heidän mukaansa puoluekoneisto on torpannut jäsenäänestyksen vilpillisesti.

Valtaosa muusta piiristä vastustaa äänestystä. Huolena on se, että puolueen tärkeimmän vaalipiirin ehdokaslista vesittyy.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kamppailun hampaisiin on joutunut myös Uudenmaan piirin puheenjohtaja, entinen Nokia-johtaja Jussi Koskinen, jota kammetaan nyt ulos.

Jäsenäänestyksen puoltajat pitävät sitä puoluedemokratian kannalta parhaana vaihtoehtona.

Esimerkiksi Matinkylän kokoomuksen puheenjohtajan Bo Grönholmin mielestä ainoa syy jäsenäänestyksen torjumiselle on se, ”ettei haluta vääriä ihmisiä listalle”.

”Olen siinä mielessä vanhanaikainen, että mielestäni jäsenten pitäisi voida vaikuttaa asioihin. En voi hyväksyä sitä, että yhdistykseni jäsenillä ei ole mitään muuta merkitystä kuin haalia ääniä turuilla ja toreilla vaalien aikaan”, Grönholm sanoo.

”Ihmisethän liittyvät puolueeseen, jotta he voivat vaikuttaa asioihin. Nyt puhutaan demokratian perusasioista.”

Grönholm sanoo miettineensä viime aikoina paljon sitä, ”miten vapaat miehet päättivät asioista Antiikin Kreikassa”.

”Mitä vapaa mies tarkoitti? Se oli henkilö, joka kykeni vapaasti osallistumaan päätöksentekoon.”

Puoluejohto, ja isoin osa piiristä, katsoo asiaa toisesta vinkkelistä.

Kokoomukselle Uusimaa on tärkeä vaalipiiri. Piirin toiminnanjohtaja Jenny Nyman teroitti asiaa kansanedustajille helmikuussa HS:n näkemässä sähköpostiketjussa.

”Uusimaa on Kokoomuksessa paljon vartijana. Vaalipiirin oman vaalituloksen lisäksi kannamme harteillamme merkittävää osaa koko puolueen vaalituloksesta ja saatamme hyvinkin ratkaista pääministeripuolueen aseman seuraavissa vaaleissa”, Nyman kirjoitti.

Viime vaaleissa kokoomus sai Uudeltamaalta neljänneksen äänistä ja yhdeksän edustajaa. Nymanin mukaan kokoomus voi saada jopa kolme kansanedustajaa lisää, mutta ”vain jos rakennamme parhaan mahdollisen ehdokaslistan”.

Listan pitää olla siis riittävän edustava, monipuolinen ja salonkikelpoinen. Monien mielestä se onnistuu parhaiten, jos listan valmistelee piirihallituksen nimeämä toimikunta.

Eräs espoolainen kokoomusvaikuttaja huomauttaa, että jos lista menee jäsenäänestykseen, se täyttyy helposti viisikymppisistä espoolaisista diplomi-insinööreistä.

Jotkut näkevät jäsenäänestyksessä myös vaaran siitä, että listalle päätyy liian omalaatuisia ehdokkaita. Heitä kuvaillaan ”kirkasotsaisiksi järjestöpuuhamiehiksi” ja ”erikoismiehiksi”.

”Jos vaaleja ei voiteta Uudellamaalla, niitä ei voiteta missään. En riskeeraisi koko puolueen vaalimenestystä sillä, että tuolla kymmenet erikoismiehet puuhastelevat omia kampanjoitaan. Se on valtava riski”, kokoomusvaikuttaja sanoo.

Juuri näistä syistä puoluekoneisto pelkää jäsenäänestystä. Siksi Nyman kirjoitti sähköpostiketjussa, että ”jäsenäänestyksen torjumiseksi on tehty, ja tehdään edelleen, töitä Uudenmaan Kokoomuksen ja koko puolueen parhaaksi”.

Ongelma syntyy kuitenkin siitä, että puolueen sääntöjen ja vaalilain mukaan ehdokkaista täytyy järjestää jäsenäänestys, jos paikallisyhdistykset ovat ilmoittaneet ehdolle vähintään 36 ehdokasta.

Nyman ratkaisi ongelman kehottamalla ehdokkaita vetämään ilmoittautumisensa pois.

”Olisin toivonut, että asia olisi ratkennut siihen, ettei ehdokassitoumuksia yksinkertaisesti olisi toimitettu riittävää määrää aikarajaan mennessä. Kun määrä nyt hienoisesti on ylittymässä, asia voidaan estää vain sillä, että kaikki ehdokkaaksi ilmoittautuneet eivät ole käytettävissä jäsenäänestykseen.”

Nymanin sähköpostin jälkeen sisäministeri Kai Mykkänen sekä hänen edustajakollegansa Kari Tolvanen, Pia Kauma ja Veera Ruoho peruivat ilmoittautumisensa eduskuntavaaliehdokkaiksi.

Lepomäki taas kieltäytyi. Hän kirjoitti, ettei ”halua lähteä manipuloimaan yhdistysprosessin kautta syntyvää ehdokastilannetta”.

Jos jäsenäänestys olisikin syntynyt, Nyman kirjoitti, että hän toimisi ”niin kuin en olisi keneltäkään koskaan peruuttamisilmoitusta saanutkaan”. Näin ihmiset olivat sekä ehdolla että ei-ehdolla, riippuen siitä, syntyvätkö edellytykset jäsenäänestykselle.

Juuri missään kokoomuksen vaalipiirissä ei järjestetä jäsenäänestyksiä eduskuntavaaliehdokkaista. Uudellamaalla tällaista painetta on ollut jo vuosia.

HS:n haastattelemien kokoomusvaikuttajien mukaan se johtuu kahdesta syystä.

Ensinnäkin Uudeltamaalta menee paljon ihmisiä läpi, joten pyrkyä löytyy enemmän kuin listoille mahtuu. Osa on siis aina jäänyt ulkopuolelle, mikä on herättänyt ärtymystä. Toisekseen Uudeltamaalta puuttuu muiden vaalipiirien yhtenäisyys ja kontrolli.

”Ei täällä ole sellaista maakuntaidentiteettiä kuin vaikka pohjalaisilla tai turkulaisilla. Helsingissä johtaa Jan Vapaavuori. Uusimaa on hajanainen”, sanoo eräs Espoon kokoomusvaikuttaja.

”Täällä on kaikenlaista Tuusulan ja Keravan kyläpäällikköä, tämä on kokoomushierarkiassa aika sekava piiri.”

Jäsenäänestystä ei lopulta järjestetty, koska ehdokkaita kertyi vain 31. Nyt ehdokaslista valmistellaan siis piirihallituksen johdolla.

Joidenkin Espoon yhdistysten edustajien mielestä puoluekoneiston toiminta rikkoo puolueen sääntöjä ja myös vaalilakia.

”Tämä on avoimesti härskeintä, mihin olen koskaan törmännyt. Nyt on neljäs kerta, kun jäsenäänestyksen pitämistä yritetään estää”, sanoo Karakallion-Kilon kokoomuksen puheenjohtaja Kari Kuusisto.

Uudellamaalla pidettiin jäsenäänestys viimeksi 2000-luvun alussa. Sen jälkeen äänestystä ei ole järjestetty, vaikka Kuusisto on pitänyt asiaa kymmenen vuotta esillä.

Kuusiston mukaan paikallisyhdistykset saivat ehdokkaita kasaan reilusti yli 50, vaikka lopullisessa listassa olikin toistakymmentä nimeä vähemmän.

”Vahva veikkaus on, että ne nimet on toimitettu, mutta ne ovat Nymanin pöytälaatikossa.”

Toiminnanjohtaja Nyman kiistää, että nimet olisivat pöytälaatikossa. Hänen mukaansa jäsenäänestys olisi järjestetty, jos vähintään 36 nimeä olisi saatu kasaan.

Nymanin mukaan jäsenäänestystä vastaan tehtiin töitä, koska suurin osa piiristä ei sitä halunnut. Hän sanoo, että asiassa on toimittu puolueen sääntöjen ja lain mukaan.

Puoluesihteeri Janne Pesonen sanoo sähköpostitse, että ”puoluehallituksessa ja myös puolueen ammattiorganisaatiossa vallitsee varsin laaja yksituumaisuus siitä, että jäsenäänestyksen kautta on hyvin hankalaa, jos ei jopa mahdotonta, saada kasaan optimaalista ehdokaslistaa”.

Pesosen mukaan useat kokoomuksen puoluehallituksen jäsenet ovat ilmaisseet tammikuussa huolensa ”kuultuaan huhuja mahdollisesta jäsenäänestyksestä”.

”Vaalipiiri on iso ja menestyminen siellä ymmärretään laajasti tärkeäksi koko puolueen vaalituloksen kannalta.”

Pesosen mukaan jäsendemokratia toteutuu myös ilman jäsenäänestystä, koska ehdokaslistasta päättää lopulta piirikokous.

HS ei tavoittanut puheenjohtaja Petteri Orpoa kommentoimaan.

Jäsenäänestystä kannattava Kuusisto on antanut ukaaseja ympäri piiriä.

Kuusisto on esimerkiksi lähettänyt aamuyöllä viestejä Uudenmaan kokoomusnuorten varapuheenjohtajalle Tuomas Aholle sekä kansanedustajille.

Nuorten edustajalle Kuusisto on sanonut, että ”älä vetäydy vaikka uhkailtaisiin” ja luvannut, että ”Espoon ukot” laittavat jäsenäänestyksen tapahtumaan. Hän on myös muistuttanut, että Aho istuu piirihallituksessa vain ”Espoon ukkojen” tuella.

Kansanedustajille Kuusisto lähetti sähköpostia, jossa hän rinnastaa puolueen toiminnan Turun edesmenneen kuntapoliitikon Olavi Mäenpään vaalivilppiin ja kehottaa kansanedustajia miettimään Mäenpään saamaa vankeustuomiota.

”Siinä tekotapa oli vähän toinen, mutta sama loukattu oikeushyvä eli perustuslain 27 §:n mukainen vaalikelpoisuus korkeimpaan valtioelimeen”, Kuusisto kirjoitti.

Kiista on kulminoitunut siihen, että Uudenmaan piirin hallitus alkoi keskiviikkona kammeta ulos istuvaa puheenjohtajaa Jussi Koskista.

Erään hallitusjäsenen mukaan syynä on se, että Koskinen on tukenut jäsenäänestystä. Koskinen itse sanoo, että hän suhtautuu jäsenäänestykseen neutraalisti, mutta vaatii että puolueen sääntöjä noudatetaan.

Koskisen mielestä puoluekenttää pidetään liikaa pois vaikuttamistyöstä.

”Kokoomuksessa on liikaa sellaista kulttuuria, että jäsenistön pitäisi nauttia puoluetoimiston luottamusta eikä toisinpäin. Olen tätä koittanut systemaattisesti muuttaa.”

Koskisen kohtalo sinetöidään piirin kevätkokouksessa. Hän sanoo, ettei aio luovuttaa.

Piirikokouksen on määrä päättää syksyllä eduskuntavaalien ehdokaslistasta.

Kuusisto harkitsee kuitenkin vastatoimia. Hän on pohtinut esimerkiksi koko piirihallituksen eron vaatimista sekä kannetta käräjäoikeuteen.

Ensi kevään eduskuntavaaleissa kokoomus tähtää pääministeripuolueeksi.

Silloin Uudenmaan merkitys tulee olemaan suuri.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus
 • Espoo
 • Politiikka
 • Paavo Teittinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  3. 3

   Kersantti Marika Teini ottaa työeduistaan kaiken irti – ”Sitä työnantajakin toivoo, että olisin mahdollisimman hyvässä kunnossa”

  4. 4

   Poliisi: Kymmenen kuoli ja 15 loukkaantui, kun pakettiauto ajoi jalankulkijoiden päälle Torontossa

  5. 5

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  6. 6

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  7. 7

   Valkoisen Suomen sankari oli Viron verivihollinen, jonka joukot saivat virolaisilta selkään

  8. 8

   Raportti: Suuri osa suosituista vaate­brändeistä ei kerro mitään vaatteidensa alku­perästä – Dior, Desigual, Mexx ja Max Mara sijoittuivat hännille vertailussa

  9. 9

   Älä anna verottajalle ylimääräistä – HS kokosi ohjeet vähennyksiin ja vero­ilmoituksen täyttämiseen

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaista sikaa seilaa nyt Kiinan markkinoille – kyydissä on lähinnä muuta kuin lihaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  3. 3

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  4. 4

   Moni vanhempi ei ymmärrä, mitä seuraa, kun lapsi saa kännykän – varaudu järkytykseen

  5. 5

   Seurasimme keskustelua Facebookin 20 puskaradiossa – Näin absurdeista asioista puhutaan ryhmissä, joissa oikea Suomi kokoontuu

  6. 6

   Katja Mikkola shoppaili ennen halparetkuja, mutta harkitsee nyt jokaista hankintaansa – Tässä 11 + 5 tapaa, miten voit ostaa ja kuluttaa vaatteita vastuullisemmin

   Tilaajille
  7. 7

   Video näyttää tuhot: Bussi ajoi ulos tieltä Helsingin Vartiokylässä – ”Ihmiset huusivat ja sisään alkoi tulla savua”

  8. 8

   Yhteiskunta väheksyy varhaiskasvatuksen arvoa – mutta kun puhutaan yritystuista tai asehankinnoista, rahasta ei sitten yllättäen olekaan puutetta

  9. 9

   Kolmas lapsi on Britannian kuninkaallisen perheen väliin­putoaja ja sisaruksiinsa verrattuna oman onnensa seppä

  10. 10

   Historiallinen päätös vapauttaa talvisodan jälkeen rakennetun Salpalinjan bunkkerit ja linnoitukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  3. 3

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  4. 4

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää