Politiikka

Venezuela on syvässä humanitaarisessa kriisissä ja lääkkeistä ja ruoasta on pulaa, mutta Suomi käännyttää maahan sotaa pakenevia syyrialaisia – miksi?

Suomen entinen Venezuelan-suurlähettiläs Mikko Pyhälä sanoo, että Venezuelassa on meneillään humanitaarinen katastrofi eikä maahan pitäisi käännyttää ketään.

Suomi käännyttää turvapaikkaa hakevia syyrialaisia syvässä kriisissä olevaan Venezuelaan. HS kertoi keskiviikkona helsinkiläistä kahvilaa Cafe Damascusta pyörittävistä syyrialaisista, joiden turvapaikkahakemukset Maahanmuuttovirasto on hylännyt.

Syynä on ollut se, että syyrialaisilla Hanan Sneihillä ja sisaruksilla Yasmin ja Wisam Aboudilla on myös Venezuelan kansalaisuus. Sneih on syntynyt Venezuelassa, ja Aboudien isä on venezuelalainen. Syyrialaiset ovat Venezuelan suurin arabiankielinen maahanmuuttajaryhmä.

Syyrian sotaa Suomeen paenneita kaksoiskansalaisia on käännytetty Venezuelaan viime vuosien aikana kourallinen. Samaan aikaan maan humanitaarinen kriisi on syventynyt.

Maailman ruokajärjestön WFP:n johtaja David Beasley varoitti maanantaina, että Venezuelassa on meneillään humanitaarinen katastrofi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


”En usko että ihmiset ympäri maailman ymmärtävät miten paha tilanne maassa on, ja miten paha siitä voi vielä tulla”, Beasley sanoi ABC News -kanavan mukaan.

Kriisistä ovat varoittaneet myös monet muut kansainväliset asiantuntijajärjestöt, kuten ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Venezuelassa on akuutti pula ruoasta, lääkkeistä ja muista hyödykkeistä. Talous on lamassa ja maassa on hyperinflaatio. Sadattuhannet venezuelalaiset ovat pyrkineet pois Nicolás Maduron autoritaarisen vasemmistohallituksen johtamasta valtiosta.

Suomen entinen Venezuelan-suurlähettiläs Mikko Pyhälä ihmettelee Suomen viranomaisten päätöstä käännyttää turvapaikanhakijoita Venezuelaan. Pyhälä toimi Venezuelassa vuosina 2006–2013 ja seuraa maan tilannetta yhä tiiviisti.

”Humanitaarinen tilanne Venezuelassa on hirvittävän paha. Sellaiseen tilanteeseen Suomen ei todellakaan pitäisi lähettää ketään”, Pyhälä sanoo.

Mielipidetiedustelujen mukaan 40 prosenttia venezuelalaisista haluaa lähteä maasta. Maan 30 miljoonasta asukkaasta 4 miljoonaa on lähtenyt viime vuosien aikana pois.

”Venezuelan terveydenhuolto on romahtanut. Satojatuhansia ihmisiä on sairastunut malariaan ja malarialääkkeitä on hyvin vähän saatavilla. Ihmisillä ei ole työtä, ruokaa, turvallisuutta tai lääkkeitä.”

Myös YK:n pääsihteeri António Guterres on pyytänyt Venezuelaa ottamaan vastaan kansainvälistä humanitaarista apua, Pyhälä sanoo.

”Sairaaloissa ei voida tehdä juuri mitään, julkisissa sairaaloissa ei voi tehdä verensiirtoja. Ei voi tehdä raskauskokeita, ei voi saada lääkkeitä kroonisiin tauteihin. Tilanne on aika lailla katastrofaalinen.”

Pyhälä sanoo, ettei voi kuvitellakaan, että Suomesta palautetut pysyisivät Venezuelassa hetkeäkään.

”Mutta ongelma on se, että kaikki maksaa aivan mielettömiä summia. Jos ihmisillä ei ole kovaa valuuttaa, he eivät pysty ostamaan bussilippuja tai ruokaa. Toistan, että mielestäni Suomen ei todellakaan pitäisi lähettää sinne ketään.”

Pyhälä sanoo myös, että Venezuelan autoritaarinen vasemmistohallinto saa Suomen käännytyksistä propagandavoiton, tosin hyvin pienen.

”Kyllä he tästä varmaan jotkut otsikot repivät.”

Mistä siis on kyse – miksi Suomi käännyttää ihmisiä Venezuelaan?

YK:n pakolaissopimuksen perusteella kaksoiskansalaisen mahdollisuutta palata molempiin valtioihin tulee tarkastella ennen kansainvälisen suojelun myöntämistä Suomeen.

Syyriaan ei palauteta Suomesta ketään. Käytännössä Suomen turvapaikkajärjestelmä ei kuitenkaan ota huomioon Venezuelan kaltaista tilannetta. Venezuelassa ei ole sotaa, joten toissijainen suojelu maan yleisen tilanteen perusteella ei tule kyseeseen. Jos hakijaan ei kohdistu henkilökohtaista vainoa maassa, turvapaikkaa ei voi saada.

Työ-, perheside- tai opiskeluperustaisen oleskeluluvan lisäksi jäljelle jää lähinnä oleskelulupa yksilöllisellä inhimillisellä perusteella.

Sen myöntämisen rima taas on hyvin korkealla, sanoo Migrin aluevastaava Antti Lehtinen. Lehtinen ei kommentoi yksittäistapauksia vaan puhuu yleisellä tasolla.

”Pitää olla käytännössä ihan henkeä uhkaavia terveydellisiä syitä tai tosi vakavia terveydellisiä perusteita. Silloin arvioidaan tilannetta kohdemaassa ja sitä, onko terveydenhoitoa saatavilla.”

HS:n toimittaja Maria Manner vieraili Venezuelassa vuoden 2016 syksyllä ja raportoi maan kriisistä. Lue tästä HS:n laaja juttu venezuelalaisesta sairaalasta, jossa jengiläiset ryöstävät lääkäreitä ja kaikesta on pulaa.

Viime syksynä HS haastatteli venezuelalaista sisätautilääkäriä Carlos Enriquea, joka ei saanut lääkkeitä syöpähoitoihinsa.

Enrique kuoli haastattelun jälkeen. Lääkärituttavan mukaan Enrique olisi voinut saada Venezuelan ulkopuolella kunnollista lääkehoitoa ja pelastua.

Migrin Lehtisen mukaan se, että Venezuelassa esimerkiksi raskaus tai syövän saaminen voi olla kohtalokasta puutteellisen terveydenhoidon takia, ei ole vielä peruste yksilöllisen inhimillisen syyn täyttymiselle.

Henkilön pitäisi olla raskaana tai sairaana jo Suomessa, jonka jälkeen Venezuelan tilanteen vaikutus henkilön terveyteen arvioitaisiin tarkkaan.

Myös sisäministeriön maahanmuuttoyksikön johtaja Jorma Vuorio sanoo, että henkilöllä pitää jo Suomesta lähtiessä olla sellainen terveydentila, joka asettaisi hänet kohdemaassa riittävään vaaraan, jotta perusteet täyttyisivät.

”Se, että Venezuelan taloustilanne on huono ja maa saattaa olla tietyiltä osin romahtamassa, ei vielä oikeuta oleskelulupaan.”

Vuorio sanoo, että viime kädessä hallinto-oikeus arvioi, onko kohtuullista käännyttää ihmisiä Venezuelaan.

Käytännössä Syyrian ja Venezuelan kaksoiskansalaisen mahdollisuus saada yksilöllisellä inhimillisellä perusteella oleskelulupa Suomesta siis paranisi, jos hän tulisi Suomessa raskaaksi tai sairastuisi vakavasti.

Jos kaksoiskansalainen onnistuisi luopumaan Venezuelan kansalaisuudestaan, hän voisi myös hakea turvapaikkaa uudella perusteella ja saada sen.

Maahanmuuttoasioihin erikoistuneen asianajajan Ville Punton mukaan yksilöllistä inhimillistä perustetta sovelletaan Suomessa liian tiukasti, mutta Venezuelan tapauksessa sen soveltaminen olisi hankalaa.

”Se vaatii tyypillisesti sitä, että ihminen jota ollaan palauttamassa on vakavasti sairas. Ja vielä niin, että hoidon saamatta jääminen aiheuttaa elinajan lyhentymistä tai merkittävää fyysistä ja henkistä kärsimystä.”

Punton mukaan periaatteessa oleskelulupa voitaisiin myöntää, jos henkilö ei ole viettänyt juuri lainkaan aikaa Venezuelassa eikä hänellä ole siteitä maahan.

Yleensä oleskeluluvan myöntäminen tällaisen seikan nojalla on kuitenkin edellyttänyt jotain erityistä henkilöön liittyvää syytä, joka tekee hakijasta erityisen haavoittuvan. Tällainen syy voi olla esimerkiksi yksinhuoltajuus. Alaikäisiä lapsia ei palauteta yksin lainkaan.

Esimerkiksi raskaana olevat naiset ovat Venezuelassa erityisen haavoittuvia.

Punnon mukaan Suomessa raskaana olevalle naiselle voitaisiin myöntää oleskelulupa yksilöllisen inhimillisen syyn perusteella. Sillä, että henkilö voi tulla raskaaksi Venezuelassa, ei kuitenkaan ole merkitystä.

”Naisten kohdalla voidaan tietysti kysyä, että mitä jos tulee raskaaksi Suomesta lähtemisen jälkeen. Mutta potentiaalisia tulevaisuuden tapahtumia ei oteta arvioinnissa huomioon.”

Entä voitaisiinko täysin terve ihminen palauttaa maahan, jossa ei ole käytännössä lainkaan toimivaa terveydenhuoltoa tai edes sairaaloita?

Periaatteessa kyllä, sanoo Punto.

Myös Migrin Lehtinen sanoo, että hypoteettisesti kyllä.

”Se rima on asetettu tosi tiukaksi. Pitää olla henkilöön liittyviä syitä.”

Eduskunta poisti humanitaarisen suojelun ulkomaalaislaista vuoden 2016 keväällä. Humanitaarisen suojelun nojalla oleskeluluvan saattoi saada esimerkiksi vaikean ihmisoikeustilanteen nojalla.

Punto arvioi, että jos humanitaarinen suojelu olisi yhä laissa, se voisi tulla kyseeseen Venezuelan kohdalla.

”Kyllä sitä voitaisiin ehkä tällaiseen tapaukseen soveltaa. Jos elämän perusedellytyksistä on pylää, niin kyllä se liittyy ihmisoikeustilanteeseen.”

Tällöin pitäisi Punton mukaan olla poikkeuksellisen puutteelliset olosuhteet.

Ei riittäisi, että henkilöllä on esimerkiksi köyhyydestä johtuvia toimeentulovaikeuksia. Maan pitäisi olla sellaisessa tilanteessa, ettei ruokaa saa vaikka siihen olisi varaa.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi on huolissaan albanialaisten huumerikollisten tulosta Suomeen – ”Suoraviivaisia, tehokkaita, kovan luokan aseistautuneita ryhmiä”

  2. 2

   Liian moni suomalainen elää sosiaalituilla, ja pian edessä on järjestelmän iso remontti – Tällaisia ovat suurten puolueiden suunnitelmat

  3. 3

   Asuntojen stailaus myyntikuntoon on huolestuttava ilmiö

  4. 4

   Vieläkö saisit ajokortin? Moni meistä pitää itseään mestarikuskina – testaa, miten oikeasti pärjäisit autokoulun teoriakokeessa

  5. 5

   Nopea lounas Tukholmassa? Liikenne tulee katoamaan maan pinnalta, eikä tunnin matka New Yorkiin ole enää vain utopia

   Tilaajille
  6. 6

   Bill Cosbyn uhrit saivat vihdoin oikeutta – tuomio on dramaattinen ja surkea loppu menestykselliselle uralle

  7. 7

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  8. 8

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  9. 9

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  10. 10

   Etelä- ja Pohjois-Korean historiallinen tapaaminen alkoi johtajien kädenpuristuksella – Leppoisasti esiintynyt Kim Jong-un lupasi tarjota nuudeleita Moon Jae-inille, jos tämä tulee Pjongjangiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  4. 4

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  5. 5

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  6. 6

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  7. 7

   Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin

  8. 8

   Jalankulkija jähmettyy keskelle suojatietä Itäkeskuksessa – Video näyttää, miten autot puikkelehtivat ohi täyttä vauhtia jalankulkijasta piittaamatta

  9. 9

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  10. 10

   Mies saa käydä vieraissa, kunhan kertoo siitä, kirjoitti 36-vuotias nainen – mitä muuta kertoivat ne 3 000 ihmistä, jotka vastasivat HS:n kyselyyn seksittömästä parisuhteesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  4. 4

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  5. 5

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  7. 7

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää