Politiikka

Vauraiden sukujen super­lobbari Anders Blom: Taloudellinen eliitti on ottanut Suomessa vallan

Anders Blomin mukaan eturyhmät, kansanedustajat ja hallitus tekevät tukea vastaan toisilleen muun muassa ”ystävällistä lainsäädäntöä ja poikkeuksia”.

Taloudellinen eliitti otti vähitellen Suomen kolmikantaisen päätöksentekomallin tuottaman sisäpiiritiedon avulla vallan poliittisessa päätöksenteossa itselleen.

Tähän johtopäätökseen päätyy pääoman superlobbari Anders Blom 406-sivuisessa väitöskirjassaan Taloudelliset eturyhmät politiikan sisäpiirissä – tutkimus liike-elämän poliittisesta vaikuttamisesta kolmikantaisessa Suomessa 1968–2011, jonka Turun yliopisto julkisti keskiviikkona.

Turkulainen kokoomusvaikuttaja ja viestintäyrittäjä Anders Blom toimi suurehkojen sukuyritysten etujärjestön Perheyritysten Liiton (PL) toimitusjohtajana sen kulta-aikana vuosina 2003–2010. Tuolloin varakkaiden suomalaisten omistajayrittäjien verotusta alettiin keventää monin eri tavoin, muun muassa poistamalla varallisuusvero ja laskemalla yritysten sukupolvenvaihdosten reaaliset perintöverot muutamaan prosenttiin.

Myös osinkoverotuksessa pystyttiin jatkamaan tilannetta, jossa vauraat omistajayrittäjät maksavat vain neljänneksen veroa osinkotuloistaan, jos verotusta vertaa tavalliseen piensijoittajaan. Tämä kehitys oli omiaan muuttumaan suomalaista elinkeinorakennetta esimerkiksi niin, että hyvätuloiset ammattilaiset kuten lääkärit ryhtyivät yhtiöittämään toimintojaan verosuunnittelusyistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Blom käy väitöskirjassaan läpi muun muassa sitä, kuinka Perheyritysten Liitto sai vuonna 2003 tuolloin oppositiossa olleen keskustan ottamaan suurten perheyritysten asiat omakseen, koska sen ydinkannattajia kiinnostivat maatilojen sukupolven vaihdokset.

Pääministeri Matti Vanhasen hallitukseen perustettiinkin PL:n ehdotuksesta perheyritystyöryhmä. Se ehdotti yritysvarallisuuden vapauttamista perintö- ja lahjaverosta.

Myös EU:hun saatiin osin PL:n avittamana 2007 perheyritystyöryhmä. Verohuojennuksia lisättiin perheyrittäjille vuonna 2000 ja 2004. Samana vuonna kumottiin varallisuusvero.

Yhteistyötä ulotettiin 2004 myös Pitkänsillan tuolle puolen, kun SAK saatiin mukaan yhteiseen julkilausumaan. STTK:n kanssa vastaavaan päädyttiin 2007. Saman vuonna kevennettiin perintö- ja lahjaveroa.

Blom käsittelee väitöskirjassaan myös laajalti lobbauksen pelisääntöjä.

”Työmarkkinajärjestöt eivät koe olevansa lobbaajia, koska ne haluavat olla yhteiskunnallisen sääntelyn ylä- ja ulkopuolella”, Blom arvostelee suomalaista korporatismia.

Blom höystää näkemystään esimerkein.

Hän esittää kaaviossaan myös ”Politiikan pyöröoven” eli suomalaisen vallankäytön kolmiyhteyden.

Siinä eturyhmät, kansanedustajat ja hallitus tekevät tukea vastaan toisilleen muun muassa ”ystävällistä lainsäädäntöä ja poikkeuksia”.

Blomin arvion mukaan elinkeinoelämän historiallinen poliittinen päämäärä oli kommunismin uhkan patoaminen. Sen takia työnantajat loivat talousrakenteen, johon palkansaajajärjestöt tarttuivat ja joka tuki sosiaalidemokraattien jäsenhankintaa.

Näin syntyi suomalainen tulopolitiikka.

Suomessa se päättää, jolla on eniten valtaa ja voimaa vaikuttaa poliittisten päätösten valmisteluun. Esimerkiksi ensi kevään eduskuntavaalien hallitusohjelmaan vaikutetaan juuri nyt, sillä nyt tehtävien valmistelujen pohjalta seuraava hallitusohjelma kasataan.

Tämä vaikuttamistyö tehdään paljolti julkisuudelta piilossa, erilaisten taloudellisten eturyhmien vaikuttaessa politiikan sisäpiiriin kykyjensä mukaan.

Anders Blomin väitöskirja avaa tätä liike-elämän poliittisen vaikuttamisen historiaa.

Hän kertoo esimerkiksi, kuinka liike-elämällä oli tulopolitiikan aikakaudella ”kaksoisstrategia”: Työmarkkinapöydissä puhuttiin yhtä samaan aikaan kuin ”raskaan sarjan salaista poliittista vaikuttamista” tehtiin Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVA:ssa sekä Taloudellisen Tiedotustoimiston ja sen apurien toimesta.

Blomin mukaan palkansaajajärjestöt tiesivät tämän, mutta ymmärsivät sen olevan osa työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen kolmikantaista päätöksentekoa.

Suomen erityispiirre pienenä maana on se, että eliitin jäsenet tuntevat liki kaikki toisensa. Siksi henkilökohtaisilla suhteilla on suuri merkitys.

Keskiviikkona järjestetyssä väitöskirjan tiedotustilaisuudessa Blom vaati Suomeen ”yhteiskunnallisen sopimisen päivitystä”. Suomen elinkeinoelämän olisi hänestä löydettävä uusi yhteinen tavoite, jonka kansalaiset voisivat jakaa, kun historiallinen kommunismin pelko on kadonnut.

Samalla ne taloudelliset erioikeudet, joita eri eturyhmät ovat onnistuneet itselleen vuosien saatossa haalimaan, täytyy läpivalaista.

”Me olemme menossa läpinäkyvämpään maailmaan”, Blom selitti kantaansa tiedotustilaisuuden päätyttyä HS:lle.

”Tämä mennyt maailma on todella historiaa, kun kilpaillaan tiedolla ja osaamisella.”

Anders Blom väittelee tohtoriksi Turun yliopistossa huhtikuun 6. päivänä yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa. Korjaus 29.9.2018 kello 9.05: Blomin henkilötietoja tarkennettu, mm. toiminnanjohtaja-titteli muutettu puheenjohtajaksi.

Kuka?

Superlobbari


 Valtiotieteen maisteri Anders Blom (s. 1955) oli nuorena kokoomuslainen poliitikko ja viestintä- ja vaikuttamisyrittäjä, joka toimi nuorena Kokoomuksen Nuorten liiton puheenjohtajana.

 Hän oli vuosikymmenien ajan yksi merkittävimpiä taustavaikuttajia perheyritysten etujen ajajana.

 Vuosina 2003–2010 hän toimi Perheyritysten Liiton toimitusjohtajana.

 Blom on konsulttiyhtiö Eurofactsin hallituksen puheenjohtaja ja Venäjän-tuntija. Hän ollut aikoinaan kaupunginvaltuutettuna Turussa ja Helsingissä. Väitöskirjaansa Blom kertoo tehneensä kymmenen vuotta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

  2. 2

   Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa

  3. 3

   Mikä on nolompaa kuin däppääminen? 46-vuotias setämies teki kylmiltään rap-videon, joka sai Cheekin kyykyttäneen suomenmestarinkin vapisemaan: ”Kyllä tästä joku suuttuu”

  4. 4

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  5. 5

   Koko kesän kestävä lähijunamyllerrys vaikuttaa joka päivä yli 100 000 matkustajaan Helsingin seudulla – ”Nämä menevät ihan miten sattuu”, äimistelivät matkustajat Pasilassa

  6. 6

   Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin

  7. 7

   Ilja Janitskin on maahanmuutto­vastainen ja Johan Bäckman ihmisoikeus­puolustaja, kertoo Venäjän media – keskiverto­venäläiselle he ovat ”hyviä ihmisiä”

  8. 8

   Ostitko kahden kilon jauhesammuttimen K-raudasta? Tarkista, onko se sama, josta Tukes löysi vakavia puutteita

  9. 9

   Korkea­kouluun voi päästä myös ilman pääsy­koetta tai todistus­valintaa – HS esittelee kaikki reitit

   Tilaajille
  10. 10

   Jatkaako Cristiano Ronaldo maalitehtailua, entä kukistaako Luis Suarezin Uruguay kisaisäntä Venäjän? – lue päivän otteluiden ennakot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

  2. 2

   Game of Thronesin suosikki­pariskunta meni oikeasti naimisiin, ja internet riemastui – kokosimme parhaat meemit seremoniasta

  3. 3

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  4. 4

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin, järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta – kuvaaja kertoo salamana levinneen otoksen tallennushetkestä

  6. 6

   Yhdysvalloissa valittiin maailman rumin koira – viisi vuotta pentu­tehtaassa viettänyt Zsa Zsa on esimerkki koirien vaarallisesta jalostamisesta

  7. 7

   Valkoisen talon työn­tekijät avautuvat elämästä Washingtonissa: kaduilla solvataan eikä kukaan halua lähteä treffeille – lauantaina ravintolasta poistettiin Trumpin tiedottaja

  8. 8

   Peräti joka kolmas uudis­kodin ostaja löysi asunnostaan valitettavaa – asiakas­tyytyväisyys­tutkimuksen ykkös­rakentaja ja hännän­huippu kertovat, miksi kävi näin

  9. 9

   Lomarahojen leikkaukset järkyttivät julkista sektoria – uuden laskelman mukaan veron­kevennykset paikkaavat loven

  10. 10

   HS:n selvitys paljastaa eduskunnan puurtajat ja poissaolijat – katso hakukoneesta, miten kukin edustaja osallistuu eduskunnan perustyöhön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  4. 4

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  6. 6

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  7. 7

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  8. 8

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  9. 9

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  10. 10

   ”Miksi?” kysyi Ulla Donner romahdettuaan – Miksi parikymppisten sukupolvi uupuu ja masentuu kohtuuttomiin odotuksiin ja onnen tavoitteluun?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS:n miniristikossa on tänään auringonpaistetta ja draamasarjoista tuttuja paikkoja – Ratkaisetko ristikon?
  3. Etyj: Oppositi­opuolueet eivät saaneet reilua mahdollisuutta vaali­kampanjointiin Turkissa
  4. Ostitko kahden kilon jauhesammuttimen K-raudasta? Tarkista, onko se sama, josta Tukes löysi vakavia puutteita
  5. Koko kesän kestävä lähijunamyllerrys vaikuttaa joka päivä yli 100 000 matkustajaan Helsingin seudulla – ”Nämä menevät ihan miten sattuu”, äimistelivät matkustajat Pasilassa
  6. Amerikkalaisen mediajätin johtaja kertoo, miksi Facebook hänestä riistää laatulehtiä ja miksi Aki Riihilahdesta tuli The Timesin kolumnisti
  7. Mikä on nolompaa kuin däppääminen? 46-vuotias setämies teki kylmiltään rap-videon, joka sai Cheekin kyykyttäneen suomenmestarinkin vapisemaan: ”Kyllä tästä joku suuttuu”
  8. ”Jos haluat loppukiritaisteluja, mene katsomaan vaikka raveja” – Jukolan viestin ratamestari sai tunnetulta suunnistusmieheltä jyrkkää arvostelua
  9. Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa
  10. Turkki haastaa länsimaat yhä aggressiivisemmin luisuessaan kohti diktatuuria
  11. Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin
  12. Näytä lisää