Politiikka

Uusi tieto sote-uudistuksesta: Jokainen suomalainen pisteytetään sen mukaan, miten paljon hän rasittaa terveydenhuoltoa

Sote-keskus saisi asiakkaasta yksilökohtaiseen riskiin perustuvan maksun. Sen laskennassa otettaneen huomioon niin terveyshistoria kuin niin sanotut sosioekonomiset tekijät.

Ennen sote-uudistuksen voimaan tuloa jokaiselle suomalaiselle lasketaan henkilökohtainen hinta, joka hänestä maksetaan terveysyritykselle tai maakunnan sote-keskukselle. Maksu ottaisi huomioon kunkin henkilökohtaiset terveyteen ja elämäntilanteeseen liittyvät riskitekijät ja sairaushistorian.

”Korvauksen pitää ehdottomasti olla yksilökohtainen. Jos se perustuu vain muutamaan muuttujaan kuten ikään, asuinpaikkaan tai koulutukseen, terveysyrityksille syntyy aivan liian suuri houkutus valikoida asiakkaita”, tutkimuspäällikkö Timo Seppälä terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo.

Seppälä johtaa THL:ssä yksikköä, jossa tätä niin sanottua kapitaatiokorvausmallia luodaan. Tähän asti vallalla on ollut käsitys, että sote-keskusten saama korvaus laskettaisiin huomattavasti yksinkertaisemmalla ja yleisemmällä kaavalla.

 

Tarkoituksena ei ole, että ihmisille itselleen kerrottaisiin heidän oma kapitaatiomaksunsa.

Jos eduskunta hyväksyy kesällä sote-lait, suomalaisten sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy kahden vuoden kuluttua maakuntien vastuulle. Maakunta tuottaa pääasiassa itse erikoissairaanhoidon palvelut, mutta perusterveydenhuolto eli nykyiset terveyskeskukset avataan kilpailulle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös yksityiset terveysyritykset saavat siis perustaa terveyskeskukset korvaavia sote-keskuksia.

Ihmiset voivat valita vuoden 2021 alusta lähtien, minkä sote-keskuksen asiakkaaksi he haluavat mennä. Keskusta saa vaihtaa puolen vuoden välein. Sote-keskus saa asiakkuudesta kiinteän vuosi- tai kuukausikorvauksen. Tätä maksua kutsutaan kapitaatiokorvaukseksi. Lisäksi sote-keskus voi saada pienen korvauksen suoritetuista toimenpiteistä.

Lue myös: Osa suomalaisista saa etuajassa soten valinnanvapauden: Hallitus aikoo antaa 100 miljoonaa euroa laajoihin kokeiluihin

Jos kuukausikorvaus olisi kaikista ihmisistä sama, sote-keskusten kannattaisi haalia asiakkaikseen terveimpiä ihmisiä. Se voitaisiin tehdä esimerkiksi kohdennetulla markkinoinnilla.

”Jos minulla olisi terveysyrityksessäni joukko työterveyshuollon asiakkaita, katsoisin ketkä heistä eivät ole käyttäneet palveluja kertaakaan. Lähettäisin tälle joukolle kirjeen ja kannustaisin heitä kirjautumaan myös sote-asiakkaakseni”, Seppälä kertoo esimerkin.

Yritys saisi näistä asiakkaista maksun, muttei joutuisi todennäköisesti juurikaan hoitamaan heitä.

Siksi kapitaatiokorvaus pitää Seppälän mukaan saada vastaamaan mahdollisimman tarkasti jokaisen yksilön todellista riskiä sairastua ja käyttää palveluja.

Silloin sote-yrityksillä ei olisi tarvetta yrittää kuoria kermoja eli valikoida potilaita, koska kunkin asiakkaan korvaus vastaisi oikeasti häneen liittyvää riskiä. Jo valmiiksi sairaista ihmisistä saatava korvaus olisi suurempi, joten he saattaisivat olla hyvinkin houkuttelevia asiakkaita.

Seppälä ei osaa vielä sanoa, mitä kaikkia muuttujia mallissa lopulta otetaan huomioon, mutta ainakin siinä tulisi olla niin sanottuja sosioekonomisia muuttujia, kuten koulutus, ikä, työllisyys, perhesuhteet tai asuinpaikka. Myös henkilökohtainen terveyshistoria vaikuttaisi korvauksen suuruuteen.

Julkisella vallalla on joka tapauksessa mahdollisuus luoda paljon tarkempi yksilökohtainen riskiprofiili kuin esimerkiksi vakuutusyhtiöillä, koska valtiolla on hallussaan paljon enemmän tietoa.

Yksi muuttujista olisi työterveyshuolto. Optimaalinen maksu olisi sitä pienempi mitä kattavampi työterveyshuolto ihmisellä olisi käytössään.

Onnistuuko mallin luominen eli saadaanko kaikki tarvittavat tiedot kerättyä?

”Kyllä onnistuu. Tiedot ovat tosin hajallaan eri rekistereissä mutta yhdistämme niitä parhaillaan. Yksilökohtaisten tietojen kirjaamisessa on tosin ollut puutteita ja niiden tarkkaan kirjaamiseen pitäisi nyt erityisesti julkisella puolella kiinnittää huomiota”, Seppälä sanoo.

Tietoja yhdistetään muun muassa Kelasta, Väestörekisterikeskuksesta ja Tilastokeskuksesta. Suomalaisten terveystietojakin on alettu viime vuosina kerätä kattavasti Omakanta-tietokantaan.

Lue myös: Väärä rahoitusmalli voi johtaa hoidon karsimiseen tai jopa konkursseihin – HS kertoo, miksi kaikkien kannattaisi kiinnostua soten rahoituksesta

Seppälän mukaan tarkoituksena ei ole, että ihmisille itselleen kerrottaisiin heidän oma kapitaatiomaksunsa.

”Vastaavan kaltaista on ennenkin keskusteltu, että pitäisikö ihmisille kertoa, kuinka suuren laskun he yhteiskunnalle aiheuttavat, mutta sitä pidetään syyllistävänä. Malli sinänsä olisi kuitenkin julkinen, joten jokainen pystyisi siitä arvioimaan oman kapitaatiomaksunsa suuruutta”, Seppälä sanoo.

Kapitaatiomaksu tosin ei perustu suoranaisesti ihmisen aiheuttamiin kustannuksiin, vaan hänen riskiinsä aiheuttaa niitä. Se on eri asia.

Kapitaatiomaksun määrittämisen onnistuminen on koko sote-uudistuksen onnistumisen kannalta keskeistä. Seppälän mukaan sen ei kuitenkaan tarvitse onnistua täydellisesti kerralla vaan maksun määräytymisen kiteerejä on tarkoitus säätää kerran vuodessa.

Lue myös: Hillitseekö sote-uudistus menojen kasvua kolmella miljardilla? Hallituksen tavoite on kova, mutta sen toteutumiseen uskoo harva

Fakta

Terveyskeskuksista sote-keskuksia


 Sote-lakien on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2020 alussa, josta lähtien maakunnat järjestävät sosiaali- ja terveyspalvelut.

 Sote-keskuksiin voisi listautua asiakkaaksi kaikissa maakunnissa viimeistään lokakuusta 2020 lähtien. Hammashoidossa asiakkaaksi listautuminen tapahtuu viimeistään lokakuusta 2021 lähtien.

 Asiakas voi saada palveluja julkisesta tai yksityisestä sote-keskuksesta vuoden 2021 alusta lähtien.

 Vuoden 2022 alusta lähtien asiakas voi saada hammashoitoa julkisesta tai yksityisestä hammashoitolasta.  Lakiluonnokseen sisältyy useita siirtymäaikoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus
 • Politiikka
 • Anni Lassila

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  2. 2

   Naiset siivoavat, synnyttävät ja saavat pienempää palkkaa – vieläkö pitäisi suorittaa kansalais­palvelus?

  3. 3

   HS-selvitys paljastaa: Koulujen ilmanvaihtokoneet sammutetaan öisin ja viikon­loppuisin, ja se päästää haitallista ilmaa rakennuksiin – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne”

   Tilaajille
  4. 4

   Uudet ylioppilaat saavat todistuksen, joka on tärkeämpi kuin koskaan – Viivi Mäkelä muistaa opon tunnin, jolla arvo­sanojen paino­arvo paljastui

  5. 5

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  7. 7

   Entisajan huumori oli julmaa, ja sen kohteeksi joutuivat kaikkein heikoimmat – mikä sai yhteisöt kohtelemaan naisia, vammaisia ja vähemmistöjä sadistisesti?

   Tilaajille
  8. 8

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  9. 9

   Harmony saa orgasmin, mutta vasta kun sille on puhunut pitkään ja hellästi – Onko Kaliforniassa kehitetty oppiva seksirobotti seksin tulevaisuus?

   Tilaajille
  10. 10

   Pääsykokeiden valehakijoista on tullut jokavuotinen ilmiö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  2. 2

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  3. 3

   Pääsykokeiden valehakijoista on tullut jokavuotinen ilmiö

  4. 4

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  5. 5

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  6. 6

   Daniel Lehtonen alkoi haukkua naisia ja nousi julkisuuteen vihattuna Bile-Danina – Nyt ”parannuksen tehnyt” Lehtonen kertoo, mitä ajattelee oikeasti

  7. 7

   Uusi tutkimus: Nokiaa johdettiin pelolla ja se esti pitkään yhtiön välttämättömän muutoksen

  8. 8

   En ollut ikinä kiinnostunut vauvoista, joten en tiennyt niiden mahtavuudesta mitään

  9. 9

   Poirot’n tapaus on nyt selvitetty – John Malkovich ottaa ikonisen roolin haltuunsa

  10. 10

   Historiallisen tapaamisen perunut Trump sanoi ase­voimien olevan tarvittaessa valmiina – Pohjois-Korea ilmoitti olevansa edelleen valmis neuvotteluihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  9. 9

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  10. 10

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Harmony saa orgasmin, mutta vasta kun sille on puhunut pitkään ja hellästi – Onko Kaliforniassa kehitetty oppiva seksirobotti seksin tulevaisuus? Tilaajille
  3. Kun lähdin Kaliforniaan tekemään juttua seksiroboteista, en osannut kuvitella, mitä löytäisin Tilaajille
  4. Naiset siivoavat, synnyttävät ja saavat pienempää palkkaa – vieläkö pitäisi suorittaa kansalais­palvelus?
  5. Yhdysvallat muuttuu, Venäjän politiikka jakaa Eurooppaa – ”EU säröilee, ja olen siitä hyvin huolissani”, sanoo Suomessa vieraileva Saksan ulko­ministeri Heiko Maas HS:lle
  6. Palkkakierroksen päätös lähestyy, eikä Suomi menettänyt hintakilpailukykyään Tilaajille
  7. Kreikan hätä­rahoitus on loppumassa, mutta pääseekö maa jaloilleen? Olli Rehn muistaa hyvin, miltä Kreikan kriisin kehittyminen näytti myrskyn­silmästä katsottuna
  8. Uudet ylioppilaat saavat todistuksen, joka on tärkeämpi kuin koskaan – Viivi Mäkelä muistaa opon tunnin, jolla arvo­sanojen paino­arvo paljastui
  9. Yhdysvaltalais­media: Elokuva­moguli Harvey Weinstein saamassa syytteen raiskauksesta, aikoo ilmoittautua poliisille
  10. Enemmistö sallisi nykyistä vahvempien alkoholijuomien myynnin muuallakin kuin Alkossa
  11. HS-selvitys paljastaa: Koulujen ilmanvaihtokoneet sammutetaan öisin ja viikon­loppuisin, ja se päästää haitallista ilmaa rakennuksiin – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne” Tilaajille
  12. Näytä lisää