Politiikka |HS seuraa

Hallitus helpottaa irtisanomista – millä perusteella pienyrittäjä voi hankkiutua eroon työntekijästä? HS kokosi kehys­riihen tärkeimmät päätökset

Hallitus osoittaa työllisyyteen ja osaamiseen noin 100 miljoonaa euroa. Aktiivimallin kriteereitä höllennetään ja resursseja lisätään sen tehostamiseksi. Pienituloisimpien etuuksia nostetaan. Paikallinen sopiminen ei etene.

Tilaisuus päättyi.

Yritystukikeskustelua ei riihessä jatkettu, Sipilä kertoi

"Todettiin, että on parempi käyttää aikaa asioihin, joissa päästään etiäpäin", Sipilä kertoi. Hänen mukaansa yritystukiin ei tulla enää tällä hallituskaudella puuttumaan.

Orpo: Talouskasvu oli viime vuonna kolmen prosentin luokassa, nyt samansuuntaista ja ensi vuodellekin kasvua on ennustettu

Orpo: Talouskasvusta huolimatta 3,1 miljardia euroa velkaa valtiolle on budjetoitu tälle vuodelle, ensi vuoden velanoton määrä 1,2 miljardia, sitten seuraava vuosikin mennään velanoton puolella, ja sen jälkeen täytyy varata hävittäjien hankintaan vuodessa. "Edelleen tiukkaa nihilististä politiikkaa", Orpo sanoo talouskurista.

Sipilä: Finnvera maksaa 1,5 miljardin velkansa valtiolle etuajassa

Sipilä kertoo toimittajalle, että HS:n uutisoima Finnveran 1,5 miljardin euron laina valtiolle tullaan maksamaan etuajassa pois, niin kuin siitä uutisoitiin. Hallituksessa oli kehysriihen aikaan huolta siitä, että tieto ylimääräisen 1,5 miljardin olemassaolosta saa hallituspuolueiden huonommin uutisia lukevat kannattajat vaatimaan sitä, että nuo rahat käytettäisiin heti valtion menojen kasvattamiseen. Sipilän mukaan tämä ei ole mahdollista.

Sipilän mukaan kyseessä on "enempi tekniikkaa". "Luotto maksetaan etuajassa pois, eihän me tällaisella voida avata menokehystä. Tämä on siltä osin uutisankka, että tässä olisi joku jakovara syntynyt", Sipilä sanoo.

"Lyhyesti sanoen sitä ei koskaan ollutkaan, vaikka olisikin ollut", Sampo Terho lisää.

Lääkekattoon noin 40 euron korotus jokaiselle, kulu valtiolle viisi miljoonaa euroa, kertoo tiedotustilaisuuteen tv-lähetyksestä palannut pääministeri Sipilä.

Uudistuksia 115,5 miljoonalla ja lisäksi 60 miljoonaa lisäbudjetista

Pääministeri Sipilä poistui Ylen uutisten haastatteluun. Orpo ja Terho jatkavat.

Orpo kertoo että menojen liikumavaraa oli etukäteen puhutun sadan miljoonan euron sijaan nyt kulunut uudistuksiin noin 115,5 miljoonaa euroa. Näistä osa on kertaluonteisia tai muutamille vuosille, Orpo kertoo. Lisäksi 60 miljoonaa euroa annetaan toukokuussa lisätalousarvion kautta.

"Nämä rahat löytyvät säästössä olevasta lisätalousarviovaroista", Orpo kertoo.

Orpo: Paikallisen sopimisen edistäminen jää tulevien hallituksien tehtäväksi

Orpon mukaan "paikallisen sopimisen edistäminen jää tulevien hallituksien tehtäväksi". Hän kertoo, että olisi itse halunnut ratkaista asian jo tällä hallituskaudella.

Työministeri Jari Linström (sin) on tyytyväinen työaikalakiin tehtäviin uudistuksiin, Terho kertoo, samoin kuin irtisanomisen helpotamiseen, mitä Terho kutsuu "rekrytoinnin madaltamisen kynnystä" koskevaksi uudistukseksi.

Terho: Työaikalain uudistukset eivät loukkaa ennemmin sovittua

Hallitus pitää kiinni kaikista aiemmista lupauksistaan, Terho vastaa kysymykseen siitä, voiko työaikalain muutoksista tulla uusi kiistakysymys työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen välillä.

Sampo Terho korostaa, että hallitus tekee töitä loppuun saakka tavoitteidensa saavuttamiseksi

Kansalaisilla on oikeus odottaa sitä, ministeri Terho painottaa.

Taparikolliset vankilaan, seksuaalirikollisille kovempia rangaistuksia, valinnanvapauteen sata miljoonaa lisää

Orpo kertoo kuinka nyt lisätään sata miljoonaa euroa entisen sadan miljoonan euron päälle valinnanvapauden toteuttamiseen. Orpon mukaan taparikolliset voidaan jatkuvien rötösten jälkeen panna vankilaan niin että sakot voidaan muuttaa vankeusrangaistukseksi. Myös seksuaalirikosten rangaistuksia kovennetaan, Orpo kertoo. Hän kehuu erikseen oikeusministeri Antti Häkkästä (kok) tämän työskentelystä.

Orpo: "Kenenkään opinnot ei voi jäädä kiinni siitä onko itsellä tai vanhemmilla varaa koulukirjoja hankkia."

Orpo kehuu nuorille ja lapsille tehtäviä uudistuksia. Puututaan ylivelkaantumiseen, pannaan koroille katto ja lisätään velkaneuvontaa, Orpo listaa oikeusministeriön pikavippitavoitteita.

Orpo jatkaa työllisyysasteen nostamisen tärkeydestä. Muuntokoulutusta listään, parannetaan aktiivimallia kriteerejä ja lisätään henkilöstöä työvoipalveluihin. "Me madalletaan yritysten mahdollisuuksia työllistää", Orpo perustelee irtisanomisten helpottamista pienyrittäjille. "Tämä on iso muutos." Työaikalakiin lakisääteinen työaikapankki, muuta ratkaisua ei saatu, mutta Orpo korostaa kyseessä olevan muutoin "vahva ratkaisu".

Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo olevansa kovin tyytyväinen "kolmen päivän puristuksen" tuloksiin

"Me pidettiin kiinni sovitusta talouspolitiikan linjasta."

"Samaan aikaan pystyttiin tekemään kohdennuksia niihin kaikista tärkeimpiin asioihin."

"Talouskasvu jatkuu edelleeen se on laaja-alaista ja vahvaa."

Mutta Orpon mukaan huolena on yhä se, että ikärakenteen takia 2020-luvulla Suomen velkaantuminen lähtee taas nousuun.

Työaikalakiin käytettiin paljon aikaa riihessä, Sipilä kertoo

Työaikapankkiin ja joustotyöaikaan muutoksia. Pienissä yrityksissä säädetään yksilöperusteisissa irtisanomisessa muutoksia.

Työllisyyden paraneminen on selkeästi suurin toimenpide toteutuneisista, Sipilä arvioi.

Takuueläkenosto, lääkekaton lasku, toisen asteen oppimateriaalien tuki, haasteelllisten alueiden päiväkotien tuki ja yrittäjien perheenjäsenten työttymysturvan parannuksia tulossa, Sipilä lupaa.

Eriarvoisuuden poistoon, työllisyyteen ja sote- ja maakuntauudistuksen maalin saattamiseen rahaa

Neljän miljardin leikkausura on tehty, ja kasvuosuus on hyvällä uralla, Sipilä kertoi. Hän muistutti myös, että sote on saatu eduskunnan käsittelyyn. Nyt uutena huolena nähtiin syntyvyyden lasku.

Hallituksen tiedotustilaisuus kehysriihen eli vuosien 2019–2022 julkisen talouden suunnitelman tuloksista alkoi

Pääministeri Juha Sipilä kertoo tämän kehysriihen oleen viimeinen todellinen kehysriihi. "Seuraava on tekninen." Mahdottomasta tuli mahdolinen , Sipilä kehui hallituksen saavutuksia, kun velan kasvu saadaan taittumaan, kokonaisveroaste on saatu laskemaan ja työllisyysaste nousee 72 prosenttiin päin.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Saat HS Mini -tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  2. 2

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  3. 3

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

  6. 6

   Tuomari nimesi Bill Cosbyn, 81, vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi – Tuomio luetaan kello 20.30 Suomen aikaa

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  9. 9

   Halvaantunut yhdysvaltalainen mies kävelee selkärankaan asennetun elektrodin ansiosta – se vahvistaa aivojen viestit lihaksille

  10. 10

   Palvelunesto­hyökkäys kaatoi useita verkkopalveluita – Hyökkäys tuli ulkomailta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  6. 6

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  10. 10

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ranskan ex-pääministeri Manuel Valls loikkaa Espanjan politiikkaan pyrkimällä Barcelonan pormestariksi
  3. HJK:n apuvalmentaja José Riveiro siirtyy Interin päävalmentajaksi – HJK ja Lehkosuo ovat käyneet keskusteluita jatkosta
  4. Presidentti Niinistö Trumpin YK-puheesta: ”Korviin pistävä hiljaisuus” ilmastonmuutoksesta
  5. Katseet kohdistuvat YK:ssa Donald Trumpiin, mutta taustalla Kiina alkaa käyttää hankkimaansa valtaa Tilaajille
  6. ”Hallituksen toimintakyvystä oli kysymys” – Keskustan Kaikkosen mukaan illan kokouksessa käytettiin reippaita sanoja, mutta nyt nahistelu saa loppua
  7. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  8. Kannattaako talvirenkaat ostaa verkosta vai liikkeestä? HS kokosi tietopaketin, jonka avulla valitset sinulle sopivan renkaan ja edullisimman myyjän Tilaajille
  9. Michael Kors vahvisti ostavansa Versacen – Kaupan hinnaksi on ilmoitettu 1,83 miljardia euroa
  10. Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista
  11. Tunti sitten
  12. TPS:n maalitykki ajettiin suihkuun vain puolentoista minuutin pelin jälkeen – syynä päähän kohdistunut taklaus
  13. Näytä lisää