Politiikka

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska ei pyri jatkokaudelle – ”Vaalit on yksi kohta, missä ei onnistuttu, ja kannan siltä osin vastuun”

Puoluesihteeri Jouni Ovaska ei lähde puoluesihteerikisaan. Ovaskan mukaan päätökseen johtivat huono vaalimenestys kunta- ja presidentinvaaleissa sekä puolueen uudistamisen epäonnistuminen.

Keskustan nykyinen puoluesihteeri Jouni Ovaska ei pyri jatkokaudelle.

”Olen pitkään harkinnut ja tullut siihen tulokseen että en tavoittele jatkokautta. Olen saanut tältä puolueelta paljon ja ollut siitä erittäin kiitollinen”, Ovaska sanoi lehdistötilaisuudessa puoluetoimistolla tiistaina.

Ovaskan mukaan hänen täytyy kantaa kampanjapäällikkönä osaltaan vastuu, kun puolue menestyi heikosti kunta- ja presidentinvaaleissa.

”Vaalit on yksi kohta, missä ei onnistuttu, ja kannan siltä osin vastuun.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ovaska sanoo, että häntä kohtaan esitetty arvostelu ei ole kaikilta osin perusteltua. Hän kertoo kiertäneensä kenttää paljon ja saaneensa myös paljon tukea. Ovaska kävi läpi myös sitä, miten hänen johdollaan puolueen toimintaa on uudistettu viime vuosien aikana.

”Mutta jos ihmisille jää se näkemys, että on kritisoitavaa, niin pitää myös katsoa peiliin ja miettiä mihin se perustuu.”

Ovaska sanoo käyneensä päätöksestään pitkän keskustelun pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa ja ehkä yllättäneensä tämän. Ovaska pyrkii ehdolle maakuntavaaleissa ja eduskuntavaaleissa Pirkanmaalta, jos pääsee listalle.

Ovaska perusteli päätöstään myös sillä, että hän ei ole kyennyt viemään eteenpäin puolueen uudistamista toivomallaan tavalla.

Hän viittasi Liisa Hyssälän ja Jouni Backmanin selvitykseen, jossa käsitellään puolueiden uudistumistarvetta.

”Olen huomannut että sitä uudistustyötä ei pysty puolueen sisällä tekemään, siihen ei olla vielä valmiita.”

Konkreettisina asioina Ovaska mainitsi piirityöntekijöiden siirtämisen puoluetoimiston palkkalistoille ja puoluesihteerin valinnan siirtämisen puoluevaltuustolle.

Onko puoluesihteeristä tehty huonon vaalimenestyksen syntipukki, kun puheenjohtajaa ei voida vaihtaa?

Ovaska sanoo, että hän ei koe näin. Tosin hän toteaa, että ”kautta aikojen on sanottu, että puoluesihteeri on se syntipukki”.

”Jos gallupit ovat heikkoja, se kilpistyy puoluesihteeriin. Mutta tämän päätöksen tein omista lähtökohdista ja ajatellen, että jotta pääsemme kohti eduskuntavaaleja yhtenäisenä joukkona, niin annetaan tilaa.”

Ovaskan mielestä keskusta kaipaa lisää rohkeutta ja itsetuntoa omasta linjastaan kertomiseen äänestäjille.

”Välillä katsomme asioita vähän siltä kantilta, että kokoomus vie ja keskusta vikisee. Meidän pitää rohkeasti puhua keskustan äänellä. Ehkä viestinnässä pitäisi olla rohkeampi, että nämä ovat ne asiat, mitä olemme saaneet aikaiseksi.”

Ovaska ei usko, että keskustan ongelma olisi varsinaisessa politiikan sisällössä, jota on arvosteltu puolueessa liian kokoomuslaiseksi tai oikeistolaiseksi.

”En koe, että kentällä oltaisiin välttämättä laajasti sitä mieltä, että politiikka on liian kokoomuslaista. Osa on sitä mieltä. On mielenkiintoista mennä kohti Sotkamon puoluekokousta ja katsoa, mikä siellä on se poliittinen keskustelu.”

Ovaska kuitenkin muistuttaa, että keskustan johtaman hallituksen ajamat politiikkatoimet ovat puolueen yhdessä linjaamia ja hyväksymiä.

”Ne ovat menneet hallitusohjelmaan ja nyt ne toteutuvat. Eli kyllä ne ovat keskustan linjoja.”

Ovaskan jääminen pois kisasta saattaa avata tilaa useammalle ehdokkaalle.

Puoluesihteerikisa sai uusia kierroksia jo tiistaiaamusta, kun perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon erityisavustaja Riikka Pirkkalainen ilmoittautui kisaan. Pirkkalaisen tukijoiksi ovat jo ilmoittautuneet esimerkiksi Saarikko ja kuntaministeri Anu Vehviläinen.


Jo aiemmin Keski-Pohjanmaan keskustan toiminnanjohtaja Jirka Hakala on kertonut pyrkivänsä puoluesihteeriksi kesän puoluekokouksessa. Kansanedustaja Mikko Kärnä sen sijaan ei pyri ehdolle.

Kuluva viikko on ratkaiseva puoluesihteerikisan asetelmien kannalta, koska ehdokkaita tuskin enää ilmaantuu keskustan viikonlopun puoluevaltuuston jälkeen. Puoluevaltuusto on ehdokkaille mahdollisuus esitellä itseään kenttäväellä ennen Sotkamon puoluekokousta kesäkuussa.


Ovaska kommentoi tiistaina puoluetoimistolla myös sitä, onko keskustan jäsen Paavo Väyrynen vaalikelpoinen puolueen puheenjohtajaksi vai ei. Väyrynen kertoi viime viikolla eroavansa perustamastaan kansalaispuolueesta, jotta voisi haastaa Sipilän puoluekokouksessa.

”Nyt näyttää siltä, että Värynen on ainakin tällä hetkellä omien sanojensa mukaan yhden puolueen jäsen. Puoluekokous ja menettelytapavaliokunta lopulta ratkaisevat vaalikelpoisuuden”, Ovaska sanoo.

Keskustassa on puhuttu sääntömuutoksesta, joka tekisi Väyrysestä lopullisesti vaalikelvottoman. Ovaskan mukaan asiaa käsitellään puoluevaltuustossa, joka tekee esityksen puoluekokoukselle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keskusta
 • Puoluepolitiikka
 • Jouni Ovaska
 • Paavo Teittinen

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin suomalaisten työajat voivat muuttua – HS kokosi 5 tärkeintä uudistusta, joita hallitus esittää kiisteltyyn työaikalakiin

  2. 2

   Kalle sai puhelun headhunterilta, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  3. 3

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  4. 4

   Eurokriisi uhkaa taas kärjistyä, nyt syyllinen on alueen kolmanneksi suurin talous Italia – ”Panokset ovat paljon suuremmat kuin Kreikan tapauksessa”

  5. 5

   Yhdysvaltalaiskirjailija Philip Roth on kuollut

  6. 6

   Suomen talouden tilanne on vähän sama kuin juhlissa puolenyön jälkeen: Hauskin tunnelma alkaa hiipua

  7. 7

   Kohu Aku Louhimiehen ohjausmetodeista nousi jälleen – Ohjaajan mukaan Ylen jutussa oli neljä olennaista virhettä, mutta riittävätkö todisteet?

  8. 8

   Autiotalo rapistui surkeaan kuntoon Helsingin paraatipaikalla – sen remontointi ei kuulu taloyhtiölle, päätti käräjäoikeus

  9. 9

   Siitosorin päivä pitenee, kun kevät käynnistää tammojen kiiman – Celantus-ori huhkii nyt kahta työtä

  10. 10

   ”Kun painaa jalkapohjan oikeasta kohdasta, niskasärky ja unettomuus helpottaa” – Kiinalainen lääketiede pitää pintansa, mutta paljonko siinä on huuhaata ja mistä on oikeasti apua?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huoli suomalaispojista sai tutkijakaksikon kysymään pojilta, vaikenevatko he tunteistaan, mikä koulussa mättää ja miksi he homottelevat toisiaan – tulokset yllättivät

   Tilaajille
  2. 2

   Autiotalo rapistui surkeaan kuntoon Helsingin paraatipaikalla – sen remontointi ei kuulu taloyhtiölle, päätti käräjäoikeus

  3. 3

   Suomalaisen vaatteet on todennäköisimmin ostettu marketista, ja suosituin muotitalo on Prisma – ”Kertoo siitä, että hinta on määräävä tekijä”

  4. 4

   Ulkomaiset opiskelijat jäisivät mielellään Suomeen, mutta täkäläisten eristäytyneisyys saa monen hylkäämään aikeet – ”Täällä joutuu olemaan paljon yksin”

  5. 5

   Katsastusväli pitenee, pakokaasumittaus poistuu, huonoista renkaista seuraa ajokielto – HS kokosi yhteen katsastustoiminnan muutokset

  6. 6

   Vainoaja palkkasi etsivätoimiston selvittämään entisen kumppaninsa salaisen osoitteen – ”Täysin väärin”, sanoo ammattietsivien edustaja

  7. 7

   Presidentti Niinistön virallisesta muotokuvasta paljastui yllätys – Kuvapari osoittaa, että poski kuuluukin afganistanilaiselle turvapaikanhakijalle

   Tilaajille
  8. 8

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  9. 9

   Pihalla ulkoilevia päiväkotilapsia ja henkilökuntaa ammuttiin muovikuula-aseella Helsingin Ruoholahdessa – Epäilty on itsekin lapsi

  10. 10

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  7. 7

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  8. 8

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eristämistä, masennusta ja tuhottuja opintoja – Korkeakouluissa kiusataan kuin yläasteella, ja helsinkiläisen Leenan toiveet murskattiin ensimmäisenä päivänä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää