Politiikka |HS seuraa

”Miksi kuritatte nuoria ihmisiä?” – Irtisanomissuojan muutokset ja nuorten määräaikaisuudet kuumensivat tunteita eduskunnassa

Eduskunta väitteli kehysriihen päätöksistä. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok): ”Määräaikainenkin työ on parempi kuin työttömyys.”

HS:n liveseuranta päättyy

Kiitoksia kaikille lukjioille! Palaamisiin jälleen seuraavan debatin merkeissä.

Keskustelu salissa on tyyntymään päin ja salissa väki on harventunut. Esimerkiksi pääministerin sijainen, valtiovarainministeri Petteri Orpo on poistunut hallituksen aitiosta.

Myös HS lopettelee pikkuhiljaa liveseurantaa.

Sdp:n kansanedustaja Tarja Filatovin mukaan hallituksen esitys alle 30-vuotiaiden työttömien määräaikaisista työsopimuksista on ikäsyrjivä.

”Kolme kuukautta ei ole niin pitkä työttömyys, että se legitimoisi syrjinnän. EU-tuomioistuimen päätökset ovat hyvin tiukkoja ikäsyrjinnän suhteen. Toivoisin, että perustelisitte vielä sitä, miksi perusteettomia määräaikaisia työsopimuksia tarvitaan. Meillä on nollasopimukset ja vuokratyö. Miksi perusteettomat määräaikaisuudet toisivat lisää työtä?” Filatov kysyi.

Sdp:n Timo Harakan mukaan Suomi tarvitsee viisi uudistusta: oppivelvollisuuden pidentäminen, varhaiskasvatusuudistus, perhevapaauudistus, sosiaaliturvauudistus ja verouudistus

”Varmaa on se, että perusuran mukainen talouskasvu ja sen mukainen 73 prosenttinen työllisyysaste ei riitä, vaan pitää päästä 75 prosenttiin. Näiden uudistusten hintalappu on 0,5 prosenttia BKT:stä”, Harakka sanoi.

Valtiovarainministeri Orpo vastasi Harakalle sanomalla, että hallitus laajensi maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilua.

”Sosiaaliturvauudistus on aivan oleellinen asia. Se on niin suuri uudistus, että tunnustan, että se on seuraavan hallituksen keskeinen hanke. Verotuksen tiekarttaa valmistellaan hallituksen voimin.”

Perhevapaatkin uudistetaan ”sitten joskus”, Orpo sanoi.

[korjaus 17:51: Harakan mukaan uudistusten hintalappu on 0,5 prosenttia BKT:stä, ei 1,5 prosenttia.]

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan Sipilän hallituksen politiikan kolme keskeistä ongelmaa eivät ole kadonneet. Nämä ongelmat ovat Anderssonin mukaan epäoikeuden tulonjako, osaamispääoman rapautuminen ja hyvinvointia tukevien uudistusten tekemättä jättäminen.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari haluaa lastentarhanopettajien palkkoja nostettavan 500 eurolla. Toisaalta hän kritisoi hallituksen suunnnitelmia korottaa lastentarhanopettajien pätevyysvaatimuksia.

”Mitä vastaatte niille sosionomeille, jotka ovat huolissaan tulevaisuudestaan?”

Antti Lindtmanin (sd) mukaan nuorten pätkätöiden lisääminen tulee rapauttamaan työmarkkinoita.

”Nuorille on jatkossa tarjolla vain määräaikainen työsopimus. Miksi haluatte syrjiä nuoria perusteettomilla pätkätöillä?”

”Te rahoittaisitte eriarvoisuusohjelmanne veroraipalla”, kokoomuksen Kalle Jokinen sanoi demareille.

”Nostaisitte tuloveroja ja poistaisitte yrittäjävähennyksen. Ne pk-yritykset ovat juuri niitä, jotka työllistävät ja luovat työpaikkoja. Älkää rankaisko heitä.”

Sinisten Simon Elon mukaan työlainsäädäntöön tehtävät muutokset ja niiden vaikutukset pitää tarkasti selvittää. Hänen mukaansa on huomionarvoista, että 25-34 –vuotiaiden joukossa työttömyys ei pienene.

”Olisiko kohtuullista, että tuollaisen määräaikaisen sopimuksen solmivalla yrityksellä olisi koulutusvelvoite”, Elo kysyi hallitukselta.

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan vaikuttaa siltä, että sellaista taloudellista tilannetta ei ole olemassakaan, missä kokoomus olisi valmis verottamaan suurituloisia ja parantamaan heikompiosaisten turvaa.

”Vasemmiston mielestä olisi parempi tehdä perhevapaauudistus kuin heikentää nuorten naisten työsuhdeturvaa. Vasemmiston mielestä olisi parempi leikata yritystukia kuin heikentää yli puolen miljoonan työntekijän työsuhdeturvaa.”

Orpo vastasi, että hallitus on rakentamassa yhteiskuntaa, missä ollaan valmiita perustamaan yritys ja kasvattamaan sitä palkkaamalla työntekijöitä.

”Näkemyseromme lähtee siitä, että kasvu pitää saada kasvamaan, ennen kuin sitä voidaan jakaa.”

”On käsittämätöntä, että meillä on keskustajohtoinen hallitus, ja maatilojen lopettaminen on nopeinta vuosikymmeniin. Mitä hallitus aikoo tehdä maatilojen kannattavuuden parantamiseksi”, Essayah kysyy.

Ongelma on tuotantokustannukset ja tuotteista saatu hinta, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) vastaa. Hän sanoo hallituksen tehneen toimia muun muassa satovakuutusten puolesta.

”Haluamme tähän maahan toimivammat elintarvikemarkkinat eli se, että tuotantokustannukset ja hinta seuraisivat normaalia, reilua markkinataloutta”, Leppä sanoo.

Sari Essayahin mielestä leikkaukset ovat osasyyllinen tulevaisuudenuskon vähyyteen. Hän ottaa esiin nuorten miesten syrjäytymisen ehkäisyn. Vakitusiin työsuhteisiin pitäisi päästä ja keksiä koulutusta niille, jotka eivät ole valmiita vuosien opiskeluun, hän ehdottaa.

Sanni Grahn-Laasosen mukaan hallitus käynnistää "lapsistrategian", jolla selvitetään syntyvyyttä myös. SGL luettelee erilaisia toimia, mitä on jo tehty. Tänään on lisäksi ilmestynyt tutkimus poikien asemasta peruskoulussa.

Sampo Terhokin (sin) pääsee ääneen. Hän mainostaa harrastuksia syrjäytymisen ehkäisyn välineenä.

Sari Essayah (kd) ottaa puheeksi syntyvyyden ja Suomen alhaisen hedelmällisyysluvun. Hän sanoo, ettei syytä yksin tätä hallitusta. "Onko hallitus valmis myöntämään, että tällä kaudella tehdyt leikkaukset ovat vaikuttaneet perheiden tulevaisuudenuskoon?"

Annika Saarikko ei tätä myönnä. "Päästäisimme itsemme liian helpolla, jos hakisimme vastauksia yksittäisistä talouspolitiikan päätöksistä."

Saarikon mukaan kysymys on monisyisempi. "Ovatko toiveet lapsiluvusta muuttuneet?"

Touko Aalto jatkaa yritystuista. Hän ihmettelee, miksei haitallisina pidettyjä tukiakaan karsittu. Valikoivaa talouspolitiikkaa, Aalto sanoo.

Petteri Orpon mukaan hallituksen kovat säästöpäätökset johtuivat surkeasta tilanteesta hallituksen aloittaessa. Työn verotusta kevennettiin, kun haluttiin parantaa yrittämisen edellytyksiä ja parantaa ostovoimaa.

"En ollut varsinaisen iloinen siitä, että yritystukiryhmä ei löytänyt ratkaisua. Ne on perattava läpi", Orpo sanoo.

Työministeri Jari Lindströmin (sin) mukaan paikallisesta sopimisesta keskusteltiin paljon ja päätettiin pysyä nykytilanteessa. "Paikallisen sopimisen edistäminen on kaikkien hallituspuolueiden sydämen asia, mutta tässä päädyttiin tähän. Keskustelussa oli kilpailukykysopimuksen kunnioittaminen."

Henrikssonin mukaan moni ei tähän usko. Hän viittaa uutiseen siitä, että it-järjestelmä Apotti ei tulisikaan Uudellamaalla maakunnan käyttöön, mikä olisi iso taka-askel. "Mikä on Apotin tulevaisuus?"

Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk) sanoo, että Apotin yhteensopimattomuus olisi uutinen. Hän ei tunnu siihen uskovan.

Henriksson toivoo, että asiaan tulisi selvyys pikaisesti.

"Entä asiat, joita hallitus ei ole tehnyt? Oliko teillä keskustelua paikallisesta sopimisesta?"

Vuoroon tulee Rkp ja Anna-Maja Henriksson. Hän haluaa puhua talouden isosta kuvasta. Hän nostaa esiin sote-uudistuksen lupauksen kolmen miljardin euron kustannusten hillinnästä, minkä moni asiantuntija on kyseenalaistanut.

"Luuleeko hallitus edelleen, että tämä toteutuu?" Henriksson kysyy.

Annika Saarikko (kesk) vastaa. "Tuo tavoite on mahdollista tällä uudistuksella täyttää. Kyse ei ole leikkauksista tai säästöistä, vaan kustannusten hillinnästä."

Petteri Orpo kysyy demareiden vaihtoehtoa. "Rahoituspohja on teillä auki. Tungette satojen miljoonien veronkiristykset yrittäjille. Tungette soraa talouskasvun rattaisiin niin että ropina käy."

"Kukaan ei ole kieltänyt sitä, ettei työllisyystilanteen paraneminen olisi hyvä asia. Mutta sen pitäisi näkyä suomalaisten arjessa", Andersson sanoo.

Hänen mukaansa työelämän ulkopuolella olevat pienituloiset eivät ole hallituksen politiikasta hyötyneet. Pienituloisuusaste nousee, koska leikkaukset kohdistuvat niihin, jotka eivät ole töissä, Andersson sanoo.

Orpo korostaa, että nyt työllisiä on sata tuhatta enemmän kuin hallituksen aloittaessa. Hän toivoo, että oppositio antaisi tällekin joskus arvoa.

"Uskon, että pankinjohtaja on tyytyväinen, kun nuori on saanut työpaikan", Orpo sanoo. Hänen mukaansa työelämä on muuttunut.

Li Anderssonin mukaan työelämän epävarmuus on jo nyt yksi syy siihen, että nuoret eivät saa pankkilainaa, ja tätä ongelmaa hallitus nyt vain vahvistaa.

"Miten hyvin aktiivimallin kaltaiset muutokset sopivat yhteen työn muutoksen kanssa?" Andersson kysyy.

Nyt vuoroon Li Andersson, vasemmistoliitto. Hän kysyy Orpolta, mitä nuorelle vastataan pankissa, kun hän menee sinne määräaikaisen työsopimuksen kanssa.

Nuoret haluavat turvallisen työelämän, kohtuullisen palkan ja mahdollisuuden voida hyvin töissä, Andersson sanoo. Hänestä on ihmeellistä, ettei hallitus keksi muuta keinoa tukea yrittäjyyttä kuin heikentää työsuhdeturvaa.

Touko Aalto kääntää puhetta yritystukiin, mutta Petteri Orpo muistuttaa edellisestä hallituksesta, jossa vihreätkin istuivat ja jossa leikkasivat koulutuksesta.

"Mitä tulee yritystukiin, on jouduttu tekemään valintoja työllisyyden ja ilmastopolitiikan välillä", Orpo sanoo. Hallitus ei halunnut Orpon mukaan riskeerata työpaikkoja.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi -tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaishiihtäjä poseerasi pelkissä vaaleanpunaisissa sukissa

  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  4. 4

   Junien myöhästely on kohtuutonta, kirjoittavat pendelöijät HS:n mielipidepalstalla – Näin VR vastaa

  5. 5

   Eurooppaan palaavat Isis-taistelijat ovat ongelma oikeus­järjestelmälle

  6. 6

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  7. 7

   Pienestä ruskeasta rotasta tuli ensimmäinen ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen takia sukupuuttoon kuollut nisäkäs

  8. 8

   Päävalmentaja kertoi Patrik Laineen onnistumisista: ”Se toi hymyn kaikkien kasvoille, jopa maalivahtien”

  9. 9

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  10. 10

   Malli sai Burberryn vetämään ahdistavan hupparin mallistosta – ”Itsemurha ei ole muotia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  3. 3

   Voit päätyä elämään jonkun toisen unelmaa, jos et keskity näihin neljään asiaan

  4. 4

   Modernit turbokiertoliittymät pelottavat monia kokeneitakin kuskeja – Yksinkertainen neuvo auttaa selviytymään ”kauhujen liikenneympyröistä”

  5. 5

   Suomi antoi 50 vuotta sitten itselleen lahjan, jonka piti valaa miljoonilla uskoa tulevaisuuteen – Nyt aarre­arkku halutaan ryöstää, koska tulokset jäävät ”uskon asiaksi”

   Tilaajille
  6. 6

   Isis-morsiameksi vuonna 2015 lähtenyt teini menettää Britannian kansalaisuutensa – Bangladesh kiistää kaksoiskansalaisuuden

  7. 7

   Malli sai Burberryn vetämään ahdistavan hupparin mallistosta – ”Itsemurha ei ole muotia”

  8. 8

   Lisätietoa Ison Omenan osittaisesta evakuoinnista: Rokottamattoman lapsen epäillään saaneen tuhkarokon Espoossa

  9. 9

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  10. 10

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  10. 10

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  11. Näytä lisää