Politiikka |HS seuraa

”Miksi kuritatte nuoria ihmisiä?” – Irtisanomissuojan muutokset ja nuorten määräaikaisuudet kuumensivat tunteita eduskunnassa

Eduskunta väitteli kehysriihen päätöksistä. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok): ”Määräaikainenkin työ on parempi kuin työttömyys.”

HS:n liveseuranta päättyy

Kiitoksia kaikille lukjioille! Palaamisiin jälleen seuraavan debatin merkeissä.

Keskustelu salissa on tyyntymään päin ja salissa väki on harventunut. Esimerkiksi pääministerin sijainen, valtiovarainministeri Petteri Orpo on poistunut hallituksen aitiosta.

Myös HS lopettelee pikkuhiljaa liveseurantaa.

Sdp:n kansanedustaja Tarja Filatovin mukaan hallituksen esitys alle 30-vuotiaiden työttömien määräaikaisista työsopimuksista on ikäsyrjivä.

”Kolme kuukautta ei ole niin pitkä työttömyys, että se legitimoisi syrjinnän. EU-tuomioistuimen päätökset ovat hyvin tiukkoja ikäsyrjinnän suhteen. Toivoisin, että perustelisitte vielä sitä, miksi perusteettomia määräaikaisia työsopimuksia tarvitaan. Meillä on nollasopimukset ja vuokratyö. Miksi perusteettomat määräaikaisuudet toisivat lisää työtä?” Filatov kysyi.

Sdp:n Timo Harakan mukaan Suomi tarvitsee viisi uudistusta: oppivelvollisuuden pidentäminen, varhaiskasvatusuudistus, perhevapaauudistus, sosiaaliturvauudistus ja verouudistus

”Varmaa on se, että perusuran mukainen talouskasvu ja sen mukainen 73 prosenttinen työllisyysaste ei riitä, vaan pitää päästä 75 prosenttiin. Näiden uudistusten hintalappu on 0,5 prosenttia BKT:stä”, Harakka sanoi.

Valtiovarainministeri Orpo vastasi Harakalle sanomalla, että hallitus laajensi maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilua.

”Sosiaaliturvauudistus on aivan oleellinen asia. Se on niin suuri uudistus, että tunnustan, että se on seuraavan hallituksen keskeinen hanke. Verotuksen tiekarttaa valmistellaan hallituksen voimin.”

Perhevapaatkin uudistetaan ”sitten joskus”, Orpo sanoi.

[korjaus 17:51: Harakan mukaan uudistusten hintalappu on 0,5 prosenttia BKT:stä, ei 1,5 prosenttia.]

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan Sipilän hallituksen politiikan kolme keskeistä ongelmaa eivät ole kadonneet. Nämä ongelmat ovat Anderssonin mukaan epäoikeuden tulonjako, osaamispääoman rapautuminen ja hyvinvointia tukevien uudistusten tekemättä jättäminen.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari haluaa lastentarhanopettajien palkkoja nostettavan 500 eurolla. Toisaalta hän kritisoi hallituksen suunnnitelmia korottaa lastentarhanopettajien pätevyysvaatimuksia.

”Mitä vastaatte niille sosionomeille, jotka ovat huolissaan tulevaisuudestaan?”

Antti Lindtmanin (sd) mukaan nuorten pätkätöiden lisääminen tulee rapauttamaan työmarkkinoita.

”Nuorille on jatkossa tarjolla vain määräaikainen työsopimus. Miksi haluatte syrjiä nuoria perusteettomilla pätkätöillä?”

”Te rahoittaisitte eriarvoisuusohjelmanne veroraipalla”, kokoomuksen Kalle Jokinen sanoi demareille.

”Nostaisitte tuloveroja ja poistaisitte yrittäjävähennyksen. Ne pk-yritykset ovat juuri niitä, jotka työllistävät ja luovat työpaikkoja. Älkää rankaisko heitä.”

Sinisten Simon Elon mukaan työlainsäädäntöön tehtävät muutokset ja niiden vaikutukset pitää tarkasti selvittää. Hänen mukaansa on huomionarvoista, että 25-34 –vuotiaiden joukossa työttömyys ei pienene.

”Olisiko kohtuullista, että tuollaisen määräaikaisen sopimuksen solmivalla yrityksellä olisi koulutusvelvoite”, Elo kysyi hallitukselta.

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan vaikuttaa siltä, että sellaista taloudellista tilannetta ei ole olemassakaan, missä kokoomus olisi valmis verottamaan suurituloisia ja parantamaan heikompiosaisten turvaa.

”Vasemmiston mielestä olisi parempi tehdä perhevapaauudistus kuin heikentää nuorten naisten työsuhdeturvaa. Vasemmiston mielestä olisi parempi leikata yritystukia kuin heikentää yli puolen miljoonan työntekijän työsuhdeturvaa.”

Orpo vastasi, että hallitus on rakentamassa yhteiskuntaa, missä ollaan valmiita perustamaan yritys ja kasvattamaan sitä palkkaamalla työntekijöitä.

”Näkemyseromme lähtee siitä, että kasvu pitää saada kasvamaan, ennen kuin sitä voidaan jakaa.”

”On käsittämätöntä, että meillä on keskustajohtoinen hallitus, ja maatilojen lopettaminen on nopeinta vuosikymmeniin. Mitä hallitus aikoo tehdä maatilojen kannattavuuden parantamiseksi”, Essayah kysyy.

Ongelma on tuotantokustannukset ja tuotteista saatu hinta, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) vastaa. Hän sanoo hallituksen tehneen toimia muun muassa satovakuutusten puolesta.

”Haluamme tähän maahan toimivammat elintarvikemarkkinat eli se, että tuotantokustannukset ja hinta seuraisivat normaalia, reilua markkinataloutta”, Leppä sanoo.

Sari Essayahin mielestä leikkaukset ovat osasyyllinen tulevaisuudenuskon vähyyteen. Hän ottaa esiin nuorten miesten syrjäytymisen ehkäisyn. Vakitusiin työsuhteisiin pitäisi päästä ja keksiä koulutusta niille, jotka eivät ole valmiita vuosien opiskeluun, hän ehdottaa.

Sanni Grahn-Laasosen mukaan hallitus käynnistää "lapsistrategian", jolla selvitetään syntyvyyttä myös. SGL luettelee erilaisia toimia, mitä on jo tehty. Tänään on lisäksi ilmestynyt tutkimus poikien asemasta peruskoulussa.

Sampo Terhokin (sin) pääsee ääneen. Hän mainostaa harrastuksia syrjäytymisen ehkäisyn välineenä.

Sari Essayah (kd) ottaa puheeksi syntyvyyden ja Suomen alhaisen hedelmällisyysluvun. Hän sanoo, ettei syytä yksin tätä hallitusta. "Onko hallitus valmis myöntämään, että tällä kaudella tehdyt leikkaukset ovat vaikuttaneet perheiden tulevaisuudenuskoon?"

Annika Saarikko ei tätä myönnä. "Päästäisimme itsemme liian helpolla, jos hakisimme vastauksia yksittäisistä talouspolitiikan päätöksistä."

Saarikon mukaan kysymys on monisyisempi. "Ovatko toiveet lapsiluvusta muuttuneet?"

Touko Aalto jatkaa yritystuista. Hän ihmettelee, miksei haitallisina pidettyjä tukiakaan karsittu. Valikoivaa talouspolitiikkaa, Aalto sanoo.

Petteri Orpon mukaan hallituksen kovat säästöpäätökset johtuivat surkeasta tilanteesta hallituksen aloittaessa. Työn verotusta kevennettiin, kun haluttiin parantaa yrittämisen edellytyksiä ja parantaa ostovoimaa.

"En ollut varsinaisen iloinen siitä, että yritystukiryhmä ei löytänyt ratkaisua. Ne on perattava läpi", Orpo sanoo.

Työministeri Jari Lindströmin (sin) mukaan paikallisesta sopimisesta keskusteltiin paljon ja päätettiin pysyä nykytilanteessa. "Paikallisen sopimisen edistäminen on kaikkien hallituspuolueiden sydämen asia, mutta tässä päädyttiin tähän. Keskustelussa oli kilpailukykysopimuksen kunnioittaminen."

Henrikssonin mukaan moni ei tähän usko. Hän viittaa uutiseen siitä, että it-järjestelmä Apotti ei tulisikaan Uudellamaalla maakunnan käyttöön, mikä olisi iso taka-askel. "Mikä on Apotin tulevaisuus?"

Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk) sanoo, että Apotin yhteensopimattomuus olisi uutinen. Hän ei tunnu siihen uskovan.

Henriksson toivoo, että asiaan tulisi selvyys pikaisesti.

"Entä asiat, joita hallitus ei ole tehnyt? Oliko teillä keskustelua paikallisesta sopimisesta?"

Vuoroon tulee Rkp ja Anna-Maja Henriksson. Hän haluaa puhua talouden isosta kuvasta. Hän nostaa esiin sote-uudistuksen lupauksen kolmen miljardin euron kustannusten hillinnästä, minkä moni asiantuntija on kyseenalaistanut.

"Luuleeko hallitus edelleen, että tämä toteutuu?" Henriksson kysyy.

Annika Saarikko (kesk) vastaa. "Tuo tavoite on mahdollista tällä uudistuksella täyttää. Kyse ei ole leikkauksista tai säästöistä, vaan kustannusten hillinnästä."

Petteri Orpo kysyy demareiden vaihtoehtoa. "Rahoituspohja on teillä auki. Tungette satojen miljoonien veronkiristykset yrittäjille. Tungette soraa talouskasvun rattaisiin niin että ropina käy."

"Kukaan ei ole kieltänyt sitä, ettei työllisyystilanteen paraneminen olisi hyvä asia. Mutta sen pitäisi näkyä suomalaisten arjessa", Andersson sanoo.

Hänen mukaansa työelämän ulkopuolella olevat pienituloiset eivät ole hallituksen politiikasta hyötyneet. Pienituloisuusaste nousee, koska leikkaukset kohdistuvat niihin, jotka eivät ole töissä, Andersson sanoo.

Orpo korostaa, että nyt työllisiä on sata tuhatta enemmän kuin hallituksen aloittaessa. Hän toivoo, että oppositio antaisi tällekin joskus arvoa.

"Uskon, että pankinjohtaja on tyytyväinen, kun nuori on saanut työpaikan", Orpo sanoo. Hänen mukaansa työelämä on muuttunut.

Li Anderssonin mukaan työelämän epävarmuus on jo nyt yksi syy siihen, että nuoret eivät saa pankkilainaa, ja tätä ongelmaa hallitus nyt vain vahvistaa.

"Miten hyvin aktiivimallin kaltaiset muutokset sopivat yhteen työn muutoksen kanssa?" Andersson kysyy.

Nyt vuoroon Li Andersson, vasemmistoliitto. Hän kysyy Orpolta, mitä nuorelle vastataan pankissa, kun hän menee sinne määräaikaisen työsopimuksen kanssa.

Nuoret haluavat turvallisen työelämän, kohtuullisen palkan ja mahdollisuuden voida hyvin töissä, Andersson sanoo. Hänestä on ihmeellistä, ettei hallitus keksi muuta keinoa tukea yrittäjyyttä kuin heikentää työsuhdeturvaa.

Touko Aalto kääntää puhetta yritystukiin, mutta Petteri Orpo muistuttaa edellisestä hallituksesta, jossa vihreätkin istuivat ja jossa leikkasivat koulutuksesta.

"Mitä tulee yritystukiin, on jouduttu tekemään valintoja työllisyyden ja ilmastopolitiikan välillä", Orpo sanoo. Hallitus ei halunnut Orpon mukaan riskeerata työpaikkoja.

Touko Aalto sanoo, että hallituksen täytyy katsoa koko vaalikautta. On hyvä, että perutaan leikkauksia, mutta niiden kutsuminen uudistuksiksi on sumutusta, Aalto sanoo.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) sanoo, että hallitus aikoo vahvistaa ilmastokasvatusta. "Vihreille hallituksen kehysriihi on ollut kova paikka. Vaikealta tuntuu kiittää hallitusta esimerkiksi lukioiden lisärahasta."

Touko Aalto: Johtajuus ilmastonmuutoksen torjunnassa on suurinta vastuun kantamista. Olette valmiita tekemään miljardin leikkaukset koulutukseen, mutta ette euroakaan ilmastonmuutosta kiihdyttävistä vero- ja yritystuista.

Petteri Orpo nostaa esiin lukiouudistuksen ja ekaluokkalaisten vieraan kielen opiskelun. Ilmeisesti hän miettii kuumeisesti näiden linkkiä ilmastonmuutokseen.

Tässä debatissa on siis ideana, että ensimmäisen tunnin aikana oppositiopuolueiden ryhmäpuheiden pitäjät saavat puolueiden suuruusjärjestyksessä tentata hallituksen ministereitä. Vasta sen jälkeen muutkin kansanedustajat voivat osallistua.

Touko Aalto vuorossa. Ilmastonmuutos on hänen huolensa: "Eikö tulisi panostaa koulutukseen ja osaamiseen ja torjua ilmastonmuutosta?"

Leena Meren mukaan pienituloisten sympatiseeraaminen ei auta. Perussuomalaiset poistaisivat esimerkiksi pienituloisilta lääkkeiden 50 euron omavastuun.

"Me luotimme siihen, että kun talous paranee, niin tehdään jotakin", Meri sanoo.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) vastaa. Hän muistuttaa, että hallitus laskee nyt lääkkeiden maksukattoa ja nostaa takuueläkettä eli kaikkein pienituloisimpien eläkettä.

Nyt debattivuoro vaihtuu perussuomalaisten Leena Merelle. Hän kyselee, miksi hallitus ei ole huolissaan ihmisistä, joilla ei ole rahaa ruokaan tai lääkkeisiin. Orpo vetoaa jälleen siihen, että tärkeintä on työllisyys.

"Kun liikkumavaraa on, me olemme tehneet täsmätoimia", Orpo sanoo. Hän mainitsee takuueläkkeen ja pienimmät päivärahat.

Orpon mukaan kehysriihen päätöksillä hallitus haluaa ”tarjota työtä ja näkemystä tulevaisuuteen”.

”Jos saat määräaikaisen työsuhteen, kun olet alle 30-vuotias, se on paljon enemmän kuin jos ei olisi olleenkaan töitä. Se antaa toivoa, se antaa mahdollisuuden.”

Orpon mukaan viime kädessä perustuslakivaliokunta arvioi, voidaanko määräaikaisen työsopimuksen kriteerejä löysäävä laki säätää.

”Aiemmin perustuslakivaliokunta on todennut, että työttömyys on perusta, jonka pohjalta voidaan tehdä määräaikaisia työsopimuksia.”

Rinteen mukaan hallitus yrittää muuttaa työelämän pelisääntöjä samalla, kun talous kasvaa.

” Ymmärrättekö lainkaan, miten työelämä toimii? Onko hallituksen linja se, että työelämän pelisääntöjä ei tunneta?” Rinne kysyi.

” Yhtään työpaikkaa ei synny ilman talouden kasvua, sitä te ette tunnu ymmärtävän”, Orpo vastasi.

”Pitää ymmärtää myös palkkaajan näkökulma.”

Lindström sanoo, että nyt hallitus vasta selvittää, miten henkilöperusteista irtisanomista voidaan keventää. Asiassa pitää selvittää perustuslain, muiden EU-maiden lainsäädännön ja kansainvälisten sopimusten välinen suhde.

Valmista ehdotusta tai muotoilua Lindströmin mukaan ei ole.

Antti Rinteen mukaan hallitus heikentää nuorten uskoa tulevaisuuteen.

”Mitä mietitte pankinjohtajan sanovan nuorille ihmisille, jotka saavat määräaikaisen sopimuksen ilman perusteita? Miltä heidän näkymänsä näyttää? Luotte epäluottamusta tulevaisuuteen. Miksi kuritatte nuoria ihmisiä?”

Orpon mukaan yksi polku nuorten työllistämiseen on määräaikaisuuksien kriteerien alentaminen.

”Pitää olla kolmen kuukauden työttömyys takana. Työllisyys on se perusta, minkä pohjalta tätä tehdään.”

Työministeri Jari Lindströmin (sin) mukaan irtisanomissuojaa voidaan höllentää, jos sillä on työmarkkinapoliittiset perusteet.

Rinteen mukaan nuorilla ei ole uskallusta perustaa perhettä, jos työsuhteet ovat määräaikaisia.

Orpon mukaan epävarmuus on sitä, että ei ole työtä.

”Silloin edes pankkiin ei tee mieli mennä. Mutta kun pääset työsuhteeseen kiinni, pääset näyttämään taitosi. Mikään ei ole nuorelle niin raastavaa kuin pitkäaikainen työttömyys. Sen me haluamme poikki.”

”Uskokaa nyt jo, kun seuraavaksi sanon, että vain korkeamman työllisyysasteen myötä voimme pitää heikommassa asemassa olevista huolta paremmin ja turvata palvelut”, Orpo sanoi oppositiolle.

”On parempi, kun nuori saa työtä, kun tiedämme, että pienyrittäjissä ei uskalleta tällä hetkellä ottaa riskiä palkata”, Orpo perusteli hallituksen päätöstä helpottaa työntekijän irtisanomista.

Orpo osoitti sanansa erityisesti Li Anderssonille (vas), joka sanoi hallituksen tuomitsevan nuoret ”ikuiseen koeaikaan”.

Essayah nostaa esiin puolueen oman perusturvamallin eli Britannian universal credit –järjestelmään pohjaavan mallin. Kristillisdemokraatit esitti mallin käyttöönottoa vuonna 2015.

”Hallituspuolueet yksi toisensa jälkeen ovat tulleet kristillisdemokraattien kanssa samoille linjoille sosiaaliturvan uudistamisen suhteen.”

”Kannustavan perusturvan malli on antanut pohjan muiden tulla mukaan syyperusteiseen eri etuuksia yhdistelevään yleistukiuudistukseen. Jos hallituksessa olisitte uskoneet meitä jo 2015, tarpeettoman ja kalliin perustulokokeilun rahat olisi voitu suunnata toisin.”

Kristillisdemokraattien mukaan hallituksen kehysriihipäätökset ovat ”osittain oikeansuuntaisia ja kannatettavia”, sanoo puolueen puheenjohtaja Sari Essayah.

” Suuressa kuvassa hallituksen päätökset ovat kuitenkin näpertelyä ja vanhojen virheiden paikkaamista.”

Esimerkiksi lapsiperheiden palvelut ovat Essayahin mukaan heikentyneet ryhmäkokojen kasvun kautta ja lapsiperheiden verotus kiristynyt lapsivähennyksen postamisen myötä.

Rkp:n puheenvuoron pitää puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson. Hänen mukaansa hallituksen pitäisi edistää työperäistä maahanmuuttoa.

” Ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan poistamisen osalta ei ole tehty mitään. Me tiedämme kuitenkin, että monet yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa, jota ei onnistuta kattamaan Suomen työmarkkinoilla.”

Henrikssonin mukaan työllisyysasteen pitäisi olla 75 prosenttia vuonna 2022 ja 80 prosenttia ”pitkällä aikavälillä.”

Vähimmäispäivärahojen korotusta Henriksson kehuu mutta pitää sitä ”laastaripolitiikkana”. Hän myös ihmettelee, mitä tapahtui paikalliselle sopimiselle.

”Sinisetkö uudistuksen pysäyttivät, valtiovarainministeri Orpo”, Henriksson kysyi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan hallitus jatkaa eriarvoistavaa linjaansa, vaikka talous kasvaa.

”Jos talouden kasvaessakaan ei ole oikeudenmukaisen politiikan aika, milloin sitten on? Kyse ei ole siitä, etteikö oikeudenmukaiseen politiikkaan olisi varaa.”

Lisää varoja valtiontalouteen Anderssonin mukaan pitäisi kerätä esimerkiksi listaamattomien yritysten osinkoverotuksesta.

Samoin kuin vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto, myös Andersson penäsi hallitukselta perhevapaauudistuksen toteuttamista.

”Perhevapaauudistus olisi tehokas tapa edistää tasa-arvoa niin työmarkkinoilla kuin hoivavastuiden jakamisessa vanhempien kesken. Hallitukselta tämä uudistus ei onnistunut. Vasemmistoliitto pitää perhevapaiden uudistamista yhtenä ensi vaalikauden tärkeimmistä tehtävistä”, Andersson sanoo.

”Hallituksen taloustalkoot ovat osuneet köyhien ja opiskelijoiden lisäksi naisvaltaisten aloijen työntekijöihin. Sote-uudistus tarkoittaa Suomen suurimpia YT-neuvotteluita”, Aalto sanoo.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aallon mukaan hallituksen kehysriihessä tekemät etuuksien parannukset ovat ”pieniä laastareita perusturvaan tehdyn avohaavan päälle”.

Tiukasta talouspolitiikasta ei Aallon mukaan ”näy jälkeäkään”, kun puhutaan hyvätuloisimpia helpottavasta veropolitiikasta tai yritystuista.

Perussuomalaisten Leena Meri huomauttaa sinisille kansaneläkeindeksin jäädytyksestä. Ennen kehysriihtä siniset uhosivat, että indeksijäädytykset pitää lopettaa vuoden 2019 alusta. Näin ei käynyt. Nyt sinisten Simon Elo sanoi puheessaan, että itse asiassa oli parempi korottaa joitakin päivärahoja kuin antaa laaja korotus kaikille etuuksien saajille.

Voi olla, että Elo saa kuulla tästä lisää keskustelun aikana.

"Haluamme laskea energiaveron EU:n minimitasolle, jossa etusijalla on huoltovarmuus ja kotimainen teollisuus. Se on ekoteko", Meri sanoo.

"Sanomme kyllä kotimaiselle bioenergialle, mutta ei tuulivoimatuille", Meri jatkaa. Perussuomalaisten mukaan näillä toimenpiteillä säästettäisiin 200 miljoonaa euroa.

Myös turvapaikkapolitiikan kiristämisellä olisi Meren mukaan saatavissa 200 miljoonan euron säästöt.

Perussuomalaisten Leena Meren mukaan puolue esittää arvonlisäverovelvollisuuden alarajannostoa sekä Viron yritysveromallia.

Yrittäjien sosiaaliturvan parantamiseen ja "oikeudenmukaisiin työllisyystoimenpiteisiin" perussuomalaiset panostaisi 200 miljoonaa euroa.

”Kansaneläkeindeksin jäädytyksen poistaminen olisi tuonut samoille ihmisille kahdeksan euroa, joten kun valita täytyy niin jokainen, varmasti demarikin, valitsee vanhempainpäivärahalla olevan kotiäidin hyväksi mieluummin 80 kuin kahdeksan euroa”, jatkaa Elo demarien nälvimistä. Itse hän korostaa puolueensa parantaneen kehysriihessä vähävaraisten asemaa.

Seuraavana vuorossa on hallituspuolue sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

Keskustan ryhmäpuheenvuoron esittäneen Markus Lohen tavoin Elo heittää piikkiä nimenomaan Rinteen suuntaan.

”Punatulkku on kaunis lintu, mutta se ei politiikassa lennä.”

Elon mukaan siniset on toiminut hallituksessa ”kolmikantaisen kilpailukykysopimuksen takuumiehenä”.

”Tämän vaalikauden aikana on tullut jo lähes 90 000 uutta työllistä. Työministeri Jari Lindström on ollut keskeisessä roolissa tätä kehitystä edistämässä”, Elo sanoo.

Elon mukaan sinisten keskeisiä tavoitteita oli vähävaraisten perheiden lukiolaisille ja ammattikoululaisille kohdistuva oppimateriaalilisä sekä lääkekaton alennus.

Vastaukseksi hallitukselle Rinne esittää oppivelvollisuusiän pidentämistä, varhaiskasvatuksen uudistamista ja koulutusleikkausten korjaamista. Lisäksi Rinteen mukaan hallituksen pitäisi panostaa ”asumiseen ja infraan”.

Rinteen mukaan hallituksen tapa suhtautua palkansaajiin on ollut yllättävää ja surullista, koska vakaat työmarkkinat ovat Suomen talouden tärkeimpiä menestystekijöitä.

”Hallituksenne on tullut tunnetuksi ihmisten epävarmuutta lisäävistä päätöksistä ja jännitteiden synnyttämisestä työmarkkinoilla. Viime viikon päätöksillä te jatkatte samalla hölmöllä linjalla”, Rinne sanoi.

”Te uhkaatte laittaa nuoret työntekijät ikuiselle koeajalle”, Rinne sanoi nuorten työntekijöiden määräaikaisten sopimusten kriteerien höllentämisestä.

”Olen tyytyväinen, että taloutemme kasvaa, mutta pettynyt siihen, että tulevaisuuteen suuntautuvat uudistukset puuttuvat ja leikkaukset jatkuvat”, Rinne sanoo.

”Sipilän hallitus on itse kasvattanut eriarvoisuutta yli 700 miljoonan euron leikkauksilla. Nyt hallitus palautti 50 miljoonaa euroa ja juhlii itseään sankarina. Tämä on leikkaamista ja ihmisten sumuttamista”, Rinne sanoo.

Hänen mukaansa hallituksen politiikka luo suomalaisiin turvattomuutta ja epäluottamusta.

Kokoomuksen ryhmäpuheen pitää eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.

"Hallitus on yhtenä rintamana määrätietoisesti avittanut Suomen kasvu-uralle. Vastuullinen linja jatkui kehysriihessä, ja vasemmisto-opposition jakovarapopulismi jätettiin Kesärannan porttien ulkopuolelle", Jokinen sanoo ja kehuu, etteivät hallituksen kädet ole "tulevien sukupolvien tai ahkerien yrittäjien taskussa".

Jokisen jälkeen vuorossa on Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Paikalla keskustelussa on tässä vaiheessa 11 ministeriä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei ole paikalla, sillä hän on Tukholmassa Intian ja pohjoismaiden huippukokouksessa.

Lohen mukaan "kehysriihessä keskityttiin heikoimmassa asemassa olevien perusturvan parantamiseen".

"Yksi merkittävimmistä päätöksistä on pienimpien äitiys-, isyys-, vanhempain ja sairauspäivärahojen nostaminen työmarkkinatuen tasolle. Tämä tarkoittaa yli 80 euron korotusta pienituloisimmille", Lohi sanoo.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi antoi piikkiä demareiden puheenjohtaja Antti Rinteelle keskustan ryhmäpuheenvuorossa.

"Suomi ja suomalaiset tarvitsevat nyt hyvinvointiyhteiskunnan palvelut kestävällä tavalla turvaavaa talouskasvua, vientivetoista ja työtä luovaa talouskasvua", Lohi sanoi Rinteen sanoneen kesällä 2015.

"Juuri tämän keskustajohtoinen hallitus on tehnyt ja samalla paljon muutakin. On kysyttävä, hyvät sosialidemokraatit, mitä te olette tehneet?" Lohi sanoi.

Alle 30-vuotiaiden, yli kolme kuukautta työttömänä olleiden työntekijöiden määräaikaisista sopimuksista Orpo ei maininnut mitään. Tämä noussee opposition puheenvuoroissa esille.

"Te tulette demarien linjoille", huudettiin demarien riveistä Orpolle, kun tämä kehui päiväkotien henkilökuntaan kohdistettavista lisäresursseista.

Seuraava työllisyystavoite 72 prosentin jälkeen on 75 prosentin työllisyysaste, Orpo sanoo. Esille hän nostaa kehysriihessä päätetyt irtisanomissuojan heikennykset pienten yritysten työntekijöitä.

"Pienissä yrityksissä ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso riski. Meillä on 270 000 yritystä, joissa on alle 20 työntekijää. Näistä yksinyrittäjiä on 180 000. Haluamme lievittää pienyrittäjien pelkoa työllistää", Orpo sanoo.

Orpon mukaan tuloerot kasvavat Suomessa "enää vain hyvin lievästi tai eivät lainkaan", kun työllisyysvaikutukset otetaan huomioon.

Samalla Orpo varoittelee jakopolitiikasta ja käsite-innovaatio suhdannepölystä. Velanottoa pienennetään, mutta velaksi eläminen ei pääty, varsinkaan kun Suomi tekee ensi vuosikymmenellä hävittäjänhankintansa. Ilman puolustushankintoja valtiontalous olisi 2020-luvulla tasapainossa, Orpo sanoo.

"Menoja ei paisuteta, tehtyjä sopeutuspäätöksiä ei pureta eikä hallituksen valmistelemia uudistuksia jätetä tekemättä. Jakopolitiikkaan ei voi heittäytyä."

"Suomen julkinen talous on tasapainottumassa lähivuosina ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008 finanssikriisin", sanoo Orpo. Maailmantalouden vahvat näkymät tukevat hänen mukaansa SUomen viennin kehitystä.

Talouskasvua tärkeämpää ovat Orpon mukaan työllisyysluvut. Suomen työllisyysaste nousee valtiovarainministeriön mukaan 72,5 prosenttiin vuonna 2020, Orpo lupailee ja piikittelee oppositiota:

"Olen kuunnellut tässä salissa monta kertaa, miten oppositio on epäillyt talouspolitiikkamme vaikuttavuutta. Joko oppositio nyt pystyy myöntämään, että hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikka tuo tuloksia?"

Orpon esittelypuheenvuoro on noin 10 minuuttia, ryhmäpuheenvuorot kukin noin 5 minuuttia.

Tervetuloa seuraamaan eduskunnan keskustelua!

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) esittelee tuota pikaa julkisen talouden suunnitelmaa eli eduskuntaslangilla "JTS:ää" eduskunnalle. Esittelyn jälkeen jokaisen eduskuntaryhmän edustaja pitää ryhmäpuheenvuoron. Yhteensä pyydettyjä puheenvuoroja keskusteluun on tähän mennessä 45.

Tällä sivulla eduskunnan keskustelua seuraavat kanssasi Niko Vartiainen ja Teija Sutinen. Tervetuloa mukaan!

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valtiontalous
 • Eduskunta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  3. 3

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Maan kaltaisia planeettoja löytyy yhä lisää, ja osa niistä on karmivia – Yhdellä sataa sulaa lasia vaakasuunnassa ja toisen taivaalla leijuu liki 300-asteisia pilviä

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  7. 7

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  8. 8

   Väestöennuste on Suomen tärkein ennuste – Tällä kertaa se oli todella synkkä ja luo painetta lisätä maahanmuuttoa

  9. 9

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  10. 10

   Sata vuotta sitten ei todellakaan koittanut rauha

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  10. 10

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää