Politiikka |HS seuraa

”Miksi kuritatte nuoria ihmisiä?” – Irtisanomissuojan muutokset ja nuorten määräaikaisuudet kuumensivat tunteita eduskunnassa

Eduskunta väitteli kehysriihen päätöksistä. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok): ”Määräaikainenkin työ on parempi kuin työttömyys.”

HS:n liveseuranta päättyy

Kiitoksia kaikille lukjioille! Palaamisiin jälleen seuraavan debatin merkeissä.

Keskustelu salissa on tyyntymään päin ja salissa väki on harventunut. Esimerkiksi pääministerin sijainen, valtiovarainministeri Petteri Orpo on poistunut hallituksen aitiosta.

Myös HS lopettelee pikkuhiljaa liveseurantaa.

Sdp:n kansanedustaja Tarja Filatovin mukaan hallituksen esitys alle 30-vuotiaiden työttömien määräaikaisista työsopimuksista on ikäsyrjivä.

”Kolme kuukautta ei ole niin pitkä työttömyys, että se legitimoisi syrjinnän. EU-tuomioistuimen päätökset ovat hyvin tiukkoja ikäsyrjinnän suhteen. Toivoisin, että perustelisitte vielä sitä, miksi perusteettomia määräaikaisia työsopimuksia tarvitaan. Meillä on nollasopimukset ja vuokratyö. Miksi perusteettomat määräaikaisuudet toisivat lisää työtä?” Filatov kysyi.

Sdp:n Timo Harakan mukaan Suomi tarvitsee viisi uudistusta: oppivelvollisuuden pidentäminen, varhaiskasvatusuudistus, perhevapaauudistus, sosiaaliturvauudistus ja verouudistus

”Varmaa on se, että perusuran mukainen talouskasvu ja sen mukainen 73 prosenttinen työllisyysaste ei riitä, vaan pitää päästä 75 prosenttiin. Näiden uudistusten hintalappu on 0,5 prosenttia BKT:stä”, Harakka sanoi.

Valtiovarainministeri Orpo vastasi Harakalle sanomalla, että hallitus laajensi maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilua.

”Sosiaaliturvauudistus on aivan oleellinen asia. Se on niin suuri uudistus, että tunnustan, että se on seuraavan hallituksen keskeinen hanke. Verotuksen tiekarttaa valmistellaan hallituksen voimin.”

Perhevapaatkin uudistetaan ”sitten joskus”, Orpo sanoi.

[korjaus 17:51: Harakan mukaan uudistusten hintalappu on 0,5 prosenttia BKT:stä, ei 1,5 prosenttia.]

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan Sipilän hallituksen politiikan kolme keskeistä ongelmaa eivät ole kadonneet. Nämä ongelmat ovat Anderssonin mukaan epäoikeuden tulonjako, osaamispääoman rapautuminen ja hyvinvointia tukevien uudistusten tekemättä jättäminen.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari haluaa lastentarhanopettajien palkkoja nostettavan 500 eurolla. Toisaalta hän kritisoi hallituksen suunnnitelmia korottaa lastentarhanopettajien pätevyysvaatimuksia.

”Mitä vastaatte niille sosionomeille, jotka ovat huolissaan tulevaisuudestaan?”

Antti Lindtmanin (sd) mukaan nuorten pätkätöiden lisääminen tulee rapauttamaan työmarkkinoita.

”Nuorille on jatkossa tarjolla vain määräaikainen työsopimus. Miksi haluatte syrjiä nuoria perusteettomilla pätkätöillä?”

”Te rahoittaisitte eriarvoisuusohjelmanne veroraipalla”, kokoomuksen Kalle Jokinen sanoi demareille.

”Nostaisitte tuloveroja ja poistaisitte yrittäjävähennyksen. Ne pk-yritykset ovat juuri niitä, jotka työllistävät ja luovat työpaikkoja. Älkää rankaisko heitä.”

Sinisten Simon Elon mukaan työlainsäädäntöön tehtävät muutokset ja niiden vaikutukset pitää tarkasti selvittää. Hänen mukaansa on huomionarvoista, että 25-34 –vuotiaiden joukossa työttömyys ei pienene.

”Olisiko kohtuullista, että tuollaisen määräaikaisen sopimuksen solmivalla yrityksellä olisi koulutusvelvoite”, Elo kysyi hallitukselta.

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan vaikuttaa siltä, että sellaista taloudellista tilannetta ei ole olemassakaan, missä kokoomus olisi valmis verottamaan suurituloisia ja parantamaan heikompiosaisten turvaa.

”Vasemmiston mielestä olisi parempi tehdä perhevapaauudistus kuin heikentää nuorten naisten työsuhdeturvaa. Vasemmiston mielestä olisi parempi leikata yritystukia kuin heikentää yli puolen miljoonan työntekijän työsuhdeturvaa.”

Orpo vastasi, että hallitus on rakentamassa yhteiskuntaa, missä ollaan valmiita perustamaan yritys ja kasvattamaan sitä palkkaamalla työntekijöitä.

”Näkemyseromme lähtee siitä, että kasvu pitää saada kasvamaan, ennen kuin sitä voidaan jakaa.”

”On käsittämätöntä, että meillä on keskustajohtoinen hallitus, ja maatilojen lopettaminen on nopeinta vuosikymmeniin. Mitä hallitus aikoo tehdä maatilojen kannattavuuden parantamiseksi”, Essayah kysyy.

Ongelma on tuotantokustannukset ja tuotteista saatu hinta, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) vastaa. Hän sanoo hallituksen tehneen toimia muun muassa satovakuutusten puolesta.

”Haluamme tähän maahan toimivammat elintarvikemarkkinat eli se, että tuotantokustannukset ja hinta seuraisivat normaalia, reilua markkinataloutta”, Leppä sanoo.

Sari Essayahin mielestä leikkaukset ovat osasyyllinen tulevaisuudenuskon vähyyteen. Hän ottaa esiin nuorten miesten syrjäytymisen ehkäisyn. Vakitusiin työsuhteisiin pitäisi päästä ja keksiä koulutusta niille, jotka eivät ole valmiita vuosien opiskeluun, hän ehdottaa.

Sanni Grahn-Laasosen mukaan hallitus käynnistää "lapsistrategian", jolla selvitetään syntyvyyttä myös. SGL luettelee erilaisia toimia, mitä on jo tehty. Tänään on lisäksi ilmestynyt tutkimus poikien asemasta peruskoulussa.

Sampo Terhokin (sin) pääsee ääneen. Hän mainostaa harrastuksia syrjäytymisen ehkäisyn välineenä.

Sari Essayah (kd) ottaa puheeksi syntyvyyden ja Suomen alhaisen hedelmällisyysluvun. Hän sanoo, ettei syytä yksin tätä hallitusta. "Onko hallitus valmis myöntämään, että tällä kaudella tehdyt leikkaukset ovat vaikuttaneet perheiden tulevaisuudenuskoon?"

Annika Saarikko ei tätä myönnä. "Päästäisimme itsemme liian helpolla, jos hakisimme vastauksia yksittäisistä talouspolitiikan päätöksistä."

Saarikon mukaan kysymys on monisyisempi. "Ovatko toiveet lapsiluvusta muuttuneet?"

Touko Aalto jatkaa yritystuista. Hän ihmettelee, miksei haitallisina pidettyjä tukiakaan karsittu. Valikoivaa talouspolitiikkaa, Aalto sanoo.

Petteri Orpon mukaan hallituksen kovat säästöpäätökset johtuivat surkeasta tilanteesta hallituksen aloittaessa. Työn verotusta kevennettiin, kun haluttiin parantaa yrittämisen edellytyksiä ja parantaa ostovoimaa.

"En ollut varsinaisen iloinen siitä, että yritystukiryhmä ei löytänyt ratkaisua. Ne on perattava läpi", Orpo sanoo.

Työministeri Jari Lindströmin (sin) mukaan paikallisesta sopimisesta keskusteltiin paljon ja päätettiin pysyä nykytilanteessa. "Paikallisen sopimisen edistäminen on kaikkien hallituspuolueiden sydämen asia, mutta tässä päädyttiin tähän. Keskustelussa oli kilpailukykysopimuksen kunnioittaminen."

Henrikssonin mukaan moni ei tähän usko. Hän viittaa uutiseen siitä, että it-järjestelmä Apotti ei tulisikaan Uudellamaalla maakunnan käyttöön, mikä olisi iso taka-askel. "Mikä on Apotin tulevaisuus?"

Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk) sanoo, että Apotin yhteensopimattomuus olisi uutinen. Hän ei tunnu siihen uskovan.

Henriksson toivoo, että asiaan tulisi selvyys pikaisesti.

"Entä asiat, joita hallitus ei ole tehnyt? Oliko teillä keskustelua paikallisesta sopimisesta?"

Vuoroon tulee Rkp ja Anna-Maja Henriksson. Hän haluaa puhua talouden isosta kuvasta. Hän nostaa esiin sote-uudistuksen lupauksen kolmen miljardin euron kustannusten hillinnästä, minkä moni asiantuntija on kyseenalaistanut.

"Luuleeko hallitus edelleen, että tämä toteutuu?" Henriksson kysyy.

Annika Saarikko (kesk) vastaa. "Tuo tavoite on mahdollista tällä uudistuksella täyttää. Kyse ei ole leikkauksista tai säästöistä, vaan kustannusten hillinnästä."

Petteri Orpo kysyy demareiden vaihtoehtoa. "Rahoituspohja on teillä auki. Tungette satojen miljoonien veronkiristykset yrittäjille. Tungette soraa talouskasvun rattaisiin niin että ropina käy."

"Kukaan ei ole kieltänyt sitä, ettei työllisyystilanteen paraneminen olisi hyvä asia. Mutta sen pitäisi näkyä suomalaisten arjessa", Andersson sanoo.

Hänen mukaansa työelämän ulkopuolella olevat pienituloiset eivät ole hallituksen politiikasta hyötyneet. Pienituloisuusaste nousee, koska leikkaukset kohdistuvat niihin, jotka eivät ole töissä, Andersson sanoo.

Orpo korostaa, että nyt työllisiä on sata tuhatta enemmän kuin hallituksen aloittaessa. Hän toivoo, että oppositio antaisi tällekin joskus arvoa.

"Uskon, että pankinjohtaja on tyytyväinen, kun nuori on saanut työpaikan", Orpo sanoo. Hänen mukaansa työelämä on muuttunut.

Li Anderssonin mukaan työelämän epävarmuus on jo nyt yksi syy siihen, että nuoret eivät saa pankkilainaa, ja tätä ongelmaa hallitus nyt vain vahvistaa.

"Miten hyvin aktiivimallin kaltaiset muutokset sopivat yhteen työn muutoksen kanssa?" Andersson kysyy.

Nyt vuoroon Li Andersson, vasemmistoliitto. Hän kysyy Orpolta, mitä nuorelle vastataan pankissa, kun hän menee sinne määräaikaisen työsopimuksen kanssa.

Nuoret haluavat turvallisen työelämän, kohtuullisen palkan ja mahdollisuuden voida hyvin töissä, Andersson sanoo. Hänestä on ihmeellistä, ettei hallitus keksi muuta keinoa tukea yrittäjyyttä kuin heikentää työsuhdeturvaa.

Touko Aalto kääntää puhetta yritystukiin, mutta Petteri Orpo muistuttaa edellisestä hallituksesta, jossa vihreätkin istuivat ja jossa leikkasivat koulutuksesta.

"Mitä tulee yritystukiin, on jouduttu tekemään valintoja työllisyyden ja ilmastopolitiikan välillä", Orpo sanoo. Hallitus ei halunnut Orpon mukaan riskeerata työpaikkoja.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi -tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eroa haluava helsinkiläispariskunta joutuu jatkamaan avioliitossa vastoin tahtoaan – Ero­prosessi raukesi käräjäoikeuden virheen vuoksi

  2. 2

   Kaksi koiraa tappoi 11 lammasta Kirkkonummella, omistaja joutumassa oikeuteen – ”Koirat olleet luvattomasti vapaana ennenkin”

  3. 3

   Tolkuttomat ohjeet ylen­palttisesta veden­juonnista levisivät Suomenkin mediassa, mikä on hämmentävää

  4. 4

   Nuorten naisten lihavuus voi olla tiedettyä suurempi terveysriski – ongelmat voivat heijastua ylipainoisten äitien lapsiin vielä vuosienkin päästä

  5. 5

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  6. 6

   Cristiano Ronaldo hyväksyi jättisakot – poistui oikeustalolta hymyssä suin käsi kädessä kihlattunsa kanssa: ”Voin oikein hyvin”

  7. 7

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  8. 8

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  9. 9

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  10. 10

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  2. 2

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  3. 3

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  4. 4

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  5. 5

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  6. 6

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  7. 7

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  8. 8

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  9. 9

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  10. 10

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  5. 5

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  8. 8

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. 50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies
  3. Cristiano Ronaldo hyväksyi jättisakot – poistui oikeustalolta hymyssä suin käsi kädessä kihlattunsa kanssa: ”Voin oikein hyvin”
  4. ”Saanpahan sellaisen ukon, josta tiedän, millainen hän on” – Meiju Suvas kertoo syntymäpäivä­haastattelussaan, miten hän iski itselleen elämänsä rakkauden ja hurmasi Suomen Tilaajille
  5. Syyttäjä: Kiihtelys­vaaran kirkon polttamisessa kyse ei ollut päähänpistosta – syytetyn pihalta löytyi maahan poltettu ristikuvio
  6. Israel iski Iranin kohteisiin Syyrian alueella – yli 20 kuollutta
  7. Jo 50 vuotta Suomea kiertäneet Matti ja Teppo lähtevät viimeiselle kiertueelle, joka huipentuu Hartwall-areenalle – mutta ei työ siihen lopu
  8. Nuorten naisten lihavuus voi olla tiedettyä suurempi terveysriski – ongelmat voivat heijastua ylipainoisten äitien lapsiin vielä vuosienkin päästä
  9. Suomen Ankaran-suurlähetystössä epäillään törkeää laittoman maahantulon järjestämistä – ”Hyvin poikkeuksellista”, sanoo ulkoministeriön konsulipäällikkö
  10. Venäjä: Ainakin 14 on kuollut tulipalossa Kertšinsalmessa – kahden laivan epäillään syttyneen tuleen polttoainetta siirrettäessä
  11. Saksan Merkel ja Ranskan Macron yrittävät kaikin tavoin saada EU:n näyttämään yhtenäiseltä, mutta pari­valjakon ystävyys on ollut koetuksella
  12. Näytä lisää