Politiikka

HS-gallup: Sdp nousi suurimmaksi puolueeksi – kokoomus putosi kakkossijalle

Sdp nousi suurimmaksi puolueeksi myös HS-gallupissa. Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus laski 37,9 prosenttiin.

Sdp on noussut kannatukseltaan suurimmaksi puolueeksi, kertoo tuore HS-gallup. Sdp keräisi 21,4 prosentin äänisaaliin, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

Kokoomus putosi kuluneen kuukauden aikana kakkoseksi 20,6 prosentin kannatuksellaan.

Keskusta on edelleen kolmanneksi ja vihreät neljänneksi suosituin puolue. Keskustaa äänestäisi nyt 15,7 ja vihreitä 14,0 prosenttia.

Vihreiden kannatus väheni puoli prosenttiyksikköä, keskustan 0,4 prosenttiyksikköä ja vasemmistoliiton kannatus lisääntyi 0,4 prosenttiyksikköä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muiden puolueiden kannatusmuutokset olivat näitäkin pienempiä.

Suhteellisesti eniten kuukaudessa kasvoi hallituspuolue sinisten kannatus, 1,4 prosentista 1,6 prosenttiin.

Vasemmistoliittoa kannattaa 8,9 prosenttia äänestäjistä, perussuomalaisia 8,1 prosenttia.Hallituspuolueiden kannatus on laskenut helmikuun mittauksesta puoli prosenttiyksikköä 37,9 prosenttiin. Tästä kannatuksesta runsaat puolet tulee kokoomuksesta.

Sdp:n kannatus on noussut elokuusta 2017 lähtien, jolloin sitä kannatti 17,3 prosenttia vastaajista. Helmikuussa julkaistusta mittauksesta kannatus on noussut 2,4 prosenttiyksikköä.

Kuukaudessa Sdp:n kannatus nousi 0,6 prosenttiyksikköä, saman verran kuin kokoomuksen kannatus laski.

Poliittisen historian dosentti Mikko Majander arvioi, että Sdp:n nousulla suurimmaksi puolueeksi on ennen kaikkea symbolinen merkitys.

”On kiinnostavaa nähdä, jähmettääkö se vai vapauttaako se [Sdp:tä].”

Hallituspuolueiden kannatusta voi nostaa se, että monet hallitusohjelman keskeisistä taloustavoitteista ovat toteutumassa osin hallituksen politikan ansiosta ja osin maailmantalouden kasvun takia.

Hallitukset eivät Majanderin mukaan nykyään enää juuri koskaan pääse nauttimaan hyvistä tuloksistaan. Syy on jo demokraattisessa järjestelmässä.

”On turha ajatella, että jengi äänestäisi kiitokseksi. Koskaan ei mene niin hyvin, että äänestäjä kiittää. Seuraava huoli odottaa jo”, sanoo Majander, joka on paraikaa kirjoitusvapaalla Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtajan toimesta.

Hallitusta on arvosteltu siitä, että sen uudistuksia joudutaan niiden säätämisen jälkeen korjaamaan. Viime aikoina tällaisia muutoksia on tehty esimerkiksi työttömien aktivoimiseksi tarkoitettuun aktiivimalliin.

Hallituksen suosiota nakertavat myös sote- ja maakuntauudistuksen läpimenon vaikeudet eduskunnassa ja niistä noussut laaja kansalaiskeskustelu.

”Vaikka talouden myötätuuli mahdollistaa jotain, sote-uudistuksen pelko peittää sen”, Majander sanoo.

”Uskoisin, että erittäin suuri epävarmuus soten suhteen vaikuttaa kaikkeen.”

Tämä epävarmuus ruokkii enemmän Sdp:n kuin vihreiden kannatusta, Majander arvioi.

Syynä on se, että Sdp koetaan vihreitä enemmän perinteiseksi vakauden puolustajaksi, hän sanoo.

Sdp:n kannatusta voi lisätä myös se, että kun äänestäjät katsovat tarvitsevansa puolustajaa työmarkkina-asioissa, he luottavat nimenomaan Sdp:hen ja ay-liikkeeseen.

”Kuvaavaa tälle ajalle on, että ay-liike on kuin eräänlainen ostopalvelu, jolle ulkoistetaan edunvalvonta, mutta jota voi samalla vihata”, Majander pohtii.

Samaan aikaan Majander näkee Sdp:n potentiaalisen kannatuspohjan kaventuneen erityisesti ”politiikan keskikentällä” olevien äänestäjien keskuudessa, varsinkin jos tilannetta verrataan Sdp:n kannatuspohjan laajuuteen esimerkiksi vuoden 2003 tienoilla.

Tästä yhtenä signaalina voi Majanderin mukaan pitää sitä, että kokoomukseen loikannut Juhana Vartiainen ja entinen puoluesihteeri Mikael Jungner ovat eronneet puolueesta.

HS-gallupissa 37 prosenttia ei osannut tai halunnut kertoa, mitä puoluetta äänestäisi tai sanoi, ettei kävisi lainkaan äänestämässä.

Epätietoisten tämänhetkinen osuus on hieman suurempi kuin pitkän aikavälin keskiarvo, joka on 33 prosenttia.

Majanderin mukaan on huomionarvoista, miten suuri osa ihmisistä ei halua lyödä puoluekantaansa lukkoon tiedusteluissa.

”Se on aikamme ilmiöitä, joka symbolisoi edustuksellisen demokratian käymistilaa.”

Muutokset kannatuksessa voivat heilahdella lyhyenä aikana rajustikin.

”Politiikka on niin raadollista, että vaalit tulevat dominoimaan toimintaa ja ratkaisuja rajusti, kunhan kesähelteet ovat ohi.”

HS-gallupin mukaan vasemmistoliittolaiset ovat varmimpia puoluekannastaan ja vihreiden kannattajissa on eniten epävarmuutta.

Vasemmistoliittolaisia nyt äänestävistä 49 prosenttia kertoi olevansa täysin varma puoluekannastaan, kokoomuslaisista 44 prosenttia, perussuomalaista 43 ja keskustalaisista 39 prosenttia.

Vihreissä vastaava luku jää 24 prosenttiin.

Varmuus puoluekannasta korostuu eläkeläisten ja yrittäjien keskuudessa, kun taas alle 21-vuotiaista vain joka viides (21 prosenttia) sanoo olevansa erittäin varma, mitä puoluetta äänestäisi.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kantar TNS kysyi HS:n toimeksiannosta puolueiden eduskuntavaalikannatusta 2 428 ihmiseltä 19.3.–12.4.2018 puhelimitse. Otos edustaa äänestysikäistä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Arvio on laadittu yhdistämällä haastatteluissa saadut vastaukset sekä vaalitilastot viime kuntavaaleista. Tutkimuksen virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä molempiin suuntiin suurimpien puolueiden kohdalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puoluekannatus
 • HS-gallup
 • Politiikka
 • Sdp
 • Juha-Pekka Raeste

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  2. 2

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  4. 4

   Trump maalaa eurooppalaiset ahneiksi ja oveliksi huijareiksi – ja viesti uppoaa amerikkalaisiin

  5. 5

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  6. 6

   Riina Kykkäsen Opel ruostui 20 vuotta metsässä, kunnes hänen veljensä Mirko kunnosti sen – sisarusten harrastus vie kaikki rahat ja vähän enemmänkin

  7. 7

   HS-kuvakertomus: Kolumbian Medellínin rohkeat aktivistit vastustavat rikollisjengien murhatekoja hiljaisella rituaalilla

  8. 8

   Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan

  9. 9

   Helena Haro piirsi vuonna 1980 niin suloisen apinakuvan, että avopuoliso J. Karjalainen halusi tehdä siitä laulun – nyt kaksikon luoma apinaorkesteri herää henkiin lastenkirjassa

  10. 10

   Uimastadion aukesi viimein mittavan remontin jäljiltä, ensimmäiset uimarit altaassa – HS:n suora lähetys käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  2. 2

   Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

  3. 3

   Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

  4. 4

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  5. 5

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  6. 6

   Miksi nainen piilottaa vaateostoksensa kaappiin ja muita mysteereitä

  7. 7

   Vanhemmilta karhutaan luokka­retki­rahoja, vaikka se rikkoo perustus­lakia – ”Kopio­paperiakin on pyydetty”, sanoo vanhempain­liiton toiminnan­johtaja

  8. 8

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  9. 9

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  10. 10

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  10. 10

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Uimastadion aukesi viimein mittavan remontin jäljiltä, ensimmäiset uimarit altaassa – HS:n suora lähetys käynnissä
  3. Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”
  4. Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi? Tilaajille
  5. Helena Haro piirsi vuonna 1980 niin suloisen apinakuvan, että avopuoliso J. Karjalainen halusi tehdä siitä laulun – nyt kaksikon luoma apinaorkesteri herää henkiin lastenkirjassa
  6. Tunti sitten
  7. Murhapääkaupunki rauhoittui, ja nyt yksinhuoltaja Paula Valencia uskaltaa haaveilla – HS vieraili Kolumbian Medellínissä, jonka tarina kertoo ihmiskunnan suunnasta Tilaajille
  8. Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen
  9. 2 tuntia sitten
  10. Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta Tilaajille
  11. Etelä-Korean presidentti tavattuaan Kim Jong-unin: Pohjois-Korea on yhä sitoutunut ydinaseriisuntaan ja Trumpin tapaamiseen
  12. Ruokahuolto petti heti, peseytyminen kiellettiin – Tammisaari oli kesän 1918 pahin kuolemanloukko, ja uusi tutkimus kertoo siihen syyt
  13. Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään
  14. Näytä lisää