Politiikka

Nuohous on pakko hankkia, ja ensi vuoden alusta sen tarjonta vapautetaan – nousevatko hinnat syrjäseuduilla?

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) uskoo, että nuohouksen vapauttaminen pääsääntöisesti laskee hintoja ja parantaa asiakaspalvelua.

Nuohous vapautuu Suomessa ensi vuoden alusta.

Suomessa on ollut käytössä järjestelmä, jossa kunkin alueen pelastuslaitos valitsee piirinuohoojan. Piirinuohoojalla on ollut yksinoikeus tarjota alueella palveluja pelastuslaitoksen päättämään hintaan.

Pelastuslaitos on voinut poiketa tästä jo nyt vapauttamalla nuohouksen tarjonnan, mutta niin on tehty vain muutamalla alueella.

Piirinuohousjärjestelmä on ollut laissa 1930-luvulta lähtien. Järjestelmä sinänsä on ollut käytössä suurin piirtein 1600-luvulta, sanoo sisäministeriön yli-insinööri Jaana Rajakko.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Touko–kesäkuussa hallitus on antamassa eduskunnalle esityksen muutoksesta nykyiseen pelastuslakiin. Päivitetyn lain on määrä tulla voimaan ensi vuonna.

Lakiesityksessä nuohous vapautetaan niin, että nuohouspalveluaan voi tarjota kuka tahansa, joka täyttää lain kriteerit ja jolla on ammattitutkinto. Hinnoittelu on vapaata.

Nuohous pitää edelleen tehdä asuintalossa vähintään kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnossa vähintään kerran kolmessa vuodessa. Jatkossa kiinteistönomistajat voivat kilpailuttaa itse nuohoojilta tarjouksia.

Vastedes mitään hintakattoa ei kuitenkaan ole olemassa.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) ei näe synkkiä pilviä hintojen nousun suhteen. Hän uskoo uudistuksen johtavan entistä parempaan asiakaspalveluun.

”Uskon, että pääsääntöisesti hinnat voivat laskea. Varsinkin, kun nuohousala voi kehittyä niin, että ruvetaan samalla tarjoamaan myös muita palveluja nuohouksen yhteydessä.”

Nuohousyritykset voivat jo nyt tarjota muita palveluja. Sisäministeriön Rajakon mukaan moni nuohousyritys tekee mustan nuohouksen lisäksi niin sanottua valkoista nuohousta eli muun muassa ilmanvaihdon puhdistusta, hormien kunnostusta ja ilmalämpöpumppujen asennusta.

Esimerkiksi Helsingin yhtenä piirinuohoojana on toiminut Consti, joka tarjoaa myös muita palveluja. Suurin osa nuohousyrittäjistä on kuitenkin paikallisesti toimivia mikroyrityksiä.

Lakimuutos voi Rajakon mukaan lisätä palvelutarjontaa välillisesti. Aiemmin nuohoojilla oli oma ammattitutkintonsa, mutta ensi vuoden alusta lähtien nuohoojan koulutus on osa talotekniikan ammattitutkintoa.

”Tämä mahdollistaa entistä monipuolisemman nuohoojan osaamisen talotekniikan alalta.”

Pelastuslaitokset ovat viime vuosina vapauttaneet nuohousta kiihtyvällä vauhdilla.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos vapautti koko alueen vuonna 2011, ja keskimääräinen hinta ei ole kallistunut aiemmasta piirinuohouksen tasosta. Etelä-Karjalassa nuohous on ollut osittain vapaata vuodesta 2010, eikä se ole nostanut keskimääräistä hintaa. Myöskään Pohjois-Pohjanmaalla hinnat eivät ole juuri nousseet.

Hintahaitari on kyllä kasvanut, sanoo yli-insinööri Rajakko. Alueiden sisällä hinnat ovat siis toisaalta laskeneet, toisaalta nousseet.

Rajakko sanoo, että toistaiseksi nuohous on ollut hyvin edullista.

”Nyt kun hintasääntely loppuu, niin ehkä hinta alkaa vastaamaan palveluntuottamisen todellisia kustannuksia.”

Suomessa on noin 600 nuohoojaa. Miten käy hinnoille haja-asutusalueilla, joissa tarjontaa on vähemmän?

”Eihän asiakas ole valmis maksamaan mitä hyvänsä”, Rajakko sanoo.

Kiinteistön nuohoaminen on kuitenkin lakisääteinen velvoite. Niinpä asiakkaan on pakko ostaa nuohouspalvelua huolimatta siitä, miten korkeaksi hinta syrjäseudulla nousee.

Lakiesityksessä oli alun perin esitys siitä, että kiinteistön omistaja päättäisi nuohouksesta tarveharkintaisesti, mutta lausuntokierroksella ajatus tyrmättiin.

Rajakko uskoo, että tarjonta kohtaa kysynnän jatkossa melko hyvin. Piirinuohousjärjestelmän takia palveluntuottajat ovat keskittyneet sinne, missä kiinteistötkin ovat.

”Kun kaikki nykyiset nuohoojat voivat jatkaa toimintaansa ja valmis asiakaskunta on olemassa, niin uskomme, ettei mitään järkyttäviä hintavaikutuksia pääse heti syntymään”, hän sanoo.

”Lainsäädäntöön ei ole rakennettu varmuuden vuoksi kattoa, koska uskomme, että tämä on kuin mikä tahansa kiinteistön huoltotoimenpide.”

Lain toimeenpanoa varten perustetaan kuitenkin seurantaryhmä, joka seuraa Rajakon mukaan nuohouksen saatavuutta ja hintatasoa sekä yrittää tunnistaa mahdolliset ongelmat. Mitään toimivaltaa puuttua hintoihin ei seurantaryhmällä ole.

Yksi mahdollinen muutos hintoihin tulee myös matkustuskuluista. Toistaiseksi kaupunkien asukkaat ovat käytännössä tukeneet haja-asutusalueiden asukkaiden nuohousta, koska hinta on ollut kaikille sama.

Nuohoojat eivät ole erikseen veloittaneet esimerkiksi pitkistä työmatkoista. Jatkossa tämä voi muuttua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuohous
 • Rakentaminen
 • Sääntely
 • Byrokratia
 • Paavo Teittinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  3. 3

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  4. 4

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  6. 6

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  7. 7

   Jupiterilta löytyi 12 uutta kuuta ja niistä yksi on hyvin outo

  8. 8

   Suomalaisille lähetetty viestejä, joissa kiristäjät väittävät uhriensa katsoneen nettipornoa – viestintä­virasto neuvoo peittämään tietokoneen kameran

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Yli 300 päivää ostamatta mitään turhaa – Heidi Juvonen haluaa elää ekologisesti ja siksi hän pesee hiuksensa pelkällä vedellä ja korvaa talouspaperin vaaterievuilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  3. 3

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  4. 4

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  5. 5

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

  6. 6

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  7. 7

   ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon

  8. 8

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  9. 9

   Ensin kipu, sitten lamauttava väsymys ja lopulta koiran ulkoiluttaminenkin muuttui ylivoimaisen vaikeaksi – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  10. 10

   12 kuvaa, jotka tiivistävät Helsingin historiallisen päivän parrasvaloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  7. 7

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  11. Näytä lisää