Politiikka

Ranska esti jälleen turvapaikanhakijoiden palautuksen Suomeen – Lapsiperhettä olisi uhannut palautus Kabuliin, joka on tuomioistuimen mukaan liian vaarallinen

Ranskalainen Lyonin valitustuomioistuin on jälleen estänyt turvapaikanhakijoiden palautuksen Suomeen.

Tällä kertaa kyseessä on afganistanilainen perhe, vanhemmat ja kaksi lasta. Tammikuussa Lyonin valitustuomioistuin esti irakilaisen turvapaikanhakijan palautuksen Suomeen.

Ranskan viranomaiset olivat palauttamassa afgaaniperheen Suomeen Dublin-asetuksen nojalla. Asetuksen mukaan turvapaikkahakemuksen käsittelystä vastaa ensimmäinen jäsenvaltio, jossa hakemus on jätetty tai jossa hakija on rekisteröity.

Tuomiosta tehdyn käännöksen mukaan Lyonin hallinto-oikeus kuitenkin esti palautuksen vedoten siihen, että turvapaikanhakijat olisivat vaarassa joutua palautuskiellon rikkomisen kohteeksi, jos heidät palautetaan Suomeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Afgaaniperhe oli hakenut Suomesta turvapaikkaa joulukuussa 2015. Vuoden 2016 joulukuussa korkein hallinto-oikeus (KHO) päätti pitää heille annetun käännytyspäätöksen voimassa.

Ranskalaisen tuomioistuimen näkemyksen mukaan lapsiperheen palautus Suomeen ja sitä kautta Afganistaniin rikkoisi siis palautuskieltoa.

Palautuskiellon mukaan ketään ei saa käännyttää, karkottaa tai pääsyn epäämisen seurauksena palauttaa alueelle, jolla hän voi joutua kuolemanrangaistuksen, kidutuksen, vainon tai muun ihmisarvoa loukkaavan kohtelun kohteeksi, eikä alueelle, jolta hänet voitaisiin lähettää sellaiselle alueelle.

Ranskan viranomaiset valittivat päätöksestä. Viime kuussa Lyonin valitustuomioistuin hylkäsi valituksen. Tuomioistuimen mukaan Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa vallitsee maan aseellisen konfliktin takia mielivaltaisen väkivallan uhka.

Tuomioistuin siis katsoi, että Kabul on niin vaarallinen, että kyseessä on toissijaiseen suojeluun oikeuttava alue.

Suomen viranomaiset eivät ole vastaavaa linjausta tehneet. Korkein hallinto-oikeus (KHO) katsoi viime vuonna antamassaan vuosikirjapäätöksessä, ettei Kabulin turvallisuustilannetta voida pitää niin huonona, että se estäisi sinne palauttamisen.

KHO katsoi että myös lapsiperhe, jolla oli Kabuliin siteitä ja joka oli asunut Afganistanissa, voitiin palauttaa Kabuliin.

Maahanmuuttoviraston oikeus- ja maatietoyksikön johtaja Hanna Helinko sanoo, että Suomi tulkitsee Kabulin tilannetta eri tavalla kuin Ranska.

”Ranska viittaa päätöksissään viimeisiin terroritekoihin ja siviiliuhrien määrään alueella, ja tulkitsee että väkivallan taso on äärimmäisen korkealla. Me tulkitsemme, että se ei ole tällä tasolla vielä. Meillä on tiukempi tulkinta.”

Suomi ei ole yksin näkemyksensä kanssa. Myös Ruotsin alkuvuoden maalinjauksessa todettiin, ettei Kabul ole toissijaiseen suojeluun oikeuttava alue, Helinko sanoo.

Helingon mukaan Ranskalla ja Suomella on päätöksissään käytössä samat lähteet ja kyse on siitä, miten niitä tulkitaan. Kynnys toissijaisen suojelun toteutumisesta asettuu eri korkeudelle.

Suomi arvioi päätöksessään muun muassa sitä, miten säännöllisiä väkivaltaiset iskut ovat ja kohdistuvatko ne alueen siviiliväestöön.

”Meillä katsotaan, että kyse on edelleen satunnaisista iskuista joiden kohteena ei ole nimenomaan alueen siviiliväestö”, Helinko sanoo.

”Ranskan mukaan väkivallan läsnäolo on niin voimakasta, että kyse on toissijaisen suojelun alueesta. Kyseessä on samojen faktojen erilainen tulkinta.”

Maahanmuuttovirasto teki äskettäin tiedonhankintamatkan Kabuliin. Migriltä ilmestyy kesäkuussa myös uusi Afganistanin maaraportti. Helingon mukaan Kabulin turvallisuustilannetta arvioidaan kuitenkin joka päätöksen kohdalla uusimman maatiedon varassa.

Jos Suomen viranomaiset katsoisivat, että Kabuliin ei voida palauttaa, se vaikeuttaisi ihmisten palauttamista Afganistaniin ylipäänsä.

Maahanmuuttovirasto on soveltanut niin sanottua sisäistä pakoa tiukasti. Kärjistäen se tarkoittaa, ettei suojelua myönnetä, jos henkilö voi paeta maan sisällä riittävän turvalliselle alueelle.

Edellytyksenä kuitenkin on, että alueelle pääsee turvallisesti.

Kabulissa on kansainvälinen lentokenttä ja palautukset kulkevat kaupungin kautta. Jos kaupunki katsottaisiin toissijaisen suojelun alueeksi, on epätodennäköistä, että muille Afganistanin alueille voisi Suomesta lentoteitse palautettuna päästä turvallista reittiä.

Helingon mukaan tällaisia tilanteita on noussut esiin esimerkiksi Somalian kohdalla. Kun pääkaupunki Mogadishu on katsottu liian turvattomaksi, ei koko maahan ole käytännössä voitu palauttaa.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käräjäoikeudessa käsitellään perätöntä raiskausilmoitusta – Mies istui yhdeksän kuukautta syyttömänä vankilassa

  2. 2

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  3. 3

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  4. 4

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  5. 5

   Tällainen on suomenruotsalainen säätiökenttä, joka jakaa vuosittain noin 150 miljoonan euron verran tukia

  6. 6

   Tältä näytti maailman ensimmäinen kukka

  7. 7

   Juhana Vartiainen oli vuosikymmeniä demari, jonka suurin inhokkipuolue oli ”kypäräpappikokoomus” – sitten ajattelu alkoi vähä vähältä kääntyä

  8. 8

   Yksi taksikyyti maksoi 27,80, toinen viisi ja puoli euroa, vaikka matka oli sama – Vertasimme taksien hintoja Tallinnassa, jossa turisti on helppo saalis huijarille

   Tilaajille
  9. 9

   Asuntojen hinnat eriytyvät myös Helsingissä

  10. 10

   Pedofiilien mieltymyksiä yritetään saada kontrolliin Helsingissä – terapiaa tarjotaan usein vasta vankilassa, kun rikos on jo tehty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Opettajat kertovat arvosana-arpajaisista: ”Armoviitonen niille, jotka hengittävät samaa ilmaa”, ”Ysin oppilas ei osaa mitään”

   Tilaajille
  2. 2

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  3. 3

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  4. 4

   Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään

  5. 5

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  6. 6

   Kaksi nuorta kuoli musiikki­festivaaleilla Britanniassa, tapahtuma keskeytettiin – järjestäjä varoitti aiemmin ”huonosta aine-erästä”

  7. 7

   Piilaakson harvinaiset pöllöt alkoivat yhtäkkiä kadota – syyksi paljastui Googlen työn­tekijöiden kissa­kerho, kertoo New York Times

  8. 8

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  9. 9

   Suomen lippu täyttää tänään sata vuotta – siniristi on kompromissi, jonka värit otettiin Venäjän laivastolta

  10. 10

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  10. 10

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat