Politiikka    |   HS-analyysi

Väyrysen vetäytyminen keskustan johtaja­kisasta tuli Sipilälle yllätyksenä – Väyrynen sai kuitenkin tiristettyä pääministeristä esiin puolueen perustajan Santeri Alkion

Lauantaina puoluevaltuuston kokouksessa Paavo Väyrynen vaikutti haluttomalta olemaan esillä eikä käyttänyt puheenvuorojaan, kirjoittaa HS:n politiikan ja talouden toimittaja Niko Vartiainen.

Jännite keskustan puoluevaltuuston kokouksesta ja kesäkuun puoluekokouksesta lässähti perjantaina, kun kilpailevan kansalaispuolueen perustanut keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen ilmoitti, ettei haastakaan Juha Sipilää puolueen puheenjohtajakisassa.

Väyrysen ilmoitus tuli täydellisenä yllätyksenä koko keskustaväelle, myös Sipilälle.

”Jotain tämmöistä hän kertoi miettivänsä, mutta se, että hän ilmoitti sen – se oli yllätys”, Sipilä sanoi lauantaina Lahdessa. Hän kertoi saaneensa Väyrysen blogin nähtäväkseen hieman ennen sen julkaisua.

Sipilä ja Väyrynen olivat keskustelleet torstaina yli tunnin ajan pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Tapaaminen järjestettiin Väyrysen aloitteesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykyinen ja entinen puheenjohtaja olivat kohdanneet jo viikkoa aiemmin keskustan piirikokouksessa Seinäjoella. Siellä he olivat paiskanneet kättä, mutta kokous ei ollut Väyrysen puheenjohtajahaaveiden kannalta menestys.

Tuo kokous ja torstain keskustelut johtivat Väyrysen mukaan päätökseen jättää hakematta puheenjohtajan tehtävää. Lauantaina Lahdessa hän vaikutti haluttomalta olemaan esillä eikä käyttänyt puheenvuorojaan. Väyrysen sijasta katsauksen keskustan EU-politiikastakin oli valittu pitämään Elsi Katainen. Hän aloitti Brysselissä maaliskuussa.

Sipilä ja Väyrynen kommentoivat välejään Lahdessa melko rauhallisesti. Molemmat kuvailivat torstain keskustelua ”hyvin rakentavaksi”.

”Me kävimme myös asiasisältöjä läpi. Voin sanoa, että niissä meillä on näkemyseroja”, Sipilä sanoi.

Hän oli saanut tapaamisen yhteydessä Väyryseltä nipun kirjoja luettavaksi.

Väyrysen mukaan keskusta on muuttunut viime vuosina enemmän liberaalipuolueeksi. Se näkyy hänen mukaansa puolueen toiminnassa ”kautta linjan”. Puolueessa on liikaa sekä oikeistoliberalismia että arvoliberalismia, Väyrynen sanoo.

”Tämä on se, jota keskustan perinteinen äänestäjäkunta vierastaa, ja siksi keskustan luottamus äänestäjien keskuudessa on heikentynyt.”

Väyrysen mukaan puolue on tullut liian kauas puolueen ideologi Santeri Alkion ajatuksista – niin sanotuista alkiolaisista juurista.

”Alkiolaisuus on ihmisyysaate, joka vastustaa liiallista materialismia. Se korostaa henkisiä ja yhteisöllisiä arvoja. Ne ovat nyt jääneet taka-alalle”, Väyrynen sanoo.

Sipilä sanoo olevansa Väyrysen kanssa eri mieltä. Hänen mukaansa Väyrynen ei antanut konkreettisia vastauksia siitä, mitkä linjaukset ovat niin sanotusti epäalkiolaisia.

”En saanut siinä konkreettisia vastauksia. Pitäisi päästä konkretian tasolle: mikä linjaus on vienyt väärään suuntaan? Sellaista keskustelua pitää jatkuvasti käydä.”

Sipilän ei ole kovin usein kuultu puhuvan alkiolaisuudesta. Nyt Väyrynen taisi saada sen hänestä esiin. Lauantaina Sipilä nosti puheessaan puolueideologiaa esiin sosiaaliturvan uudistuksen yhteydessä.

”Uudistamisen ohjenuoraksi sopivat Santeri Alkion periaatteet: huolehdimme porukalla niistä, jotka eivät pysty itsestään huolehtimaan”, Sipilä sanoi puheessaan.

Sipilä yhdisti puolueen perustajan aktiivimalliinkin – hänen mukaansa Alkio olisi kannustanut keskustalaisia aktivoimaan työttömiä.

”Alkiolaisuuden ytimet ovat ehkä muualla kuitenkin”, Väyrynen tyytyi kommentoimaan linjausta.

Väyrynen on joka tapauksessa edelleen perustamansa kansalaispuolueen jäsen, vaikka on riitautunut puolueen nykyjohdon kanssa. Kansalaispuolueen perustamisesta vuonna 2016 lähtien Väyrynen on ollut sekä sen että keskustan jäsen.

Aiemmin huhtikuussa hän kirjoitti blogissaan päättäneensä erota kansalaispuolueesta. Lahdessa hän ilmoitti, että voisi erota kansalaispuolueesta, jos keskusta tekee hänelle mieleisiä sääntömuutoksia. Sellainen olisi puoluevaltuuston puheenjohtajan valinnan siirtäminen puoluekokoukselle.

Kun ei puolueen johtajaksi pääse, Väyrynen haluaisi johtaa puoluevaltuustoa. Nykyisellään puoluevaltuusto valitsee keskuudestaan puheenjohtajan. Väyrynen laskee, että puoluekokouksessa hänen mahdollisuutensa päästä puoluevaltuuston johtoon olisivat paremmat.

Ongelmaksi tulevat aikataulut. Puoluekokouksessa henkilövaalit pidetään lauantaina ja sääntömuutoksista päätetään sunnuntaina. Jos puoluevaltuuston puheenjohtajan valinta siirretään puoluekokoukselle, sellainen vaali pidettäisiin vasta vuonna 2020. Väyrynen itse haluaisi olla puoluevaltuuston puheenjohtaja jo tänä kesänä.

”On se mahdollista jos halutaan”, Väyrynen tyytyi kommentoimaan asiaa lauantaina.

Jos halutaan. Väyrysen kikkailua on keskustassa haluttu saada kuriin ehdottamalla sääntöä, jonka mukaan puolueen johtajisto tai puoluesihteeri eivät saisi olla kuuluneet muihin puolueisiin edeltävän 12 kuukauden aikana. Käytännössä puoluevaltuuston puheenjohtajuus on muutosten valossa ainoa johtava tehtävä, johon karenssia ei edellytetä.

Ehkä siksi Väyrynen näki siinä mahdollisuutensa. Se vain lipuu kahden vuoden päähän – jos toisin ei haluta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keskusta
 • Eduskuntapuolueet
 • Juha Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  2. 2

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  3. 3

   Trump heräsi nöyryytykseksi kuvaillun päivän jälkeen ja alkoi twiitata: ”Putinin kanssa oli mahtava kokous, mutta valeuutiset menivät siitä aivan sekaisin”

  4. 4

   Suomalaisille lähetetty viestejä, joissa kiristäjät väittävät uhriensa katsoneen nettipornoa – viestintä­virasto neuvoo peittämään tietokoneen kameran

  5. 5

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  6. 6

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  7. 7

   Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä

  8. 8

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen – Näistä oireista tunnistat uhkaavan lämpöuupumuksen

  9. 9

   Sdp:n kannatus jatkaa kasvuaan, keskustan suosio yhä laskussa – Sipilä: Kannatuksen lasku on vain kestettävä

  10. 10

   Helsingin huippukokous oli outo jopa Trumpin asteikolla – se oli liikaa presidentin uskollisille tukijoillekin, mutta mitä siitä seuraa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  2. 2

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  3. 3

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  4. 4

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  5. 5

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  6. 6

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  7. 7

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  8. 8

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  9. 9

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen – Näistä oireista tunnistat uhkaavan lämpöuupumuksen

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  9. 9

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  10. 10

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta
  3. Myrskyn merkit näkyivät, kun sote-valiokunta kohtasi kesken kesän – ministeri varoittaa syksyllä tulossa olevasta lakisumasta
  4. Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä
  5. HS seuraa: Mestarienliigan karsinta-ottelussa maali-iloittelu jo ensimmäisellä puoliajalla – HJK johtaa 3–1
  6. ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon
  7. Tunti sitten
  8. Sylikoira talutus­nuorassa – nämä kolme asiaa jäivät ulkomaisten tiedotus­välineiden mieleen Trumpin ja Putinin tapaamisesta Helsingissä
  9. Rinne ja Orpo sanailivat ensi vaalikauden menoista, ensimmäinen tentti ennen huhtikuun vaaleja sujui rauhallisesti – HS seurasi hetki hetkeltä
  10. Kaksi nuorta miestä vangittu epäiltynä Joensuun Ilona-yökerhossa tapahtuneesta puukotuksesta – epäillään iskeneen kolmea puukolla
  11. EU:lta lisää miljardisakkoja Googlelle, kertovat lähteet – pakotti valmistajat asentamaan yhtiön sovelluksia puhelimiin
  12. IS: Putin lipsautti Helsingissä Venäjän järjestäneen Krimin kansan­äänestyksen – Kreml sensuroi puheen virallisen version
  13. Näytä lisää