Politiikka    |   Kommentti

Klikkaa mun sotee – Harkimo ja Jungner haluavat internetvaltaa, eikä se lähtenyt käyntiin kummoisesti

Harry Harkimo ja Mikael Jungner haluavat internet-valtaa. Se ei lähtenyt käyntiin kummoisesti, kirjoittaa HS:n talouden ja politiikan toimittaja Niko Vartiainen.

Tanskalaissarja Vallan linnakkeen kolmannella tuotantokaudella politiikasta pariksi vuodeksi vetäytynyt Tanskan entinen pääministeri Birgitte Nyborg päättää perustaa uuden puolueen, kun vanha poliittinen koti ei tuntunut enää omalta eikä sen johto antanut hänelle riittävästi vastuuta.


Ympärilleen hän kokoaa muita samanmielisiä. Nyborg lupaa uudistaa politiikan ja sanoo puolueen olevan uudenlainen ääni kansan mielipiteille. Se saa paljon mediahuomiota ja herättää pelkoa kilpailijoissa.

Tällä viikolla tuntui, että joku on katsonut vähän liikaa Vallan linnaketta.

Mediahahmot Mikael Jungner ja Harry Harkimo ovat luvanneet uudistaa politiikan Liike Nyt -yhdistyksellään. Se tapahtuisi käyttämällä internetiä ja aina yhtä muodikasta ATK:ta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdistyksen sivuilla on tarkoitus kertoa viikottain yhdestä teemasta, josta liikkeen jäsenet pääsevät äänestämään. Kun liikkeellä on yksi kansanedustaja – Harkimo – voi peukutuksella saada äänensä kuuluviin jopa Arkadianmäen saleissa.

Peukutuksella siis voi ainakin teoriassa vaikuttaa Harkimon sote-kantaan. Toisaalta muiden hallituksen esitysten puolesta hän on sanonut äänestävänsä, tuli tykkäyksiä laariin miten tahansa.

Televisiohahmo Nyborg sai kansan innostumaan uudesta puolueestaan. Puoluetoimisto pursusi vapaaehtoisia, jotka kaikki halusivat ajaa omaa tärkeää asiaansa – osa ehdotuksista oli toisilleen vastakkaisia. Lopulta Nyborg passitti heidät kiltisti kotiinsa ja päätti hioa puolueelleen konkreettisen agendan.

Liike Nyt ei ole fiktiota. Harkimo on todellisuutta, tosin paikoin tositelevision välittämää.

Ehkä kaksikon ideana on luoda jonkinlainen alusta, jonka kautta luoda päättäjille julkista painetta. Kukaan ei vain osaa sanoa, syntyykö sitä vai ei.

Huomiota tuli median kilpajuoksun ja tietojen hitaan tiputtelun vuoksi, mutta konkretia liikkeeltä puuttuu.

Jungnerin ja Harkimon epämääräisiä puheita internetin käytöstä voi tulkita toisenkin fiktiivisen linssin läpi: animaatiosarja South Parkin.

Kymmenen vuoden takaisessa jaksossa Kanada ei koe saavansa tarpeeksi arvostusta muulta maailmalta, joten maa menee lakkoon.

Kanadan edustajat vaativat jaksossa muilta mailta rahaa. Mistä sitä rahaa haluatte, heiltä kysytään.

”No... internetistä! Antakaa meille internet-rahaa!”

Demareista häipynyt Jungner ja kokoomuksen jättänyt Harkimo haluavat internet-valtaa, kun muu maailma ei ole sitä tarpeeksi antanut.

Kanadan lakko ei tietenkään onnistu. Sarjan keskushenkilöt, neljä koululaista, yrittävät kerätä maalle internet-rahaa. He luovat meemin ja saavat 10 miljoonaa ”teoreettista dollaria”.

Sehän ei paljoa lämmitä. Kurjuuden jälkeen muu maailma antaa maalle lohdutukseksi lounaskuponkeja ja purkkaa. Kansa heivaa lakkoa vaatineet poliitikot jäälautalle.

Liike Nytin internet-valta on toistaiseksi aika teoreettista. Yhdistyksellä on nyt parisataa tykkääjää Facebookissa. Alkua ei voida pitää räjähtävänä.

Jungnerin mukaan yhdistyksellä ”ei ole varsinaista ideologiaa”, vaikka sen keulahahmot puhuvatkin ylimalkaisesti ”yrittäjyyden edistämisestä”, ”digitalisaatiosta” ja muista Slush-väen peukuttamista termeistä. Jungner on kuvannut hanketta politiikan startupiksi, kuten on muodikasta ilmaista.

On ymmärrettävää, että politiikka tuntuu tavallisesta kansalaisesta etäiseltä. On paikallisyhdistyksiä, piirijärjestöjä, valtuuskuntia nuorisojärjestöjä, puoluevaltuustot, puoluehallitukset, puoluekokoukset ja kaiken maailman valiokunnat.

Harva vastustaa ajatusta, että teknologian avulla yritetään parantaa kansalaisten mahdollisuuksia osallistua politiikkaan.

Sitä on tehnyt vaikkapa Italiassa Viiden tähden liike, jonka perusti sikäläinen viihdehahmo Beppe Grillo.

Se sai valtaa, koska se osasi kosiskella kansan tuntoja korruption ja epätasa-arvon kaltaisten ongelmien kohdalla. Liikkeen jäsenet saavat äänestää puolueen ehdokkaista ja kannoista verkossa.

Harkimon ja Jungnerin hanketta on jo nimitelty muun muassa 2/5 tähden liikkeeksi.

Italialaisen esikuvan ongelmaksi on muodostunut populismi ja mielipiteiden häilyvyys. Internet on arvaamaton.

”Jos 100 000 ihmistä sanoo hallituksen esitykselle ei, niin eikö tulos ole aika selvä”, Harkimo sanoi HS:n haastattelussa.

Kuulostaa populismilta. Satatuhatta ihmistä on iso joukko väkeä. Sellaisen määrän voi saada sanomaan sekä kyllä että ei. Sen näkee kansalaisaloitteista.

Yksi 100 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite ajoi lakia, joka sallii jokaiselle oikeuden avioliittoon. Toinen saman rajapyykin ylittänyt vaati lain kumoamista.

Jos sama liike ajaa ensin yhden lain säätämistä ja sitten sen kumoamista, on kyse pelkästä jakomielisyydestä. Siksi Viiden tähden liikkeeseenkään ei Italiassa luoteta.

Mutta hei, ei sen väliä – tarkoitushan on vain uudistaa.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni palomies kokee seksuaalista ahdistelua työtehtävissä – helsinkiläispoliitikot vaativat kaupunkia kitkemään häirintää työpaikoilla

  2. 2

   Eläinlääkärit varoittavat: Koirien kuivatut kanaherkut saattavat aiheuttaa munuais­ongelmia – ”Vahvoja epäilyjä on”

  3. 3

   VR:n junissa saa varmasti naaman menosuuntaan vain yhdellä kikalla, eikä sekään toimi kaikilla reiteillä – miksi ihmeessä?

  4. 4

   Muutama vuosi sitten Eetu Pakkanen, 28, myi olemattomia tavaroita nettihuutokaupassa ja sekoili kamapäissään – Nyt hän roudaa Cheekiä ja toteuttaa omaa upeaa tuhkimotarinaansa

  5. 5

   Tietovuoto säikäytti eduskunnan: perustuslakivaliokunta lopettaa sähköisen työskentelyn ja lukitsee ovensa

  6. 6

   ”Kun tulen kotiin, en halua lisää vaatimuksia” – HS tutustui oppiviin seksirobotteihin ja mieheen, joka elää viiden robotin kanssa

   Tilaajille
  7. 7

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  8. 8

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  9. 9

   Nobelisti Frank Wilczek poimi pesuainepaketin kyljestä nimen hiukkasille, joista kenties muodostuu universumin pimeä aine

  10. 10

   Sote-uudistuksen aikataulu ja jopa kohtalo on levällään – HS kertoo, mitä salaisen asiakirjan vuotaminen ja valiokunnan kritiikki merkitsee

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  2. 2

   Välimeren ruokavalio on kuollut: Alueen lapset ovat Euroopan lihavimpia – Suomalaisen ravitsemusasiantuntijan mukaan ”tilanne on vakava”

  3. 3

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

  4. 4

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  5. 5

   Pääsykokeiden valehakijoista on tullut jokavuotinen ilmiö

  6. 6

   HS-selvitys paljastaa: Pääkaupunki­seudun koulut täyttyvät haitallisella ilmalla, ja syy on ikivanha käytäntö – ”Tämä on se kaikkein pahin tilanne”

   Tilaajille
  7. 7

   Rappiolla-hitin suomeksi laulanut Metallican basisti kertoo uudella videolla rakastavansa Ismo Alangon yhtyeen Enter Sandman -vastausta – katso videotervehdys tästä

  8. 8

   Tanska vetää maahanmuutossa tiukkaa linjaa, Ruotsi seuraa perässä, Suomessa aiheesta ei juuri keskustella – ”Kaikki alkavat ymmärtää, ettemme voi kutsua tänne kaikkia”

  9. 9

   Historiallisen tapaamisen perunut Trump sanoi ase­voimien olevan tarvittaessa valmiina – Pohjois-Korea ilmoitti olevansa edelleen valmis neuvotteluihin

  10. 10

   Naiset siivoavat, synnyttävät ja saavat pienempää palkkaa – vieläkö pitäisi suorittaa kansalais­palvelus?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  3. 3

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  9. 9

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  10. 10

   Meghanin puku oli aikuisen naisen valinta – kuningatar lainasi tiaran ja Harry poimi kukat

  11. Näytä lisää