Politiikka

Helsingin yliopiston uudeksi rehtoriksi Jari Niemelä – ”Puheet ilmapiirin huononemisesta on pakko ottaa tosissaan, pitää luoda hyvä ilmapiiri”

Helsingin yliopiston hallitus pohti rehtorinimitystä keskiviikkona iltakymmeneen asti.

Helsingin yliopiston uudeksi rehtoriksi on valittu 60-vuotias kaupunkiekologian professori Jari Niemelä. Vuosina 2004–2017 hän toimi yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan dekaanina.

Tällä hetkellä Niemelä on Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutin (Helsinki Institute of Sustainability Science HELSUS) johtaja.

Helsingin yliopiston uuden rehtorin viisivuotiskausi alkaa elokuun alussa tänä vuonna.

Presidentti Tarja Halosen johtama yliopiston 13-jäseninen hallitus päätti keskiviikkona myöhään iltaan venyneessä kokouksessaan rehtorin valinnasta. Monipolvinen ja vaikea prosessi on muutenkin työllistänyt uutta hallitusta koko sen alkukauden eli tämän vuoden alusta lähtien.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Loppusuoralla valinnassa eli kolmen kärkiryhmässä olivat Niemelän lisäksi Tampereen yliopiston nykyinen rehtori Liisa Laakso ja pediatrisen immunologian professori Outi Vaarala, joka on tutkimusjohtajana Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Heistä hienoisena ennakkosuosikkina pidettiin Laaksoa, joka on aiemmin ollut Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan dekaani. Vuoden 2015 lopulla Laakso valittiin Tampereen yliopiston johtoon.

”Kova kisa! Laitoin onnittelut Jarille!” Laakso viestitti heti valinnan jälkeen.

HS:n illalla haastattelema Niemelä aikoo ensi töikseen eli heti kesän jälkeen käydä keskusteluja eri henkilöstöryhmien kanssa. ”Puheet ilmapiirin huononemisesta on pakko ottaa tosissaan, eli pitää luoda hyvä ilmapiiri ja parantaa hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä”, Niemelä sanoo.

”Onhan minulla 14 vuoden kokemus dekaanina, joten tunnen kyllä ne huolet ja jännitteet, joita on viime vuosina syntynyt”, Niemelä sanoo ja muistuttaa, että Helsingin yliopistoon kohdistui pari vuotta sitten ”todella merkittävät rahoitusleikkaukset”.

Tilannetta pahensi Niemelän mukaan se, että säästöt sattuivat päällekkäin jo aiemmin käynnistettyjen koulutusohjelmien ja yliopistopalveluiden uudistusten kanssa. ”Ne olivat todella haastavia aikoja”, Niemelä sanoo mutta korostaa, että yliopiston talous on yhä ”kiikun kaakun”.

”Täytyy nyt katsoa, mistä voisimme vielä itse säästää, mutta kyllä valtiovallan ja uuden hallituksen suuntaan minimivaatimus on palauttaa yliopistorahoituksen indeksikorotukset. Ja kyllähän puolueet nyt puhuvat kauniisti osaamisen ja tutkimuksen tärkeydestä, mutta jäänevätkö pelkiksi vaalipuheiksi”, Niemelä pohtii.

”Päämäärä on nostaa Helsingin yliopiston tutkimuksen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen laatu kansainväliselle kärkitasolle, mutta siihen tarvitaan motivoitunutta henkilöstöä”, Niemelä kertoo tavoittestaan.

Helsingin yliopiston rehtorin tehtävä pantiin auki viime vuoden puolella. Vuodesta 2013 rehtorina toiminut maatalouspolitiikan professori Jukka Kola oli ilmoittanut jo etukäteen hakevansa jatkokautta.

Kolan ensimmäinen kausi on ollut varsin myrskyisä, kun samaan aikaan yliopiston valtionrahoitusta on leikattu ja toteutettu mittavia uudistuksia. Henkilöstössä onkin esiintynyt paljon tyytymättömyyttä, mikä kävi ilmi myös ulkopuolisesta selvityksestä.

Yhteensä hakijoita ilmaantui ensi vaiheessa 12.

Kolan lisäksi hakijoiden joukossa oli myös vararehtori Sari Lindblom, mutta kolmen kärkeen kumpikaan ei heistä lopulta yltänyt. Epäsuosion takana on se, että yliopiston uudessa hallituksessa on myös niitä jäseniä, jotka kaipaavat muutosta yliopiston johtamiseen.

Kriitikoihin kuuluvat ainakin professori Jukka Kekkonen ja yliopistonlehtori Thomas Wallgren.

Yliopiston nykyjohtoa on arvosteltu siitä, että se ei puolustautunut tarpeeksi pontevasti maan hallituksen menoleikkauksia vastaan eikä etsinyt vaihtoehtoja laajoille irtisanomisille. Päätöksentekoon on myös kaivattu enemmän demokratiaa, kun vuonna 2010 voimaan tulleen uuden yliopistolain nähtiin keskittävän liikaa valtaa johtajille .

Uutta rehtoria etsittiin julkisen haun ohella myös suorahaulla, jossa käytettiin apuna rekrytointitoimisto Mercuri Urvalia. Hakijoita oli yhteensä 15, mutta tarkastelussa oli yhteensä noin 50 henkilöä, kertoo henkilöstöjohtaja Tiia Tuomi.

Tällä viikolla julkistettiin toinenkin rehtorinimitys. Tampereen uuden yliopiston rehtoriksi valittiin Luonnonvarakeskuksen nykyinen pääjohtaja Mari Walls. Tampereelle haki määräaikaan mennessä 15 rehtorikandidaattia, mutta tarkastelussa oli yhteensä peräti pari sataa yhteisön ilmoittamaa ja rekrytointiyrityksen identifioimaa henkilöä.

Ensi vuoden alussa aloittava säätiöyliopisto yhdistää Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston. Konserniin kuuluu myös Tampereen ammattikorkeakoulu, jonka pääomistaja yliopisto on.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yliopistot
 • Helsingin yliopisto
 • Johtajat
 • Hallinto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Reuters: Venäjän agentiksi epäillyllä Maria Butinalla oli luultua enemmän yhteyksiä USA:n eliittiin

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Lakimies Michael Cohen oli Donald Trumpille vuosia kuin perheen­jäsen – Nyt välit rakoilevat, ja se saattaa tietää presidentille huonoja uutisia

  6. 6

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  9. 9

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  10. 10

   Kesällä Suomi on täynnä persoonallisia kahviloita – listasimme mukavia taukopaikkoja kesäreittien varsilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  3. 3

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  7. 7

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  8. 8

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  9. 9

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  10. 10

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kauneuden takia vanhoja taloja ei tarvitse suojella – kulttuuriperinnön tähden täytyy, sanoo arkkitehti Kaarin Taipale
  3. Kreikkalaiset etsivät rahoitusta antiikin opetuksen pelastamiseksi Helsingin yliopistossa – ”Olisi yllättävää, jos saisimme talous­vaikeuksissa olevasta Kreikasta tukea”
  4. Mies tunkeutui samaan porvoolaisravintolaan kahdesti, varasti kassasta kymppitonnin ja osti rahoilla vaatteita
  5. Ferrarin johto massiiviseen remonttiin – uudella toimitusjohtajalla italialaislähteiden mukaan hyvät suhteet Kimi Räikköseen
  6. Reuters: Venäjän agentiksi epäillyllä Maria Butinalla oli luultua enemmän yhteyksiä USA:n eliittiin
  7. Taksikuskeja kuljettanut minibussi joutui väijytyksen kohteeksi Etelä-Afrikassa – asemiehet tappoivat 11 ihmistä
  8. Tunti sitten
  9. Venäjältä Lappiin levinneet maasto­palot saatiin sammumaan, mutta kansallis­puiston kelopuut jatkavat kytemistä
  10. Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”
  11. Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä
  12. Lakimies Michael Cohen oli Donald Trumpille vuosia kuin perheen­jäsen – Nyt välit rakoilevat, ja se saattaa tietää presidentille huonoja uutisia
  13. Näytä lisää