Politiikka

Poikivatko hallituksen päätökset poliittisia lakkoja? Viime vuonna työtaisteluita oli yhteensä yli sata eli enemmän kuin edellisvuonna

Työoikeuden professori kehysriihen esittämistä heikennyksistä työsuhdeturvaan: ”Ilmassa on herkullisia ituja poliittisiin mielenosoituksiin, jotka suurella todennäköisyydellä myös toteutuvat.”

Työtaisteluita käytiin viime vuonna selvästi enemmän kuin edellisvuonna 2016. Tänä vuonna lakkoja voi kertyä vielä enemmän, koska työehtoneuvottelut ovat pitkittyneet ja kärjistyneet rakennus- ja sähköalalla. Lisäksi hallituksen kehysriihen päätökset heikentää työsuhdeturvaa yllyttävät ammattiliittoja poliittisiin mielenilmauksiin.

Tilastokeskuksen perjantaina julkaisemien tietojen mukaan viime vuoden lakkosaldo oli 103, kun vuonna 2016 jäätiin alle 70:een. Työtaisteluihin osallistujia oli viime vuonna 17 377 ja menetettyjä työpäiviä kertyi 23 077. Esimerkiksi EK:n jäsenyrityksissä luvut olivat kolminkertaiset verrattuna edellisvuoteen.

Eniten työpäiviä menetettiin rakentamisen ja rahoituksen toimialoilla.

Viime vuonna työtaistelun syy oli lähes 40 prosentissa alan työehtosopimus. Seuraavaksi yleisimmät syyt olivat työnjohto ja työvoiman vähennys tai sen uhka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilastokeskus ei erittele poliittisia lakkoja erikseen, vaan ne kuuluvat luokkaan ”muut”. Vuosittain on yleensä pari kolme poliittista työtaistelua, joissa protestin kohde on esimerkiksi maan hallitus.

Vuoden 2017 lakkojen määrä vastaa 2000-luvun keskimääräistä tasoa. Poikkeus oli vuosi 2005, jolloin työtaisteluita käytiin yhteensä 365, ja niitä oli etenkin metsäteollisuudessa.

Viime vuonna työtaisteluita aiheutui työehtosopimusten liittokohtaisesta neuvottelukierroksesta, joka osin on yhä kesken. Lakot sulkivat jo viime vuonna pankkeja, ja hiihtokeskuksissa oli työsulku.

Työtaisteluista valtaosa eli lähes 90 prosenttia oli lakkoja, ja seuraavaksi yleisin oli ylityökielto. Työnantajapuolen julistamia työsulkuja oli kaksi.

Nyt sopu on tiukassa rakennus- ja sähköalalla. Harvinaista työsulkuakin on Rakennusteollisuus väläyttänyt.

Mutta onko edessä myös poliittisten lakkojen kevät?

Hallituksen kehysriihen yllättävät linjaukset irtisanomissuojan heikennyksestä ja perustelemattomien määräaikaisuuksien lisäämisestä ovat saaneet ay-liikkeen pillastumaan.

”Kehysriihestä tuli kaksi uutta ikävää yllätystä. Uskoisin, ettei niitä nielaista sellaisenaan, vaan luvassa on myös rajuja otteita, vaikka ensisijaisesti pitää puheilla vaikuttaa valmisteluun”, sanoo palkansaajakeskusjärjestö SAK:n erikoistutkija Tapio Bergholm.

Viime lauantaina Palvelualojen ammattiliiton Pamin puheenjohtaja Ann Selin vakuutti HS:n haastattelussa, että jos eivät muut keinot auta, ”torilla tavataan”.

Myös Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto pitää ”hyvin paljon mahdollisena” uusia poliittisia mielenilmauksia hallitusriihen päätöksiä vastaan. Hänen mukaansa päätökset rikkoisivat yleissitovuuden ja tasa-arvon periaatteita

”Meilläkin pohdittiin, lähdetäänkö tes-kierrokselle kovan kautta, mutta tiukan äänestyksen jälkeen päästiin neuvottelutulokseen ja sopimaan. Ei oikein rimmaa, että sen jälkeen maan hallitus ihan puskista esittää tuntuvia heikennyksiä työsuhdeturvaan”, Aalto sanoi torstaina HS:lle.

”Ammattiosastoilta ja yksittäisiltä ay-toimijoilta tulee meille paljon kysymyksiä, että voidaanko esimerkiksi nuoria kohdella miten vain”, Aalto kertoo.

Perjantaina Teollisuusliiton hallitus oli koolla Tampereen Murikka-opistolla, josta liitto lähetti tiedotteen muodossa varoittavat terveiset maan hallitukselle.

”Me mietimme vastatoimia, eivätkä ne toimet ole toteutuessaan vähäisiä”, Aalto varoitti hallitusta tekemästä työntekijöiden asemaa kurjistavia päätöksiä, joiden suunnittelukin on jo ”erittäin tuomittavaa”.Poliittisia mielenilmauksia on tänä vuonna jo nähty työttömien aktiivimalliin ja varhaiskasvatuslakiesitykseen liittyen.

Helmikuun alussa Senaatintori täyttyi aktiivimallin vastustajista. Tällä viikolla osa päiväkotien työntekijöistä vastusti ulosmarssilla ja mielenosoituksella varhaiskasvatuslakia, joka nostaisi päiväkotien henkilöstön koulutustasovaatimuksia. Päiväkotien työntekijöistä osa on sitä mieltä, että opetusministeriö on kuunnellut vain yhtä ammattijärjestöä eli opettajien OAJ:ta valmistellessaan lakia.

Lastentarhanopettajat ovat osoittaneet mieltä myös parempien palkkojen puolesta, vaikka osoite ja ajankohta ovat sikäli vääriä, että heidän palkkojaan koskevat sopimukset on juuri allekirjoitettu.

Protestien rajat eivät muutenkaan aina ole selvät, vaan toisinaan poliittiset mielenilmaukset ja ”oikeat” lakot limittyvät. Aikoinaan poliittiset lakot koskivat enemmän yleis- ja jopa kansainvälistä politiikkaa, kuten vaikka Vietnamin sotaa tai Yhdysvaltojen imperialismia, mutta nykyään ne liittyvät yleensä työelämään. Suoraan työehtoihin työehtosopimuksen voimassa ollessa liittyvä lakko on laiton.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) tekemässä analyysissä työoikeuden professori Seppo Koskinen huomautti alkuvuodesta, että poliittiset lakot kohdistuvat myös työnantajiin, jotka eivät kuitenkaan voi vaikuttaa taustalla olevaan epäkohtaan.

Esimerkkinä hän mainitsi Veturimiesten liiton viime elokuussa järjestämän työtaistelun, jossa junaliikenne pysäytettiin yli vuorokaudeksi. Syynä oli liikenneministeriön ilmoitus avata rautateiden henkilöliikenne kilpailulle.

Protestin rajat -nimisessä analyysissa Koskinen ehdotti, että poliittisia mielipiteitä esitettäisiin lähinnä vapaa-ajalla ja niiden kesto olisi laulun sanojen mukaan ”tunti vain”. Oikeus mennä poliittiseen lakkoon ei nytkään koske kunnan ja valtion virkamiehiä, eikä myöskään kaikkien ammattiliittojen jäseniä.

Koskinen myöntää, että mielipiteen ilmauksen vapaus on toki perustuslainkin turvaama oikeus, mutta työpaikkojen tulisi olla poliittisesti neutraaleja. Työpaikoilla ei Koskisen mukaan ole sopivaa pitää pitempiä, kuten päivän tai kahden poliittisia lakkoja.

Vaikka Koskinen suhtautuu kriittisesti poliittisiin lakkoihin, näkee hänkin kehysriihen esitysten takia ” ilmassa herkullisia ituja poliittisiin mielenosoituksiin”, jotka suurella todennäköisyydellä myös toteutuvat.

Eniten protestoitavaa löytyy Koskisen mukaan esityksestä, joka käytännössä poistaisi määräaikaisuuden perustelut. Ehdotuksen mukaan alle 30-vuotias ja kolme kuukautta työttömänä ollut voitaisiin palkata määräaikaisesti ilman perusteltua syytä.

Rajat ovat Koskisen mukaan keinotekoisia ja loukkaavat yhdenvertaisuutta. Koskinen epäileekin vahvasti, ettei määräaikaisuuden lisääminen eikä myöskään irtisanomisen keventäminen kestäisi perustuslaillista tarkastelua.

Kannattaako järjestöjen edes lähteä poliittisin lakoin vastustamaan hallituksen esityksiä, jotka muutenkin todennäköisesti kaatuvat omaan mahdottomuuteensa?

”Eihän ay-liike voi ottaa sellaista riskiä, että ehdotukset myös päätyvät hallituksen lakiesityksiksi”, SAK:n erikoistutkija Tapio Bergholm vastaa.

Hän ei ymmärrä vaatimuksia rajoittaa poliittisia lakkoja, jotka kuitenkin ovat rauhallisia ja väkivallattomia: ”Olisiko parempi, että väki heittelisi kaduilla polttopulloja ja teillä olisi rekkoja poikittain?”

Samana päivänä, kun esimerkiksi lastenhoitajat vastustivat ammattiryhmänsä vähentämistä päiväkodeista marssimalla niistä ulos, pani yrittäjä Topi Paananen vireille kansalaisaloitteen Työrauha 2018. Sen tavoitteena on, että poliittiset lakot sallittaisiin vain, jos ne liittyvät työehtoihin ja ovat mielenosoitusluonteisia.

Elinkeinoelämän keskusliitossa EK:ssa taas on pitkään haluttu uudistaa kokonaisvaltaisesti koko työrauhalainsäädäntö.

”En ota kantaa erityisesti poliittisiin lakkoihin, mutta laiton lakkoilu tulisi saada kuriin esimerkiksi lakkosakkoja korottamalla”, sanoo lakiasiainjohtaja Markus Äimälä EK:sta. Myös suhteettomat tukilakot ovat EK:n mukaan ongelma.

Viime vuoden työtaisteluista 65 prosenttia oli Tilastokeskuksen mukaan laittomia; tosin laillisuustieto perustuu suurimmaksi osaksi työnantajan ilmoitukseen.

Viime vuoden lakkolukuja Äimälä pitää kohtuullisina, mutta tämän vuoden saldosta voi tulla suurempi. Alkuvuonna oli lakkoja ja ulosmarsseja muun muassa pankeissa, yliopistossa ja kiinteistöalalla, ja nyt rakennus- ja sähköalalla.

Äimälä muistuttaa myös, että lakonuhkakin voi olla joillakin aloilla, kuten lento- ja laivaliikenteessä sekä hotelleissa paha, koska silloin ei tehdä varauksia: ”Lakkoalat eivät ole veljiä keskenään.”

Viime vuonna työtaistelulla uhattiin 16 kertaa, kun keskimäärin lakonuhkia on ollut viime vuosina enintään viisi. Poikkeus oli vuosi 2015, joilloin uhkia oli 36.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielenosoitukset
 • Työtaistelut
 • Työmarkkinat
 • Politiikka

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  2. 2

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  4. 4

   Trump maalaa eurooppalaiset ahneiksi ja oveliksi huijareiksi – ja viesti uppoaa amerikkalaisiin

  5. 5

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  6. 6

   Riina Kykkäsen Opel ruostui 20 vuotta metsässä, kunnes hänen veljensä Mirko kunnosti sen – sisarusten harrastus vie kaikki rahat ja vähän enemmänkin

  7. 7

   HS-kuvakertomus: Kolumbian Medellínin rohkeat aktivistit vastustavat rikollisjengien murhatekoja hiljaisella rituaalilla

  8. 8

   Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan

  9. 9

   Helena Haro piirsi vuonna 1980 niin suloisen apinakuvan, että avopuoliso J. Karjalainen halusi tehdä siitä laulun – nyt kaksikon luoma apinaorkesteri herää henkiin lastenkirjassa

  10. 10

   Uimastadion aukesi viimein mittavan remontin jäljiltä, ensimmäiset uimarit altaassa – HS:n suora lähetys käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisopiskelijoiden kevätnäytös löi vaatejätti Lacosten entisen luovan johtajan ällikällä – ”Tämä on kuin kansainvälisen muotikilpailun finaali”

  2. 2

   Mielipide: Varokaa Hernesaaren sakkorysää, joka on todella härskiä rahastamista

  3. 3

   Lapsiasiavaltuutettu: Retkirahojen keruun kouluissa on loputtava – ”Kuntien on kunnioitettava perusopetuksen maksuttomuutta”

  4. 4

   Pilvenpiirtäjä­työmailla piilee riskejä, joista ei ole Suomessa juuri kokemusta – Kala­satamassakin on koettu läheltä piti -tilanne

  5. 5

   Mitä jos seuraavan ulkomaanreissun tekisi lentämättä? Selvitimme, mitä maksaa ja kauanko kestää esimerkiksi matka Berliiniin laivalla, bussilla ja junalla

  6. 6

   Miksi nainen piilottaa vaateostoksensa kaappiin ja muita mysteereitä

  7. 7

   Vanhemmilta karhutaan luokka­retki­rahoja, vaikka se rikkoo perustus­lakia – ”Kopio­paperiakin on pyydetty”, sanoo vanhempain­liiton toiminnan­johtaja

  8. 8

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  9. 9

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  10. 10

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  10. 10

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Uimastadion aukesi viimein mittavan remontin jäljiltä, ensimmäiset uimarit altaassa – HS:n suora lähetys käynnissä
  3. Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”
  4. Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi? Tilaajille
  5. Helena Haro piirsi vuonna 1980 niin suloisen apinakuvan, että avopuoliso J. Karjalainen halusi tehdä siitä laulun – nyt kaksikon luoma apinaorkesteri herää henkiin lastenkirjassa
  6. Tunti sitten
  7. Murhapääkaupunki rauhoittui, ja nyt yksinhuoltaja Paula Valencia uskaltaa haaveilla – HS vieraili Kolumbian Medellínissä, jonka tarina kertoo ihmiskunnan suunnasta Tilaajille
  8. Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen
  9. 2 tuntia sitten
  10. Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta Tilaajille
  11. Etelä-Korean presidentti tavattuaan Kim Jong-unin: Pohjois-Korea on yhä sitoutunut ydinaseriisuntaan ja Trumpin tapaamiseen
  12. Ruokahuolto petti heti, peseytyminen kiellettiin – Tammisaari oli kesän 1918 pahin kuolemanloukko, ja uusi tutkimus kertoo siihen syyt
  13. Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään
  14. Näytä lisää