Politiikka

Alle 30-vuotiaiden perusteettomista määräaikaisuuksista välikysymys hallitukselle – Oppositio syyttää, että nuoret asetetaan eriarvoiseen asemaan

Rkp ja kristilliset jäivät välikysymyksestä pois. Oppositio epäilee, että alle 30-vuotiaiden määräaikaisuuksien helpottaminen on ikäsyrjintää ja ristiriidassa perustuslain kanssa.

Neljä oppositiopuoluetta tekee välikysymyksen nuorten työehdoista. Sdp, perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto sanovat välikysymyksessä, että hallituksen kehysriihessään tekemät ehdotukset asettavat nuoret eriarvoiseen asemaan työmarkkinoilla.

Hallitus päätti kehysriihessään, että alle 30-vuotiaiden määräaikaisia työsuhteita helpotetaan.

Määräaikaisuutta ei tarvitsisi perustella, mikäli alle 30-vuotias on ollut työttömänä vähintään kolme kuukautta.

Opposition kritiikin kärki kohdistuu myös kehysriihen toiseen esitykseen, jossa halutaan helpottaa henkilökohtaisista syistä tehtäviä irtisanomisia alle 20 hengen yrityksissä. Tämä esitys koskee kaikenikäisiä työntekijöitä, ei pelkästään nuoria.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rkp ja kristillisdemokraatit eivät ole mukana välikysymyksessä. Rkp:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan hallitus on epäonnistunut työmarkkinoiden uudistamisessa, mistä Rkp aikoo tehdä oman epäluottamuslauseensa hallitusta kohtaan.

Välikysymyksen jättäneiden puolueiden mielestä hallitus käy esityksillään juuri niiden kimppuun, joiden asema työmarkkinoilla on jo valmiiksi hutera. Pätkätyöt ja irtisanomiset iskevät oppositiopuolueiden mielestä erityisesti nuoriin ja heistä erityisesti naisiin.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mielestä hallituksen esitykset eivät ole nuorten etu eivätkä ne luo uusia työpaikkoja.

Esimerkiksi Suomen Yrittäjät on ollut toista mieltä: yrittäjäjärjestö on arvioinut, että etenkin pienet yritykset rekrytoivat hanakammin, jos ne tietävät, että virherekrytointi on aiempaa helpompi perua.

Puolueet olivat pyytäneet tiedotustilaisuuteensa mukaan myös niiden nuorisojärjestöjen edustajat. Demarinuorten puheenjohtajan Mikkel Näkkäläjärven mielestä hallitus ei kehtaisi tehdä tällaista esitystä millekään muulle ryhmälle kuin nuorille.

Kehysriihessä tehtyjen esitysten valmistelu työministeriössä on vielä kesken. Opposition mielestä ainakin nuorten asettaminen eriarvoiseen asemaan iän perusteella saattaa olla ristiriidassa perustuslain kanssa.

Hallituksen mukaan ristiriitaa ei ole, koska aiemmin jo meni läpi laki, jonka mukaan pitkäaikaistyöttömälle saa tarjota määräaikaista työsuhdetta. Määräaikaisuudella oli työllisyyspoliittiset perusteet ja sen katsottiin parantavan pitkäaikaistyöttömien asemaa.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä perustelu ei tässä yhteydessä päde kahdesta syystä.

”Ensinnäkin kolmen kuukauden työttömyysjakso on hyvin lyhyt. Se ei ole missään määrin verrattavissa siihen tilanteeseen, jossa pitkäaikaistyötön on ollut”, Andersson sanoo.

”Lisäksi tähän ollaan hallituksen suunnitelmien perusteella sisällyttämässä ikärajaa, jollaista ei ollut pitkäaikaistyöttömiä koskevassa ratkaisussa”, Andersson sanoo.

”Millään logiikalla ei voi sanoa, että tässä olisi kyse nuorten suosimisesta tai positiivisesta erityiskohtelusta, vaan päinvastoin ikäsyrjintään perustuvasta esityksestä, jolla heikennetään nuorten työehtoja.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  3. 3

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”

  6. 6

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  7. 7

   Gyrokopteri on tippunut Enontekiössä Kilpis­järven alueella – Kyydissä oli kaksi ihmistä

  8. 8

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  9. 9

   Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella

  10. 10

   Feministit ja Ultra Bra ”taistolaisia!” – Taistolaisuuden leimakirves viuhuu edelleen, vaikka liike kukoisti vain pienen hetken neljä vuosikymmentä sitten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  4. 4

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  5. 5

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  6. 6

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  7. 7

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  8. 8

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  9. 9

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  10. 10

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella
  3. Pettymystä nieleskellyt Valtteri Bottas joutuu Saksan GP:ssa Ferrarien puristukseen – Kimi Räikkönen: ”Kolmas ruutu on aika hyvä lähtöpaikka”
  4. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  5. Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”
  6. Honka nollasi TPS:n, Macoumba Kandji pyssytti jo kauden yhdeksännen maalinsa – ”Kun miettii kaikkia tapahtumia, Honka ansaitsi voiton”
  7. Gyrokopteri on tippunut Enontekiössä Kilpis­järven alueella – Kyydissä oli kaksi ihmistä
  8. Tunti sitten
  9. Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”
  10. Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”
  11. Maastopalot jatkavat roihuamistaan Lapissa, pelastuslaitos toivoo sateiden helpottavan sammutustöitä – Savu­patsaat näkyvät Nasan satelliitti­kuvissa
  12. Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?
  13. Näytä lisää