Politiikka

Ministeri Jari Leppä sai yli 100 000 euroa maatalous­tukia – onko hän esteellinen neuvottelemaan EU:n maatalous­tuista?

Maanviljelijänä Leppä saa maataloustukia, ja ministerinä hän osallistuu neuvotteluihin EU:n maataloustuista. HS kysyi Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professorilta Olli Mäenpäältä näkemystä esteellisyyden rajanvetoon.

Milloin ministeri on esteellinen?

Kysymystä on pohdittu menneinä vuosina useampaan otteeseen myös maa- ja metsätalousministeriössä. Maatalousministeri on usein ollut maanviljelijä itsekin, samalla kun hän on osallistunut maataloustuista päättämiseen.

Näin on myös nykyisen ministerin Jari Lepän (kesk) kohdalla.

Leppä on usein ollut eduskunnassa toimivien maanviljelijöiden tukikuningas. Viime vuonna hän sai maataloustukia yhteensä 116 000 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

EU:sta tulevat tuet ovat tyypillisesti kattaneet Suomen maksamista maatalouden ja maaseudun tuista karkeasti vajaa puolet. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan EU jakaa Suomelle vuosittain maataloustukia noin 870 miljoonaa euroa.

Tukien kohtalo on nyt kiistan kohde. Komission budjettiesityksessä tukia leikataan viisi prosenttia. HS:n haastattelussa Leppä kertoi, että tuista ei saa leikata euroakaan.

”Kun ottaa huomioon, miten vaikea tilanne suomalaisilla maanviljelijöillä on, leikkauksia ei voi millään hyväksyä. Ei vaan voi”, Leppä sanoi.

Maanviljelijänä Leppä saa maataloustukia, ja ministerinä hän osallistuu neuvotteluihin EU:n maataloustuista.

HS kysyi Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professorilta Olli Mäenpäältä näkemystä esteellisyyden rajanvetoon.

Ministeriin pätevät samat esteellisyydet kuin virkamiehiin, sanoo Mäenpää. Esteellisyyssännökset koskevat ministereitä myös kansainvälisissä tehtävissä.

Esteellisyysperusteet on lueteltu hallintolaissa. Ministeri on esimerkiksi esteellinen osallistumaan sellaisen asian käsittelyyn, joka koskee hänen oikeuttaan, etuaan tai velvollisuuttaan. Esteellisyys syntyy myös, jos asian ratkaisusta on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa hänelle.

Mäenpää arvioi, että Lepän tapauksessa kyse on lainsäädäntöön liittyvästä toiminnasta, jolloin esteellisyyssäännöksetkään eivät ole tiukan sitovia.

”Maatalousministerin tehtävä on huolehtia maatalouden harjoittamista koskevan lainsäädännön valmistelusta. Sitä ei estä se, että hän on itse maatalouden harjoittaja.”

Yleisperiaate on maalaisjärjen mukainen. Ministerit voivat esimerkiksi omistaa osakkeita, mutta se ei tee heistä esteellisiä päättämään osakkeenomistajia hyödyttävästä verolainsäädännöstä. Muuten lainsäädäntötyöstä tulisi mahdotonta.

Mitä tarkkarajaisemmaksi lainsäädäntö tulee, sitä vakavammin esteellisyys tulee kuitenkin ottaa.

Mäenpää havainnollistaa asiaa puhtaan teoreettisella esimerkillä: jos EU-tasolla alettaisiin vetää uusiksi maataloustukiin vaikuttavia rajoja, Leppä voisi olla esteellinen.

Lepän tila sijaitsee Pertunmaalla ja se lasketaan tällä hetkellä osaksi pohjoisen tuen aluetta. EU-tukia arvioitaessa Etelä- ja Pohjois-Suomen raja kulkee juuri Pertunmaalla, keskeltä Lepän kotikylää.

Realistisempi esimerkki voisi koskea vaikka sitä, missä tilanteessa ministeri voi osallistua metsälahjavähennyksestä päättämiseen.

Ministerin metsäomistus ei itsessään ole ongelma. Tällaisessa tilanteessa voidaan kuitenkin alkaa liikkua rajamailla, Mäenpää sanoo.

”Se riippuu yksityiskohdista. Jos ministeri on esimerkiksi juuri pohtimassa isojen metsäomistusten lahjoittamista lapsille ja samalla aktiivisesti valmistelee vähennystä, niin kyllä siinä voisi joutua pohtimaan esteellisyyttä.”

Tai jos Suomen valtiovarainministerin oma taloudellinen etu olisi suoraan kytköksissä Kreikan valtion joukkolainojen arvoon, hän olisi saattanut olla esteellinen osallistumaan eurokriisin aikaisiin kokouksiin.

Esteellisyyden arvioinnissa on Mäenpään mukaan pohjimmiltaan kyse siitä, miten konkreettisesti ja suoraan asia koskee ministerin omaa taloudellista intressiä.

Maa- ja metsätalousministeriön ylijohtaja Minna-Mari Kaila sanoo, että ministereiden esteellisyyttä on pohdittu takavuosina pariin otteeseen. Oikeuskanslerin kanta on ollut se, että ministeri ei ole ollut esteellinen päättämään maataloustuista.

Oikeuskanslerin mukaan ministeri ei tee yksittäisiä tuensaajia koskevia päätöksiä ja päätökset vahvistaa valtioneuvosto.

Lepän kohdalla asia ei ole noussut vielä esiin, mutta Kailan mukaan asiaa voidaan kysyä oikeuskanslerilta, jos siihen koetaan tarvetta.

”Se on ihan mahdollista, olemme näin tehneet aikaisemminkin.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  3. 3

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”

  6. 6

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  7. 7

   Gyrokopteri on tippunut Enontekiössä Kilpis­järven alueella – Kyydissä oli kaksi ihmistä

  8. 8

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  9. 9

   Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella

  10. 10

   Feministit ja Ultra Bra ”taistolaisia!” – Taistolaisuuden leimakirves viuhuu edelleen, vaikka liike kukoisti vain pienen hetken neljä vuosikymmentä sitten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  4. 4

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  5. 5

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  6. 6

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  7. 7

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  8. 8

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  9. 9

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  10. 10

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella
  3. Pettymystä nieleskellyt Valtteri Bottas joutuu Saksan GP:ssa Ferrarien puristukseen – Kimi Räikkönen: ”Kolmas ruutu on aika hyvä lähtöpaikka”
  4. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  5. Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”
  6. Honka nollasi TPS:n, Macoumba Kandji pyssytti jo kauden yhdeksännen maalinsa – ”Kun miettii kaikkia tapahtumia, Honka ansaitsi voiton”
  7. Gyrokopteri on tippunut Enontekiössä Kilpis­järven alueella – Kyydissä oli kaksi ihmistä
  8. Tunti sitten
  9. Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”
  10. Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”
  11. Maastopalot jatkavat roihuamistaan Lapissa, pelastuslaitos toivoo sateiden helpottavan sammutustöitä – Savu­patsaat näkyvät Nasan satelliitti­kuvissa
  12. Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?
  13. Näytä lisää