Politiikka

Uusi alkoholiriita uhkaa syttyä – ministeriö haluaisi kieltää viinin tilaamisen ulkomailta nykyiseen tyyliin, kokoomus vastustaa kieltoa

Tiukennusten sijaan kokoomuksessa on halua jatkaa alkoholilain uudistamisesta alkanutta alkoholin saatavuuden vapauttamista. Kokoomuksen puoluehallitus ehdottaa myös Alkon monopolin purkamista.

Alkoholista kytee jälleen poliittinen riita. Se koskee niin sanottua etämyyntiä eli alkoholin tilaamista ulkomailta suoraan kuluttajille niin, että myyjä vastaa kuljetuksesta ja veroista. Käytännössä kaikki Suomeen tilattu alkoholi hankitaan etämyynnillä.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) työryhmä haluaisi kieltää kauppavahvuuden ylittävien juomien etämyynnin, mutta kokoomus vastustaa suunnitelmaa.

Kun alkoholilain uudistus joulukuussa hyväksyttiin, alkoholin etämyyntiä koskeva sääntely jätettiin tahallaan epäselväksi ja tulkinnanvaraiseksi. Syynä olivat hallituspuolueiden erilaiset näkemykset siitä, miten etämyyntiin tulisi suhtautua.

Eduskunta kuitenkin edellytti, että hallitus selvittää etämyyntiä koskevat säännökset. STM:n työryhmä sai huhtikuun lopussa valmiiksi esityksensä säännösten selkiyttämisestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallituksen sisäistä eripuraa se ei ratkaise.

Työryhmä esittää, että yli 5,5-prosenttisen alkoholin etämyynti kiellettäisiin selkeästi laissa. Kokoomuksessa pyrkimys kirjata etämyynnin kielto lakiin aiheuttaa tiukkaa vastustusta.

Kokoomuksen puoluehallitus on päättänyt esittää kesäkuun puoluekokoukselle, että aloite etämyynnin sallimisesta jatkossakin tulisi hyväksyä.

Puolueessa on viime aikoina voimistunut myös halu poistaa Alkon yksinoikeus myydä yli 5,5-prosenttista alkoholia. Puoluehallitus aikoo esittää puoluekokoukselle myös monopolin purkamista kannattavan aloitteen hyväksymistä.

Alkon monopoli on kytköksissä etämyyntiin, sillä etämyynnin kieltoa tukevien mukaan se estäisi monopolin rapautumisen. Jos etämyynti on sallittua, juomia voitaisiin tämän näkemyksen mukaan ostaa yhä enemmän ulkomailta ohi Alkon.

Alkon kautta ostetun alkoholin osuus on kokoomuksen mukaan Suomessa muutenkin viime vuosina pienentynyt. Kokoomuksen puoluehallitus pitää tätä yhtenä perusteluna sille, että Alkon monopoli on menettämässä merkitystään.

STM:n työryhmän esittämän sääntelyn tiukentamisen asemesta kokoomuksessa on halua jatkaa alkoholilain uudistuksesta alkanutta alkoholisääntelyn vapauttamista. Uudistus muun muassa toi lonkerot ja vahvat oluet ruokakauppoihin ja antoi ravintoloille mahdollisuuden pidentää anniskeluaikojaan.

”Alkoholiuudistus oli hyvä alku, mutta paljon jäi vielä kesken. Alkon monopolin purkaminen on seuraava askel siinä, että suomalaisten ylenpalttista holhousta päästään vähentämään”, perusteli Alkon monopolin purkamisesta aloitteen tehnyt Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos tiedotteen mukaan.

Hänen mukaansa suomalaisten kuluttajien käyttäytyminen on muuttunut niin, että heidän kykyynsä tehdä viisaita valintoja voi luottaa.

”Humalahakuinen juominen on vähentynyt.”

Alkoholin etämyynti tarkoittaa sitä, että yksityishenkilö ostaa toisesta EU-maasta alkoholia, jonka myyjä sitten kuljettaa tai lähettää asiakkaalle. Myyjän vastuulla on myös verojen maksu.

Nykylaki ei lausu mitään etämyynnistä, vaikka se on viime vuosina STM:n mukaan yleistynyt huomattavasti. Sen mukaan alkoholilähetyksiä tilataan Suomeen määrällisesti eniten etelä- ja keskieurooppalaisista verkkokaupoista. Toinen tärkeä kanava ovat Viroon sijoittuneet verkkokaupat.

Helsingin hovioikeus päätti viime vuonna niin sanotussa Alkotaxi-jutussa, että väkevien juomien etämyynnin ei tarvitse olla sallittua, koska Alkolla on niiden myynnissä monopoli. Tuomio ei ole lainvoimainen. Syyttäjä ja vastaaja ovat valittaneet siitä korkeimpaan oikeuteen, joka on antanut molemmille osapuolille valitusluvan.

Epäselvyys on mahdollistanut eri tulkinnat siitä, onko alkoholijuomien etämyynti nykyisellään sallittua vai ei. Edes tästä hallituspuolueet eivät ole samaa mieltä: kokoomus tulkitsee sen sallituksi, keskusta taas pitää sitä kiellettynä.

Myös STM:n työryhmän puheenjohtaja Kari Paaso sanoo, että esitys ei varsinaisesti muuta mitään nykytilassa, koska etämyynti on katsottu kielletyksi jo nyt.

”Pääasiallinen tavoite on selkiyttää nykytilaa”, hän kuvaa.

”Suomen laki ei kiellä etämyyntiä”, kiistää puolestaan kokoomuksen ohjelmapäällikkö Antti Vesala, joka on ollut valmistelemassa puolueen alkoholipoliittisia kantoja.

”Laissa ei kieltoa ole, vaan ’kielto’ tulee ihan puhtaasti STM:n ja Valviran muuttuneista tulkinnoista.”

Alkotaxi-jutussa hovioikeus linjasi myös, että mietojen alkoholijuomien osalta Suomen laissa on EU-oikeuden vastaisia säännöksiä, ja niitä pitäisi höllentää.

Myös tätä STM:n työryhmä ehdottaa tuoreessa esityksessään.

Se esittää, että alle 5,5-prosenttisia alkoholijuomia saisi etämyydä Suomeen mutta ulkomaisten alkoholikauppojen pitäisi rekisteröityä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle Valviralle. Juomat luovutettaisiin vähittäismyyntipaikoista, joilla on siihen lupa.

EU-oikeus kytkeytyy asiaan siksi, että unionin perusperiaatteisiin kuuluu tavaroiden vapaa liikkuvuus jäsenvaltioiden välillä. Alkon monopoli on Suomen saama poikkeus, jota on perusteltu kansanterveydellisillä syillä.

Koska lopulta EU:n komissiolla on asiassa viimeinen sana, komissiolle lähetetään notifikaatio eli ilmoitus mahdollisesta alkoholin etämyynnin kieltävästä esityksestä. Komissio tutkii ehdotuksen yhteensopivuuden EU-lainsäädännön kanssa.

STM:n esityksessä EU-yhteensopivuus yritetään varmistaa määrittelemällä yli 5,5-prosenttisten juomien osalta erikseen etämyynti ja etäosto. Etämyynti olisi kiellettyä, mutta etäosto kirjattaisiin lakiin sallituksi. Ero näiden välillä on siinä, että etämyynnissä kuljetuksen järjestäminen ja veroista huolehtiminen kuuluvat myyjälle, etäostossa ne lankeavat ostajalle.

Vaikka etäosto on mahdollista nytkin, sitä käytetään harvoin. STM:n työryhmän mukaan noin 99 prosenttia alkoholijuomien etämyynnistä on ollut sellaista, jossa myyjä on järjestänyt alkoholijuomien kuljetuksen Suomeen.

”Vain pieni osa alkoholijuomien etämyyjistä huolehtii asianmukaisesti verojen maksusta ja muista velvoitteistaan Suomeen”, todetaan työryhmän tiedotteessa.

Verotuloja menetetään työryhmän arvion mukaan vuosittain noin kymmenen miljoonaa euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholipolitiikka
 • Politiikka
 • Alkoholi
 • Kokoomus
 • Minna Nalbantoglu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   15 ihmistä joutui veden varaan Porvoossa – laiturille johtava kävelysilta pyörähti ympäri

  3. 3

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  4. 4

   Yksi ihminen kuoli ja viisi loukkaantui liikenneonnettomuudessa Mäntsälässä – Poliisin mukaan henkilöauto ja matkailuauto ajoivat nokkakolarin

  5. 5

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  6. 6

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  7. 7

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  8. 8

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  9. 9

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  10. 10

   ”Minun nimeni on John Anglin, pakenin Alcatrazista kesäkuussa 1962” – Salaperäinen kirje Alcatrazin vankilan mahdolliselta karkurilta vuosi julkisuuteen Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  4. 4

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  5. 5

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  6. 6

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  7. 7

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  8. 8

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  9. 9

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  10. 10

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. 15 ihmistä joutui veden varaan Porvoossa – laiturille johtava kävelysilta pyörähti ympäri
  3. Tunti sitten
  4. Yksi ihminen kuoli ja viisi loukkaantui liikenneonnettomuudessa Mäntsälässä – Poliisin mukaan henkilöauto ja matkailuauto ajoivat nokkakolarin
  5. 2 tuntia sitten
  6. Ruotsi saattaa joutua katkaisemaan Suomen puolelta alkavan E4-tien metsä­palojen savun takia – Ukkoskuurot ovat sytyttäneet uusia paloja
  7. Märkäpuvut kiellettiin Joroisten SM-triathlonin juhlakisassa – Darby Thomas ja Minna Koistinen kirivät mestareiksi: ”Uinnissa keskeytyksiä tuli normaalia vähemmän”
  8. Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella
  9. Honka saa kovan luokan paluumuuttajan – Demba Savage palaa Espooseen: ”Yksi kaikkien aikojen ulkomaalaisvahvistuksista”
  10. Sadekaan ei sammuttanut Emma Salokosken ja Ilmiliekki Quartetin toista ilmestymistä – Pianisti Iro Haarla kirkasti Lokkilavalla rooliaan omaäänisenä säveltäjänä
  11. 4 tuntia sitten
  12. Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella
  13. Pettymystä nieleskellyt Valtteri Bottas joutuu Saksan GP:ssa Ferrarien puristukseen – Kimi Räikkönen: ”Kolmas ruutu on aika hyvä lähtöpaikka”
  14. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  15. Näytä lisää