Politiikka

Siniset julistautui ”uudistusmieliseksi konservatiivipuolueeksi” – kannatuskuoppaan jumiutunut puolue yrittää kirkastaa identiteettiään myös uudella logolla

Puolueen puheenjohtaja Sampo Terho pitää uudistusmielisyyden ja konservatiivisuuden yhdistämistä mahdollisena.

Siniset on määritellyt itsensä ”uudistusmieliseksi konservatiivipuolueeksi”. Linjauksesta kertoi puolueen puheenjohtaja Sampo Terho eduskunnassa keskiviikkona.

Sanapari merkitsee Terhon mukaan uskoa yksilöön ja yhteisöön ja toisaalta ”pieneen valtioon”. Terhon mukaan tällainen puolue on puuttunut Suomesta.

Terho selittää uudistusmielisyyttä erityisesti sillä, että puolue haluaa purkaa sääntelyä ja uudistaa yhteiskunnan rakenteita. Konservatiivisuuden määritelmä on puolestaan vallitsevan tilan säilyttäminen, jota edustaa Terhon mukaan perinteisistä arvoista kiinni pitäminen.

”Uskomme perinteisiin, mutta haluamme uudistaa rakenteet”, Terho sanoi. Hän myös julisti puolueen perustamisvaiheen päättyneeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eroja hallituskumppaneihin tuovat Terhon mukaan muun muassa kielikysymykset sekä tiukempi EU-linja.

”Kokoomus on huomattavasti liberaalimpi tässä modernissa merkityksessä”, Terho pohti.

”Keskustaan verrattuna me olemme uudistusmielisempi ja enemmän tulevaisuuteen katsova, eli ajamme voimakkaasti esimerkiksi käänteistä tuloveroa, jota en ole heidän ainakaan kuullut ajavan.”

Sinisten tiedotustilaisuuden aiheena oli ”iso paljastus”. Se osoittautui uuden logon julkistamiseksi. Logo on tyylitelty sininen s-kirjain harmaalla pohjalla.

Varapuheenjohtaja Tiina Elovaara kertoi, että siniset haluaa yhdistää uudet digitaaliset toimintatavat perinteiseen puoluetoimintaan.

Tähän siniset pyrkii muun muassa rakentamalla avoimen lähdekoodin keskustelualustan.

”Kesään mennessä toivomme, että se olisi avoin kaikille suomalaisille”, Elovaara sanoi.

Elovaaran mukaan puolueella on valmisteilla politiikan uudistamisohjelma, sillä se haluaa ajaa aiempaa kevyempää tapaa vaikuttaa.

Siniset aikoo esimerkiksi ottaa käyttöön jäsenaloitteet, jotka poikkeavat tavallisista puoluekokousaloitteista siinä, että jäsenaloitteita voidaan tehdä ja ottaa käsittelyyn milloin vaan.

Sinisillä vaikuttaa olevan kipeä tarve kohottaa profiiliaan ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elo kiisti, että tilaisuudessa olisi kyse vaalikampanjoinnin aloittamisesta. Hän kuitenkin huomautti, että muista puolueista avauksia on jo tullut.

”Esimerkiksi sosiaalidemokraatit linjailevat jo vaaleihin liittyviä linjauksiaan, niin totta kai me haluamme tehdä suomalaisille mahdollisimman selväksi, millaisella identiteetillä eteenpäin mennään.”

Puolueen kannatus on madellut alle kahdessa prosentissa.

Surkeilla kannatusluvuillaan siniset on jäänyt hallituskumppaneidensa varjoon. Julkisuudessa välit keskustaan ja kokoomukseen ovat vaikuttaneet kireiltä.

Elo vakuuttaa, että siniset ovat edelleen sitoutuneita hallitustyöhön.

Huhtikuun lopussa sinisten luottamus hallituskumppaneihin horjui entisestään, kun kansanedustaja Kaj Turunen ilmoitti loikkaavansa sinisistä kokoomukseen.

Sinisten mukaan kokoomus kalasteli puolueen kansanedustajia, mutta kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kiisti väitteet jyrkästi.

HS arvioi tuolloin, että sinisillä on kolme vaihtoehtoa: taistella uljaasti loppuun asti, loikata toiseen puolueeseen tai yrittää solmia vaaliliittoja, jotka auttaisivat puoluetta vaalipiirien äänikynnysten yli.

Keskiviikkoisen tiedotustilaisuuden jälkeen vaikuttaa siltä, että siniset ei ole antamassa periksi, vaan jatkaa taistelua. Terho huomautti, että uuden puolueen suosion rakentamiseen kuluu aikaa.

Sinisten ryhmän tunnelma ei Elon mukaan ole horjunut pienistä kohuista, vaan ilmapiiri on samanlainen kuin ennenkin.

”Ymmärtäen sen, mitkä riskit ovat olemassa, mutta tyytyväinen siitä, että uusi puolue ja ryhmä on perustettu”, Elo summaa.

Hän korostaa, että ryhmällä oli jo alusta alkaen tiedossa, että perussuomalaisista lähteminen ja uuden puolueen perustaminen voivat koitua myös poliittiseksi itsemurhaksi.

Sinisten taival ei ole ollut helppo.

Viime kesänä perussuomalaisista irtautuneella ryhmällä meni monta kuukautta ennen kuin puolueen perustamiseen tarvittavat 5 000 kannattajakorttia olivat koossa. Puolue lisättiin puoluerekisteriin marraskuussa.

Kannatusluvuista päätellen puolueella on ollut vaikeuksia herättää ihmisten kiinnostus ja erottua joukosta.

Sinisten viime syksynä julkistama periaateohjelma ei myöskään ollut kovin omaperäinen, sillä puolueen esittelemää arvomaailmaa oli lähes mahdoton erottaa pääministeripuolue keskustan linjasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Sininen tulevaisuus
 • Hallitus
 • Heta Hassinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  3. 3

   Sijaissynnytys on Suomessa laitonta, mutta Erkko Välimäki haluaa oman lapsen – Siksi Albaniassa odottaa nyt pakastettu alkio, joka istutetaan pian sijaissynnyttäjän kohtuun

   Tilaajille
  4. 4

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  5. 5

   HS selvitti, miten historiallinen huippukokous eteni kulisseissa – Putin järjesti kuvaus­tilaisuuden, Trumpin saama lahja­pallo päätyi turva­tarkastukseen

  6. 6

   CBS: Trumpin mukaan Putin on vastuussa Venäjän vaalivaikuttamisesta – vain hetkeä aiemmin Valkoinen talo joutui jälleen selittelemään presidentin puheita

  7. 7

   Byrokraattinen sekasotku Vantaalla: Vanhukset jätettiin puolen vuoden jättiremontin ajaksi 6-kerroksiseen taloon, jonka varavessat ovat alakerrassa

  8. 8

   Pyhärannan laaja maastopalo saatiin yöllä rajattua, mutta sammutus­töissä voi kestää jopa päiviä – ”Vettä menee tolkuton määrä”

  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   Lounasravintola paloi täysin Vantaan Petikossa yöllä – ohikulkija huomasi rakennuksesta nousseen mustan savun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  3. 3

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  4. 4

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  5. 5

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  6. 6

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  7. 7

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  8. 8

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  9. 9

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  10. 10

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää