Politiikka    |   HS-gallup

Sdp on säilyttänyt paikkansa suosituimpana puolueena, perussuomalaisten kannatus laski eniten

Toiseksi suosituin on hallituspuolue kokoomus. Perussuomalaisten kannatus vaipui alle kahdeksaan prosenttiin.

Suurin oppositiopuolue Sdp on pitänyt kärkipaikkansa HS:n uusimmassa puolueiden kannatusmittauksessa, joka tehtiin huhti–toukokuussa.

Sosiaalidemokraatit keräisivät äänistä 21,2 prosenttia, mikäli eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Toiseksi suosituin olisi hallituspuolue kokoomus 20,5 prosentin äänisaaliillaan.

Vielä maaliskuun gallupissa näiden kahden puolueen järjestys oli toinen, mutta edellisessä Sdp ohitti kokoomuksen ja näyttää nyt myös säilyttäneen kannatuksensa.

Tuoreimmassa mittauksessa muutokset puolueiden kannatuksessa ovat hyvin pieniä, enimmillään alle puolen prosenttiyksikön suuruisia eli käytännössä olemattomia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kolmanneksi suosituimman puolueen eli pääministeripuolue keskustan kannatus pysyi täsmälleen samana eli 15,7 prosentissa kuin viimeksi.

Neljänneksi suosituimman puolueen eli vihreitten lukema nousi aavistuksen verran eli 14,2 prosenttiin. Viidentenä suosiomittauksessa on vasemmistoliitto 8,7 prosentin kannatuksellaan.

Perussuomalaisilla kannatus laski nyt suhteessa eniten eli 0,4 prosenttiyksikköä ja vajosi alle kahdeksan prosentin.

Rkp:tä äänestäisi nyt 4,4 ja kristillisdemokraatteja 3,8 prosenttia. Hallituspuolue sinisten suosio pysyttelee yhä matalana eli 1,7 prosentissa, vaikka puolue onkin ollut gallupin keräysaikana paljon esillä. Esimerkiksi kansanedustaja Kaj Turusen loikka kokoomukseen herätti huomiota huhtikuun lopulla, mutta aloitteitakin puolueelta on kuultu.

Kaikkiaan hallituksessa olevat kolme puoluetta nauttivat nyt vajaan 38 prosentin luottamusta, mutta siitä kokoomuksen osuus on runsaat puolet. Toisaalta myös epätietoisia kannastaan tai sen salaavia on melkein yhtä paljon eli 35 prosenttia.Hallituksen tai kokoomuksen kannatus ei ole muuttunut edellisestä mittauksesta, vaikka esimerkiksi kovasti kohuttu kansanedustaja Hjallis Harkimon ero kokoomuksesta tapahtui huhtikuun loppupuolella. Muutenkin kokoomuksen rivien on arveltu rakoilevan esimerkiksi suhtautumisessa sote-uudistukseen ja markkinaliberalismiin.

HS:n tuoreinta gallupia alettiin kerätä pian sen jälkeen, kun hallitus oli esitellyt kehysriihensä päätökset. Vaikka hallitus perääntyi esimerkiksi työaikalain ja paikallisen sopimisen laajemmista uudistuksista, herättivät esitykset työsopimuslain muutoksista närää ammattiyhdistysliikkeessä ja vasemmistossa.

Oppositio kävikin kärkkäästi käsiksi hallituksen aikeisiin edistää työllisyyttä helpottamalla työntekijöiden irtisanomista enintään 20 hengen yrityksistä henkilökohtaisin perustein sekä mahdollistamalla alle 30-vuotiaiden määräaikainen pestaaminen ilman perusteluja, mikäli he ovat olleet kolme kuukautta työttöminä.

Kehysriihiesitysten arvostelun lisäksi Sdp näyttää jo aloittaneen vaalikampanjan esimerkiksi eläkelupauksilla vappuna ja lupauksilla perua hallituksen päätöksiä.

Johtaja Sakari Nurmela Kantar TNS:sta arvioi, että Sdp on viimeaikaisilla ulostuloillaan kyennyt puhuttelemaan sellaisia vanhoja kannattajiaan, jotka ovat jo ehkä pitempään tyytyneet katselemaan puolueen toimintaa sivusta.

Sdp:n kannatusta on voinut vahvistaa myös joidenkin perussuomalaisten tyytyväisyys sen politiikaan, ja toisaalta puolue on kyennyt tukkimaan kuntavaalien jälkeen syntyneen kannatusvuodon vihreisiin, Nurmela arvioi.

Perussuomalaisten kannatuksen nousua saattaa osaltaan estää se, että keskimääräistä useampi heitä kuntavaaleissa äänestänyt ei halua tai osaa sanoa, miten toimisi eduskuntavaaleissa.

”Toisaalta perussuomalaisilla on tässä joukossa tietynlainen reservi, jonka herättäminen vaaliuurinille voi heilauttaa tulosta. Viimeksi järjestetyissä eduskuntavaaleissa puolue onnistui siinä hyvin mutta kuntavaaleissa huonommin”, Nurmela pohtii.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kantar TNS teki HS:n toimeksiannosta tutkimuksen, jossa selvitettiin puolueiden eduskuntavaalikannatusta.

 Aineisto kerättiin 16.4.–11.5.2018.

 Kaikkiaan haastateltiin 2 431 henkilöä.

 Otos edustaa äänestysikäistä väestöä Manner-Suomessa.

 Tutkimuksen virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puoluekannatus
 • HS-gallup
 • Puolueet
 • kannatusmittaus
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  3. 3

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  4. 4

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  6. 6

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  7. 7

   Girl power oli toimittajien suosituin terveinen Suomesta – karjalanpiirakka­kortit jäivät hyllyyn huippukokouksen lehdistökeskuksessa

  8. 8

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  9. 9

   Viranomaisten rahkeet loppuivat Ruotsin metsäpaloissa – Apua saatu Italiasta asti, Suomi tarvitsee sammutuskalustonsa itse

  10. 10

   Tavalliset suomalaiset voivat olla vaikeasti riippuvaisia lääkkeistä, arvioi asiantuntija: ”Lääkkeestä tulee ihmiselle tukikeppi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  3. 3

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  4. 4

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

  5. 5

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  6. 6

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  7. 7

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  8. 8

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  9. 9

   Helsingin huippukokous oli outo jopa Trumpin asteikolla – se oli liikaa presidentin uskollisille tukijoillekin, mutta mitä siitä seuraa?

  10. 10

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  7. 7

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Bloomberg: EU on määrännyt Googlelle 4,3 miljardin euron sakot kilpailun rajoittamisesta puhelimissa
  3. MM-jalkapalloa varten rakennetulla stadionilla karu kohtalo Volgogradissa – kuvat ja video kertovat mittavista vahingoista heti kisojen jälkeen
  4. Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä
  5. Tavalliset suomalaiset voivat olla vaikeasti riippuvaisia lääkkeistä, arvioi asiantuntija: ”Lääkkeestä tulee ihmiselle tukikeppi”
  6. Viranomaisten rahkeet loppuivat Ruotsin metsäpaloissa – Apua saatu Italiasta asti, Suomi tarvitsee sammutuskalustonsa itse
  7. Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”
  8. Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa
  9. Queen-elokuvan traileri näyttää, miten Freddie Mercury liittyi kokoonpanoon – ja kuinka ainutlaatuisesta tarinasta ja musiikista on kyse
  10. Pariskunta kavalsi HJK:n junioreilta yli 10 000 euroa – oikeus antoi miehelle ehdottoman vankeustuomion
  11. Mielenosoittajat tehneet kanteluita poliisin tekemistä kiinniotoista huippukokouksen yhteydessä Helsingissä – kolmisenkymmentä otettiin kiinni Kiasman edustalla
  12. Näytä lisää