Politiikka

Ministeri Orpo: Valinnanvapauden avulla ei ollut tarkoituskaan säästää

”Te olette ymmärtäneet valinnanvapauden aivan väärin. Ei valinnanvapaus ole säästötoimi”, valtiovarainministeri Petteri Orpo vastasi arvostelijoille eduskunnan kyselytunnilla.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sanoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että sote-uudistukseen liittyvästä valinnanvapaudesta ei ollut tarkoituskaan tulla säästöjä.

”Se saa jopa maksaa, että ihmiset pääsevät nopeammin hoitoon. Luulisi tämän teille sopivan”, hän vastasi vasemmistoliiton kansanedustajan Kari Uotilan kysymykseen.

Aiemmin torstaina valmistui eduskunnan valtiovarainvaliokunnan lausunto, jossa arvostellaan kovasanaisesti loppurutistusta vailla olevaa sote-uudistusta.

Valiokunnalle antamassaan muistiossa valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki arvioi, että valinnanvapaus tuo säästöjä pyöreät nolla euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valiokunnalle lausunnon antanut valtiontalouden tarkastusvirasto totesi, että valinnanvapausmalli lisää sote-uudistuksen taloudellisten vaikutusten epävarmuutta, vaikka se voikin tuottaa kilpailun lisääntymisen kautta hyötyjä.

”Hallituksen esitykseen sisältyvät arviot valinnanvapausmallin epävarmuustekijöistä näyttäytyvät merkittävinä. Valinnanvapausmalli lisää koko maakunta-soteuudistuksen monimutkaisuutta, mikä lisää uudistuksen onnistumiseen liittyviä riskejä”, se arvioi lausunnossaan.

Valinnanvapaus tarkoittaa, että sote-uudistuksen myötä asiakas saisi itse valita terveyskeskuksensa. Palveluja voisivat tuottaa julkisten lisäksi yksityiset yhtiöt sekä järjestöt ja säätiöt.

Kyselytunnilla useat kansanedustajat ottivat Hetemäen arvion valinnanvapauden nollasäästöistä lyömäaseekseen.

”Miksi te niin itsepintaisesti ajatte valinnanvapautta, kun säästöä sieltä ei ole saatavissa?” kysyi Laura Huhtasaari (ps).

Myös Uotila ihmetteli, mitä järkeä on valinnanvapaudessa, jos se ei tuo säästöjä.

”Eilen kansliapäällikkö lähetti pitkän paperin, jossa hän yritti muuttaa mustan valkoiseksi, mutta totesi myös sen, että valinnanvapauteen ei sisälly kustannussäästöjä”, valtiovarainvaliokuntaan kuuluva Uotila sanoi.

”Te olette ymmärtäneet valinnanvapauden aivan väärin. Ei valinnanvapaus ole säästötoimi”, Orpo vastasi.

”Se rakennetaan siksi, että ihmiset pääsisivät hoitoon, johon he eivät nyt pääse.”

Myöhemmin Orpo selitti Twitterissä, että toisaalta säästöä tulee, kun sairaudet saadaan hoidettua.
Valtiosihteeri Hetemäen muistion mukaan sote-uudistuksen säästöpotentiaali tulee lähes pelkästään siitä, että teknologian ja tiedon käyttöä tehostetaan.

Sote-uudistuksen tavoitteena on hillitä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvua niin, että menot olisivat vuonna 2029 kolme miljardia euroa pienemmät kuin ilman uudistusta.

Sen arvostelijat pitävät kuitenkin tavoitetta epärealistisena. Muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin hallintoylilääkärin Lasse Lehtosen, kansanedustaja Elina Lepomäen (kok) ja ex-kansanedustaja Osmo Soininvaaran (vihr) mielestä uudistus ei hillitse vaan päin vastoin kasvattaa menoja.

Kyselytunnilla kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) myönsi myös, ettei hallitus ole pohtinut, mitä tapahtuisi jos seuraava eduskunta kumoaisi valinnanvapauden.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) kysyi, voisivatko kansainväliset terveysyritykset tässä tapauksessa mahdollisesti esittää Suomen valtiolle vahingonkorvausvaatimuksia.

”Emme ole pohtineet, mitä tapahtuisi, jos valinnanvapautta lähdettäisiin kumoamaan”, Vehviläinen sanoi ja sai eduskunnan täysistuntosalin räjähtämään sekalaiseen huutoon.

”Kun hallituksen esitys hyväksytään, se on voimassa olevaa lainsäädäntöä, siitä lähdetään”, Vehviläinen perusteli.

”Emme lähde siitä, että tätä ryhdyttäisiin kumoamaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote
 • Politiikka
 • Eduskunta
 • Petteri Orpo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  3. 3

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  4. 4

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  6. 6

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  7. 7

   Girl power oli toimittajien suosituin terveinen Suomesta – karjalanpiirakka­kortit jäivät hyllyyn huippukokouksen lehdistökeskuksessa

  8. 8

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  9. 9

   Viranomaisten rahkeet loppuivat Ruotsin metsäpaloissa – Apua saatu Italiasta asti, Suomi tarvitsee sammutuskalustonsa itse

  10. 10

   Tavalliset suomalaiset voivat olla vaikeasti riippuvaisia lääkkeistä, arvioi asiantuntija: ”Lääkkeestä tulee ihmiselle tukikeppi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  3. 3

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  4. 4

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

  5. 5

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  6. 6

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  7. 7

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  8. 8

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  9. 9

   Helsingin huippukokous oli outo jopa Trumpin asteikolla – se oli liikaa presidentin uskollisille tukijoillekin, mutta mitä siitä seuraa?

  10. 10

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  7. 7

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kuvataiteilija Ulla Rantanen on aina tiennyt, että myös hänessä asuu kapinallinen ja taistelija – Ujous vain esti sitä pitkään näkymästä
  3. Bloomberg: EU on määrännyt Googlelle 4,3 miljardin euron sakot kilpailun rajoittamisesta puhelimissa
  4. MM-jalkapalloa varten rakennetulla stadionilla karu kohtalo Volgogradissa – kuvat ja video kertovat mittavista vahingoista heti kisojen jälkeen
  5. Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä
  6. Tavalliset suomalaiset voivat olla vaikeasti riippuvaisia lääkkeistä, arvioi asiantuntija: ”Lääkkeestä tulee ihmiselle tukikeppi”
  7. Viranomaisten rahkeet loppuivat Ruotsin metsäpaloissa – Apua saatu Italiasta asti, Suomi tarvitsee sammutuskalustonsa itse
  8. Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”
  9. Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa
  10. Queen-elokuvan traileri näyttää, miten Freddie Mercury liittyi kokoonpanoon – ja kuinka ainutlaatuisesta tarinasta ja musiikista on kyse
  11. Pariskunta kavalsi HJK:n junioreilta yli 10 000 euroa – oikeus antoi miehelle ehdottoman vankeustuomion
  12. Näytä lisää