Politiikka

Valtiovarainministeriö povaa 4 miljardin euron sote-säästöjä ”tiedon ja teknologian käytöstä” – Vattin johtava tutkija: Ei ole uskottavaa

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin johtava tutkija Mika Kortelainen pitää valtiovarainministeriön esittämiä arvioita sote-säästöistä hatarasti perusteltuina.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin johtava tutkija Mika Kortelainen pitää valtiovarainministeriön esittämiä arvioita sote-säästöistä hatarasti perusteltuina.

Kortelainen tutustui HS:n pyynnöstä valtiosihteeri Martti Hetemäen eduskunnalle laatimaan muistioon uudistuksen säästöpotentiaalista.

”Yleinen johtopäätös on, että arviot säästöistä eivät ole kovin uskottavia.”

HS kertoi torstaina, että Hetemäki lähetti keskiviikkoiltana eduskunnan valtiovarainvaliokunnalle muistion, jossa haarukoidaan sote-uudistuksen eri osien säästöpotentiaalia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hetemäen muistion mukaan valinnanvapaus itsessään tuo säästöjä nolla euroa.

Palveluintegraatiossa säästöpotentiaali olisi Hetemäen mukaan 0,6 miljardia euroa.

Valtaosa säästöistä, 4 miljardia euroa, tulisi Hetemäen muistion mukaan ”tiedon ja teknologian käytöstä”, jota tukee myös esimerkiksi johtamisen kehittäminen.

Kortelainen on erikoistunut muun muassa terveydenhuollon informaatiojärjestelmien hyötyjen tutkimiseen.

Hänen mukaansa säästöpotentiaali on tietojärjestelmissä suurin, mutta kokemukset maailmalta kertovat usein toista todellisuutta. Palveluiden laatu ja joskus tuottavuus on saattanut parantua ict-järjestelmien avulla, mutta säästöt ovat jääneet paljon odotettua pienemmiksi. Näin on käynyt esimerkiksi Yhdysvalloissa.

”Ja tässä nyt odotetaan, että ne säästöt olisivat kuitenkin todella suuria. En näe sellaista uskottavaa syytä, miksi nimenomaan näin suuriin säästöihin päädyttäisiin. Perustelujen valossa 4 miljardia euroa tuntuu ylimitoitetulta.”

Hetemäen muistiossa ict-säästöjä perustellaan esimerkiksi digitalisaation tuomilla hyödyillä vanhustenhuollossa. Hetemäki viittaa Etelä-Karjalan Eksoten toiminnanjohtajan toimitusjohtajan Pentti Itkosen arvioihin siitä, miten digitalisaatio voi mullistaa terveydenhuollon.

Kortelainen sanoo, että yhden esimerkin perusteella ei voida tehdä luotettavia arvioita koko maata koskevista suurista säästöistä.

”Jos esitetään tällaisia laskelmia, niin perusteena tämä on liian epämääräinen.”

Hetemäen muistiossa todetaan myös, että soten tietojärjestelmät on uudistettava uudistuksesta riippumatta, joten ”sote-uudistus ei siksi itsessään aiheuta lisää ICT-investointikustannuksia”.

Kortelainen on eri linjoilla.

”Mielestäni tämä ei kyllä pidä paikkaansa. On toki totta, että joitain suuria investointeja tehtäisiin joka tapauksessa. Mutta esimerkiksi valinnanvapausmalliin liittyy paljon sellaisia investointeja, joita ei muuten tehtäisi”, Kortelainen sanoo.

”Tuottajilta tullaan vaatimaan kaikenlaista raportointia, mikä vaatii investointeja tietojärjestelmiin. Ne riippuvat ihan pelkästään sote-uudistuksesta, eli tuo väite ei pidä ihan paikkaansa.”

Teknologian jälkeen suurin säästöerä on Hetemäen muistion mukaan palveluintegraatio. Se tarkoittaa erilaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteensovittamista.

Muistion mukaan säästöpotentiaali palveluintegraatiossa on 600 miljoonaa euroa.

Hetemäki perustelee tätä kahdella oletuksella: palveluintegraatio alentaa 52 suurimman kunnan sote-menoja Eksoten tasolle, ja alle 20 000 asukkaan kunnissa sote-menot laskevat kun soten järjestämisvastuu siirtyy maakunnille.

Kortelainen ei pidä laskelmaa uskottavana.

”Tekstissäkin tosin sanotaan, että arvio perustuu kaavamaisiin oletuksiin, joihin liittyy paljon epävarmuuksia. Olisin korostanut vielä enemmän, että tässä tehdään useita merkittäviä oletuksia säästöistä”, Kortelainen sanoo.

”Mutta ei ole mitään konkretiaa, että miten esimerkiksi suuret kaupungit ottaisivat mallia Eksotesta, miten se malli olisi siellä toteutettavissa ja miten se johtaisi säästöihin. Nämä ovat hypoteettisia laskelmia, ja on enemmänkin uskon asia, johtavatko ne säästöihin.”

Itse valinnanvapausmallin Hetemäki arvioi tuovan säästöjä nolla euroa.

”Tämä on näistä laskelmista varmaan realistisin”, Kortelainen arvioi.

”Ennemminkin odotetaan, että valinnanvapaus voi parantaa palvelujen saatavuutta, laatua ja parhaimmassa tapauksessa ehkä tasa-arvoakin. Kritiikin myötä näkemys siitä, että sillä saavutettaisiin myös kustannussäästöjä, on muuttunut.”

Arvio nollasta eurosta perustuu juuri siihen, että vaikka kilpailu voi tuoda tuottavuuskasvua ja säästöjä, niin palveluiden saatavuuden paraneminen myös lisää niiden käyttöä ja sitä kautta kustannuksia.

Hetemäki arvioi, että valinnanvapauden tuomat säästöt ja kustannusten nousu menevät yksi yhteen. Kortelainen kuitenkin sanoo, että valinnanvapaus saattaa jopa lisätä kustannuksia, kun palveluiden saatavuus paranee.

Sote-uudistuksen tavoite on leikata sote-menojen kasvua 3 miljardilla eurolla vuoteen 2030 mennessä. Kortelainen sanoo, että tavoite vaikuttaa kaiken nykytiedon valossa kunnianhimoiselta.

”On vaikea nähdä niitä konkreettisia keinoja, miten näin merkittävät säästöt saavutettaisiin.”

Kolmen miljardin euron säästötavoite edellyttää, että sote-menot saavat jatkossa kasvaa vain 0,9 prosenttia vuodessa.

Juuri tämä maakunnille asetettava sote-menojen katto oli yksi valtiovarainvaliokunnan keskeisistä huolista. Tällä hetkellä sote-menot ovat kasvaneet noin 2,4 prosenttia vuodessa.

Muun muassa THL:n johtaja Markku Pekurinen sanoo eduskunnan valtiovarainvaliokunnalle antamassaan lausunnossa pitävänsä tavoitetta 0,9 prosentin menokatosta epärealistisena, koska ”pelkästään väestön ikääntymisestä aiheutuva menopaine arvioidaan mm. kestävyysvajelaskelmissa noin 1,5 prosentiksi vuodessa”.

Kortelainen sanoo olevansa aika pitkälti samoilla linjoilla Pekurisen kanssa. Kortelaisen mukaan maakuntien tiukka menokatto voisi käytännössä tarkoittaa palvelujen laadun heikkenemistä esimerkiksi jonojen kasvun kautta, lisärahan pyytämistä valtiolta, tai molempia.

”En usko, että tätä menokattoa voidaan käytännössä noudattaa niin tiukasti. Varmasti valtio joutuu ottamaan käyttöön harkinnanvaraisia avustuksia ja tukemaan maakuntia sitä kautta. Se johtaa siihen, että kustannukset todennäköisesti kasvavat enemmän kuin on arvioitu.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  3. 3

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  4. 4

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  6. 6

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  7. 7

   Girl power oli toimittajien suosituin terveinen Suomesta – karjalanpiirakka­kortit jäivät hyllyyn huippukokouksen lehdistökeskuksessa

  8. 8

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  9. 9

   Viranomaisten rahkeet loppuivat Ruotsin metsäpaloissa – Apua saatu Italiasta asti, Suomi tarvitsee sammutuskalustonsa itse

  10. 10

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  3. 3

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  4. 4

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

  5. 5

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  6. 6

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  7. 7

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  8. 8

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  9. 9

   Helsingin huippukokous oli outo jopa Trumpin asteikolla – se oli liikaa presidentin uskollisille tukijoillekin, mutta mitä siitä seuraa?

  10. 10

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  7. 7

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kuvataiteilija Ulla Rantanen on aina tiennyt, että myös hänessä asuu kapinallinen ja taistelija – Ujous vain esti sitä pitkään näkymästä
  3. Bloomberg: EU on määrännyt Googlelle 4,3 miljardin euron sakot kilpailun rajoittamisesta puhelimissa
  4. MM-jalkapalloa varten rakennetulla stadionilla karu kohtalo Volgogradissa – kuvat ja video kertovat mittavista vahingoista heti kisojen jälkeen
  5. Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä
  6. Tavalliset suomalaiset voivat olla vaikeasti riippuvaisia lääkkeistä, arvioi asiantuntija: ”Lääkkeestä tulee ihmiselle tukikeppi”
  7. Viranomaisten rahkeet loppuivat Ruotsin metsäpaloissa – Apua saatu Italiasta asti, Suomi tarvitsee sammutuskalustonsa itse
  8. Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”
  9. Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa
  10. Queen-elokuvan traileri näyttää, miten Freddie Mercury liittyi kokoonpanoon – ja kuinka ainutlaatuisesta tarinasta ja musiikista on kyse
  11. Pariskunta kavalsi HJK:n junioreilta yli 10 000 euroa – oikeus antoi miehelle ehdottoman vankeustuomion
  12. Näytä lisää