Politiikka

Kansanedustajien sopeutumis­eläkejärjestelmä lopetetaan – Risikko: ”Järjestelmä on sotinut kansalaisten oikeustajua vastaan”

Sopeutumiseläke korvataan sopeutumisrahalla. Sopeutumiseläkkeisiin voidaan koskea, koska ne katsottiin nimestään huolimatta työttömyysturvan kaltaiseksi etuudeksi.

Kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmä lopetetaan, linjaavat eduskuntaryhmät.

Asiasta tiedottivat eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja puhemies Paula Risikko (kok) perjantaina.

Risikon mukaan järjestelmä on sotinut kansalaisten oikeustajua vastaan, minkä vuoksi järjestelmä lopetetaan.

Tilalle tulee sopeutumisraha, joka on ollut jo käytössä vuonna 2011 ja sen jälkeen valituilla kansanedustajilla. Sopeutumisrahaa maksettaessa otetaan huomioon ansio- ja yrittäjätulojen lisäksi myös pääomatulot ja sitä voi saada jo yhden vuoden edustajankauden jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt tehty päätös koskee niitä entisiä kansanedustajia, jotka tällä hetkellä saavat sopeutumiseläkettä, ja niitä ennen vuotta 2011 valittuja kansanedustajia, jotka nykylain mukaan ovat siihen oikeutettuja. Uudistus on tarkoitus saattaa voimaan ripeästi, Risikon mukaan viimeistään ensi kevääksi.

Nykyään sopeutumiseläkkeellä olevilla kansanedustajilla on uudistuksen myötä oikeus saada sopeutumisrahaa kolme vuotta lain voimaantulosta. Tähän päädyttiin perustuslakiasiantuntijoiden lausuntojen perusteella.

Perustuslaillinen kysymys koski sitä, onko sopeutumiseläke omaisuudensuojan piirissä samalla tavoin kuin työeläke. Puntarissa oli siis se, katsotaanko sopeutumiseläke sellaiseksi saavutetuksi eduksi ja omaisuudeksi, johon voidaan taannehtivasti puuttua.

Risikon mukaan prosessin aikana linjattiin, että esitys ei muodosta ennakkotapausta, jonka mukaan voitaisiin puuttua muiden eläkkeensaajien eläkkeisiin.

Perustuslakiasiantuntijat katsoivat Risikon mukaan, että nimestään huolimatta sopeutumiseläkkeet ovat työttömyysturvan kaltainen etuus, ei eläkkeen kaltainen etuus. Sen vuoksi niihin voidaan puuttua.

Uudistuksessa korotetaan ensimmäisen ja toisen kauden edustajien sopeutumisrahaa. Oikeus rahaan syntyy, kun on ollut vuoden kansanedustajana.

Korotus tehdään Risikon mukaan sen vuoksi, että ensimmäisen tai toisen kauden pudonneen ex-kansanedustajan sopeutumisraha on ollut pienempi kuin ansiosidonnainen työttömyysturva.

Risikon mukaan eduskuntaryhmien enemmistö ei halunnut, että kansanedustajat siirtyvät ansiosidonnaisen työttömyyskorvausjärjestelmän piiriin.

Sopeutumiseläke ottaa huomioon vain 15 viime vuoden aikana maksetut palkkiot. Muutoksen myötä eduskunnan kansliatoimikunnalle ollaan nyt antamassa mahdollisuus myöntää hakemuksesta harkinnanvaraisia ylimääräisiä eläkkeitä.

Tällaisessa päätöksessä voitaisiin ottaa huomioon sellainen ex-kansanedustaja, joka on ollut ministerinä yli 15 vuotta sitten.

Perussuomalaiset jäivät eduskuntaryhmien päätöksestä pois.

Ongelmia olivat puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meren mukaan korotukset ensimmäisen ja toisen kauden edustajien sopeutusrahaan sekä esimerkiksi kauan aikaa sitten ministerinä toimineiden henkilöiden mahdollisuus korotukseen. Tätä korotusta Meri kutsuu ”dinosaurusrahaksi”.

Ensimmäisen ja toisen kauden kansanedustajille tehtävä sopeutumisrahan korotus on perussuomalaisten mukaan noin 200–300 euroa.

Parempi ratkaisu olisi Meren mukaan ollut, että ex-kansanedustajat olisivat ansiosidonnaisen työttömyysturvan piirissä. Siten he olisivat samalla viivalla muiden työttömien kanssa.

”Silloin joudutaan maksamaan työttömyysvakuutusmaksuja ja tulee aktiivisuusvelvoite. Mutta tämä ei käynyt.”

Eduskuntaryhmä ei hänen mukaansa voinut hyväksyä nyt ehdotettua kokonaisuutta. Meren mukaan esityksessä piti hyväksyä ”kaikki tai ei mitään”.

Hänen mukaansa olisi ollut parempi, että tulevia eläkkeitä koskevat asiat olisivat olleet muiden kuin kansanedustajien päätettävissä.

”Ei tämä ihan hyvältä näytä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sopeutumiseläke
 • Eduskunta
 • Kansanedustajat

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   22-vuotias mies kiipesi kerrostalon parvekkeita pitkin pelastamaan kaiteesta riippuneen pikkulapsen Pariisissa – Huima teko tallentui videolle

  2. 2

   Sää muuttuu rajusti, kun koulujen lomat alkavat – päättäjäisiä lämpö vielä hellii

  3. 3

   Kerjääjä talutti 19-vuotiaan naisen metsään Espoon Leppävaarassa, nainen ei pystynyt puolustautumaan kehityshäiriön takia – Oikeus: raiskaus jäi yritykseksi

  4. 4

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  5. 5

   Raiskauksesta tuomittu saattoi istua yhdeksän kuukautta syyttömänä vankilassa, nainen ilmiantoi itsensä seitsemän vuoden jälkeen – oikeus pui poikkeuksellista tapausta

  6. 6

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  7. 7

   Soini arvosteli Irlannin aborttikiellon kaatamista – kokoomusministerit sanoutuvat irti ulkoministerin puheista

  8. 8

   Mies putosi varhain aamulla hyvinkääläisen kerrostalon katolta ja kuoli

  9. 9

   Risteykseen rikkoutunut rekka ruuhkauttaa liikennettä Jätkäsaaren­laiturilla – ”Tilanne ei ole aivan yksinkertainen”

  10. 10

   Taloustieteilijä Kate Raworthin mielestä talouskasvun tavoittelu on unohdettava, jotta maailma pelastuisi – ratkaisuksi hän tarjoaa donitsia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Opettajat kertovat arvosana-arpajaisista: ”Armoviitonen niille, jotka hengittävät samaa ilmaa”, ”Ysin oppilas ei osaa mitään”

   Tilaajille
  2. 2

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  3. 3

   Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään

  4. 4

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  5. 5

   Kaksi nuorta kuoli musiikki­festivaaleilla Britanniassa, tapahtuma keskeytettiin – järjestäjä varoitti aiemmin ”huonosta aine-erästä”

  6. 6

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  7. 7

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  8. 8

   Piilaakson harvinaiset pöllöt alkoivat yhtäkkiä kadota – syyksi paljastui Googlen työn­tekijöiden kissa­kerho, kertoo New York Times

  9. 9

   Suomen lippu täyttää tänään sata vuotta – siniristi on kompromissi, jonka värit otettiin Venäjän laivastolta

  10. 10

   ”Ihan kamala ajatus, että oma tytär voisi harrastaa seksiä” – Vanhempi, näin suhtaudut fiksusti kun teini alkaa seurustella ensi kertaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  10. 10

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  11. Näytä lisää