Politiikka

Kansanedustajien sopeutumis­eläkejärjestelmä lopetetaan – Risikko: ”Järjestelmä on sotinut kansalaisten oikeustajua vastaan”

Sopeutumiseläke korvataan sopeutumisrahalla. Sopeutumiseläkkeisiin voidaan koskea, koska ne katsottiin nimestään huolimatta työttömyysturvan kaltaiseksi etuudeksi.

Kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmä lopetetaan, linjaavat eduskuntaryhmät.

Asiasta tiedottivat eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja puhemies Paula Risikko (kok) perjantaina.

Risikon mukaan järjestelmä on sotinut kansalaisten oikeustajua vastaan, minkä vuoksi järjestelmä lopetetaan.

Tilalle tulee sopeutumisraha, joka on ollut jo käytössä vuonna 2011 ja sen jälkeen valituilla kansanedustajilla. Sopeutumisrahaa maksettaessa otetaan huomioon ansio- ja yrittäjätulojen lisäksi myös pääomatulot ja sitä voi saada jo yhden vuoden edustajankauden jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt tehty päätös koskee niitä entisiä kansanedustajia, jotka tällä hetkellä saavat sopeutumiseläkettä, ja niitä ennen vuotta 2011 valittuja kansanedustajia, jotka nykylain mukaan ovat siihen oikeutettuja. Uudistus on tarkoitus saattaa voimaan ripeästi, Risikon mukaan viimeistään ensi kevääksi.

Nykyään sopeutumiseläkkeellä olevilla kansanedustajilla on uudistuksen myötä oikeus saada sopeutumisrahaa kolme vuotta lain voimaantulosta. Tähän päädyttiin perustuslakiasiantuntijoiden lausuntojen perusteella.

Perustuslaillinen kysymys koski sitä, onko sopeutumiseläke omaisuudensuojan piirissä samalla tavoin kuin työeläke. Puntarissa oli siis se, katsotaanko sopeutumiseläke sellaiseksi saavutetuksi eduksi ja omaisuudeksi, johon voidaan taannehtivasti puuttua.

Risikon mukaan prosessin aikana linjattiin, että esitys ei muodosta ennakkotapausta, jonka mukaan voitaisiin puuttua muiden eläkkeensaajien eläkkeisiin.

Perustuslakiasiantuntijat katsoivat Risikon mukaan, että nimestään huolimatta sopeutumiseläkkeet ovat työttömyysturvan kaltainen etuus, ei eläkkeen kaltainen etuus. Sen vuoksi niihin voidaan puuttua.

Uudistuksessa korotetaan ensimmäisen ja toisen kauden edustajien sopeutumisrahaa. Oikeus rahaan syntyy, kun on ollut vuoden kansanedustajana.

Korotus tehdään Risikon mukaan sen vuoksi, että ensimmäisen tai toisen kauden pudonneen ex-kansanedustajan sopeutumisraha on ollut pienempi kuin ansiosidonnainen työttömyysturva.

Risikon mukaan eduskuntaryhmien enemmistö ei halunnut, että kansanedustajat siirtyvät ansiosidonnaisen työttömyyskorvausjärjestelmän piiriin.

Sopeutumiseläke ottaa huomioon vain 15 viime vuoden aikana maksetut palkkiot. Muutoksen myötä eduskunnan kansliatoimikunnalle ollaan nyt antamassa mahdollisuus myöntää hakemuksesta harkinnanvaraisia ylimääräisiä eläkkeitä.

Tällaisessa päätöksessä voitaisiin ottaa huomioon sellainen ex-kansanedustaja, joka on ollut ministerinä yli 15 vuotta sitten.

Perussuomalaiset jäivät eduskuntaryhmien päätöksestä pois.

Ongelmia olivat puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meren mukaan korotukset ensimmäisen ja toisen kauden edustajien sopeutusrahaan sekä esimerkiksi kauan aikaa sitten ministerinä toimineiden henkilöiden mahdollisuus korotukseen. Tätä korotusta Meri kutsuu ”dinosaurusrahaksi”.

Ensimmäisen ja toisen kauden kansanedustajille tehtävä sopeutumisrahan korotus on perussuomalaisten mukaan noin 200–300 euroa.

Parempi ratkaisu olisi Meren mukaan ollut, että ex-kansanedustajat olisivat ansiosidonnaisen työttömyysturvan piirissä. Siten he olisivat samalla viivalla muiden työttömien kanssa.

”Silloin joudutaan maksamaan työttömyysvakuutusmaksuja ja tulee aktiivisuusvelvoite. Mutta tämä ei käynyt.”

Eduskuntaryhmä ei hänen mukaansa voinut hyväksyä nyt ehdotettua kokonaisuutta. Meren mukaan esityksessä piti hyväksyä ”kaikki tai ei mitään”.

Hänen mukaansa olisi ollut parempi, että tulevia eläkkeitä koskevat asiat olisivat olleet muiden kuin kansanedustajien päätettävissä.

”Ei tämä ihan hyvältä näytä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sopeutumiseläke
 • Eduskunta
 • Kansanedustajat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Missä on pyöräilijän paikka? Poliisi ja Pyöräliitto vastaavat – ”Välillä kannattaa omien oikeuksien lisäksi miettiä myös omaa turvallisuutta”

  3. 3

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  4. 4

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  5. 5

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  6. 6

   Yli 40 ihmistä tuupertui joukko­yli­annostuksen takia Yhdysvalloissa, eikä kerta ollut ensimmäinen – taustalla vaaralliset synteettiset kannabioidit

  7. 7

   Michael Schumacherin manageri kiistää muuttosuunnitelmat Mallorcalle – pormestarin lausunto ammuttiin myös alas

  8. 8

   Denzel Washingtonin tähdittämää kostoelokuvaa on liian helppo peilata nykyhetkeen ja omankädenoikeuteen uskoviin turhautuneisiin miehiin

  9. 9

   Useita tulipaloja sytytetty tahallaan Helsingissä – ”Joskus joku saa tällaisia kuningasideoita”

  10. 10

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  2. 2

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  3. 3

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  6. 6

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  7. 7

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  8. 8

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  9. 9

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  10. 10

   Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  6. 6

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  7. 7

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  8. 8

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  11. Näytä lisää