Politiikka

Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

Kiistelty tavarataloketjun omistaja haluaa rakentaa Rovaniemelle tavaratalon. Kaupunginvaltuusto äänestää asemakaavan muutoksesta lähikuukausina.

Halpahallipatruuna Juha Kärkkäisen tavaratalohankkeesta on tulossa poliittinen kiistakapula Rovaniemellä.

Kaupunginhallitus päätti viime viikolla edistää lausuntokierrokselle asemakaavamuutoksen, joka mahdollistaisi Kärkkäiselle ”vähittäiskaupan suuryksikön” rakentamisen Teollisuuskylään.

J. Kärkkäinen oy on yksi Suomen suurimmista tavarataloketjuista, mutta sen omistaja on ollut usein julkisuudessa muista syistä.

Vuonna 2013 hänet tuomittiin 90 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kärkkäisen tuolloin omistamassa ja päätoimittamassa Magneettimedia-lehdessä oli julkaistu useita juutalaisvastaisia kirjoituksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime lokakuussa HS kertoi Kärkkäisen läheisistä yhteyksistä uusnatseihin, minkä jälkeen useat yritykset lopettivat yhteistyön Kärkkäisen kanssa.

Myöskään kaikki Rovaniemen kaupunginvaltuutetut eivät uudesta tavaratalosta innostu.

”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä, jota Magneettimedian kirjoitukset edustavat. Jos se on minusta kiinni, rakennustöitä ei aloiteta”, sanoo Sdp:n valtuutettu ja Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Asemakaavan muutosta puoltaneen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala (kesk) ei halua kertoa omaa kantaansa asiaan.

”Emme tietenkään hyväksy Kärkkäisen julkisuudessa esillä ollutta käyttäytymistä. Kaupunginhallituksessa meidän pitää silti miettiä, että kohtelemme kaikkia yrityksiä tasapuolisesti.”

Ansalan mukaan kaupunginhallituksen päätös oli luonteeltaan tekninen, ja varsinainen poliittinen keskustelu on vasta edessä. Valtuusto päättää asemakaavan muutoksesta aikaisintaan kesäkuussa.

Suurimman valtuustoryhmän eli keskustan puheenjohtaja Susanna Junttila kertoo ryhmänsä kannattavan kaavamuutosta.

Junttilan mukaan kaavamuutoksen hyväksymistä puoltaa se, että Kärkkäisen yritys omistaa jo tontin.

”On mahtavaa, että kotimainen perheyritys investoi Rovaniemelle ja tuo työpaikkoja. Emme hyväksy rasismia, mutta käsittääkseni itse yritys ei ole tehnyt mitään laitonta”, Junttila sanoo.

Tavarataloyhtiö tosin tuomittiin vuonna 2013 Kärkkäisen ohella sakkoihin. Yhtiö vastasi juutalaisvastaisia kirjoituksia levittäneen Magneettimedian julkaisemista.

 

”Mielestäni Rovaniemelle ei sellaista kauppamiestä tarvita.”

Sdp:n lisäksi Kärkkäisen vastustajia löytyy ainakin vasemmistoliitosta ja vihreistä.

”Mielestäni Rovaniemelle ei sellaista kauppamiestä tarvita”, sanoo valtuutettu Vesa Puuronen (vas).

”Uskon ja toivon, että muutkin ryhmässämme äänestävät kaavamuutosta vastaan.”

Rovaniemen vihreiden valtuustoryhmä tiedotti maanantaina vastustavansa Kärkkäisen liikerakennusta tämän uusnatsikytkösten vuoksi.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Sanna Luoma puolestaan kertoo, että kokoomuksen ryhmä kannattaa asian viemistä lausuntokierrokselle muttei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä omasta kannastaan.

”Tämä on monimutkainen asia. Toisaalta kaikkia tulee juridisesti kohdella yhdenvertaisesti, mutta toisaalta laki ei suojele rikollisia”, pohtii Luoma, joka on ammatiltaan varatuomari.

Hän sanoo kokoomuksen ryhmän pohtineen muun muassa sitä, voivatko ”yrityksen johtajan käsittämättömät näkemykset” vaikuttaa jollain tavoin tavaratalon toimintaan.

Tästä on kyse

Kiistelty halpahalli­patruuna


 Juha Kärkkäisen perustama ja omistama J. Kärkkäinen oy on Suomen neljänneksi suurin halpahalliketju.

 Kärkkäinen ja tavarataloyhtiö tuomittiin vuonna 2013 kiihottamisesta kansanryhmää vastaan yhtiön silloin julkaiseman Magneettimedia-lehden juutalaisvastaisten kirjoitusten vuoksi.

 Viime vuonna HS kertoi Kärkkäisen vuosia kestäneestä yhteistyöstä uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kanssa.

 Nykyisin Kärkkäinen kustantaa KauppaSuomi-ilmaisjakelulehteä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rovaniemi
 • Juha Kärkkäinen
 • Kauppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  3. 3

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  4. 4

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  5. 5

   Digitan antenni-tv-verkossa on häiriöitä koko maassa – syynä on tietoliikennevika

  6. 6

   IL: Mies saattoi olla kuolleena jopa 1,5 vuotta invalidiyhdistyksen asunnossa Helsingissä

  7. 7

   Muotitalo Burberry hämmästytti polttamalla vaatteitaan miljoonien edestä – ”Luksustuotteiden ei haluta päätyvän väärille kuluttajille”, arvioi muotioikeuden asiantuntija

  8. 8

   Sateet saattavat kiertää pääkaupunkiseudun – ”Helteisiin saa nyt tottua”

  9. 9

   Ainakin 14 loukkaantui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  10. 10

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  4. 4

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  5. 5

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  8. 8

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  9. 9

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää