Politiikka

Jussi Niinistön mukaan Ahvenanmaalla on ”herätty todellisuuteen”, kun turvallisuusuhat ovat muuttuneet: ”Ei se demilitarisointi ainakaan helpota puolustamista”

Puolustusministerinä Jussi Niinistö on tarttunut jokaiseen tilaisuuteen puhua yleisen asevelvollisuuden puolesta.

Puolustusministeri Jussi Niinistöllä (sin) on ollut viime aikoina poikkeuksellisen paljon sanottavaa.

Lenininpuisto – nimi pitää vaihtaa. Naisten asepalvelus – säästetään rahaa. Puolustushallinnon vuokraisäntä Senaattikiinteistöt – verrattavissa puna-armeijaan. Jehovan todistajat – asepalvelus tai vankilaan. Aseistetut reservipoliisit – hieno idea.

Epäluuloinen ihminen saattaisi kuvitella, että Niinistö ampuu joka suuntaan, jotta ahdingossa oleva siniset saisi huomiota.

”Mitään kampanjaa ei ole käynnissä”, Niinistö vakuuttaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nyt on vain noussut tärkeitä asioita keskusteluun, esimerkiksi maanpuolustuksen rahoittaminen 2020-luvulla. Se minua on kyllä hämmästyttänyt, että kun mainitaan naiset ja maanpuolustus, niin sellaisetkin ihmiset heräävät, jotka eivät yleensä välitä maanpuolustuksesta pennin vertaa.”

Maanpuolustus on kiinnostanut Niinistöä aina. Hän on reservin yliluutnantti, filosofian tohtori, jonka väitöskirja käsitteli IKL:n kansanedustajaa, Lapuan liikkeen aktivistia, everstiluutnantti Paavo Susitaipaletta.

Ja puolustusministerinä Niinistö on tarttunut jokaiseen tilaisuuteen puhua yleisen asevelvollisuuden puolesta. Samaan aikaan on arveltu, että kenraalikunnassa olisi yhä enemmän ammattiarmeijan kannattajia.

Niinistön mukaan tämä ”haihattelukeskustelu” ammattiarmeijasta loppui, kun Venäjä valtasi Krimin. Ja nyt viimeisessä puolustusselonteossa Suomen sodanajan joukkojen määrää nostettiin 50 000:llä sotilaalla 280 000:aan.

”Minua voi syyttää siitä”, hän sanoo tyytyväisen oloisena.

Tällä viikolla Niinistö pääsi taas puhumaan lempiaiheestaan, kun entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn ehdotti kaikkia nuoria suomalaisia koskevaa kansalaispalvelua. Rehnin johtaman ajatushautomon mallissa koko ikäluokka, myös naiset, osallistuisi kutsuntoihin. Jokaiselle tarjottaisiin tai määrättäisiin tapa suorittaa kansalaispalvelus.

Niinistö ei oikein innostunut. Sen sijaan hän ylisti Rehnin järjestämässä tilaisuudessa yleistä asevelvollisuutta.

”Aseellinen varusmiespalvelus on kuitenkin myös tulevaisuudessa maamme puolustuksen kivijalka, eikä mikään järjestelmä, joka tavalla tai toisella liudentaisi sen suorittamista, ole kannatettava kehityssuunta. Vastuullisena ministerinä minun täytyy ottaa selkeä kanta tässä asiassa, vaikka joku siitä mielensä pahoittaisikin”, Niinistö ilmoitti.

Yön yli nukuttuaan Niinistö huomauttaa, että Rehnin esityksessä oli mielenkiintoinen avaus, jota julkisuudessa ei käsitelty lainkaan, nimittäin ahvenanmaalaisten asema. Rehn esitti, että kansalaispalvelus koskisi myös ahvenanmaalaisia.

Niinistö muistuttaa, että hän on itse tehnyt Ahvenanmaata koskevia ”avauksia” aikaisemminkin. Viime syksynä Niinistö ehdotti Hufvudstadsbladetin haastattelussa, että ahvenanmaalaiset tulisi velvoittaa siviilipalvelukseen, jotta kaikilla suomalaisilla olisi samat oikeudet ja velvollisuudet.

Syntyi meteli. Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström piti ehdotusta täysin mahdottomana. Aseistakieltäytyjäliiton mukaan Niinistön ehdotus tähtäsi Ahvenanmaan demilitarisoidun aseman heikentämiseen.

Käytännössä ahvenanmaalaiset on vapautettu asepalveluksesta, ja alue on ollut demilitarisoitu vuodesta 1856.

Niinistö vakuuttaa, että hänellä on hyvä keskusteluyhteys Ahvenanmaalle. ”He ovat heränneet todellisuuteen, kun turvallisuusympäristö on muuttunut.”

Niinistö kuvailee, että ahvenanmaalaisilla on ”vahva identiteetti demilitarisoidun alueen myötä. Tässä on kuitenkin aloitteita, joita he ovat pohtineet eivätkä ole tyrmänneet. ”

”Suomen tehtävänä on puolustaa Ahvenanmaata kriisin uhatessa ja kriisin aikana. Onhan se melkoinen kilpajuoksu Ahvenanmaalle, kun tilanne tulee päälle. Meillä on siihen joukot ja kalusto valmiina, mutta ei se demilitarisointi ainakaan helpota Ahvenanmaan puolustamista.”

Niinistö nostaa esiin Ruotsin puolustukselliset tavoitteet. Hän on tavannut puolustusministerinä ollessaan ruotsalaisen kollegansa Peter Hultqvistin kymmeniä kertoja.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö tiivistyy. Luulen, että on myös Ruotsin intressissä pitää Ahvenanmaan asemaa esillä”, Niinistö kuvailee.

Niinistö tapasi toukokuun alussa Hultqvistin Washingtonissa, jossa Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustusministerit allekirjoittivat yhteisen julistuksen, jolla tiivistetään maiden puolustusyhteistyötä.


Niinistö on tavannut nyt useamman kerran myös Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin. Tapaamisissa on yhteinen sävel, mutta samaan aikaan on ollut vaikea ottaa selvää, mitä Niinistö tarkalleen ottaen ajattelee mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

”Olen valmis tekemään yhteistyötä, jotta meidän kansallinen puolustuksemme kehittyy, mutta kaiken lähtökohta, olemme me sitten sotilaallisesti liittoutumattomia tai ei, on oma vahva kansallinen puolustus”, Niinistö muotoilee.

Mutta mikä olikaan se kanta liittymiseen Natoon?

”Nato ei ole taikasana, joka ratkaisisi meidän kansallisen puolustuksen ongelmat, mutta ei se mikään mörkökään ole. Nato on toimiva puolustusliitto, ja jos Suomen kansa haluaa siihen liittyä, niin ei minulla ole mitään sitä vastaan, mutta en ole mikään Nato-mies.”

Haastattelun jälkeen Niinistö selventää kysyttäessä kantaansa Ahvenanmaan suhteen. Hän muistuttaa, että asiaa on pohdittu myös maakuntalainsäädäntöä pohtineessa ryhmässä.

”Siellä on noussut esiin jopa ihan ahvenanmaalaisten toimesta tarve ns. siviilipuolustukseen, eli jonkinlaiseen kansalaispalvelukseen. Oletettavasti Krimin pienet vihreät miehet ovat voineet aiheuttaa huolta myös saarimaakunnassa. Ahvenanmaan demilitarisoituun asemaan ei kuitenkaan ole tulossa – eikä suunnitella – mitään muutoksia”, Niinistö kirjoittaa.

Niinistö myöntää, että Ahvenanmaa on noussut esille ministeritason keskusteluissa geostrategisen sijaintinsa takia.

”Ahvenanmaan asemaa ei sinänsä ole kyseenalaistettu. Suomi varautuu puolustamaan saaria mahdollisen sodan aikana kuten aina ennenkin. Ahvenanmaan kansainvälisoikeudellisesta asemasta ei ole ollut keskusteluita”, ministeri kirjoittaa.

Ensi syksynä Niinistö aikoo joka tapauksessa vierailla Ahvenanmaalla. Hän miettii, että onkohan yksikään suomalainen puolustusministeri vieraillut saarella aikaisemmin.

Syksyyn mennessä Niinistö aikoo myös päättää, mitä itse tekee vaalikauden jälkeen. ”Voi olla, että olen ehdolla eduskuntavaaleissa tai jossain muissa vaaleissa.”

Niinistö sanoo, että hänen suunnitelmiinsa saattaa vaikuttaa Timo Soinin päätös. Jos Soini haluaa lähteä EU-vaaleihin, siinä tapauksessa Niinistö ei yritä päästä Brysseliin.

”Viime eduskuntavaaleissa sain Uudellamaalla 11 700 ääntä. Siellä on maanpuolustushenkisiä ihmisiä yli puoluerajojen. Vaikea kuvitella, että he minut hylkäisivät.”

Viisi kysymystä Jussi Niinistölle

1 Kuka lobbasi sinua viimeksi?

”Aamulla olin avaamassa Sotatieteellisen seuran sotatieteiden päiviä. Siellä seuran puheenjohtaja lippuamiraali (Juha) Pyykönen kertoi seuran toiminnasta. Onko se lobbaamista?”

2 Kehu oppositiopuolueen edustajaa

”Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sdp) on antanut kritiikkiä, kuten opposition edustajan pitääkin, mutta isoista linjoista, kansallisen puolustuksen merkityksestä ollaan yhtä mieltä.”

3 Minkä kirjan luit viimeksi?

”Kimmo Kiljusen kirja Maailman maat – Liput ja historia.

4 Mikä saa sinut suuttumaan?

”Tässä pitäisi varmaan sanoa epäoikeudenmukaisuus mutta en mene kuoron mukana. Epäisänmaallisuus – jos tavoittelee vain omaa etuaan eikä välitä yleisestä hyvästä.”

5 Mitä teet viikonloppuna?

”Varmaan tulen ministeriöön. Mutta ainakin kuuntelen Lauantain toivotut.”

Kuka?

Jussi Niinistö


 Sinisten kansanedustaja, puolustusministeri.

 Syntynyt 27.10.1970 Helsingissä.

 Historian tutkija, dosentti sekä Helsingin yliopistossa että maanpuolustuskorkeakoulussa.

 Naimisissa toimittaja Leena Sharman kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaksi pyöräilijää törmäsi vaaralliseksi tiedetyssä risteyksessä Helsingin Kulosaaressa – ”Se on semmoinen villi länsi”

  2. 2

   Ampiaisia on jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna, ja kohta ne ovat kiukkuisimmillaan – Tuholaistorjuja hävittää ”jalkapallon kokoisia” pesiä

  3. 3

   Kauan sitten Lapissa kasvoi saniaisia ja pähkinäpensaita – sitten Golfvirta hiipui ja metsät muuttuivat karuksi tundraksi, kertoo uusi suomalaistutkimus

  4. 4

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  5. 5

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  6. 6

   Suomalaiset haluavat pitää koko Suomen maaseutua myöten asuttuna mutta eivät elää siellä

  7. 7

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  8. 8

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  9. 9

   Helle väänsi ratakiskon mutkalle ja pysäytti juna­liikenteen Orivedellä

  10. 10

   Anna Erikssonin elokuva valittiin Venetsian kriitikkojen viikon kilpa­sarjaan – Laulaja pohtii nyt, kannattaako uutta musiikkia enää julkaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  5. 5

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  6. 6

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  7. 7

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  8. 8

   Ampiaisia on jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna, ja kohta ne ovat kiukkuisimmillaan – Tuholaistorjuja hävittää ”jalkapallon kokoisia” pesiä

  9. 9

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  10. 10

   ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kaksi pyöräilijää törmäsi vaaralliseksi tiedetyssä risteyksessä Helsingin Kulosaaressa – ”Se on semmoinen villi länsi”
  3. Ranskan sisäministeri: Macronin kanslia tiesi avustajan väkivaltaisesta käytöksestä jo toukokuussa – Avustaja sanoo vain auttaneensa poliisia
  4. Helle väänsi ratakiskon mutkalle ja pysäytti juna­liikenteen Orivedellä
  5. Presidentti Duterte vannoo ”armottoman sodan” huumeita vastaan jatkuvan Filippiineillä
  6. Tunti sitten
  7. Jäi kiinni julkaistuaan kuvan – Rion ryöstöhuijauskohussa ryvettynyt olympiavoittaja Ryan Lochte sai 14 kuukauden kilpailukiellon dopingrikkeestä
  8. Kilpisjärvellä lauantaina pudonnut gyrokopteri on helikopterin kevyempi esi-isä – Ilmatieteen laitoksen mukaan lentoalueella saattoi olla ukkosrintama
  9. Kauan sitten Lapissa kasvoi saniaisia ja pähkinäpensaita – sitten Golfvirta hiipui ja metsät muuttuivat karuksi tundraksi, kertoo uusi suomalaistutkimus
  10. Kolme vesiskootterin kuljettajaa aiheutti häiriötä Heinolassa – yksi lähti ajamaan pakoon poliisivenettä
  11. Golfin maailmantähden parturiseikkailusta tuli kansainvälinen hupiuutinen – satunnaisesti löytynyt skottiparturi sai elämänsä tipin ja lupasi Jordan Spiethille ilmaiset hiustenleikkuut loppuelämäksi
  12. 2 tuntia sitten
  13. Suomalaiset haluavat pitää koko Suomen maaseutua myöten asuttuna mutta eivät elää siellä
  14. Näytä lisää