Politiikka

Vihreiden puheen­johtaja Aalto: Jos hallitus ei korjaa soten ongelmia, on järjestettävä ennen­aikaiset edus­kuntavaalit

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon mukaan sote-uudistuksesta on poistettava nykyinen valinnanvapausmalli sekä maakuntien menokehykset. Jos näin ei tehdä, hallituksen tulisi kaataa itsensä.

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon mukaan hallituksen on joko korjattava sote-uudistuksen ongelmia tai kaadettava itsensä ja järjestettävä uudet eduskuntavaalit.

”Jos hallitus ei tee keskeisiä muutoksia, eli käytännössä hylkää markkinamallia, ja menee tuollaisella esityksellä eteenpäin, niin hallituksen ja koko esityksen on kaaduttava”, Aalto sanoo.

Aalto puhui lauantaina vihreiden puoluevaltuuskunnassa. Hän arvosteli pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen sote-mallia sekä sitä tapaa, jolla lakiesityksiä on käsitelty kiireellisesti eduskunnan valiokunnissa.

Aalto myös lupasi, että jos hallituksen nykyinen sote-uudistus menee läpi, vihreät pyrkii ensi eduskuntavaalien jälkeen ”korjaamaan sen vakavat virheet”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uudet vaalit voitaisiin Aallon mukaan järjestää syksyllä. Hän sanoo, että asia on Sipilän ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) käsissä.

”He voivat myöntää ensinnäkin sen, että valiokuntakäsittelyssä tulee esiin niin paljon muutoksia, että eduskunnalle annetaan työrauha ja koko asioiden käsittely valiokunnissakin siirtyy varmaan syksylle”, Aalto kertoo.

”Se on mahdollisuus yrittää korjata esityksen virheitä. Mutta jos hallitus yrittää mennä tällä esityksellä läpi eikä poista absoluuttista budjettileikkuria, eikä vaiheista valinnanvapautta, niin hallituksen on parempi myöntää että sillä ei ole edellytyksiä jatkaa.”

Budjettileikkurilla Aalto viittasi sote-lakiesityksen menokehykseen maakunnille, joka rajoittaisi sote-menojen nousun 0,9 prosenttiin reaalisesti vuodessa.

Puheessaan puoluevaltuuskunnalle Aalto kuvasi tätä menorajoitinta ”giljotiiniksi”.

”Se tarkoittaa, että leikataan mekaanisesti. Siitä se 3 miljardin euron menovähennys syntyy, leikkauksilla, joita johtaa valtiovarainministeriö.”

Tarkkaan ottaen kyse ei ole menojen vähennyksestä vaan menojen kasvun hillinnästä 3 miljardilla eurolla.

Aallon mukaan maakunnille ei jää liikkumavaraa, ja ”ainoaksi vaihtoehdoksi jää kurjistaa palveluja ja nostaa asiakasmaksuja”, mistä ”kärsivät eniten ne, jotka sote-palveluja kipeimmin tarvitsevat”.

Vihreille kelpaisi Aallon mukaan nykyinen 18 maakunnan malli. Puolue on itse esittänyt 9–12 järjestäjää.

Aalto kuitenkin sanoo, että maakuntien sote-menojen kasvua rajoittava katto on ”pakko jollain tapaa poistaa”, koska ihmisten sote-palvelut on pakko turvata.

Lakiesityksissä on useita varaventtiilejä, jotka turvaavat maakunnan rahoituksen. Aallon mukaan ongelma on se, että nykyisessä esityksessä näitä kriisimekanismeja jouduttaisiin todennäköisesti käyttämään heti uudistuksen alussa.

”Sellaista kokonaisuutta en voi hyväksyä, jossa mekaanisesti leikataan maakuntien tuloja pois ja samaan aikaan kustannuksia nostavat markkinamalli, järjestelmämuutos ja väestön ikääntyminen.”

Aalto kannattaa mallia, jossa maakunnilla olisi verotusoikeus, jolloin ne voisivat vaikuttaa omiin tuloihinsa.

Hän myöntää, että riskinä olisi verotuksen kiristyminen, mutta uskoo, että nykyisestä esityksestä eroavalla sote-mallilla kustannuksia voisi myös hillitä paremmin.

Käytännössä se tarkoittaisi mallia, jossa maakunta olisi sekä sote-palvelujen järjestäjä että tuottaja. Aalto huomauttaa, että esimerkiksi Etelä-Karjalan kehuttu ja tuottavuutta parantanut Eksote toimii juuri näin.

”Hallitus ottaa luvut tästä vanhasta järjestelmästä, ja rikkoo sen osan, mikä toimii.”

Suurimman oppositiopuolueen Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on jo sanonut, että hallituksessa puolue kumoaisi valinnanvapausmallin.

Aalto sanoo, että tämä on myös vihreiden tavoitetila. Hän kuitenkin pelkää, että hallitus tekee ”peruuttamattomia virheitä”.

”Jos markkinat kerran jaetaan tällä tapaa, sitä markkinamekanismia voi käytännössä olla vaikea purkaa. Kun Pandoran lipas avataan, miten se voidaan purkaa?”

Aallon mukaan valinnanvapautta pitää vähintään vaiheistaa merkittävästi, niin että sitä kokeillaan ensiksi vaikka yhdessä maakunnassa.

”Tehdään alueellisia kokeiluja eikä koko Suomesta kertaheitolla sellaista koelaboratoriota, jonka vaikutuksista ei tiedetä oikein mitään.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  3. 3

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  6. 6

   Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

   Tilaajille
  7. 7

   Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”

  8. 8

   Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella

  9. 9

   Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella

  10. 10

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  8. 8

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  9. 9

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Märkäpuvut kiellettiin Joroisten SM-triathlonin juhlakisassa – Darby Thomas ja Minna Koistinen kirivät mestareiksi: ”Uinnissa keskeytyksiä tuli normaalia vähemmän”
  3. Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella
  4. Tunti sitten
  5. Honka saa kovan luokan paluumuuttajan – Demba Savage palaa Espooseen: ”Yksi kaikkien aikojen ulkomaalaisvahvistuksista”
  6. Sadekaan ei sammuttanut Emma Salokosken ja Ilmiliekki Quartetin toista ilmestymistä – Pianisti Iro Haarla kirkasti Lokkilavalla rooliaan omaäänisenä säveltäjänä
  7. Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella
  8. Pettymystä nieleskellyt Valtteri Bottas joutuu Saksan GP:ssa Ferrarien puristukseen – Kimi Räikkönen: ”Kolmas ruutu on aika hyvä lähtöpaikka”
  9. 2 tuntia sitten
  10. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  11. Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”
  12. Honka nollasi TPS:n, Macoumba Kandji pyssytti jo kauden yhdeksännen maalinsa – ”Kun miettii kaikkia tapahtumia, Honka ansaitsi voiton”
  13. Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”
  14. Näytä lisää