Politiikka

Koko maakuntauudistus siirtyy, kun vaaleja lykätään, sanoo Uudenmaan hallintoa rakentava virkamies – Näin vaalien ajankohta ratkeaa

Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi eivät vielä ”heitä kirvestä kaivoon”. Maakuntavaaleille realistinen aikahaarukka voisi olla ensi vuoden tammikuun puolivälin ja huhtikuun alun välinen aika.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi viikonloppuna, että maakuntavaaleja ei järjestetä alkuperäisen aikataulun mukaan lokakuussa vaan ne ”hieman lykkääntyvät”.

Uudenmaan liiton maakuntauudistusta valmistelevan Markus Sovalan mukaan tämä tarkoittaa, että koko maakuntauudistuksen aikataulu siirtyy. Hänen mukaansa vaalien lykkääntyessä valmisteluaika jää liian lyhyeksi, että muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen (sote) järjestämisvastuu voisi siirtyä maakunnille alkuperäisen aikataulun mukaan vuoden 2020 alusta.

”Pääministeri käytännössä myönsi, että maakunnat eivät aloita tammikuussa”, Sovala katsoo. Hänen mukaansa vaalien jälkeen tarvitaan vähintään 14 kuukautta aikaa valmisteluun ja muun muassa rekrytointeihin, ennen kuin maakunnat voivat toden teolla aloittaa toimintansa.

Juuri 14 kuukautta olisi alkuperäisen suunnitelman mukaan jäänyt maakuntavaalien ja vuoden 2020 alun väliin. Historialliset maakuntavaalit oli alun perin määrä järjestää ensi syksynä 28. lokakuuta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uudenmaan maakunta on maakunnista väkiluvultaan suurin, joten uudistus teettää sille eniten työtä. Maakuntauudistuksessa Suomeen on määrä luoda kokonaan uusi hallintokerros. Maakunnille sälytetään jatkossa muun muassa paitsi sote-palvelujen myös kasvupalvelujen järjestämisvastuu ja pelastustoimi.

Kahden muun suuren maakunnan, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan, muutosjohtajat puolestaan arvioivat, että vaalien siirtyminen hieman ei vielä tarkoita koko aikataulun menemistä uusiksi.

”En vielä heittäisi kirvestä kaivoon”, sanoo Pirkanmaan muutosjohtaja Päivi Nurminen.

Myös Varsinais-Suomen maakuntauudistusta valmisteleva muutosjohtaja Laura Leppänen arvioi, että kuukauden tai kahden viivästys vaaleihin voi vielä olla siedettävä.

Molemmat ovat kuitenkin sitä mieltä, että jos maakuntavaalien järjestäminen venyy ensi kevään eduskuntavaalien tienoille, järjestämisvastuun siirtämistä maakunnille joudutaan lykkäämään. Eduskuntavaalit on määrä järjestää 14. huhtikuuta.

”Jos vaalit ovat eduskuntavaalien yhteydessä keväällä 2019, ei uudelle maakuntavaltuustolle jää riittävästi aikaa tehdä päätöksiä maakunnan käynnistämiseksi”, Leppänen viestittää sähköpostitse.

Vaikka maakunnissa tehdään jo nyt valmistelevaa työtä, on paljon asioita joita ei voida päättää, ennen kuin maakuntien poliittiset päättäjät eli maakuntavaltuustot on valittu.

Kun maakuntavaaleja ei järjestetä alkuperäisen suunnitelman mukaan 28. lokakuuta, milloin ne sitten voitaisiin järjestää?

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo, että periaatteessa ne voidaan pitää milloin tahansa marraskuussa, joulukuun alkupuolella ja jälleen koska tahansa 13. tammikuuta eteenpäin.

Lain mukaan vaalit on järjestettävä sunnuntaina. Tiettyinä juhlapäivinä kuten joulun pyhinä tai loppiaisena niitä ei voi pitää. Käytännössä myös joulukuun loppupuoli on pois suljettu.

”En usko, että niitä haluttaisin joulun aikaan järjestää, silloin on ihmisillä paljon muutakin mietittävää”, Jääskeläinen sanoo.

Toisesta päästä aikataulua paaluttaa se, milloin sote- ja maakuntauudistusta käsittelevät lakiesitykset hyväksytään – jos hyväksytään.

Jääskeläisen mukaan lakien hyväksymisen jälkeen tarvitaan vähintään neljä kuukautta siihen, että maakuntavaalit voidaan teknisesti järjestää. Hän korostaa, että kyseessä on vain tekninen minimi.

”Toinen, isompi puoli on se, että tarvitaan aikaa, jotta näin iso, historiallinen uudistus pystytään selittämään äänestäjille”, Jääskeläinen sanoo.

”Mitä enemmän aikaa tähän on, sen parempi.”

Oikeuskanslerinviraston näkemyksen mukaan lakien hyväksymisen ja maakuntavaalien väliin pitää jäädä pidempi aika, vähintään kuusi kuukautta. Apulaisoikeuskanslerin sijainen Kimmo Hakonen oli Iltalehden mukaan kertonut tämän näkemyksen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle viime viikolla.

Oikeuskanslerin tehtävänä on edistää oikeusvaltioperiaatteen toteutumista ja valvoa perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista.

Mitä tästä kaikesta seuraa maakuntavaalien ajankohdan kannalta?

Sen selittäminen vaatii hieman oletuksia ja jossittelua.

Jos lait saadaan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti hyväksyttyä heinäkuun alussa, ja jos eduskunta kunnioittaa oikeuskanslerinviraston kuuden kuukauden näkemystä, maakuntavaalit voitaisiin siis järjestää aikaisintaan 13. tammikuuta.

Jos Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen muutosjohtajien näkemys osoittautuu realistiseksi, järjestämisvastuu olisi sen jälkeen yhä mahdollista siirtää maakunnille 2020 alusta – sillä edellytyksellä, että maakuntavaalit kuitenkin järjestettäisiin ennen huhtikuun eduskuntavaaleja.

Jos lakien hyväksyntä lykkääntyy eduskunnassa, mahdollisuuden ikkuna maakuntavaalien järjestämiselle pienenee vastaavasti alkupäästään.

Jos taas suurimman maakunnan eli Uudenmaan käsitys on oikea, järjestämisvastuun siirtäminen maakunnille lykkääntyy väistämättä jonnekin maaliskuun 2020 jälkeiseen aikaan.

Fakta

Näin maakuntauudistuksen on määrä edetä


 Maakuntien väliaikaishallinto aloittaa toimintansa noin kuukauden kuluttua lakien hyväksymisestä.

 Maakuntavaalit järjestetään 4–6 kuukauden kuluttua lakien hyväksymisestä.

 Kun vaalien tulos on lainvoimainen, maakuntavaltuustot ja maakunnat järjestäytyvät.

 Sen jälkeen maakunnat tekevät päätökset sote- palvelujen järjestämisestä ja valinnanvapauden toteuttamisesta.

 Maakunnat päättävät maakuntastrategiasta ja vuoden 2020 talousarviosta.

 Soten järjestämisvastuun on määrä siirtyä maakunnille vuoden 2020 alusta.

 Lähde: Maakuntauudistus.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maakuntauudistus
 • Politiikka
 • Sote
 • Uusimaa
 • Pirkanmaa
 • Minna Nalbantoglu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

  2. 2

   Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa

  3. 3

   Mikä on nolompaa kuin däppääminen? 46-vuotias setämies teki kylmiltään rap-videon, joka sai Cheekin kyykyttäneen suomenmestarinkin vapisemaan: ”Kyllä tästä joku suuttuu”

  4. 4

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  5. 5

   Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin

  6. 6

   Koko kesän kestävä lähijunamyllerrys vaikuttaa joka päivä yli 100 000 matkustajaan Helsingin seudulla – ”Nämä menevät ihan miten sattuu”, äimistelivät matkustajat Pasilassa

  7. 7

   Ilja Janitskin on maahanmuutto­vastainen ja Johan Bäckman ihmisoikeus­puolustaja, kertoo Venäjän media – keskiverto­venäläiselle he ovat ”hyviä ihmisiä”

  8. 8

   Ostitko kahden kilon jauhesammuttimen K-raudasta? Tarkista, onko se sama, josta Tukes löysi vakavia puutteita

  9. 9

   Korkea­kouluun voi päästä myös ilman pääsy­koetta tai todistus­valintaa – HS esittelee kaikki reitit

   Tilaajille
  10. 10

   Jatkaako Cristiano Ronaldo maalitehtailua, entä kukistaako Luis Suarezin Uruguay kisaisäntä Venäjän? – lue päivän otteluiden ennakot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

  2. 2

   Game of Thronesin suosikki­pariskunta meni oikeasti naimisiin, ja internet riemastui – kokosimme parhaat meemit seremoniasta

  3. 3

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  4. 4

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin, järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta – kuvaaja kertoo salamana levinneen otoksen tallennushetkestä

  6. 6

   Yhdysvalloissa valittiin maailman rumin koira – viisi vuotta pentu­tehtaassa viettänyt Zsa Zsa on esimerkki koirien vaarallisesta jalostamisesta

  7. 7

   Valkoisen talon työn­tekijät avautuvat elämästä Washingtonissa: kaduilla solvataan eikä kukaan halua lähteä treffeille – lauantaina ravintolasta poistettiin Trumpin tiedottaja

  8. 8

   Peräti joka kolmas uudis­kodin ostaja löysi asunnostaan valitettavaa – asiakas­tyytyväisyys­tutkimuksen ykkös­rakentaja ja hännän­huippu kertovat, miksi kävi näin

  9. 9

   Lomarahojen leikkaukset järkyttivät julkista sektoria – uuden laskelman mukaan veron­kevennykset paikkaavat loven

  10. 10

   HS:n selvitys paljastaa eduskunnan puurtajat ja poissaolijat – katso hakukoneesta, miten kukin edustaja osallistuu eduskunnan perustyöhön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  4. 4

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  6. 6

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  7. 7

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  8. 8

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  9. 9

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  10. 10

   ”Miksi?” kysyi Ulla Donner romahdettuaan – Miksi parikymppisten sukupolvi uupuu ja masentuu kohtuuttomiin odotuksiin ja onnen tavoitteluun?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS:n miniristikossa on tänään auringonpaistetta ja draamasarjoista tuttuja paikkoja – Ratkaisetko ristikon?
  3. Etyj: Oppositi­opuolueet eivät saaneet reilua mahdollisuutta vaali­kampanjointiin Turkissa
  4. Ostitko kahden kilon jauhesammuttimen K-raudasta? Tarkista, onko se sama, josta Tukes löysi vakavia puutteita
  5. Koko kesän kestävä lähijunamyllerrys vaikuttaa joka päivä yli 100 000 matkustajaan Helsingin seudulla – ”Nämä menevät ihan miten sattuu”, äimistelivät matkustajat Pasilassa
  6. Amerikkalaisen mediajätin johtaja kertoo, miksi Facebook hänestä riistää laatulehtiä ja miksi Aki Riihilahdesta tuli The Timesin kolumnisti
  7. Mikä on nolompaa kuin däppääminen? 46-vuotias setämies teki kylmiltään rap-videon, joka sai Cheekin kyykyttäneen suomenmestarinkin vapisemaan: ”Kyllä tästä joku suuttuu”
  8. ”Jos haluat loppukiritaisteluja, mene katsomaan vaikka raveja” – Jukolan viestin ratamestari sai tunnetulta suunnistusmieheltä jyrkkää arvostelua
  9. Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa
  10. Turkki haastaa länsimaat yhä aggressiivisemmin luisuessaan kohti diktatuuria
  11. Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin
  12. Näytä lisää