Politiikka

Sotesta paljastui taas ongelma – maakuntien menokuri ei herättänyt perustuslakivaliokunnassa juuri huomiota vuosi sitten, mutta nyt asia uhkaa kaataa koko uudistuksen

Hallituspuolueille ja hallitukselle perustuslakivaliokunnan nyt ottama kanta rahoitusmalliin on ollut karvas yllätys. Perustuslakivaliokunnan on tarkoitus antaa lausuntonsa tällä viikolla.

Hallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta on löytynyt jälleen uusi perustuslaillinen ongelma, tulevien maakuntien rahoitus, joka nyt vuorostaan uhkaa kaataa koko uudistuksen.

Vai onko se uusi ongelma? Sote-uudistuksen tavoitteet ovat olleet jo pitkään tiedossa, ja hallitus kertoi alusta pitäen, että tavoitteena on hillitä sote-kustannusten kasvua kolme miljardia euroa vuoteen 2029 mennessä.

Asia on noussut esille eduskunnan perustuslakivaliokunnassa, joka viimeistelee lausuntoaan sote-uudistuksesta ja siihen liittyvästä asiakkaan valinnanvapaudesta.

Hallitus aikoo asettaa maakuntien sote-menojen kasvulle 0,9 prosentin vuotuisen katon. Tällä hetkellä sote-menot kasvavat 2,4 prosenttia vuodessa. Menokaton avulla valtiovarainministeriö aikoo pakottaa maakunnat tehostamaan toimintaansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilta-Sanomille vuodetun perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen mukaan tällaisenaan menokehys on liian kireä ja vaarantaa ihmisten perusoikeudet sekä riittävät palvelut.

Kyseessä on vasta luonnos, joka voi muuttua valiokunnan loppukäsittelyssä paljonkin.

Erikoista kuitenkin on, että perustuslakivaliokunta ei vuosi sitten kiinnittänyt menokehykseen paljonkaan huomiota, vaikka kolmen miljardin tiukka kustannusten hillintätavoite oli lakitekstissä jo silloin.

Valiokunta lähetti valinnanvapauslain viime heinäkuussa uudelleen valmisteltavaksi, mutta nosti silloin esiin viisitoista muuta perustuslainvastaista kohtaa.

Menokehykseen liittyviä ongelmia ei hallituksen viime vuonna antamassa esityksessä mitenkään peitelty. Tuhatsivuisen lakipaketin sivuilla todettiin seuraavasti: ”Kokonaisuutena arvioiden ehdotetun rahoituslain normaali laskennallinen rahoitusmalli tulee olemaan kaikkien maakuntien osalta äärimmäisen kireä.”

Lakiesityksessä sanottiin suoraan, että ”menojen kasvuvauhdin alentamistavoite tiedetään jo etukäteen siinä määrin kireäksi”, että lakiin rakennettuihin varaventtiileihin ”jouduttaneen turvautumaan”.

”Jos näin ei tehtäisi, johtaisi riittämätön rahoitus alimitoitettuihin palveluihin tai alijäämäisiin budjetteihin”, lakiesityksessä todettiin.

Tästä huolimatta perustuslakivaliokunta näytti menokehyksille valoa, jonka voisi tulkita keltaiseksi. Ainakaan valiokunta ei todennut merkittäviä esteitä perustuslain kannalta, vaikka se kyllä sivusi aihetta lyhyesti lausunnossaan.

Valiokunnan lausunnossa todettiin ensin, että perustuslaillisia ongelmia voi syntyä, jos kustannusten kasvun hillintää ei saavuteta palvelujen tehostamisen kautta, koska maakunta ei voi jättää palveluja antamatta. Valiokunta totesi myös, että maakuntien budjettirajoitteella ei voida rajoittaa lakisääteisten palvelujen saatavuutta.

Sen jälkeen perustuslakivaliokunta lausui näin: ”Valiokunta kiinnittää kuitenkin huomiota siihen, että rahoituslakiehdotus sisältää poikkeussäännöksiä sen varalle, että laskennallinen rahoitus ei ole riittävä palvelujen turvaamiseksi.”

Tämän jälkeen lausunnossa lueteltiin useita keinoja, joilla valtio turvaa kansalaisten palvelut, jos maakunnilta loppuvat rahat.


Hallitukselle ja hallituspuolueille perustuslakivaliokunnan nyt ottama kanta rahoitusmalliin onkin ollut karvas yllätys.

Etenkin, kun va­liokunnan kuulemat perustusla­ki­asian­tun­tijat vielä huhtikuussa arvioivat, että valinnanvapausmalli alkaa olla kunnossa korjausten jäljiltä.

Tosin silloin valiokunta ei ollut vielä kuullut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia.

Esimakua antoi myös valtiovarainvaliokunta, joka kaksi viikkoa sitten antamassaan lausunnossa suhtautui maakuntien menokehykseen hyvin kriittisesti. Valiokunta totesi, että ”kun menorajoitin sallii vain 0,9 prosentin vuotuisen kasvun, on vaarana, että maakunta ei selviä velvoitteistaan toiminnan tehostamisesta huolimatta”.

Viime kesänä valtiovarainva­liokunta ei ehtinyt antaa lausuntoa lakiesityksestä, kun se jo vedettiin perustuslakivaliokunnan tyrmäyksen jälkeen takaisin.

Hallituksen ja hallituspuolueiden mielestä sotea on mahdoton saada maaliin, kun maali liikkuu koko ajan.

Toisin sanoen hallitus korjaa esityksiä perustuslakivaliokunnan ohjeiden mukaan, mutta heti kun vaaditut korjaukset on tehty, perustuslakivaliokunta löytää taas uutta korjattavaa.

Myös virkamiespuolella tilanne koetaan hankalaksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila arvioi, että vuoden sisällä perustuslakivaliokunnan kanta on muuttunut varovaisen myönteisestä kielteiseksi, vaikka maakuntien kulukuria koskevat seikat ovat pysyneet käytännössä samana.

Varhilan mukaan hänen tulkintansa perustuu virkavalmistelussa ennakoituihin perustuslakivaliokunnan kysymyksiin, jotka tulevat todennäköisesti lausunnossa esille.

”Asioilla on taipumus mutkistua, kun ne pitkittyvät. Ja tässä kävi ehkä rahoituslain osalta juurikin näin. Viime lausunnon jälkeen valiokunta on kuullut lisää sote-asiantuntijoita sekä erittäin kriittisiä valtiosääntöoikeus­asiantuntijoita”, Varhila sanoo.

”Jos tulkinnat muuttuvat, niin se ei ole kauhean helppoa lainsäädäntötyön johtamisen, resursoinnin ja linjausten näkökulmasta. Ennakointi on hankalaa.”

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) sanoo, että viime kesän lausunnossa valiokunta ei voinut linjata rahoituksesta, koska valinnanvapausmalli oli yhä auki.

”Emme katsoneet aiheelliseksi
ottaa kantaa tilanteessa, jossa valinnanvapauden perusrakennelma lähti uuteen valmisteluun. Palikat pitää olla kasassa ennen kuin valiokunta alkaa tekemään linjauksia.”

Lapintie ei halua kommentoida tarkemmin sitä, miksi valiokunta ei voinut ottaa kantaa sekä valinnanvapausmalliin että maakuntien rahoitukseen.

Lapintie muistuttaa, että perustuslakivaliokunta kirjasi viime kesän lausuntoonsa poikkeuksellisen huomion.

Valiokunta totesi, että vaikka se ei ole nimenomaisesti ottanut johonkin asiaan kantaa, se ei tarkoita että se ei näkisi asiassa perustuslaillisia ongelmia.

Tunnelma eduskunnassa on nyt odottava. Hallitus odottaa perustuslakivaliokunnan lausuntoa. Oppositio näyttää odottavan, että hallituspuolueista kokoomus lyö hanskat tiskiin jo ennen sitä ja ilmoittaa, ettei sote- ja maakuntauudistuksen toteutumiseen ole edellytyksiä.

Perustuslakivaliokunnan on tarkoitus antaa lausuntonsa tällä viikolla.

Kokoomukselle ei käy, että maakuntien rahoituskehysmenettely todettaisiin perustuslain vastaiseksi.

Etenkin kokoomus on myös suhtautunut penseästi siihen, että menokehyksiä höllennettäisiin.

Se olisi teknisesti helppoa, ja esimerkiksi THL on esittänyt katon nostamista 1,5 prosenttiin, mikä vastaisi ikäsidonnaisten menojen kasvua.

Tällainen ”vesitetty” malli ei kuitenkaan toteuttaisi jo hallitusohjelmassa sovittua kustannusten hillintää 3 miljardilla eurolla. Jos tästä poiketaan, hallitusneuvottelujen poliittinen sopimus pitäisi avata.

Kokoomukselle ei myöskään käy se, että valinnanvapaus lykkääntyy hamaan tulevaisuuteen.

Perustuslakivaliokunta näyttää ennakkotietojen mukaan kannattavan valinnanvapauden vielä pidemmälle menevää vaiheistusta kuin hallitus esittää.

Maakuntavaalien lykkäys eteenpäin ensi lokakuulta on jo varmistunut, mutta keskustassa toivotaan edelleen, että maakunnat voisivat aloittaa toimintansa vuoden 2020 alussa.

Kokoomukselle ei käy etenkään se, että maakunnat aloittaisivat toimintansa liki alkuperäisen aikataulun mukaisesti, mutta valinnanvapaus seuraisi joskus kaukana perässä.

Kokoomus joutuu nyt puimaan sitä, onko laiha sopu valinnanvapaudesta kuitenkin puolueelle parempi kuin lihava riita ja nykyisen hallituksen kaatuminen. Seuraavaa tilaisuutta saada läpi valinnanvapautta ei ihan heti tule, ellei kokoomus nouse suurimmaksi puolueeksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  2. 2

   Trumpin asianajaja Giuliani: ”Totuus ei ole totuus”

  3. 3

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  6. 6

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi tanssiin ilta-auringossa

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  8. 8

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  9. 9

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  8. 8

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  9. 9

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  10. 10

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää