Politiikka

Timo Soinin osallistuminen abortinvastustajien iltahartauteen Kanadassa herättää tuohtumusta – ”Tapahtuma oli vapaa-ajalla, mielipiteen ja uskonnonvapauksia ei voi rajoittaa”, Soini vastaa

Ulkoministeri perustelee aborttilinjansa perustuvan omantunnon vapauteen, vihreiden kansanedustajien mielestä teko loukkaa Suomen virallista linjaa.

”Osallistuin iltavigliaan, joka alkoi klo 21.00. Tapahtuma oli vapaa-ajalla, eikä osa virallista ohjelmaa. On täysin selvää, että jokaisella ihmisellä on mielipiteen – ja uskonnonvapaus.

Näin vastaa ulkoministeri Timo Soini (sin) tekstiviestillä HS:lle keskiviikkona julkisuuteen nousseesta ja kahden vihreiden kansanedustajien tuomitsemasta osallistumisestaan abortinvastaiseen iltahartauteen Kanadassa.

Jatkokysymykseen siitä, voisiko Soinin mielestä tilannetta verrata siihen, että hän osallistuisi esimerkiksi mielenilmaukseen kuolemanrangaistusta vastaan, Soini vastaa samassa viestissä näin:

”Näitä vapauksia ei voi rajoittaa. Tämä pätee myös molempiin esittämiisi tapauksiin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Soinin osallistuminen mielenilmaukseen nousi otsikoihin keskiviikkona Iltalehden uutisoitua asiasta.

Soinin kirjoitti blogissaan jo 12. toukokuuta siitä, että hän oli osallistunut toukokuussa työmatkallaan Kanadassa Pro Life -liikkeen ulkona pidettävään iltahartauteen, jossa osallistujat kynttilät kädessä vastustivat aborttia.

”Tapahtuma edelsi seuraavan päivän suurta Pro- Life marssia Ottawassa.Vigiliaan tunnetulla , Tribute to Human Rights Monument, muistomerkillä osallistui muutama sata ihmistä. Poliiseja oli paikalla kymmeniä. Kaikki sujui häiriöttä”, Soini kirjoitti.

Hän kertoi havahtuneensa miettimään miksi kirkon ulkopuolella järjestetystä tilaisuudessa täytyi olla poliiseja paikalla.

Soinin mielestä oli outoa, että hänellä on vapaus uskoa kirkon sisällä ja osallistua vaikka rukousaamiaisiin, mutta kun asiasta kerrotaan julkisuudessa, hänen uskoaan paheksutaan.

Kirjoitus nousi keskiviikkona uutiseksi, kun Iltalehti kertoi Soinin osallistuneen Kanadassa abortinvastaiseen mielenosoitukseen ja ulkoministerin yhdistäneen virallisella työmatkallaan Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden ja abortin vastustamisen.

Vihreiden kansanedustajat Ozan Yanar ja Ville Niinistö peräänkuuluttivat pian uutisen jälkeen sitä, että ”on aidosti vakava kysymys kuinka maamme ulkoministeri voi osallistua toisessa maassa aborttia vastustavaan mielenosoitukseen , joka on vastoin Suomen linjaa”.
Vihreiden lähettämässä tiedotteessa Ville Niinistö sanoo, että ongelma ei ole se, jos ministeri osallistuu työmatkalla Suomen linjan mukaiseen mielenilmaisuun.

”Ei ole myöskään ylitsepääsemätöntä sekään, että yksityishenkilönä ministerillä voi olla vapaa-ajallaan omia ja Suomen linjasta poikkeavia kantoja arvokysymyksissä. Sen sijaan on sopimatonta työmatkalla osoittaa mieltään linjaamme vastaan, kuten naisten oikeuksia tai aborttilakeja vastaan. Ulkoministeri edustaa Suomea. Tähän on nyt vaadittava hallituksen vastausta”, Niinistö kirjoitti.

Timo Soini on aiemmin perustellut kantojaan aborttiin ja eutanasiaan STT:lle sillä, että ulkoministerillä on mielipiteen ja omantunnon vapaus ja että ne eivät vaikuta hallituksen kantaan.

Lähtökohtana on siis se, että poliitikko voi toimia oman näkemyksensä, moraalinsa ja maailmankuvansa mukaisesti niin pitkään kuin noudattaa hallituksen linjaa ja eikä toimi äänestyksissä hallituksen linjan vastaisesti.

Mutta mitä Suomen ulkopoliittinen linjaus sanoo abortista?

Aborttiin otetaan Suomen ulkopoliittisissa linjauksissa kahdessa kohtaa, kertoo kantaa ulkoasiainhallinnon strategisissa painopisteissä, kertoo ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikönpäällikkö Vesa Häkkinen.

Kehityspolitiikan tavoitteissa puolestaan todetaan, että naisilla ja tytöillä oikeus päättää omasta kehostaan.

Muuta abortista ei tiettävästi ole linjattu.

Viime viikonloppuna Soini kommentoi blokissaan Irlannin kansanäänestyksen tulosta, jossa maa päätti sallia naisten abortit.

”Kummaksi menee maailma, jos elämän puolustamista tarvitsee puolustella. Puolustan silti. Sopivalla ja sopimattomalla hetkellä. Likaisen veden lähde. Voi näyttää hyvältä, mutta maistuu pahalta”, Soini kirjoitti.

Tuokin kirjoitus ja erityisesti Soinin valitsemat sanat herättivät ärtymystä ja keskustelua.

Tuolloin ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok) ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok) muistuttivat Soinia siitä, että Suomen virallinen linja on aborttimyönteinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Abortti
 • Ulkopolitiikka
 • Juha-Pekka Raeste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  2. 2

   Maksan seksistä, koska vaimo ei ole "sillä tuulella" edes kuukausittain

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  4. 4

   Tuloerot saavat tarttumaan pulloon, väittävät tutkijat – aiheuttaako taloudellinen epätasa-arvo todella mielenterveyden ongelmia?

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  6. 6

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  7. 7

   Kaura­juomien menekki kasvaa, ja maito­yritykset lähtivät kisaan mukaan – suomalaiset suosivat silti ruotsalaista

  8. 8

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  9. 9

   Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

  10. 10

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää