Politiikka |HS seuraa

Mitä perustuslakivaliokunnan sote-lausunto merkitsee ja mitä tapahtuu seuraavaksi? HS seurasi eduskunnan kiivasta päivää

Valiokunnan mukaan sen vaatimat muutokset voidaan tehdä eduskunnassa eli sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Päätämme hetki hetkeltä -seurannan tältä erää tähän. Kiitos kaikille lukijoille! Uutisointi jatkuu toki: luvassa on muun muassa hallituksen reaktioita ja toimittajamme kommentti päivän sote-lausunnon merkityksestä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) kertoo, on vielä on liian aikaista ottaa yksityiskohtaista kantaa perustuslakivaliokunnan lausuntoon. Kiuru ei myöskään halua arvioida tarkemmin, miten lausunnossa vaaditut muutokset vaikuttavat sote-valiokunnan aikatauluihin.

Tiedotustilaisuus on päättynyt.

Lyhyenä yhteenvetona: Perustuslakivaliokunta on nyt heittänyt lausunnollaan pallon sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, jonka vastuulla on varsinaisen sote-mietinnön laatiminen.

Lapintieltä kysytään, onko realistista, että uudistuksen lait käsitellään valmiiksi nyt kesän aikana.

Lapintie vastaa, että asia riippuu sosiaali- ja terveysvaliokunnasta.

"Kyllä siinä varmasti paljon työtä on."

Kokoomuksen Rydman luonnehtii, että nyt ollaan melko erilaisessa tilanteessa kuin vuosi sitten. Ero on erityisesti siinä, että nyt valiokunta näkee, että muutokset voidaan tehdä eduskunnassa, kun taas viime kesänä valinnanvapaus lähetettiin uuteen valmisteluun.

Perustuslakivaliokunta ei ota tarkkaa kantaa siihen, mikä on uudistukselle sopiva siirtymäaika.

Asia jää Lapintien mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan arvioitavaksi.

Kun sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö on aikanaan valmis, se palaa vielä perustuslakivaliokuntaan. Lapintie kertoo, että siinä vaiheessa arvioidaan, onko siirtymäaika riittävä.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on sanonut, ettei kokoomuksella ole syytä tukea uudistusta, jos valinnanvapaus ja säästöpotentiaali eivät toteudu.

Kysyttäessä kokoomuksen kantaa nyt syntyneeseen lausuntoon kansanedustaja Wille Rydman vastaa:

"Poliittisten johtopäätösten tekeminen on tässä vaiheessa liian ennenaikaista."

"Perustuslakivaliokunnan lausunnon perusteella tämä uudistus jatkaa matkaansa eteenpäin -- määrättyjä muutoksia siihen on tehtävä."

Ilmassa on myös huojennusta siitä, että työ on saatu valmiiksi. Henriksson heitti puheenvuorossaan pientä vitsiä kokoomuksen Ben Zyskowiczin kanssa siitä, kuinka paljon aivosoluja urakka vaati.

Rkp:n Henriksson antaa ruusuja valiokunnan puheenjohtajalle Annika Lapintielle hyvästä työstä ja risuja maan hallitukselle siitä, että kotiläksyjä ei tehty.

Jäsenet ovat puheenvuoroissaan kiinnittäneet huomiota lausunnon valmistelun aikana tapahtuneeseen tietovuotoon. Esimerkiksi Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoi pitävänsä vuotoa vakavana asiana.

Lisäksi Niinistö mainitsee perustuslakivaliokunnan olevan huolissaan eduskunnan kiireisestä tunnelmasta uudistuksen käsittelyssä.

Vihreiden Ville Niinistö arvioi, että luvassa voi olla laajaakin pohdintaa siitä, millainen maakuntien rahoitusmalli vastaa perustuslakivaliokunnan ehdottamiin muutoksiin.

https://twitter.com/SuomenEduskunta/status/1002543007688781824

Perussuomalaisten Leena Meri kiinnittää huomiota aikataulun vaiheistukseen ja EU-notifikointiin.

Valiokunnan jäsenet pitävät nyt puheenvuoroja.

Sdp:n kansanedustaja Ilkka Kantola sanoi ymmärtävänsä, että odotus on koetellut kärsivällisyyttä.

Sinisten kansanedustaja Pekka Torvinen kiittelee sitä, ettei kovin monessa kohtaa valiokunnan työskentelyä syntynyt jyrkkää kahtiajakoa opposition ja hallituksen välille.

Rydman vetää yhteen, että sote-uudistus ei kaadu perustuslakivaliokuntaan ja että uudistuksen eduskuntakäsittely jatkuu.

Tölli ja kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman sanovat kummatkin, että muutosvaatimusten lukumäärällä ei voi mitata kriittisyyden määrää, sillä suuri osa nyt ehdotetuista muutoksista on teknisiä.

"Omalta osaltani voin todeta sen, että valiokunta on toiminut riippumattomasti", Tölli sanoo.

Hän korostaa, ettei ole saanut minkäänlaisia toimintaohjeita esimerkiksi ministereiltä.

Varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk) luonnehtii esitystä toteuttamiskelpoiseksi ja korostaa, että valiokunnan ehdottamat muutokset ovat toteutettavissa eduskunnassa.

"Tältä pohjalta voidaan rakentaa, koska muutokset voidaan tehdä", Tölli sanoi.

Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie on luetellut lukuisia kohtia, joita perustuslakivaliokunnan mielestä on korjattava tai muutettava.

Lisäksi valiokunta kiinnitti huomiota siihen, että valmistelussa on edetty pitkälle, vaikka eduskunta ei ole vielä hyväksynyt lakipakettia.

Valinnanvapauden sääntely ei ole kaikin osin tarpeeksi täsmällistä, perustuslakivaliokunta huomauttaa.

Perustuslakivaliokunnan mukaan valinnanvapautta ei tule ottaa käyttöön ennen kuin on varmistettu, miten se suhteutuuu EU:n valtiotukisääntelyyn.

"Maakuntien rahoitus on riittämätöntä etenkin poikkeustilanteissa", Lapintie sanoo.

Lapintien mukaan keskeisimmät ongelmat liittyvät valinnanavapauden aikatauluun ja maakuntien rahoitukseen.

Valiokunta pitää lakiesitystä aiempaa parempana, mutta siinä on Lapintien mukaan vielä paljon korjattavaa.

Perustuslakivaliokunta on jättänyt useita muutosehdotuksia, jotka sosiaali- ja terveysvaliokunnan on tehtävä.

Puheenjohtaja Lapintie kertoo valiokunnan työskennelleen ahkerasti, rauhallisesti ja huolellisesti.

"Valiokunta on pystynyt rauhallisesti keskustelemaan ja keskittymään työhönsä."

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) saapui saliin ja tilaisuus alkanee aivan näillä hetkillä.

Pian alkavaa tiedotustilaisuutta on seuraamassa runsaasti eduskunnan väkeä sekä median edustajia.

Tiedotustilaisuus alkaa noin viiden minuutin kuluttua eduskunnan Arkadia-salissa.

Perustuslakivaliokunnan edustajia on hiljalleen saapunut paikalle. Osa valiokunnan jäsenistä on joutunut järjestelemään uudelleen illan matkalippuja kotiseuduilleen.

Markus Lohi (kesk) ei näytä tyytyväiseltä, mutta sanoo, että lausunnon kanssa "pystyy elämään".

Ville Niinistön (vihr) mukaan lausunto on yksimielinen. Joistakin yksityiskohdista äänestettiin. Ne näkyvät myöhemmin valiokunnan pöytäkirjoista.

Tiedotustilaisuus järjestetään kello 16.15.

Lausunto on valmis ja päätös oli yksimielinen, kertoi valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) huoneen ovella.

Perustuslakivaliokunnan kokous jatkuu edelleen. Valiokuntaneuvos Matti Marttunen tuli äsken ulos kokoushuoneesta ja etsi Eduskuntatiedotuksen Aki Asolaa.

Valiokunnan jäsen Maria Guzenina (sd) poistui juuri huoneesta hetkeksi. Syynä se, että Sdp:n varajäsen halusi käyttää puheenvuoron, ja varsinaisen jäsenen on silloin poistuttava kokouksesta.

Sdp:n varajäseniä valiokunnassa ovat Maarit Feldt-Ranta ja Johanna Ojala-Niemelä.

Valiokunnan jäsen Markus Lohi (kesk) tuli juuri valiokuntahuoneen ulkopuolelle ja siirsi iltalentonsa Rovaniemelle myöhemmäksi. Lohi aikoo lennähtää kotiseudulleen tänään kello 21:05. Ehkä tämä on jokin indikaatio siitä, että tänään vielä yritetään valmista.

Perustuslakivaliokunnan jäsenet ovat siis palanneet valiokunnan huoneeseen jatkamaan kokousta.

Myös vihreäkravattinen mies, Aki Asola eduskuntatiedotuksesta, on palannut vartioimaan kiiltävää ovea, jonka liepeillä parveilee lauma tiedotusvälineiden edustajia.

Eduskunnan kahvilassa arvioidaan, että käytännön takarajana tänään on noin kello 17. Osa valiokunnan jäsenistä on muualta Suomesta kotoisin, ja he haluavat päästä viikonlopun viettoon. Lausuntotekstin hiominen jatkuu nyt tauon jälkeen.

Perustuslakivaliokunnan jäsenet ovat siis nyt keskeyttäneet valiokunnan kokouksen ja lähteneet eduskunnan täysistuntoon.

Kokousta jatketaan kello 13.30. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) ei osannut sanoa, tuleeko valmista tänään vai venyykö perustuslakivaliokunnan lausunnon valmistuminen ensi viikolle.

Perustuslakivaliokunnassa vallitsevasta tunnelmasta Annika Lapintie kommentoi, että se on "asiallinen ja perusteellinen". Lapintie joutui tietoa janoavien toimittajien ahdistamaksi hissien edessä matkallaan eduskunnan täysistuntoon. ”Enempää ei pysty sanomaan, kun ei tiedä enempää", hän sanoi.

"Mun ennusteet ovat menneet viimeiset viikot mönkään", Lapintie sanoi kysyttäessä, valmistuuko lausunto tänään.

Lapintien mukaan on mahdollista, että saadaan valmista tällä viikolla.

"Valiokunnan lausunto on valmis sitten kun se on valmis ja sitten siitä tiedotetaan."

"Eiminulla ole mitään kerrottavaa. Valiokunnan kokous jatkuu kello 13.30", sanoo Annika Lapintie.

Ja milloin kokous päättyyy, sitä hän ei osannut sanoa.

Valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie tuli ulos sivuovesta ja kertoi HS:lle, että kokous jatkuu 13:30.

"Työ jatkuu", sanoo perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk) tullessaan ulos valiokunnan huoneesta.

Jäseniä alkaa tulla ulos kokoushuoneesta, mutta suut pysyvät kiinni.

Nyt ovi avautuu!

Summeri soi eduskunnan täysistunnon alkamisen merkiksi, mutta ovi pysyy suljettuna.

Eduskunnan täysistunto alkaa kello 13. Pian perustuslakivaliokunnan jäsenten on käytännössä pakko tulla ulos.

Jos tämän hetki hetkeltä -seurannan lukijoita on alkanut kiinnostaa, kuka on ovella vartioiva vihreäkravattinen mies, HS voi kertoa että kyseessä on eduskuntatiedotuksen Aki Asola. Hänen tehtävänään on muun muassa toimittajien hyssyttely ja järjestyksenpito. Paikalla on nelisenkymmentä toimittajaa.

Perustuslakivaliokunnan seuraava kokous on merkitty tiistaille. On toki mahdollista, että valiokunta olisi koolla tämän päivän täysistunnon päätyttyä tai maanantaina. Kohta tämä varmaan selviää.

Nyt esiintyy paljon kuhinaa siitä, että ratkaisu venyisi ensi viikkoon.

Kokous on jatkunut nyt yli neljä ja puoli tuntia. Tähän mennessä ylivoimaisesti jännittävin hetki koettiin kello 10, jolloin iso osa jäsenistä poistui kokouksesta. Syyksi paljastui vessatauko.

Nyt kokous on pian päättymässä tai keskeytymässä, sillä täysistunto alkaa kello 13.

Kokouksen venyminen ja tiedotusvälineiden kiihkeä, perustuslakivaliokunnan kiiltävään oveen kilpistyvä odotus on ajanut kansanedustaja Paavo Arhinmäen (vas) itsetutkistelun äärelle:

"Olenko huono ihminen ja laiska poliitikko, kun en seuraa suoraa lähetystä, jossa on jo kai parin tunnin ajan kuvattu perustuslakivaliokunnan suljettua ovea?" Arhinmäki kirjoitti Twitterissä.

Perustuslakivaliokunnan työtä johtaa puheenjohtaja Annika Lapintie, joka on ollut vasemmistoliiton kansanedustajana yli 20 vuotta vuodesta 1995.

Tähän asti hän on pystynyt sanomaan vain, että lausunnosta yritetään saada valmista tällä viikolla.

Lapintien lisäksi perustuslakivaliokunnassa on 16 muuta jäsentä. Valiokunnan tehtävä on antaa lausuntonsa lakiehdotusten perustuslainmukaisuudesta sekä suhteesta kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

Muistutus siitä, että lausunto voi keikauttaa nurin koko sote-uudistuksen ja jopa hallituksen. Varsinkin kokoomus on ollut huolissaan perustuslakivaliokunnan kannasta maakuntien menoleikkuriin. Jos sellaista ei sallita, olisi "hyvin vakavan harkinnan paikka", arvioi kokoomuslähde eilen.

Käytännössä kokoomus ei voisi siinä tapauksessa hyväksyä keskustalle tärkeää maakuntahallintoa ja hallitus kaatuisi.

Meitä toimittajia hyssytellään välillä hiljaisiksi, kun volyymi käytävällä nousee.

Odottelu jatkuu. Toimittajien työskentelyyn eduskunnassa kuuluu olennaisena osana seisoskelu ovien takana. Jos näkee joukon kollegoita parveilemassa valiokunnan kokoushuoneen kohdalla, voi olla syytä selvittää miksi. Tarjolla saattaa olla uutinen.

Pitkään kestää kokous siihen nähden, että aamuisen varman "tiedon" mukaan valmista olisi pitänyt tulla jo klo 10. Istunnon alkaessa klo 13 pitää kokous ainakin keskeyttää.

Perustuslakivaliokunnan kokouksen päättymistä odotetaan edelleen. Se loppuu tai ainakin keskeytetään kello 13:een mennessä, jolloin suuressa salissa alkaa täysistunto.

Perustuslakivaliokunnan odotetaan lausunnossaan kiinnittävän huomiotaan erityisesti sote-uudistukselle asetettuun säästötavoitteeseen. Se saattaa osoittautua perustuslain vastaiseksi, jos valiokunta katsoo sen vaarantavan ihmisten perusoikeudet.

Hallitus aikoo asettaa maakuntien sote-menojen kasvulle 0,9 prosentin vuotuisen katon. Tällä hetkellä sote-menot kasvavat 2,4 prosenttia vuodessa. Menokaton avulla valtiovarainministeriö yrittää pakottaa maakunnat tehostamaan toimintaansa.

Ilta-Sanomille vuodetun perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen mukaan menokehys on kuitenkin niin kireä, että se vaarantaa ihmisten perusoikeudet sekä riittävät palvelut.

Tähän ongelmaan perustuslakivaliokunta ei kiinnittänyt huomiota viime vuonna, kun se otti uudistukseen muuten erittäin kriittisen kannan.

Voit lukea HS:n asiaa käsittelevän jutun täältä.

Perustuslakivaliokunnan ovi pysyy kiinni ja odottelu jatkuu. Odotellessa voi palauttaa mieliin mitä tapahtuikaan vajaa vuosi sitten, kun sote-uudistuksen eteneminen tyssäsi perustuslakivaliokunnan erittäin kriittiseen kantaan. Myös silloin ongelmana oli valinnanvapaus.

Voit lukea perustuslakivaliokunnan viimevuotista lausuntoa käsittelevän HS:n jutun täältä.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen kiinnostavaa on, miten kokoomus siihen suhtautuu. Kokoomuksen kansanedustajia on livennyt sote-rintamasta yksi toisensa jälkeen. Viimeksi viikko sitten Susanna Koski ilmoitti aikovansa äänestää sote-esitystä vastaan.

Aiemmin kokoomuksen Elina Lepomäki on kertonut aikovansa vastustaa sitä. Kokoomuksen ryhmästä eronnut Harry "Hjallis" Harkimo puolestaan äänestää todennäköisesti ei.

Hallituksen enemmistö eduskunnassa on niukka.

Twitterissä kokoomuksen Jan Vapaavuori jatkaa maan kaivamista uudistusten alta.

"Kokoomus perinteisesti tukenut vastuullista taloutta, ymmärtänyt kaupunkeja ja perustanut päätökset faktoihin ja kunnon arvioihin. Jo tämän takia sote-maku ei voi mennä läpi, vaikka hallitustauti kuinka vaivaisi", hän kirjoitti juuri.

Sote-uudistuksen läpimenosta saattaa riippua myös koko hallituksen pystyssä pysyminen.

Keskustaa edustava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko syyttää aamun Kauppalehdessä kokoomuslaista Helsingin pormestaria Jan Vapaavuorta "systemaattisesta ja järjestelmällisestä työstä" sote- ja maakuntauudistuksen tuhoamiseksi. Vapaavuori on moittinut uudistuksia näyttävästi siitä, ettei niissä ole riittävästi otettu huomioon suurten kaupunkien tarpeita.

Sote-uudistus puhutti myös eduskunnan keskustelutunnilla eilen torstaina.

Sdp:n ryhmänjohtaja Antti Lindtman kysyi kokoomuksen puheejohtajalta, valtiovarainministeri Petteri Orpolta, onko kokoomus valmis kaatamaan sote-uudistuksen, jos sen kustannustavoitteet eivät toteudu. Orpo vakuutti, että hallituksen esitys toteuttaa uudistuksen taloudelliset tavoitteet. Hän kuitenkin korosti, että säästötavoitteesta on pidettävä kiinni.

”Silloin jos esimerkiksi eduskuntakäsittelyn aikana tehdään muutoksia, jotka kyseenalaistaisivat sen, että tämä kolmen miljardin tärkeä tehokkuusloikka pystytään tekemään, niin silloin tältä häviää perusteet”, Orpo sanoi.

Yksi keskeisistä asioista, joihin perustuslakivaliokunnan odotetaan ottavan kantaa, on hallituksen päätös leikata sote-menojen kasvu 0,9 prosenttiin. Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella perustuslakivaliokunta suhtautuu tähän kuitenkin torjuvasti. Suhtautuminen menoleikkuriin saattaa ratkaista koko uudistuksen.

HS kertoi perjantaina, mistä tiukka menoleikkuri tupsahti. Lue juttu tästä.

Ben Zyskowicz rupattelee käytävällä perustuslakivaliokunnan oven vieressä olevalla sohvalla toimittajien kanssa, mutta varsinaisia uutisia joudutaan kaikesta päätellen vielä odottelemaan.

Zyskowicz kertoo prosessin olevan sellainen, että kun perustuslakivaliokunta saa lausuntonsa valmiiksi, se annetaan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Varsinaisen mietinnön laista tekee sosiaali- ja terveysvaliokunta, jonka työ on yhä kesken.

Zyskowiczin mukaan pyrkimys on saada tänään valmista.

Se olikin vain vessatauko. Ben Zyskowicz kertoo, että jatkavat 10:10.

Iso osa jäsenistä poistui kokouksesta.

Nyt kokous näyttää päättyneen.

Huomenta! Olemme toimittaja Heta Hassisen kanssa eduskunnan perustuslakivaliokunnan ovella päivystämässä. Kokous alkoi kello 8, vielä ei ole tietoa, milloin valiokunta lopettaa kokouksensa ja olisi ehkä valmis kertomaan, mitä tämä valinnanvapautta koskeva lausunto sisältää.

Valiokunnan jäseniä on tullut ja mennyt edestakaisin, mutta kaikki vaikenevat kuin sfinksit.

Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on antaa lausunto siitä, onko sote-uudistuksen sisältämä valinnanvapausmalli perustuslain mukainen. Viime kesänä juuri perustuslakivaliokunta pysäytti lain etenemisen, koska katsoi sen olevan ristiriidassa perustuslain kanssa. Hallituksen piti valmistella laki uudestaan.

Tervetuloa seuraamaan suurta sote-päivää Helsingin Sanomien kanssa! Parhaillaan odotetaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausunnon valmistumista. Vielä ei ole selvää, milloin se julkistetaan.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote
 • Politiikka
 • Eduskunta
 • Perustuslakivaliokunta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  2. 2

   Maailman kaunein tehdas oli työntekijöilleen kuin perhe, mutta sitten iski lama – nyt Sunilan sellutehdas on löytänyt uuden kukoistuksen puusta löytyvästä ihmeaineesta, josta voi rakentaa vaikka lentokoneen siipiä    

  3. 3

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  4. 4

   Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

  5. 5

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  6. 6

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi

  7. 7

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  9. 9

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  10. 10

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeudenkäynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, tuomari sanoi
  3. Wayne Rooneyn pitkä maajoukkueura päättyi juhlaotteluun, mutta valinta herätti myös kritiikkiä – ”Maajoukkuepelejä ei pitäisi jakaa kuin lahjoja”
  4. 4 tuntia sitten
  5. Maailman kaunein tehdas oli työntekijöilleen kuin perhe, mutta sitten iski lama – nyt Sunilan sellutehdas on löytänyt uuden kukoistuksen puusta löytyvästä ihmeaineesta, josta voi rakentaa vaikka lentokoneen siipiä    
  6. Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?
  7. Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön
  8. Tavallisia taloyhtiön pistorasioita tai lämmitystolppia ei saa käyttää sähköauton lataamisen – mutta tolpan voi muuttaa sähköautolle tai hybridille sopivaksi
  9. Miksi Jätkäsaaresta ei tehty korkeampaa, kysyy kaupunki­taloustieteen uusi apulaisprofessori Tuukka Saarimaa – Ja kuka voittaa, kun Talin Golf-kentälle ei tehdä kerrostaloja?
  10. Painitähti Petra Olli tarvitsi auton, ja silloin Harri Halmeen puhelin soi – Näin manageri pyörittää urheilutähtien talousasioita
  11. Yritysten pitäisi investoida rohkeammin
  12. Irtisanomiskiista voisi jo unohtua
  13. Näytä lisää