Politiikka

Hallituksen sote-aikataulu horjuu pahoin oikeudellisten puutteiden takia – Oikeus­tieteilijät: EU-komissiolta tarvitaan lausunto eikä valinnan­vapaus­lakia voi sitä ennen soveltaa

Oikeustieteen professorit korostavat, ettei pelkkä keskustelu komission kanssa riitä tuomaan perustuslakivaliokunnan vaatimaa riittävää oikeusvarmuutta.

Hallituksen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen valinnanvapautta koskevan lainsäädännön voimaantulo viivästyy todennäköisesti merkittävästi, arvioivat neljä asiaan perehtynyttä oikeustieteen professoria.

Viivästyksen syynä on eduskunnan perustuslakivaliokunnan viime perjantaina laatima lausunto.

Jos eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saa riittävää varmistusta valinnanvapausmallin hyväksyttävyydestä Euroopan unionin valtiontukisääntöjen näkökulmasta, perustuslakivaliokunnan mielestä lakia voidaan alkaa soveltaa vasta, kun komissiolle tehtävään tiedonantoon eli notifikaation on saatu vastaus.

Kaikki neljä oikeustieteen professoria korostavat, että he eivät voi varmasti sanoa, olisiko Suomen valinnanvapautta koskeva lainsäädäntö sopusoinnussa EU:n oikeuden kanssa. Herää siis kysymys, mistä sosiaali- ja terveysvaliokunta voisi hankkia perustuslakivaliokunnan edellyttämän riittävän varmistuksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Perustuslakivaliokunnan viesti on kohtalaisen selvä: hallituksen pitäisi tehdä valinnanvapautta koskevasta lainsäädännöstä notifikaatio eli tiedonanto komissiolle. Kun notifikaatio on tehty, lainsäädäntöä ei voi alkaa soveltaa ennen kuin komissiolta on saatu vastaus”, sanoo Helsingin yliopiston eurooppaoikeuden professori Juha Raitio.

Raition mukaan vastauksen saaminen voi kestää useita kuukausia. Valinnanvapautta koskevassa lainsäädännössä on lukuisia eri asioita, jotka koskettelevat lähtökohtaisesti kiellettyä valtiontukea.

Näihin eri kysymyksiin vastauksen saaminen komissiosta voi vaihdella kohtalaisen paljon, koska osa kysymyksistä on hyvin vaikeita, ja osa kohtalaisen yksinkertaisia.

Hallituksella on kiire viedä uudistusta eteenpäin, koska lain mukaan maakuntien pitäisi aloittaa toimintansa vuoden 2020 alussa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi perjantaina, että keskeiset sote-lait pitäisi hyväksyä eduskunnassa ennen kesätaukoa.

Aikataulu näyttää hyvin epätodennäköiseltä.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ja edustajat korostivat perjantaina toiveikkaasti, että perustuslakivaliokunnan vaatimat muutokset esimerkiksi valinnanvapauden aikatauluun ja maakuntien rahoitukseen on mahdollista korjata eduskunnassa.

Vähemmälle huomiolle jäi perustuslakivaliokunnan kannanotto EU-oikeudelliseen varmuuteen, jota ei voi eduskunnasta saada.

Hallituksen piiristä on vedottu siihen, että Suomen virkamiesjohto on keskustellut valtiontukea koskevista kysymyksistä komission virkamiesten kanssa.


Oikeustieteilijät korostavat, että varmuutta asiaan ei voida saada keskustelemalla komission virkamiesten kanssa.

Kärjistäen asetelma muistuttaisi sitä, että tuomioistuimen ratkaisua ennakoitaisiin sillä perusteella, mikä on tuomioistuimen virkamiehen epävirallinen mielipide ratkaistavana olevaan asiaan.

”Ei sillä ole mitään oikeudellista merkitystä, että suomalaiset virkamiehet ovat keskustelleet asiasta komission virkamiesten kanssa”, sanoo Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori ja eurooppaoikeuden dosentti Tuomas Ojanen.

”Komission virkamiesten kanta ei missään tapauksessa edusta sitä, mikä on komission virallinen kanta. Sitä paitsi perustuslakivaliokunta on saanut valtioneuvostolta selvityksen keskusteluista ja silti lausunut notifikaation tarpeesta.”

Ojasen mielestä oikeusvarmuuden kannalta on perusteltua, että valinnanvapauden valtiontukisäännösten soveltamisen alkamista lykätään siihen saakka, kunnes komissio olisi hyväksynyt valinnanvapausmallin EU-valtiontukisääntelyn kannalta.

Perustuslakivaliokunta toteaa lausunnossaan ottavansa asiaan lopullisen kannan perehdyttyään sosiaali- ja terveysvaliokunnan perusteelliseen harkintaan.

Teknisesti olisi siis mahdollista, että eduskunta säätäisi valinnanvapautta koskevan lainsäädännön kutakuinkin hallituksen kaavailemassa aikataulussa.

 

”Suomi olisi hyvin vaarallisilla vesillä, jos notifiointi jätettäisiin tekemättä”

Perustuslakivaliokunnan lausunnon perusteella valinnanvapauden soveltamista lykättäisiin kuitenkin siihen asti, että komissiolta on saatu vastaus. Se tarkoittaisi todennäköisesti sitä, että hallituksen sotelle asettama aikataulu romuttuisi.

Kokoomukselle vaihtoehto, jossa maakunnat astuvat voimaan mutta valinnanvapauden soveltamista joudutaan odottamaan pitkään, olisi poliittisesti mahdoton.

Turun yliopiston eurooppaoikeuden professori Jukka Snell korostaa myös, että perustuslakivaliokunta on antanut vahvan ohjeen sen puolesta, että komissiolta on pyydettävä lausunto. Eduskunta ei voi lausuntopyyntöä tehdä, vaan se on valtioneuvoston vastuulla.

”Suomi olisi hyvin vaarallisilla vesillä, jos notifiointi jätettäisiin tekemättä vastoin perustuslakivaliokunnan antamaa ohjeistusta. Yksi vaihtoehto voisi kuitenkin olla, että vallinnanvapautta koskevaa lainsäädäntöä muutettaisiin valtiontuen osalta. Se olisi tietenkin vaativa prosessi.”

Professori Raition mielestä notifiointiin liittyvä epäselvyys on osin hallituksen aiheuttama. Korkein hallinto-oikeus katsoi lausunnossaan joulukuussa 2017, että asiasta pitäisi pyytää näkemys komissiolta.

”Hallituksen olisi pitänyt tehdä notifiointi heti korkeimman hallinto-oikeuden lausunnon jälkeen. Lisäksi täytyy ottaa huomioon, että helmikuussa 2018 korkein hallinto-oikeus antoi kaksi vuosikirjaratkaisua, joiden perusteella valtioneuvoston olisi pitänyt viimeistään ymmärtää notifioinnin välttämättömyys”, Raitio sanoo.

Myös Aalto-yliopiston kilpailuoikeuteen erikoistunut yritysjuridiikan professori Petri Kuoppamäki sanoo, että kokonaisuus näyttää hankalalta ratkaista. Notifikaatio komissiolle kestäisi todennäköisesti pitkään.

”Aikataulusta voi tietenkin keskustella komission kanssa, mutta ei ole mitenkään poikkeuksellista, että nämä tapaukset ovat useamman vuoden vireillä. En usko, että realistisesti ajateltuna nykyisen sote-mallin sisältämään mahdolliseen valtiontukeen saadaan selvyyttä tämän vaalikauden aikana.”

 

”Kilpailuoikeus on hyvin faktaspesifi oikeudenala”

Vaihtoehto notifikaatiolle, eli jonkinlainen keskustelu komission kanssa, ei Kuoppamäkeä vakuuta.

”En pidä komission kanssa käytäviä epävirallisia keskusteluja riittävänä tämän tapaisen tulkintakysymyksen osalta. Vaadittavaan oikeusvarmuuteen tarvittaneen komission virallinen päätös asiassa.”

Varsinainen notifikaatiomenettelykin voisi olla Kuoppamäen mukaan hankala, koska moni yksityiskohta sote-uudistuksessa on yhä auki.

Perustuslakivaliokunnan lausunnossa todetaan, että hallituksen mukaan komission virkamiesjohdon kanssa käydyissä epävirallisissa keskusteluissa on tullut ilmi, ettei komissio suosittele notifointia.

Kuoppamäki arvioi, että syynä tälle on juuri se, että komissio ei usko voivansa arvioida lakia vielä.

”Tämä on vasta tällainen runkolaki, josta puuttuvat konkreettiset täytäntöönpanotoimet. Kilpailuoikeus on hyvin faktaspesifi oikeudenala, jossa pitää mennä aika pitkälle detaljeihin, jotta voi ottaa kantaa järjestelmän valtiontukiluonteeseen.”

Kaiken lisäksi komission tekemä linjaus Slovakian terveydenhuoltojärjestelmästä on paraikaa valituksena EU-tuomioistuimesssa, mikä voi Kuoppamäen mukaan rajata entisestään komission mahdollisuutta ottaa kantaa Suomen järjestelmään.

Notifikaatiomenettely veisi siis joka tapauksessa pitkään, ja keskustelut komission kanssa eivät oikeustieteilijöiden mukaan anna riittävää oikeusvarmuutta.

Jos sote-lakeja ei muuteta niin, että valinnanvapausmalli enemmän tai vähemmän poistetaan niistä, mitä vaihtoehtoja siis jää jäljelle?

”Hyvä kysymys”, sanoo Kuoppamäki.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  2. 2

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  3. 3

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  4. 4

   ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen

  5. 5

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  8. 8

   Keskiaikainen hevos­show tuhosi lasten jalkapallo­kentän Kataja­nokalla 1989, eikä kenttää ole kunnostettu vieläkään

  9. 9

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  10. 10

   Samuli Huhtala luopui nousu­johteisesta urasta pankissa voidakseen räpätä, ja hänen luultiin seonneen – Näitä asioita kannattaa miettiä, jos harkitsee alanvaihtoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  4. 4

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  7. 7

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  8. 8

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Handmaid’s Tale tarvitsee rinnalleen kertomuksen, jossa naiset on vapautettu raskaudesta – mutta olisiko se dystopia vai utopia?
  3. ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet
  4. Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta Tilaajille
  5. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  6. Pysäköinninvalvojan auton takalasi ammuttiin rikki ilma-aseella Pohjois-Haagassa lauantaina – samassa paikassa yritetty ampua kerran aiemminkin
  7. Kabulin lentokentällä räjähti, kun vara­presidentti palasi maanpaosta – ainakin 23 kuoli ja 107 haavoittui
  8. Lewis Hamilton kommentoi tilannetta, joka oli viedä häneltä Saksan gp:n voiton: ”Rukouksiini todella vastattiin”
  9. Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala
  10. Tunti sitten
  11. Suomi lähtee EM-Berliiniin isolla joukkueella – Valmennuspäällikkö julkisti selkeän mitalitavoitteen ja samalla ehdot omalle jatkolleen
  12. ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen
  13. Näytä lisää