Politiikka

Hallituksen sote-aikataulu horjuu pahoin oikeudellisten puutteiden takia – Oikeus­tieteilijät: EU-komissiolta tarvitaan lausunto eikä valinnan­vapaus­lakia voi sitä ennen soveltaa

Oikeustieteen professorit korostavat, ettei pelkkä keskustelu komission kanssa riitä tuomaan perustuslakivaliokunnan vaatimaa riittävää oikeusvarmuutta.

Hallituksen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen valinnanvapautta koskevan lainsäädännön voimaantulo viivästyy todennäköisesti merkittävästi, arvioivat neljä asiaan perehtynyttä oikeustieteen professoria.

Viivästyksen syynä on eduskunnan perustuslakivaliokunnan viime perjantaina laatima lausunto.

Jos eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saa riittävää varmistusta valinnanvapausmallin hyväksyttävyydestä Euroopan unionin valtiontukisääntöjen näkökulmasta, perustuslakivaliokunnan mielestä lakia voidaan alkaa soveltaa vasta, kun komissiolle tehtävään tiedonantoon eli notifikaation on saatu vastaus.

Kaikki neljä oikeustieteen professoria korostavat, että he eivät voi varmasti sanoa, olisiko Suomen valinnanvapautta koskeva lainsäädäntö sopusoinnussa EU:n oikeuden kanssa. Herää siis kysymys, mistä sosiaali- ja terveysvaliokunta voisi hankkia perustuslakivaliokunnan edellyttämän riittävän varmistuksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Perustuslakivaliokunnan viesti on kohtalaisen selvä: hallituksen pitäisi tehdä valinnanvapautta koskevasta lainsäädännöstä notifikaatio eli tiedonanto komissiolle. Kun notifikaatio on tehty, lainsäädäntöä ei voi alkaa soveltaa ennen kuin komissiolta on saatu vastaus”, sanoo Helsingin yliopiston eurooppaoikeuden professori Juha Raitio.

Raition mukaan vastauksen saaminen voi kestää useita kuukausia. Valinnanvapautta koskevassa lainsäädännössä on lukuisia eri asioita, jotka koskettelevat lähtökohtaisesti kiellettyä valtiontukea.

Näihin eri kysymyksiin vastauksen saaminen komissiosta voi vaihdella kohtalaisen paljon, koska osa kysymyksistä on hyvin vaikeita, ja osa kohtalaisen yksinkertaisia.

Hallituksella on kiire viedä uudistusta eteenpäin, koska lain mukaan maakuntien pitäisi aloittaa toimintansa vuoden 2020 alussa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi perjantaina, että keskeiset sote-lait pitäisi hyväksyä eduskunnassa ennen kesätaukoa.

Aikataulu näyttää hyvin epätodennäköiseltä.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ja edustajat korostivat perjantaina toiveikkaasti, että perustuslakivaliokunnan vaatimat muutokset esimerkiksi valinnanvapauden aikatauluun ja maakuntien rahoitukseen on mahdollista korjata eduskunnassa.

Vähemmälle huomiolle jäi perustuslakivaliokunnan kannanotto EU-oikeudelliseen varmuuteen, jota ei voi eduskunnasta saada.

Hallituksen piiristä on vedottu siihen, että Suomen virkamiesjohto on keskustellut valtiontukea koskevista kysymyksistä komission virkamiesten kanssa.


Oikeustieteilijät korostavat, että varmuutta asiaan ei voida saada keskustelemalla komission virkamiesten kanssa.

Kärjistäen asetelma muistuttaisi sitä, että tuomioistuimen ratkaisua ennakoitaisiin sillä perusteella, mikä on tuomioistuimen virkamiehen epävirallinen mielipide ratkaistavana olevaan asiaan.

”Ei sillä ole mitään oikeudellista merkitystä, että suomalaiset virkamiehet ovat keskustelleet asiasta komission virkamiesten kanssa”, sanoo Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori ja eurooppaoikeuden dosentti Tuomas Ojanen.

”Komission virkamiesten kanta ei missään tapauksessa edusta sitä, mikä on komission virallinen kanta. Sitä paitsi perustuslakivaliokunta on saanut valtioneuvostolta selvityksen keskusteluista ja silti lausunut notifikaation tarpeesta.”

Ojasen mielestä oikeusvarmuuden kannalta on perusteltua, että valinnanvapauden valtiontukisäännösten soveltamisen alkamista lykätään siihen saakka, kunnes komissio olisi hyväksynyt valinnanvapausmallin EU-valtiontukisääntelyn kannalta.

Perustuslakivaliokunta toteaa lausunnossaan ottavansa asiaan lopullisen kannan perehdyttyään sosiaali- ja terveysvaliokunnan perusteelliseen harkintaan.

Teknisesti olisi siis mahdollista, että eduskunta säätäisi valinnanvapautta koskevan lainsäädännön kutakuinkin hallituksen kaavailemassa aikataulussa.

 

”Suomi olisi hyvin vaarallisilla vesillä, jos notifiointi jätettäisiin tekemättä”

Perustuslakivaliokunnan lausunnon perusteella valinnanvapauden soveltamista lykättäisiin kuitenkin siihen asti, että komissiolta on saatu vastaus. Se tarkoittaisi todennäköisesti sitä, että hallituksen sotelle asettama aikataulu romuttuisi.

Kokoomukselle vaihtoehto, jossa maakunnat astuvat voimaan mutta valinnanvapauden soveltamista joudutaan odottamaan pitkään, olisi poliittisesti mahdoton.

Turun yliopiston eurooppaoikeuden professori Jukka Snell korostaa myös, että perustuslakivaliokunta on antanut vahvan ohjeen sen puolesta, että komissiolta on pyydettävä lausunto. Eduskunta ei voi lausuntopyyntöä tehdä, vaan se on valtioneuvoston vastuulla.

”Suomi olisi hyvin vaarallisilla vesillä, jos notifiointi jätettäisiin tekemättä vastoin perustuslakivaliokunnan antamaa ohjeistusta. Yksi vaihtoehto voisi kuitenkin olla, että vallinnanvapautta koskevaa lainsäädäntöä muutettaisiin valtiontuen osalta. Se olisi tietenkin vaativa prosessi.”

Professori Raition mielestä notifiointiin liittyvä epäselvyys on osin hallituksen aiheuttama. Korkein hallinto-oikeus katsoi lausunnossaan joulukuussa 2017, että asiasta pitäisi pyytää näkemys komissiolta.

”Hallituksen olisi pitänyt tehdä notifiointi heti korkeimman hallinto-oikeuden lausunnon jälkeen. Lisäksi täytyy ottaa huomioon, että helmikuussa 2018 korkein hallinto-oikeus antoi kaksi vuosikirjaratkaisua, joiden perusteella valtioneuvoston olisi pitänyt viimeistään ymmärtää notifioinnin välttämättömyys”, Raitio sanoo.

Myös Aalto-yliopiston kilpailuoikeuteen erikoistunut yritysjuridiikan professori Petri Kuoppamäki sanoo, että kokonaisuus näyttää hankalalta ratkaista. Notifikaatio komissiolle kestäisi todennäköisesti pitkään.

”Aikataulusta voi tietenkin keskustella komission kanssa, mutta ei ole mitenkään poikkeuksellista, että nämä tapaukset ovat useamman vuoden vireillä. En usko, että realistisesti ajateltuna nykyisen sote-mallin sisältämään mahdolliseen valtiontukeen saadaan selvyyttä tämän vaalikauden aikana.”

 

”Kilpailuoikeus on hyvin faktaspesifi oikeudenala”

Vaihtoehto notifikaatiolle, eli jonkinlainen keskustelu komission kanssa, ei Kuoppamäkeä vakuuta.

”En pidä komission kanssa käytäviä epävirallisia keskusteluja riittävänä tämän tapaisen tulkintakysymyksen osalta. Vaadittavaan oikeusvarmuuteen tarvittaneen komission virallinen päätös asiassa.”

Varsinainen notifikaatiomenettelykin voisi olla Kuoppamäen mukaan hankala, koska moni yksityiskohta sote-uudistuksessa on yhä auki.

Perustuslakivaliokunnan lausunnossa todetaan, että hallituksen mukaan komission virkamiesjohdon kanssa käydyissä epävirallisissa keskusteluissa on tullut ilmi, ettei komissio suosittele notifointia.

Kuoppamäki arvioi, että syynä tälle on juuri se, että komissio ei usko voivansa arvioida lakia vielä.

”Tämä on vasta tällainen runkolaki, josta puuttuvat konkreettiset täytäntöönpanotoimet. Kilpailuoikeus on hyvin faktaspesifi oikeudenala, jossa pitää mennä aika pitkälle detaljeihin, jotta voi ottaa kantaa järjestelmän valtiontukiluonteeseen.”

Kaiken lisäksi komission tekemä linjaus Slovakian terveydenhuoltojärjestelmästä on paraikaa valituksena EU-tuomioistuimesssa, mikä voi Kuoppamäen mukaan rajata entisestään komission mahdollisuutta ottaa kantaa Suomen järjestelmään.

Notifikaatiomenettely veisi siis joka tapauksessa pitkään, ja keskustelut komission kanssa eivät oikeustieteilijöiden mukaan anna riittävää oikeusvarmuutta.

Jos sote-lakeja ei muuteta niin, että valinnanvapausmalli enemmän tai vähemmän poistetaan niistä, mitä vaihtoehtoja siis jää jäljelle?

”Hyvä kysymys”, sanoo Kuoppamäki.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

   Tilaajille
  2. 2

   Jani Niemisellä on kaksi elämää: yksi, jossa hän vastaa miljardien eurojen asuntovarallisuudesta ja toinen, jossa hän on aina verkkareissa

  3. 3

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  4. 4

   Saako mieskriitikko haukkua naisartistin? Kulttuuritoimituksen esimies vastaa sosiaalisessa mediassa nousseeseen keskusteluun

  5. 5

   Alle 2-vuotiaana koettu köyhyys altistaa monille ongelmille pitkälle elämään – Tutkija: ”Vauva-ajan köyhyys on erityisen haavoittavaa”

  6. 6

   Ex-kampanja­päällikölle tuomio, entinen asianajaja tunnusti maksaneensa naisia hiljaiseksi – Miten vanhojen liittolaisten rikokset vaikuttavat Trumpiin?

  7. 7

   Weekend-festivaalin järjestäminen Hieta­niemessä ei ollut viisasta: Näin omin silmin, kun nuoret juoksivat hautojen yli turva­miehiä karkuun

  8. 8

   Syyttäjä teki tutkintapyynnön Turun terrori-iskussa loukkaantuneesta Hassan Zubierista – syynä valheelliset tiedot ansionmenetyksistä

  9. 9

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  10. 10

   Unohtakaa paljonpuhuttu television murros: emme ole koskaan poistuneet 1990-luvulta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  2. 2

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  3. 3

   Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

   Tilaajille
  4. 4

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  5. 5

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  6. 6

   Syntyvyyden laskuun löytyi uusi selitys: Vanhempien uupumus vaikuttaa lapsitoiveisiin

  7. 7

   Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

  8. 8

   Festareiden silmiinpistävät: Weekendin Baywatch-asuiset naiset: “Olin hitain koulun uimatunnilla, mie en todellakaan pelasta ketään!”

  9. 9

   Aku Louhimies jäi taas kakkoseksi – palkintojury suosi elokuvaa, jonka suosio oli 0,3 prosenttia Tuntemattoman sotilaan luvuista

  10. 10

   Turun terrori-iskun uhria auttanut Hassan Zubier antoi ansiotuloistaan väärennetyn todistuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  4. 4

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  7. 7

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää