Politiikka

Sauli Niinistö FT:lle: Maailmanpolitiikassa eletään autoritaaristen johtajien aikaa, mikä on haastavaa Suomelle – ”Pöytä on katettu isoille ja vahvoille”

Euroopan unionin tulee ”herätä” voimistuviin geopoliittisiin riskeihin, sanoo presidentti Niinistö sanomalehti Financial Timesille.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pohtii Financial Times -lehden haastattelussa Suomen ja Euroopan unionin asemaa maailmanpolitiikassa.

Niinistö arvioi, että maailmanpolitiikkaa dominoivat tällä hetkellä rautanyrkkiset johtajat, mikä jättää Suomen kaltaiselle pienelle maalle vähän liikkumatilaa.

Niinistön mukaan Euroopan unioni on jäämässä jälkeen ”henkilövetoisen globaalin politiikan” aikana, jota hallitsevat Venäjän Vladimir Putinin, Yhdysvaltain Donald Trumpin ja Kiinan Xi Jinpingin kaltaiset johtajat.

Niinistö sanoo, että tällä autoritaarisiin johtajiin henkilöityvällä aikakaudella ”on vaikea saada paikkaa pöydän ääressä, koska pöytä on katettu isoille ja vahvoille”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Euroopan unionin tulee ”herätä” voimistuviin geopoliittisiin riskeihin.

”Jopa sanat sota, ohjukset, ydinaseet, ne ovat jokapäiväisessä käytössä tällä hetkellä”, Niinistö sanoo FT:lle.

Niinistö kertoo olevansa huolissaan transatlanttisten suhteiden heikentymisestä. Yhdysvaltain vetäytyminen Iranin ydinohjelmaa koskevasta sopimuksesta tarjoaa Niinistön mukaan ”avoimen ikkunan” sille, että Venäjä lähentyy Euroopan kanssa.

”Kyseessä on selvä takaisku [lännelle]”, Niinistö sanoo.

Niinistö kiinnittää haastattelussa huomiota siihen, että Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Putinin äskettäisessä tapaamisessa Sotšissa osapuolten välit vaikuttivat lämmenneen.

”Olisi liikaa kutsua suhteita ystävällisiksi, mutta ainakin heillä oli rakentava keskustelu.”

Niinistö otti haastattelussa kantaa myös Suomen mahdolliseen jäsenyyteen sotilasliitto Natossa.

Niinistön mukaan jäsenyyden mahdollisuus on valttikortti, joka on hyvä pitää hallussa.

”Se on turvallisuusase itsessään. Suomalaiset eivät sitä [liittymistä] tue, ja minä olen suomalainen.”

Niinistön mielestä EU tarvitsee vahvempia yhteisiä turvallisuusjärjestelyjä ja suurempaa solidaarisuutta Naton kanssa.

Lisäksi unionin pitäisi Niinistön mukaan sopia yhteisestä turvapaikkapolitiikasta, jossa olisi tiukemmat rajakontrollit ja selkeämmät prosessit turvapaikkahakemusten käsittelyyn.

Britanniaa Niinistö kehuu puolustuspolitiikkaan panostamisesta.

”Monet eurooppalaiset alkoivat elää sadussa, jossa rauha on ikuista. Britit eivät ole niin tehneet.”

Suomen maanpuolustustahtoa Niinistö kehuu FT:lle.

Tuoreessa Euroopan-laajuisessa kyselyssä lähes 75 prosenttia suomalaisista sanoi olevansa valmis puolustamaan maataan. Saksassa luku oli 18 prosenttia.

Niinistö otti haastattelussa esille myös arktisen alueen yhteistyön. Suomi toimii vielä kaksi vuotta Arktisen neuvoston puheenjohtajana.

Niinistön mukaan neuvottelut kokousta varten ovat meneillään, ja kaikki osapuolet, mukaan lukien Putin ja Trump, antavat sille tukeaan.

Niinistö ilmaisi huolensa mustan hiilen päästöistä.

”Jos menetämme arktisen alueen, menetämme maapallon. Tämä on niin yksinkertaista.”

Lue tästä HS:n Jussi Konttisen reportaasi Venäjän arktiselta niemimaalta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

   Tilaajille
  2. 2

   Jani Niemisellä on kaksi elämää: yksi, jossa hän vastaa miljardien eurojen asuntovarallisuudesta ja toinen, jossa hän on aina verkkareissa

  3. 3

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  4. 4

   Saako mieskriitikko haukkua naisartistin? Kulttuuritoimituksen esimies vastaa sosiaalisessa mediassa nousseeseen keskusteluun

  5. 5

   Alle 2-vuotiaana koettu köyhyys altistaa monille ongelmille pitkälle elämään – Tutkija: ”Vauva-ajan köyhyys on erityisen haavoittavaa”

  6. 6

   Ex-kampanja­päällikölle tuomio, entinen asianajaja tunnusti maksaneensa naisia hiljaiseksi – Miten vanhojen liittolaisten rikokset vaikuttavat Trumpiin?

  7. 7

   Weekend-festivaalin järjestäminen Hieta­niemessä ei ollut viisasta: Näin omin silmin, kun nuoret juoksivat hautojen yli turva­miehiä karkuun

  8. 8

   Syyttäjä teki tutkintapyynnön Turun terrori-iskussa loukkaantuneesta Hassan Zubierista – syynä valheelliset tiedot ansionmenetyksistä

  9. 9

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  10. 10

   Unohtakaa paljonpuhuttu television murros: emme ole koskaan poistuneet 1990-luvulta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  2. 2

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  3. 3

   Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

   Tilaajille
  4. 4

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  5. 5

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  6. 6

   Syntyvyyden laskuun löytyi uusi selitys: Vanhempien uupumus vaikuttaa lapsitoiveisiin

  7. 7

   Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

  8. 8

   Festareiden silmiinpistävät: Weekendin Baywatch-asuiset naiset: “Olin hitain koulun uimatunnilla, mie en todellakaan pelasta ketään!”

  9. 9

   Aku Louhimies jäi taas kakkoseksi – palkintojury suosi elokuvaa, jonka suosio oli 0,3 prosenttia Tuntemattoman sotilaan luvuista

  10. 10

   Turun terrori-iskun uhria auttanut Hassan Zubier antoi ansiotuloistaan väärennetyn todistuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  4. 4

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  7. 7

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää