Politiikka

Hus arvioi soten valinnanvapauden lykkääntyvän useilla vuosilla – ”Koskaan ei ole näin isoa uudistusta valmisteltu näin surkeasti”

Professori Jussi Huttusen mukaan koko soten valmistelu on ollut skandaali, minkä perustuslakivaliokunnan lausuntokin osoittaa. Vaikka periaatteellisia esteitä ei ilmenisikään, laki saattaa raueta aikapulan takia.

Asiakkaan valinnanvapaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa siirtyy vuosilla eteenpäin – ellei koko valinnanvapauslaki ehdi raueta ennen vaalikauden loppua.

Näin tyly on arvio Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), jonka asiantuntijat ovat lukeneet tarkasti perustuslakivaliokunnan perjantaina valmistuneen lausunnon.

Husin yhteyspäällikkö Janne Aaltonen arvioi, että jos hallitus päätyy notifioimaan valinnanvapausmallin EU-komissiolle, tämä voi kaataa koko lakiesityksen.

”Vastaus tuskin ehtii tulla näiden valtiopäivien aikana, jolloin lakiesitys raukeaa”, Aaltonen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Notifiointi tarkoittaa sitä, että hallitus varmistaa EU:sta etukäteen, että valinnanvapauslaki täyttää EU:n kilpailuoikeudelliset säädökset. Nyt tästä on epävarmuutta muun muassa siksi, että maakuntien on tarkoitus toimia sotessa liikelaitosmuodossa, jolla on konkurssisuoja.

Maakuntien sote-keskukset ovat hallituksen mallissa suorassa kilpailussa yksityisten yhtiöiden kanssa, joten kysymys kuuluu, voiko maakunnan konkurssilta suojatun aseman tulkita valtiontueksi.

Husin johtoryhmän jäsen Aaltonen vastaa soten valmistelun seuraamisesta ja koordinoinnista Hus-konsernissa. Hän on ollut sote-asiantuntijana kuultavana useissa eduskunnan valiokunnissa.

”Perustuslakivaliokunta otti ison askeleen kriittisempään suuntaan”, Aaltonen sanoo.

Myös professori Jussi Huttunen sanoo olevan täysin mahdotonta, että eduskunta ehtisi käsitellä ja hyväksyä lait ennen kesälomia.

”Siellä on sekä teknisesti että poliittisesti vaikeita asioita. Kyllä se menee yli lomien, ja kysymys on, kuinka pitkälle se menee vielä lomien jälkeen.”

Huttusen mukaan perustuslakivaliokunta on erityisesti tietosuojassa nostanut esiin useita teknisesti haastavia korjauksia. Lisäksi EU-notifioinnin marssijärjestys ja menettelytapa ovat hänen mukaansa täysin auki.

Lue lisää: Hallituksen sote-aikataulu horjuu pahoin oikeudellisten puutteiden takia – Oikeustieteilijät: EU-komissiolta tarvitaan lausunto eikä valinnanvapauslakia voi sitä ennen soveltaa

Huttusen mukaan aikataulun venymisestä seuraa poliittisia hankaluuksia. Valinnanvapautta vaaliva kokoomus pelkää, että jos lait säädetään viime tipassa, toimeenpano menee seuraavalle hallitukselle – joka saattaa haluta sisältöön muutoksia. Esimerkiksi Sdp ei halua hallituksen esittämää ”markkinamallia”.

Huttunen, entinen THL:n pääjohtaja, oli myös perustuslakivaliokunnan käyttämä asiantuntija. Hän sanoi asiantuntijalausunnossaan, että hallituksen uudistus ei toteuta julkisen vallan velvollisuutta turvata jokaiselle yhdenvertaisesti riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut eikä se edistä väestön terveyttäkään.

Huttusen mukaan koko soten valmisteluprosessi on ollut ”skandaali”. Perustuslakivaliokunta moitti lausunnossaan hallitusta kiirehtimisestä ja asioiden edelle menemisestä. Esimerkiksi sote-kokeiluja eli pilotteja on puuhattu pitkään ja rahoituspäätöksiäkin tehty, vaikka lait eivät ole voimassa.

”Ei Suomen poliittisessa historiassa ole koskaan näin isoa uudistusta valmisteltu näin surkeasti. En moiti virkamiehiä, vaan poliittista puolta, joka tekee uudistuksen tavoitteiden ja perustuslain kanssa ristiriidassa olevia päätöksiä”, Huttunen sanoo.

Professori Heikki Hiilamo jakaa perustuslakivaliokunnan käyttämät asiantuntijat kahteen ryhmään. Hänestä osa on idealisteja, jotka haluaisivat kaataa uudistuksen ja päästä eroon valinnanvapaudesta. Toinen puoli on pragmaatikkoja, joiden mielestä hallituksen mallilla voi mennä eteenpäin.

Hiilamo itse on pragmaatikko. Hänen mielestään perustuslakivaliokunta näyttää käyttäneen ”jostain kumman syystä” asiantuntijoina enemmän niitä, jotka haluaisivat kaataa uudistuksen.

Hiilamon mukaan osa perustuslakivaliokunnan vaatimista asioista on poliittisesti helppoja, mutta teknisesti vaikeita, esimerkiksi asiakassuunnitelmaan vaaditut korjaukset ja EU-notifikaatio.

Osa puolestaan on helppoja teknisesti, mutta poliittisesti vaikeita, esimerkiksi voimaantulon viivästäminen ja rahoitusmalli.

”Nyt on paljon kyse siitä, miten vahvaa tahtoa ja sitoutumista hallituksella on viedä uudistusta eteenpäin”, Hiilamo sanoo. Hiilamon mukaan olisi todellinen ihme, että sosiaali- ja terveysvaliokunta saisi mietintönsä valmiiksi ennen eduskunnan kesätaukoa.

THL:n ylijohtaja Marina Erhola on asiantuntijakollegoitaan optimistisempi aikataulun suhteen. Hänen mukaansa perustuslakivaliokunnan lausunto tarkoittaa joka tapauksessa sitä, että sote menee eteenpäin, vaikka lainsäädäntöön vaaditut korjaukset onkin valmisteltava huolellisesti.

”Tässä on useita kuukausia aikaa”, Erhola sanoo.

Husin Janne Aaltonen lukee lausuntoa niin, että valiokunnan mielestä valinnanvapaus voi tulla voimaan vasta, kun kaikki muu on saatu toimimaan. Tämä tarkoittaa, että väestöltään suurimmat maakunnat ovat vielä pitkään sivussa valinnanvapauspalveluista.

”Ensimmäiset maakunnat saattavat ottaa valinnanvapauden käyttöön suhteellisen nopeasti, mutta muuten puhutaan 3–5 vuodesta. Uusimaa ja Varsinais-Suomi eivät missään tapauksessa ole ensimmäisten joukossa”, Aaltonen sanoo.

Lue lisää: Sote-uudistuksen uusi korjauskierros pyörähti käyntiin – ”Viestit maakunnista alkavat olla tuskastuneita”

Perustuslakivaliokunta sanoo muun muassa, että uudistuksen aikataulua on muutettava niin, ettei sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus vaarannu. Muutosten on oltava ”olennaisia”. Valiokunnan vaatimukset voi kiteyttää niin, että maakuntien tulee olla täysin valmiita valinnanvapauden alkamiseen.

Niillä tulee olla muun muassa riittävä valmius asiakastietojen tietoturvalliseen käsittelyyn sekä palveluntuottajien valvontaan ja korvausten maksamiseen. Perustuslakivaliokunta nostaa tietoturvan lausunnossaan hyvin vahvasti esiin: valiokunta on esimerkiksi erittäin huolissaan siitä, että lakiesityksestä ei saa tolkkua siitä, millaista henkilötietojen käsittelyä ehdotettuun monituottajamalliin lopulta sisältyy.

Janne Aaltosen mielestä kaikki lausunnon vaatimukset aikataulusta tarkoittavat käytännössä useiden vuosien valmistelu- ja siirtymäaikaa.

Aaltonen nostaa lausunnosta esiin myös yhden yksityiskohdan: perustuslakivaliokunta kieltää alihankinnan sekä tulevilta sote-keskuksilta että asiakassetelipalvelutuottajilta ja henkilökohtaisen budjetin palvelutuottajilta.

Aaltosen mukaan tämä tarkoittaa sitä, että yksityiset yhtiöt joutuvat muuttamaan nykyistä toimintamalliaan, jossa lääkärit toimivat lääkäriasemilla ammatinharjoittajina. Valiokunnan linjauksen takia terveysyhtiöiden pitää palkata henkilökuntansa työsuhteeseen. Tämä voi lopettaa lääkäreiden mahdollisuuden työskennellä julkisella sektorilla pitäen samalla vastaanottoa yksityisellä.

”Jokainen joutuu päättämään, työskenteleekö yksityisellä vai julkisella”, Aaltonen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  6. 6

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  7. 7

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  8. 8

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  9. 9

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  10. 10

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää