Politiikka    |   HS-haastattelu

Trump voi kaikesta huolimatta olla EU:lle mahdollisuus, sanoo Stubb – syksyllä ratkeaa, onko ”ihan vaan Alexilla” mahdollisuuksia unionin kärkitehtäviin

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb uskoo, että nyt on Euroopan hetki. Hänen mukaansa EU ei ole enää maailmalla naurunaihe, vaan pikemminkin kunnioituksen kohde.

Kriisejä seuraa usein kaaos, jonka jälkeen päästään epätäydelliseen ratkaisuun. Näin Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb pohtii maailmanpolitiikan myllerrysten kulkua.

Stubb arvioi, että Euroopassa on viime vuosina onnistuttu saavuttamaan useita epätäydellisiä ratkaisuja, oli kyse sitten pelastuspaketeista tai maahanmuuttokriisin hallinnasta.

Tässä haastattelussa entinen valtiovarainministeri, pääministeri, eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri sekä ulkoministeri haluaa puhua kansainvälisestä politiikasta ”ihan vaan Alexina”. Hän nimittäin toivoo, että Suomessa voitaisiin keskustella ulkosuhteista yhtä vilkkaasti kuin sosiaali- ja terveyspalvelujen kohtaloa puidaan.

”Suhteutettuna kansainvälisen politiikan tärkeyteen Suomen tulevaisuuden suhteen emme keskustele siitä tarpeeksi. Tässä on kyse suurista arvokysymyksistä – siitä, mihin me kuulumme”, Stubb sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pari vuotta sitten Stubb jäi sivuun kotimaan politiikan sisäpiiristä ja pysytteli hieman loitommalla poliittisista keskusteluista. Hiljaisuus on kuitenkin päättynyt. Lähiaikoina Stubb saatetaan nähdä kisaamassa jopa EU:n huipputehtävistä.

Stubbin muistikirjaan on kirjoitettu kolme vuosilukua: 1989, 2008 ja 2016. Niistä viimeinen on merkittävä käännekohta erityisesti kahdesta syystä. Silloin britit äänestivät EU-eron puolesta ja yhdysvaltalaiset valitsivat Donald Trumpin presidentikseen.

Stubb summaa, että vuotta 2016 on seurannut kansainvälisten instituutioiden kyseenalaistaminen, yleinen poliittinen epävakaus sekä sekavat vaalitulokset. Erityisesti Trump on toimillaan pyrkinyt horjuttamaan kansainvälisten instituutioiden asemaa.

”Hän vetäytyy ilmastosopimuksesta, vähättelee sotilasliitto Natoa, rikkoo Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjä, vähättelee YK:ta, rikkoo vapaakauppasopimus Naftan”, Stubb luettelee.

Trump on tietyllä tapaa muuttanut maailmanjärjestystä, koska Yhdysvaltojen ulkopoliittisia siirtoja on aiempaa vaikeampi arvioida. Stubb huomauttaa, että ennen Yhdysvaltojen ulkopolitiikan linja oli pitkälti ennakoitavissa sen mukaan, istuuko Valkoisessa talossa demokraatti vai republikaani.

”Aiemminhan arvaamattomin ulkopolitiikka tuli Venäjältä. Nyt se tulee Yhdysvalloista Trumpin suunnalta.”

Stubb näkee, että epävakauden seurauksena kansainvälisessä politiikassa on tavallista enemmän valtatyhjiöitä ja niissä on enemmän tilaa ottaa kiinni vallasta. Seuraavaksi kysymys on siitä, kuka tarttuu valtaan.

Stubbin mukaan Euroopan unionilla on todellinen mahdollisuus täyttää tyhjiöitä esimerkiksi vapaakaupan ja globalisaation puolustajana. Hän toivoo, että eurooppalainen arvomaailma ja länsimainen demokratia onnistuvat säilyttämään vaikutusvaltansa maailmassa.

Stubb kehuu EU:n suoristaneen rivejään Trumpin ja brexitin ansiosta.

”Uskallan väittää, että nyt on Euroopan hetki. Tämä paljon parjattu Euroopan unioni, joka oli maailman sylkykuppi vuodesta 2008 vuoteen 2016, ei yhtäkkiä enää ole tuolla maailmalla naurunaihe tai ongelmanlähde, vaan sanotaanko kunnioituksen kohde ja ratkaisu.”

Seuraa ennustus Stubbin kristallipallosta: ensi vuonna EU-vaalien aikaan Euroopassa on nähty monet sekavat kansalliset vaalit, pari uutta kriisiä sekä yleistä epävakautta esimerkiksi Iranin ja kauppapolitiikan osalta.

Lisäksi Stubb ennakoi, että nykyinen EU-komissio päättää kautensa kunnialla ja vahva Saksa–Ranska-akseli vie Eurooppaa eteenpäin.

Yhtä asiaa hän ei uskalla ennakoida – sitä, miten Britannian EU-erossa käy.

”Uskon, että brexit tapahtuu, mutta ennen sitä olemme varmasti nähneet brexit-neuvottelujen kriisiytymisen pariinkin otteeseen. Lisäksi olemme varmaan nähneet, että tästä tulee huomattavasti pidempi prosessi kuin kaksi vuotta.”

Stubb muistuttaa, että ensi vuonna EU:ssa tehdään merkittäviä nimityksiä, jotka osaltaan asettavat suuntaa maanosan tulevaisuudelle. Auki ovat EU-komission puheenjohtajan, Euroopan keskuspankin johtajan, Euroopan parlamentin puhemiehen sekä korkean edustajan paikat.

Stubbin nimi on nostettu esiin, kun mahdollisia ehdokkaita komission puheenjohtajaksi on mallailtu. Keskustaoikeistolaisten puolueiden EPP-parlamenttiryhmä järjestää loppuvuonna Helsingissä kokouksen, jossa valitaan ryhmän kärkiehdokas komission puheenjohtajan tehtävään.

EPP on vahvoilla voittamaan europarlamenttivaalit, ja silloin ryhmän kärkiehdokkaasta tulisi hyvin todennäköisesti komission puheenjohtaja.

Stubb on kertonut jo aiemmin, että hän päättää siitä, lähteekö tavoittelemaan kärkiehdokkaan paikkaa vasta sitten, kun puoluetoveri, komission nykyinen varapuheenjohtaja Jyrki Katainen on tehnyt asiasta oman päätöksensä.

”Nämä ovat sellaisia paikkoja, että niihin ei pyritä, vaan niihin ikään kuin pääsee, jos arpaonni osuu kohdalle. Siinä on niin monta muuttujaa. Poliittinen tausta, cv, kielitaito, sukupuoli, ikä, muiden nimitysten jakautuminen, maa”, Stubb pohtii.

EU-komissiossa jokaisella jäsenmaalla on yksi komissaarin paikka, ja Suomessa komissaarin valitsee eduskuntavaalit voittanut puolue. Kokoomusehdokkaiden tie komission johtoon voisi siis periaatteessa katketa siihen, että Sdp voittaisi vaalit eikä suostuisi nimittämään kokoomuslaista komissaariksi.

”Jätetään jossittelut väliin, mutta sanotaanko näin, että vaikka en ole päättävässä asemassa kokoomuksessa, niin jos Jutta Urpilainen olisi ehdolla ja hänet nimitettäisiin komission puheenjohtajaksi, niin sellaista epäisänmaallisuutta en haluaisi nähdä, että tämä paikka häneltä evättäisiin”, Stubb muotoilee.

”Jos suomalainen tuollaiseen paikkaan pistettäisiin tai pääsee, niin totta kai me kaikki häntä tuemme.”

Stubbin kommentista voi lukea epäsuoran viestin Sdp:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle, että edessä voi olla valmistautuminen tukemaan kokoomuslaista komissaariehdokasta.

HS haastatteli Stubbia maanantaiaamuna, kun hän matkasi lautalla Helsingistä Tallinnaan työmatkalle. Perillä Tallinnan vanhankaupungin kaduilla brittituristit pysähtyvät ihmettelemään, kun Stubb poseeraa valokuvaajalle tihkusateessa.

Kuultuaan, että kuvauskohde on entinen poliitikko Suomesta, turistien ilme kirkastuu.

”Aa, oletko Häkkinen vai Ahtisaari?” he kysyvät.

Stubbia naurattaa. Haastattelun aikana hän oli juuri ehtinyt kehua, että presidentti Martti Ahtisaari on kansainvälisesti yksi Suomen historian vaikutusvaltaisimpia ihmisiä.

Stubb on Ahtisaaren perustaman konfliktinratkaisujärjestö CMI:n hallituksen puheenjohtaja. Suomella olisi hänen mukaansa eväitä nousta konfliktinratkaisun suurvallaksi, jos aktiivisuutta olisi vielä hieman enemmän. Edellä ovat Norja ja Sveitsi, mutta Suomikin on ollut pienestä koostaan huolimatta mukana monessa merkittävässä tilanteessa.

Kansainvälisen järjestelmän tulevaisuus on puheenaiheena ensi viikonloppuna presidentti Sauli Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa. Naantaliin saapuu muun muassa YK:n pääsihteeri António Guterres, mutta Stubb ei ole julkistettujen keskustelijoiden listalla.

Stubb korostaa, että kansainvälisten instituutioiden tuki on korvaamaton pienelle maalle. Hän määrittelee Suomen kannalta vakavimmaksi turvallisuusuhaksi sen, että yhteinen kansainvälinen järjestelmä ajautuisi kaaokseen.

”Jos se pohja lähtee murenemaan, ajaudumme osaksi suurvaltapeliä, jossa päätöksiä tehdään joko ylä- tai alapuolellamme.”

Stubbin Nato-kanta ei ole salaisuus. Hänen mielestään sotilasliittoon kuuluminen olisi Suomen turvallisuusetujen mukaista. Hän toivoo, että Suomi olisi hakenut Naton jäsenyyttä yhtä aikaa EU-jäsenyyden kanssa 1990-luvulla.

Stubb näkee EU:n ja Naton eräänlaisina sisaruksina.

”Olen melko rauhallisin mielin meidän nykyisen asemamme suhteen. Olemme omalla tavallamme lähempänä Natoa kuin monet Nato-jäsenmaat itse.”

Jos Ruotsi päättäisi liittyä Natoon, se asettaisi Suomen hankalaan asemaan.

”Syntyisi eräänlainen turvallisuustyhjiö, jossa Suomen turvallisuudella voitaisiin ikään kuin pelata, kun muut Pohjoismaat kaikki plus Baltian maat olisivat Natossa. Meidän seitsemästä lähimmästä naapuristamme kaikki olisivat Nato-jäseniä, ja me olisimme siinä kainalossa yksin. Se muodostaisi meille ongelman.”

Natosta on Stubbin mukaan todella vaikea keskustella Suomessa, sillä asiaa käsitellään lähinnä mielipidemittausten kautta. Yleisessä mielipiteessä ei ole ollut suuria heilahteluita. Stubb arvioi, että ainoastaan yksi ihminen voisi tuoda tähän muutoksen.

”Jos tasavallan presidentti ilmoittaisi suoraan, että olen päätynyt siihen johtopäätökseen, että tässä tilanteessa on Suomen turvallisuuspoliittisten etujen mukaista liittyä Natoon, niin uskoisin, että meidän kansalaismielipiteemme kääntyisi yhdessä yössä.”

Istuva presidentti Niinistö ei ole tällä hetkellä viemässä Suomea Natoon. Tuoreessa Financial Timesin haastattelussa Niinistö kommentoi, että jäsenyyden mahdollisuus on valttikortti, joka on hyvä pitää hallussa.

”Se on turvallisuusase itsessään. Suomalaiset eivät sitä [liittymistä] tue, ja minä olen suomalainen”, Niinistö sanoi lehdelle.

Stubb puolestaan ennustaa, että tulevaisuudessa Suomi on Naton jäsen. Hänen kristallipallossaan ei kuitenkaan vielä näy, milloin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • EU
 • Euroopan unioni
 • Kokoomus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat

  2. 2

   Weekend-festivaali saartoi Hietaniemen hautausmaan, joku unohti kertoa krematoriolle – ”Aivan katastrofaalista”

  3. 3

   Mika lähti Finnairilta, ja siitä alkoi tie huume­kauppiaaksi – Jari Sillanpään hovi­hankkija rakasti huippu­hotelleja ja kärähti lapsi­pornosta

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman nopein ihminen juuri nyt on 21-vuotias Star Wars -fani – uskoo juoksevansa 100 metrillä reilusti alle Usain Boltin maailmanennätyksen

  5. 5

   Helsingin kaupungin kampanja on kummallinen – Pyöräily jalkakäytävillä ei ole suurin ongelma liikenteessä

  6. 6

   Kapteenin päihtymys myöhästytti Finnairin lentoa lähes kaksi tuntia – Matkustajille kuulutettiin, että ”osa henkilökunnasta piti vaihtaa”, kertoo Roomaan matkannut nainen

  7. 7

   Indonesian poliisi tappoi kymmeniä ”pikkurikollisia” kesän aikana – Syynä maan valmistautuminen urheilukisoihin

  8. 8

   Suomen suurin eläkeyhtiö kohta 10 vuotta jatkuneesta pörssinoususta: ”Ei näin voi jatkua”

  9. 9

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  10. 10

   Professori Merja Salo on kuollut – ”Hän oli täysin keskeinen suomalaiselle valokuvaukselle”, sanoo työtoveri Hanna Weselius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  3. 3

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  4. 4

   Mika lähti Finnairilta, ja siitä alkoi tie huume­kauppiaaksi – Jari Sillanpään hovi­hankkija rakasti huippu­hotelleja ja kärähti lapsi­pornosta

   Tilaajille
  5. 5

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  6. 6

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  7. 7

   Egyptistä löytyi maailman vanhin juusto – ja samalla vanhin bakteeri, joka aiheuttaa vaarallista luomistautia

  8. 8

   Sauli Niinistö kommentoi kirjakohua kala-aiheisella runolla, josta presidentin viesti tuskin jää epäselväksi

  9. 9

   Paavo Arhinmäki soitti Helsingin kaupungin puhelinvaihteeseen, mutta hukkuikin ”absurdiin limboon”, jonka aikana lomakin vaihtui eläkkeeksi

  10. 10

   Perheministeri Annika Saarikko sai moitteet otettuaan 4-vuotiaan lapsensa yrittäjätilaisuuteen – Kerro HS:lle, oletko sinä ottanut lapsen mukaan töihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Vesi on seuraava öljy, väitetään, mutta rikastuuko Suomi järvillään? Tutkija: ”Vettä ei voi jättää vapaiden markkinoiden varaan”
  3. Miten koukuttaa lapsi liikkumiseen samalla tavalla kuin videopeleihin? Peliprofessori Perttu Hämäläisellä on ratkaisu, ja sen nimi on voimafantasia Tilaajille
  4. Maailman nopein ihminen juuri nyt on 21-vuotias Star Wars -fani – uskoo juoksevansa 100 metrillä reilusti alle Usain Boltin maailmanennätyksen
  5. Indonesian poliisi tappoi kymmeniä ”pikkurikollisia” kesän aikana – Syynä maan valmistautuminen urheilukisoihin
  6. ”Minut yllättää yhä, etteivät ihmiset tajua: ohitus ei lähde takapuskurista” – HS ajoi 700 kilometriä nopeusrajoitusten mukaisesti ja selvitti, kuinka suomalaiset ohittelevat
  7. Lääkemarkkinointi syöttää meille turhia lääkkeitä, sanoo tutkija – ”Pitkällä aika­välillä ostamme sairautta” Tilaajille
  8. Tennistähti Serena Williams sai tietää siskopuolensa ampujan vapautumisesta juuri ennen uransa suurinta tappiota – ”En saanut sitä pois mielestäni”
  9. Uutuuskirja: Suomalaisen sairaanhoitajaäidin tyttärestä tuli pohjoismaiden ensimmäinen naisimaami – muslimifeministin kotona joulukuusen latvaa koristaa puolikuu
  10. Jari Sillanpää saa tuomion huume­rikoksistaan tänään kello 13 – ”Hovihankkijalle” vaaditaan jopa 7,5 vuoden ehdotonta vankeus­rangaistusta
  11. Murhasta tuomitun terveystiedot poistettava Google-hakutuloksista – KHO:n päätös on merkittävä, sillä se linjaa henkilön oikeutta tulla unohdetuksi
  12. Näytä lisää