Politiikka

Turkuun kokoontuu alamäkeen valuva kokoomus – Stubb: ”Ihan samat tyypit ovat siellä jälleen venettä keikuttamassa”

Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Alexander Stubb menee puoluekokoukseen osoittamaan tukensa Petteri Orpolle.

Kokoomuksella on takanaan ailahteleva kevät. Useita puolueen edustajia on asettunut hallituksen sote- ja maakuntauudistusta vastaan. Kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo käveli näyttävästi ulos puolueesta. Samalla puheenjohtaja Petteri Orpon johtamiskyvyt asetettiin kyseenalaisiksi.

Vielä alkuvuodesta tie seuraavaksi pääministeripuolueeksi vaikutti suoralta, mutta sittemmin reitti vääntynyt monelle mutkalle. Loppukevään HS-gallupeissa kokoomus on jäänyt Sdp:n taakse.

Perjantaina kokoomus kokoontuu Turkuun. Voi olla, että puoluekokousviikonlopun aikana se onnistuu puhdistamaan ilmaa ja suoristamaan rivejään. Toisaalta puolue voi yhtä hyvin ajautua entistä kinkkisempään tilanteeseen.

Kaksi vuotta sitten puheenjohtajakisan hävinnyt Alexander Stubb kertoo suuntaavansa Turkuun iloisin mielin. Hänen mielestään on tärkeää olla paikalla entisenä puheenjohtajana osoittamassa tukea istuvalle puheenjohtajalle ja puolueelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Välit kokoomukseen ovat yhä läheiset, vaikka työnsä puolesta Stubb reissaa lähes taukoamatta ympäri Eurooppaa.

”Olen jatkuvasti yhteydessä moneen ystävään kokoomuksessa ja Petteri Orpoon lähes viikoittain. Kun kysyttiin, voisinko tulla puoluekokoukseen, vastasin totta kai.”

Stubb arvioi, että kokoomuksella menee puolueena hyvin.

Viime viikonloppuna Ilta-Sanomien haastattelussa Orpo kutsui vanhaksi kokoomuslaiseksi viisaudeksi sitä, että jos asiat eivät muuten ole solmussa, niin kokoomuslaiset ovat melko hyviä saamaan ne itse solmuun.

Stubb sanoo, että ylä- ja alamäet ovat erottamaton osa politiikkaa.

”Nyt kun olen istunut parisen vuotta katsomossa, syönyt popcornia ja katsonut politiikkaa ikään kuin ulkokehältä, niin sitä ymmärtää entisenä sisäpiiriläisenä, kuinka vaikeaa ja raskasta se voi olla.”

Orpo on saanut viime viikot paimentaa moneen suuntaan tempoilevaa kokoomuslaumaa, kun hallituksen sote- ja maakuntauudistus on ollut kovassa vastatuulessa.

Stubb muistuttaa, että politiikassa on kyse joukkuepelistä ja asiat usein mutkistuvat, jos joukkueen jäsenet alkavat sooloilemaan.

”Uskaltaisin väittää, että Petteri Orpolla on ihan samat henkilöhaasteet, jotka minullakin oli. Ihan samat tyypit ovat siellä jälleen venettä keikuttamassa.”

Stubb ei kerro tarkemmin, keihin hän viittaa.

Julkisuuden perusteella voisi arvata, että yksi keikuttajista saattaa olla Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, joka arvosteli aikanaan teräväsanaisesti Stubbia ja on nyt ryöpyttänyt hallituksen sote- ja maakuntauudistusta.

Oman puheenjohtajuuskautensa kanssa Stubb sanoo olevansa sinut. Sote-uudistuksen eteneminen oli silloinkin yksi ongelmista. Esimerkiksi vuoden 2015 keväällä Stubbin hallituksen aikana sote-esitys törmäsi perustuslakiin.

Nyt kolme vuotta myöhemmin jättiuudistus on edelleen ongelmissa, ja sen saattaminen maaliin asti vaikuttaa päivä päivältä vaivalloisemmalta.

Stubb on säännönmukaisesti pidättäytynyt kommentoimasta kotimaan politiikkaa ministeripestiensä ja puheenjohtajakautensa jälkeen, sillä hänen mielestään on oikein antaa seuraajille tilaa tehdä omia päätöksiä ilman sivustahuutelua.

On kuitenkin kysyttävä, mitä Stubb ajattelee sote-uudistuksen nykytilasta. Olihan hän syksyllä 2015 valtiovarainministerinä mukana solmimassa pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen kuuluisaa järjestelyä, jossa keskusta sai haluamansa määrän maakuntia ja kokoomus valinnanvapauden.

Stubb hymyilee kysymykselle ja vastaa lyhyesti: ”Käytän valinnanvapautta olla kommentoimatta.”

Lue laajempi haastattelu tästä: Trump voi kaikesta huolimatta olla EU:lle mahdollisuus, sanoo Stubb – syksyllä ratkeaa, onko ”ihan vaan Alexilla” mahdollisuuksia unionin kärkitehtäviin

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää