Politiikka

Juha Sipilä nimesi Helsingin pormestarin ”häiriötekijäksi” – pääministerin mukaan liikkeellä on ulko­parlamentaarisia voimia, jotka haluavat kaataa soten

Sipilä käytti avauspuheensa keskustan puoluekokouksessa kehuakseen hallituksen saavutuksia. Sipilän mukaan tulokset rohkaisevat häntä jatkokaudelle: ”Näläkää siis minulla riittää.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi keskustan puoluekokouksessa Sotkamossa perjantaina ennustaneensa oikein, että sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistuksessa vastustus on kova ja odotettavissa on ”vielä monta näytelmää”.

”Nyt on tärkeintä muistaa se, että Suomelle tärkeintä on uudistuksen aikaansaaminen – viedään tämä nyt vaan bolševistisella rauhallisuudella maaliin”, Sipilä sanoi avauspuheessaan.

Viittaus Vladimir Leninin johtamiin bolševikkeihin ja heidän väitettyyn rauhallisuuteensa saattoi jäädä kokousyleisölle hieman hämäräksi.

Sipilä selvensi asiaa puheensa jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa se tarkoittaa ”äärimmäistä rauhallisuutta” ja on termi, jota hän on käyttänyt kolmekymmentä vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa liikkeellä on myös ulkoparlamentaarisia voimia, ”häiriötekijöitä”, jotka haluavat kaataa soten. Kysyttäessä hän nimesi Helsingin kaupungin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok) tällaiseksi voimaksi.

”On tullut täysin selväksi, että lakien eduskuntakäsittely kestää odotettua kauemmin. Hallituksesta tämä ei jää kiinni, meillä on valmius antaa vastineemme valiokunnalle tarvittaessa jo ensi viikolla”, Sipilä sanoi.

Hallitus kertoo vastineessa korjausehdotuksensa valinnanvapauslakiin, joka on käsiteltävänä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Sipilän mukaan vastineella on pituutta jo yli sata sivua, eikä siitä tule hallituksen sisäistä poliittista vääntöä.


Sipilä sanoi, ettei aio puhua sotesta puoluekokouksessa tämän enempää, vaan keskittyy tästä eteenpäin tulevaisuuteen.

Hänen mukaansa tehdyt ”kipeät toimet” näkyvät keskustan kannatuksessa, ja puolueessa se myös tiedettiin etukäteen.

”Kipeät asiat on nyt tehty, ja pystymme nyt rakentamaan tulevaa. Meidän pitää uudistaa sosiaaliturvajärjestelmää ja löytää ihan uudenlaisia malleja osatyökykyisten pääsyyn töihin ja niin edespäin. Meillä on miljoonan ihmisen uudelleenkouluttamisen tarve seuraavan kymmenen vuoden aikana. Perhevapaauudistus pitää tehdä ja niin edelleen”, Sipilä sanoi HS:n haastattelussa.

Sipilä sanoo olevansa innostunut tulevasta, koska on enemmän kehittäjä ja innovaattori kuin saneeraaja.

HS:lle Sipilä kertoi erikseen sotesta, että sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet ovat pystyneet olemaan perustuslakivaliokunnan kuulemisissa mukana ja ehtineet hyvissä ajoin valmistautua hallituksen vastineen kirjoittamiseen.

”Tietosuoja on teettänyt kovasti töitä. Valinnanvapauden vaiheistus on ehkä poliittisesti suurin, mutta pykälissä se ei ole niinkään iso työ”, Sipilä sanoi. ”Siinä on parikin mallia, lopullinen valinta tehdään ensi viikolla.”

”Olen todella iloinen, että työ on edennyt hallitusryhmien välillä ratkaisuhakuisesti ja positiivisesti.”

Sipilän mukaan Suomen sote-järjestelmässä ei ole kilpailua vääristävää valtion tukea. Hänen mukaansa Ruotsikaan ei ole notifioinut omaa terveydenhuoltojärjestelmäänsä eli kysynyt EU:n komission näkemystä siitä, onko järjestelmä EU:n kilpailuoikeuden mukainen.

Sipilän puheiden perusteella on kuulostanut siltä, että hallitus ei vieläkään pidä soten EU-notifikaatiota tarpeellisena.

”En lähde vastineen sisältöön vielä ottamaan kantaa.”


Sipilä piti valitettavana sitä, ettei voinut kertoa puoluekokoukselle edes ensimmäisten maakuntavaalien päivämäärää. Hänen mukaansa vaalit ovat noin puolen vuoden päästä siitä, kun eduskunta saa lait käsiteltyä ja ne tulevat voimaan.

Sipilä käytti suuren osan puheestaan kehuakseen hallituksen saavutuksia vastaanottavaiselle keskustayleisölle. Hän nosti erityiseksi esimerkiksi kokouspaikkakunnalla Sotkamossa sijaitsevan Terrafamen kaivoksen.

”Oppositio vaati eduskunnassa kaivoksen alasajamista. Hallitus päätti toimia toisin”, Sipilä sanoi.

”Aloitimme alusta, Terrafame perustettiin ja pääomitettiin. Myönnän, että riski oli suuri, mutta kainuulaisiin kannatti luottaa.”


Sipilän mukaan kaivos työllistää alueella 1 500 työntekijää, ympäristöasiat ja vesitase ovat kunnossa ja yhtiöön on saatu yksityistä pääomaa.

”Yhtiön kannattavuus paranee koko ajan ja jo nyt voi sanoa, että sijoittamamme pääoma ei ole pelkästään turvattu, vaan yhtiöön sijoitettu veronmaksajien raha on kasvanut jo merkittävästi korkoa”, Sipilä sanoi.

Terrafamen kaivoksen omistaa valtionyhtiö Malminjalostus Oy. Sipilä kertoi, että keskusta on valmis pääomittamaan Malminjalostusta ensi vaalikaudella sadoilla miljoonilla euroilla, jotta Suomeen saataisiin syntymään yritysklusteri akkuteollisuudessa tarvittavien mineraalien ympärille.

”Suomessa on hurjat mahdollisuudet. Kaikki ne malmit, mitä akuissa tarvitaan, litiumia ja niin edespäin, löytyvät Suomesta. Meiltä löytyy myös jalostusosaaminen, ja akkujen tarve kasvaa hurjasti tällä hetkellä maailmalla”, hän sanoi.

Rahat voitaisiin Sipilän mukaan löytää niin, että valtio keventäisi omistustaan muualla.

”Tässä teollisuudenalassa puhutaan isoista pääomatarpeista”, hän sanoi.

Sipilän mukaan Terrafamen pelastusoperaation yhteydessä valtionyhtiöön on syntynyt sellaista osaamista, jonka päälle nyt pystytään rakentamaan.

”Tässäkin tapauksessa suuri kriisi tulee olemaan jonkin suuremman alku.”

Valtiovarainministeri Petteri Orpo otti tuoreeltaan kantaa Sipilän ehdotukseen kokoomuksen puoluekokouksessa Turussa.

”Tunnistan, että on joitain elinkeinopolitiikan alueita, joissa vaaditaan sellaisia pääomia, että valtion voi olla perusteltua olla starttivaiheessa mukana. Nythän näitä toimintoja menee ulkomaisille toimijoille.”

”Mutta ennen kuin ryntään kannattamaan tätä, miettisin, voidaanko jotenkin saada alan yritystoimintaa syntymään markkinaehtoisesti. Jos julkista rahaa käytetään, panostaisin ensisijaisesti osaamisen ja tuotekehityksen edistämiseen.”

Sipilä kertasi myös talouden käänteen tämän hallituskauden aikana: uusia työpaikkoja on syntynyt 90 000 ja työllisyysaste tulee nousemaan 72 prosenttiin.

”Se on muuten kova juttu”, Sipilä korosti.

”Työllisyys parantuu kohisten koko Suomessa. Kovin työvoimapula on Satakunnassa, Kainuussa ja Lapissa. Olisitteko tekään uskoneet tätä todeksi vielä Seinäjoella?” Sipilä sanoi viitaten keskustan kahden vuoden takaiseen puoluekokoukseen.

”Nämä kaksi vuotta osoittavat, että politiikassa syntyy tuloksia, kun tavoitteet asetetaan riittävän kunnianhimoiseksi ja tehdään töitä niiden saavuttamiseksi. Tämä rohkaisee minua olemaan puoluekokouksen käytettävissä. Näläkää siis minulla riittää”, Sipilä sanoi.

Sipilä sanoi kaksi vuotta sitten Seinäjoella tarkastelevansa jatkoaan puheenjohtajana ”tulos tai ulos” -periaatteella.

Keskustan kolmepäiväinen puoluekokous alkoi perjantaina Sotkamossa. Kokouksessa muun muassa tehdään puolueen henkilövalinnat seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi, käsitellään puolueen sääntömuutoksia ja hyväksytään uusi periaateohjelma.

Kokoukseen odotetaan saapuvan kaikkiaan 3 500 osanottajaa.

Juha Sipilä on ehdolla uudelle kaudelle. Hän on saanut yhden vastaehdokkaan, kotkalaisen poliisin Vesa Levosen. Haastajan mahdollisuudet ovat vähäiset. Puheenjohtajavalinta tehdään lauantaina.

Lisäksi lauantaina käydään äänestykset varapuheenjohtajista ja puoluesihteeristä. Nykyiset varapuheenjohtajat, kansanedustajat Juha Rehula, Antti Kurvinen ja Katri Kulmuni haluavat jatkaa, haastajana on kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen.

Nykyinen puoluesihteeri Jouni Ovaska ei hae jatkokautta. Hänen tilalleen valitaan joko Keski-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Jirka Hakala tai ministeriavustaja Riikka Pirkkalainen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puoluekokoukset
 • Keskusta
 • Sipilän hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaksi pyöräilijää törmäsi vaaralliseksi tiedetyssä risteyksessä Helsingin Kulosaaressa – ”Se on semmoinen villi länsi”

  2. 2

   Ampiaisia on jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna, ja kohta ne ovat kiukkuisimmillaan – Tuholaistorjuja hävittää ”jalkapallon kokoisia” pesiä

  3. 3

   Kauan sitten Lapissa kasvoi saniaisia ja pähkinäpensaita – sitten Golfvirta hiipui ja metsät muuttuivat karuksi tundraksi, kertoo uusi suomalaistutkimus

  4. 4

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  5. 5

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  6. 6

   Suomalaiset haluavat pitää koko Suomen maaseutua myöten asuttuna mutta eivät elää siellä

  7. 7

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  8. 8

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  9. 9

   Helle väänsi ratakiskon mutkalle ja pysäytti juna­liikenteen Orivedellä

  10. 10

   Anna Erikssonin elokuva valittiin Venetsian kriitikkojen viikon kilpa­sarjaan – Laulaja pohtii nyt, kannattaako uutta musiikkia enää julkaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  5. 5

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  6. 6

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  7. 7

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  8. 8

   Ampiaisia on jopa 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna, ja kohta ne ovat kiukkuisimmillaan – Tuholaistorjuja hävittää ”jalkapallon kokoisia” pesiä

  9. 9

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  10. 10

   ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  6. 6

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  10. 10

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kaksi pyöräilijää törmäsi vaaralliseksi tiedetyssä risteyksessä Helsingin Kulosaaressa – ”Se on semmoinen villi länsi”
  3. Ranskan sisäministeri: Macronin kanslia tiesi avustajan väkivaltaisesta käytöksestä jo toukokuussa – Avustaja sanoo vain auttaneensa poliisia
  4. Helle väänsi ratakiskon mutkalle ja pysäytti juna­liikenteen Orivedellä
  5. Presidentti Duterte vannoo ”armottoman sodan” huumeita vastaan jatkuvan Filippiineillä
  6. Tunti sitten
  7. Jäi kiinni julkaistuaan kuvan – Rion ryöstöhuijauskohussa ryvettynyt olympiavoittaja Ryan Lochte sai 14 kuukauden kilpailukiellon dopingrikkeestä
  8. Kilpisjärvellä lauantaina pudonnut gyrokopteri on helikopterin kevyempi esi-isä – Ilmatieteen laitoksen mukaan lentoalueella saattoi olla ukkosrintama
  9. Kauan sitten Lapissa kasvoi saniaisia ja pähkinäpensaita – sitten Golfvirta hiipui ja metsät muuttuivat karuksi tundraksi, kertoo uusi suomalaistutkimus
  10. Kolme vesiskootterin kuljettajaa aiheutti häiriötä Heinolassa – yksi lähti ajamaan pakoon poliisivenettä
  11. Golfin maailmantähden parturiseikkailusta tuli kansainvälinen hupiuutinen – satunnaisesti löytynyt skottiparturi sai elämänsä tipin ja lupasi Jordan Spiethille ilmaiset hiustenleikkuut loppuelämäksi
  12. 2 tuntia sitten
  13. Suomalaiset haluavat pitää koko Suomen maaseutua myöten asuttuna mutta eivät elää siellä
  14. Näytä lisää