Politiikka

Ensi keväänä käydään mahdollisesti jopa kolmet vaalit – ”Tällaista vaalisumaa ei ole koskaan ollut”

Eduskunta- ja eurovaalien lisäksi maakuntavaalit saatetaan käydä keväällä. Kolmien vaalien järjestäminen alle puolen vuoden sisällä olisi ennennäkemätöntä.

Maakuntavaalien lykkääntyminen aiheuttaisi ensi keväälle vaalisuman, jonka purkaminen vaikuttaa olevan pulmallista.

Seuraavien eduskuntavaalien vaalipäivä on huhtikuun 14. ja eurovaalit ajoittuvat touko–kesäkuulle. Näyttää myös siltä, että lokakuulle kaavailtu maakuntavaalien vaalipäivä tulee siirtymään ensi vuoden puolelle. Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen (sd) arvio keskiviikkona HS:lle, että eduskunnan äänestys hallituksen sote-uudistuksesta menee syksylle. Tämä tarkoittaa todennäköisesti myös maakuntavaalien ja koko maakuntauudistuksen lykkääntymistä.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo, että kolmien vaalien – eduskunta-, maakunta- ja eurovaalien – järjestäminen noin viiden kuukauden sisällä toisistaan olisi poikkeuksellista.

”Ei tällaista vaalisumaa näin pienellä aikaikkunalla ole koskaan ollut. Se olisi ilman muuta ennätys vaalien tiheydessä”, Jääskeläinen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kokosi kolme erilaista vaihtoehtoa siitä, miten kolmet vaalit voitaisiin ensi keväänä järjestää.

Vielä on kuitenkin mahdollista, että koko sote-uudistus kaatuu, jolloin maakuntavaaleja ei tulisi ollenkaan.

1. Maakuntavaalit tammikuussa, eduskuntavaalit huhtikuussa ja eurovaalit touko-kesäkuussa

Vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan maakuntalainsäädännön voimaantulon ja maakuntavaalien välillä on oltava minimissään neljä kuukautta.

”Tämä on tekninen minimi. Sitä voi tietenkin pohtia, onko neljä kuukautta riittävä aika kertoa äänestäjille, mistä uudistuksessa on kysymys.”

Oikeuskanslerin lausunnon mukaan sote-lakien säätämisen ja maakuntavaalien välillä tulisi olla vähintään kuusi kuukautta.

Jos sote-lait hyväksyttäisiin syyskuussa, maakuntavaalit sijoittuisivat asiantuntija-arvioita kunnioittaen aikaisintaan tammikuuhun.

Tämä järjestely tarkoittaisi sitä, että suomalaiset äänestäisivät keväällä muutaman kuukauden välein. Helsingin yliopiston akatemiatutkija Hanna Wass sanoo, että näin lähellä toisiaan pidettävien vaalien kohdalla äänestäjien vaaliväsymys on vääjäämätöntä. Tämä nähtiin Wassin mukaan myös vuosina 1999 ja 2000, jolloin reilun vuoden sisällä Suomessa järjestettiin neljät vaalit.

”Kun puolueet olivat laittaneet resurssinsa eduskuntavaaleihin ja samalla säästelivät tulevia presidentinvaaleja varten, jäi eurovaalien äänestysprosentti todella alhaiseksi, vain noin kolmannes äänioikeutetuista äänesti.”

Wass sanoo, että mitä alhaisemmaksi äänestysprosentti jää, sitä voimakkaampia ovat vinoumat äänestäjien keskuudessa esimerkiksi koulutuksen ja terveyden mittareilla. Vaalisuma lisäisi Wassin mukaan eriarvoisuutta puolueiden välillä ja erityisesti äänestäjien keskuudessa.

”Suuret puolueet ja politiikan moniottelijat hyötyvät tällaisesta tilanteesta”, Wass arvioi.

Wassin mukaan paitsi puolueet myös äänestäjät luokittelevat vaaleja ykkös- ja kakkosluokan vaaleiksi. Ensimmäistä kertaa järjestettävät maakuntavaalit olisivat Wassin mukaan vaalien resurssi- ja huomiokilpailussa kaikkein heikoimmassa asemassa.

2. Maakuntavaalit järjestetään yhdessä eduskuntavaalien kanssa

Äänestäjien vaaliväsymyksen välttämiseksi on ehdotettu vaalien niputtamista yhteen. Yksi esille noussut vaihtoehto on yhdistää maakuntavaalit huhtikuussa käytäviin eduskuntavaaleihin. Tätä kannattavat oppositiopuolueet. Sen sijaan keskustan edustajat ovat tiukasti pitäneet kiinni siitä, että maakuntavaalit järjestetään mahdollisimman nopeasti ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Vaalijohtaja Jääskeläisen mukaan vaalien yhdistämisessä tapahtuu aina teknisiä sekaannuksia.

”En sano, että tästä syystä vaaleja ei voitaisiin yhdistää, mutta silloin pitää varautua esimerkiksi siihen, että hylättyjä äänestyslippuja on tavallista enemmän. Myös vaalipäivän illan tuloslaskenta hidastuisi huomattavasti siitä, mihin on viime vuosina totuttu.”

Wassin mukaan tutkimuksissa on todettu, ettei eri vaalien agendojen sekoittuminen ole hyvä asia. Hän painottaa, että vaaleilla on muitakin tarkoituksia kuin saada ihmiset äänestämään.

”Vaalit nostavat esille isoja yhteiskunnallisia kysymyksiä erilaisia vaihtoehtoja tarjoten. Jos kysymykset menee limittäin ja lomittain, se voi heikentää vaalien tietoa lisäävää funktiota.”

Maakunta- ja eduskuntavaalien yhdistäminen toisi kuitenkin myös hyötyjä. Wassin mukaan yhdistäminen saattaisi selkiyttää äänestäjille hallinnollisia jakolinjoja eduskunnan ja maakuntien välillä.

3. Maakuntavaalit järjestetään alkukeväällä, eduskuntavaalit yhdistetään eurovaaleihin

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ehdotti maanantaina jo toistamiseen Ylen A-Studion haastattelussa, että eduskunta- ja eurovaalien yhdistämistä tulisi harkita. Näiden vaalien yhdistämisestä keskusteltiin jo vuosi sitten, kun oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) puoluesihteereistä kokoama työryhmä teki asiasta selvityksen.

Työryhmän enemmistö kannatti vaalien kertaluonteista yhdistämistä vuonna 2019, mutta Sdp, Rkp ja kristillisdemokraatit kuitenkin vastustivat sitä. Koska perustuslakiasiantuntijat painottivat yksimielisyyden tärkeyttä eduskuntavaalien siirtämisessä, työryhmä totesi, ettei siirrolle ole välttämättä edellytyksiä.

Akatemiatutkija Wassin mukaan eduskunta- ja eurovaalien yhdistämisen hyötynä olisi se, että kansalliset ja ylikansalliset teemat kulkisivat keskustelussa rinnakkain.

”Tämä voisi olla kotimaiselle politiikalle hyvinkin hedelmällistä ja toisaalta Eurooppa-tason kysymykset saattaisivat konkretisoitua äänestäjille paremmin.”

Tässä järjestelyssä huolena kuitenkin olisi maakuntavaalien kohtalo. Ne uhkaisivat Wassin mukaan jäädä pimentoon.

”Se olisi tuhoisaa. Jos uusi poliittinen instituutio lanseerataan, niin se pitää ajaa kunnolla sisään.”

Eduskuntavaalien lykkääntyminen eurovaalien ajankohtaan lisäisi myös valtavasti paineita Suomen heinäkuun alussa alkavan EU:n puheenjohtajakauden valmisteluihin.

”Yksi julkilausuttu teema, mitä Suomi haluaa painottaa on luottamus. Senkin takia on tärkeää löytää toimiva ratkaisu kevään vaalijärjestelyihin. Muuten näyttää siltä, että sanotaan yhtä ja tehdään toista”, Wass sanoo.

Hän painottaa, ettei vaalien ajankohdista päättäminen ole vain puolueiden ja vaaliviranomaisten asia.

”Onko tässä kukaan kysynyt äänestäjiltä itseltään tai esimerkiksi kansalaisjärjestöiltä?”

Maakuntavaalien ja eduskuntavaalien ajankohdasta päättää eduskunta. Eurovaalien ajankohta taas päätetään EU-tasolla.

Mikäli sote- ja maakuntauudistus menee läpi, maakuntavaalit järjestettäisiin jatkossa yhdessä kuntavaalien kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet

  2. 2

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  3. 3

   Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala

  4. 4

   ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen

  5. 5

   Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  8. 8

   Keskiaikainen hevos­show tuhosi lasten jalkapallo­kentän Kataja­nokalla 1989, eikä kenttää ole kunnostettu vieläkään

  9. 9

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  10. 10

   Samuli Huhtala luopui nousu­johteisesta urasta pankissa voidakseen räpätä, ja hänen luultiin seonneen – Näitä asioita kannattaa miettiä, jos harkitsee alanvaihtoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  4. 4

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  7. 7

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  8. 8

   Terveysvesien trendi voi johtaa ”seuraavaan mahdolliseen kansan­tautiin” – Tutkija huomasi, että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiosta

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Handmaid’s Tale tarvitsee rinnalleen kertomuksen, jossa naiset on vapautettu raskaudesta – mutta olisiko se dystopia vai utopia?
  3. ”Peilikaappi on asennettu niin alas, ettei pää mahdu väliin” – Tällaisia ovat uudet, epäkäytännölliset kylpyhuoneet
  4. Rangaistukset ovat aina huono idea, sanoo kasvatusammattilainen – Tässä 9 keinoa, joilla saat lapsen tottelemaan positiivisen kautta Tilaajille
  5. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  6. Pysäköinninvalvojan auton takalasi ammuttiin rikki ilma-aseella Pohjois-Haagassa lauantaina – samassa paikassa yritetty ampua kerran aiemminkin
  7. Kabulin lentokentällä räjähti, kun vara­presidentti palasi maanpaosta – ainakin 23 kuoli ja 107 haavoittui
  8. Lewis Hamilton kommentoi tilannetta, joka oli viedä häneltä Saksan gp:n voiton: ”Rukouksiini todella vastattiin”
  9. Julkkiskokki Harri Syrjäsen Hampton Bay pettää odotukset – kala-annos osoittautuu läpeensä epäonnistuneeksi tekeleeksi, ja jälkiruuasta tulee mieleen opiskelijaruokala
  10. Tunti sitten
  11. Suomi lähtee EM-Berliiniin isolla joukkueella – Valmennuspäällikkö julkisti selkeän mitalitavoitteen ja samalla ehdot omalle jatkolleen
  12. ”Meno Yhdysvalloissa on ollut aivan hullua”, sanoo Oatlyn toimitusjohtaja – kaurajuomalla maailmanvalloitusta yrittävä yritys on tietenkin ruotsalainen
  13. Näytä lisää