Politiikka

Orpo vaati voittopuheessaan veronkevennystä keskituloisille, Sdp:n Harakka hyökkäsi takaisin: ”Suomella ei ole varaa kokoomukseen”

Jatkokaudelle valittu kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo linjasi puolueen tavoitteita seuraavalle vaalikaudelle.

Kokoomus aikoo ottaa keskeiseksi tavoitteekseen ensi vaalikaudella verotuksen keventämisen. Puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan erityisesti keskituloisten veroja pitäisi pienentää.

Verotuksen painopistettä kokoomus haluaa Orpon mukaan siirtää kohti haittaveroja. Orpo kertoi tavoitteista linjapuheessa kokoomuksen puoluekokouksessa Turussa lauantai-iltapäivänä.

HS seurasi kokoomuksen ja keskustan puoluekokouksia läpi päivän. Seuranta löytyy tämän jutun lopusta.

”Pieni- ja keskituloisten verotusta olemme pystyneet keventämään. Edelleen meidän on kiinnitettävä huomio erityisesti keskituloisiin ja verotuksen kireään progressioon”, Orpo sanoi.

Orpo ei kuitenkaan suostunut tiedotustilaisuudessa tarkentamaan millään luvuilla, minkä suuruinen veroalennus työn verotukseen tehtäisiin. Verotuksen keventäminen riippuu talouden tilanteesta, ja ”lukujen heittely” olisi hänestä vastuutonta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän tosin sanoi, että verotusta ja sen progressiota tulee keventää jo 2 500 euroa kuukaudessa ansaitsevien kohdalla. Verotuksen asteittainen kiristyminen haittaa hänen mukaansa työn vastaanottamisen kannustimia jo tuossa tuloluokassa.

Orpon mukaan Ruotsissa keskituloinen maksaa vuodessa 2 500 euroa vähemmän veroja kuin Suomessa.

Toisaalta Ruotsissa työnantajat maksavat enemmän työnantajamaksuja kuin Suomessa, minkä seurauksena verokiila kokonaisuudessaan on maissa suurin piirtein saman suuruinen.

Työnantajamaksuihin Orpo ei ottanut tarkkaa kantaa.

Veronkevennyksillä ei Orpon mukaan ole tarkoitus pienentää valtion budjettia. Työn vastaanottamisen kannustimia parantamalla veronkevennykset maksaisivat itsensä takaisin, Orpo uskoo.

”Uskon kovasti dynaamisiin vaikutuksiin.”

Lisäksi veropohjaa paikattaisiin haittaveroilla, kuten muoviveron käyttöönotolla.

”Ympäristö- ja kulutusverojen saralla on kiristämisen varaa. En lähde mitään yksittäisiä heittelemään, mutta voisi katsoa, voidaanko hiilen hinnoittelussa tehdä jotain.”

Puheessaan Orpo heitti useita piikkejä gallupkärjessä roikkuvien demareiden suuntaan.

”Suomalaisen hyvinvoinnin puolustajia eivät ole ne, jotka lupailevat satasia ja käyvät huutokauppaa tehtyjen säästöjen perusteella”, Orpo sanoi viitaten Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen esittämään sadan euron lisäykseen alle 1 400 euron kuukausittaisiin eläkkeisiin.

Rinne on sanonut puolueen toteuttavan eläkekorotukset usean vuoden aikajaksolla. Puolue maksaisi eläkelisäyksen muun muassa osinkoveroista nyt vapautettuja yhteisöjä verottamalla.

Kysyttäessä Sdp:n verolinjauksista Orpo sanoi uskovansa, että puolueet voisivat löytää yhteisen sävelen seuraavassa hallituksessa esimerkiksi veropohjan tiivistämisen suhteen.

”Toivon, että verolinjaukseni eivät ole demareiden näkemyksiä vastaan. Jos he vastustavat keskituloisen verotuksen keventämistä, se on minulle uutinen.”

Ensi merkit eivät ole aivan suotuisat. Pian Orpon puheen jälkeen Sdp:n kansanedustaja Timo Harakka lähetti tiedotteen, jonka mukaan ”Suomella ei ole varaa kokoomukseen”.

”Petteri Orpolla ei ole oikeutta haukkua toisia, jotka haluavat investoida eläkeläisköyhyyden poistamiseen. Orpon vaalilupaukset ovat vastuuttomuudessaan aivan omaa luokkaansa”, Harakka kirjoitti.

Harakka katsoo, että Orpolle ei todennäköisesti sovi työnantajamaksujen nostaminen Ruotsin tasolle, jos palkkaveroa vastaavasti kevennetään. Sellainen sopisi hänen mukaansa Sdp:lle.

”Arvelen, että kokoomus ei halua irrottautua Elinkeinoelämän keskusliiton syleilystä.”

Harakka kirjoittaa tiedotteessaan, että kokoomuksen tuloveroalennus maksaisi kolme miljardia euroa vuodessa – joskin Orpo ei tarkalleen maininnut veronalennuksen suuruutta.

”Ei ole tarkoitus julistaa, että tavoitteenamme on viisi prosenttiyksikköä keveämpi työn verotus. Se olisi aika hurja tavoite”, Orpo sanoi toimittajille.

Orpo vaati myös merkittäviä uudistuksia työelämään. Erityisesti hän arvosteli ay-liikettä. Työmarkkinoiden pitäisi hänen mukaansa muuttua Saksan ja Ruotsin esimerkin mukaisesti.

”Valitettavaa on, että käsi jarrulla kuuluu useimmiten ammattiyhdistysliikkeelle. Heitän haasteen ay-liikkeelle: Esittäkää jarruttamisen sijasta ratkaisuja”, Orpo sanoi.

Tärkeintä olisi Orpon mukaan lisätä työehtojen paikallista sopimista yrityksissä.

Lisäksi kokoomus uudistaisi sosiaaliturvan oman yleisturvamallinsa mukaisesti ja toteuttaisi perhevapaauudistuksen, jota kaatui nykyisen hallituksen valmistelussa.

Suurimmat suosionosoitukset Orpo sai, kun kertoi kokoomuksen kannattavan Suomen Nato-jäsenyyttä. Jäsenyyttä tulisi hänen mukaansa hakea ”lähivuosina”, mutta tarkempaa ajallista määritelmää hän ei antanut.

Nato-tavoitteen toteutuminen Suomessa ei ole kuitenkaan yksin kokoomuksesta kiinni, Orpo myöntää.

”Meillä on selkeä tavoite ja linja. Sen toteutuminen kuitenkin edellyttää Suomessa laajempaa konsensusta.”

Juttu jatkuu videon jälkeen.Orpo kertoi käyneensä keskusteluja Nato-jäsenyydestä Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristerssonin kanssa. Hänen mukaansa Kristerssonilla on maltillinen suhtautuminen asiaan.

Toisaalta Orpon mukaan Suomen ei tule jäädä yksin.

”Jos Ruotsi hakisi jäsenyyttä, se olisi meille vakava paikka, olisi meille vakava paikka jäädä yksin väliin.

Naantaliin lauantaina saapunut presidentti Sauli Niinistö joutui vastaamaan paikalla olleen median esittämiin kysymyksiin Nato-jäsenyydestä, kertoo muun muassa Yle.

”Kokoomus on kolmet eduskuntavaalit käynyt ihan samalla ohjelmalla Naton suhteen kuin mikä kanta on nyt. Vähiten Nato-myönteiset kannat ovat syntyneet kokoomus-pääministerien aikana”, Niinistö sanoi Ylen mukaan.

Niinistö sanoi, ettei hänen Nato-kantansa ole muuttunut mihinkään. ”Se, että pitäisi muuttaa oma kanta ja perään suomalaisten kanta, on vähän naivia ajattelua”, hän sanoi Ylen mukaan.

Aiemmin lauantaina kokoomus valitsi Orpon puolueen puheenjohtajaksi toiselle kaksivuotiskaudelle. Valinta tehtiin yksimielisesti eikä vastaehdokkaita ei ollut.

Vielä muutama kuukausi sitten kokoomuksen tilanne näytti hyvältä. Sata vuotta täyttävä puolue kokoontuisi Turussa menestyksessä paistatellen: terveyspalveluiden valinnanvapaus olisi hyväksytty ja puheenjohtaja Orpon tie valtiovarainministerin paikalta kohti pääministeriyttä olisi suora ja tasainen.

Nyt tilanne on toinen. Sote-uudistus ei ole lähelläkään läpimenoa, ja siihen sisältyvä valinnanvapaus saattaa vielä vesittyä.

Kannatuskyselyissä Sdp on ohittanut kokoomuksen ja demarijohtaja Antti Rinne saattaa olla seuraava pääministeri.

Orpo vannotti puheessaan kokoomusväelle, ettei näin käy. Puolueen tavoitteena on kolme vaalivoittoa kolmista seuraavista vaaleista: eduskuntavaaleista, eurovaaleista ja maakuntavaaleista.

HS seurasi puoluekokouksia Turussa ja Sotkamossa:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus
 • Sote-uudistus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä

  2. 2

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  3. 3

   Esa luuli saaneensa unelmaduunin, mutta pomon käytös ajoikin hänet masennukseen – Kun työntekijän ja työnantajan arvot eivät kohtaa, edessä saattaa olla iso kriisi

   Tilaajille
  4. 4

   Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

  5. 5

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  6. 6

   S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”

  7. 7

   Vältä tänään bussia, raitiovaunua ja omaa autoa Helsingin keskustassa –Trumpit lähtevät Mäntyniemeen kello 9.25, kertaa aikataulut ja liikennejärjestelyt tästä

  8. 8

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  9. 9

   Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

  10. 10

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  5. 5

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  7. 7

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  8. 8

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  9. 9

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  10. 10

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  4. 4

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kritiikistä huolimatta musiikki voittaa Pori Jazzeilla
  3. Minihuuhkajat pelaavat isännän elkein jalkapallon EM-kisoissa – ”Tyhmintä, mitä voi tehdä, on pelätä”
  4. Vältä tänään bussia, raitiovaunua ja omaa autoa Helsingin keskustassa –Trumpit lähtevät Mäntyniemeen kello 9.25, kertaa aikataulut ja liikennejärjestelyt tästä
  5. Ranska repesi liitoksistaan riemuun ja verhoutui sinivalkopunaiseen: soihtuja, savua ja suudelmia – katso kuvakooste railakkaista MM-kultajuhlista
  6. Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä
  7. S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”
  8. Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää Tilaajille
  9. Kansallispuistot tarvitsevat rahaa Tilaajille
  10. Galleriat Huuto ja Rankka avaavat Eerikinkadulla syksyllä – Jätkäsaaresta häädön saaneille löytyi tila Kampista, kun Metropolia muutti pois
  11. Anniskeluaikojen pidentyminen on lisännyt poliisin hälytystehtäviä – hälytyksiä aiempaa enemmän erityisesti aamuviiden jälkeen
  12. Näytä lisää