Politiikka

Keskustan johtoon tuli ”akkavalta”, uudeksi puoluesihteeriksi nousi Riikka Pirkkalainen

Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen. Katri Kulmuni ja Juha Rehula jatkavat varapuheenjohtajina. Antti Kurvinen putosi varapuheenjohtajistosta.

Keskusta sai naisenemmistön puheenjohtajistoonsa Sotkamon puoluekokouksessa lauantaina.

”Nyt on akkavalta”, tiivisti kansanedustaja Katri Kulmuni tilanteen. Hänet valittiin jatkokaudelle varapuheenjohtajana. Kulmuni muistutti, että kaksi vuotta sitten hän oli ainoa puoluejohtoon valittu nainen. Nyt varapuheenjohtajistoon nousi toinenkin nainen, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen. Kolmantena varapuheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Juha Rehula.

Lisäksi puoluesihteeriksi valittiin perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon erityisavustaja Riikka Pirkkalainen. Puoluesihteeri vaihtui, koska entinen puoluesihteeri Jouni Ovaska ei hakenut jatkokautta.


Pirkkalaiselta kysyttiin tiedotustilaisuudessa valinnan jälkeen, miten hän kääntäisi nousuun keskustan matelevan kannatuksen. Pirkkalaisen mukaan keskustan viestiä pitäisi kirkastaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pitäisi puhua enemmän tulevaisuudesta ja pikkasen uskaltaa jättää hallitusvastuuta taakse”, hän sanoi.

Pirkkalainen voitti 1 562 äänellä selvästi puoluesihteerikisan kilpakumppaninsa Jirka Hakalan, joka sai 532 ääntä.

HS on seurannut sekä keskustan että kokoomuksen viikonloppuna pitämiä puoluekokouksia tiiviisti. Voit lukea hetki hetkeltä -seurannan tämän jutun lopusta.

Aiemmin lauantaina pääministeri Juha Sipilä valittiin odotetusti jatkokaudelle keskustan puheenjohtajaksi. Hän oli saanut puheenjohtajakisaan vain yhden vastaehdokkaan, kotkalaisen poliisin Vesa Levosen.

Vaikka Levosen mahdollisuudet olivat käytännössä olemattomat, puoluekokousväki joutui äänestämään myös puheenjohtajasta. Sipilä voitti vaalin äänin 2 053–19.

Valinnan jälkeen Sipilä kertoi, että keskusta rakentaa seuraavaa hallitusohjelmaa nyt annettujen näyttöjen pohjalle.

”Te tunnette minut ja minä tunnen teidät. Meidän pitää pelata äärimmäisen hyvin oma pelipaikka”, Sipilä sanoi puoluekokousväelle.

”Minulle ei kelpaa mikään muu kuin voitto seuraavissa eduskuntavaaleissa.”

Katso tässä Sipilän puhe kokonaisuudessaan. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Sotkamoon on kokoontunut 2 166 virallista puoluekokousedustajaa. Jättikokouksen osanottajamäärä paisuu lähes 4 000 :een, kun mukaan lasketaan myös epäviralliset kokousedustajat, talkoolaiset ja median edustajat.

Aiemmin lauantaina Sipilä sai keskustan puoluekokousväen kahdesti taputtamaan seisaallaan. Hän piti aamupäivällä keskustalaisten odottaman, peräti tunnin kestäneen puheen, jossa hän teki useita uusia aloitteita.

Sotkamoon kokoontuneista keskustalaisista moni hyrisi tyytyväisyyttä Sipilän puheen jälkeen. Ennakkoon arvioitiin, että Sipilällä oli kokouksessa näytön paikka: hänen on saatava kannatuksen laskusta ja raskaasta hallituskaudesta kärsineet keskustarivit iskuun ensi vuoden vaalisumaa varten.

”Se oli hyvä ja kannustava puhe”, sanoi Sievistä tullut Terhi Kangas. ”Siinä oli elävä tapa esittää asiat, ei paasattu ja oli pilkettäkin silmäkulmassa.”

Moni keskustalaisista oli tyytyväinen siihen, että Sipilän puheessa katsottiin eteenpäin. Juuri sitä oli odotettu – ennen puhetta Sotkamossa jupistiin, että puheet ”Suomen kuntoon laittamisesta” ja hallituksen saavutuksista on jo kuultu.

”Kuluvalla vaalikaudella on siivottu huone siistiksi, nyt voidaan ruveta sitä sisustamaan”, sanoi Sipilän puhetta arvostanut Taneli Kalliokoski Nurmijärveltä.


Sipilä esitteli keskustaväen riemuksi heti puheensa aluksi uuden ”kakkaran”, 18 millin teräsputkesta tehdyn varren päässä seisovan suuren vihreän neliapilan. Diplomi-insinöörin koulutuksen saaneella Sipilällä on tapana rakennella erilaisia kakkaraksi nimittämiään härpäkkeitä, joilla hän pyrkii havainnollistamaan politiikkaa.

Sipilän puheen jälkeen neliapila tuotiin kokoussalin perälle. Kokousväki kävi sen luona kuvaamassa kakkaraa ja itseään sen kanssa.

Uusimman kakkaran Sipilä nimesi ”luottamuksen apilaksi”. Kun hän oli esitellyt sen puheessaan, lavalle pörisi pienoiskopteri. Yleisö nauroi ja antoi villit aplodit, kun rekvisiittaa vyöryi lavalle.


Pienoiskopteri toi neljä kylttiä, joissa luki Sipilälle tärkeitä politiikan teemoja. Ne olivat osaava kasvu, huolenpito, realistinen vihreys ja vastuunkanto. Niiden avulla Sipilä rytmitti puhettaan ruuvaten aina kulloisenkin teeman neliapilan lehteen.

Vaikka puhe keskittyi tulevaisuuteen, sen loppupuolella Sipilä pohti myös viime vuosien hallitustyötä ja myönsi menettäneensä yöunensa ”useinkin”.

”Palaan kuitenkin niin päivän kuin yönkin yksinäisissä ajatuksissani aina isoon kuvaan. Olemme nostaneet Suomen kuilun partaalta poikkeuksellisen nopeasti. Strateginen hallitusohjelma on toiminut ja saavuttanut tavoitteensa paljon nopeammin kuin kukaan uskalsi odottaa”, hän sanoi.

Sipilä esitti puheessaan muun muassa seuraavia uusia aloitteita:

Oppivelvollisuutta tulisi pidentää yhdellä vuodella. Pitäisi luoda uudenlainen ”pienten lasten koulu”, jossa esikouluvuosi ja kaksi ensimmäistä vuotta muodostavat kokonaisuuden. Toiselta luokalta mentäisiin eteenpäin vaiheittain. Jokaisessa maakunnassa olisi oltava vähintään yksi korkeakoulu.

Pelkästään osatyökykyisten työllistämistä varten voitaisiin perustaa erillisiä työvoimatoimistoja.

Uusi teknologia pitäisi ottaa käyttöön harvaan asutun Suomen ”mökin mummojen tueksi” ja kaupunkeihin pitäisi rakentaa ”seniorikortteleita” yhteisöllisyyden tueksi.

Lähisuhdeväkivaltaan ja seksuaaliseen häirintään pitää puuttua.

”Mikä meitä suomalaisia vaivaa? Henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa ei tarvitse sietää. Seksuaalisen ahdistelun ja väkivallan tapauksista poliisille ilmoitetaan vain noin 20 prosenttia. Sen on muututtava”, Sipilä sanoo.

Maatalousyrittäjien tilanteen helpottamiseksi on löydettävä ”täysin uusia toimia”.

”Suomalainen ruokaketju pärjää paremmin vain, jos pystymme synnyttämään uutta lisäarvoa suomalaisen ruuan ympärille”, Sipilä sanoo.

Työperäisen maahanmuuton tarveharkintaa voidaan keventää.


Puheensa loppupuolella Sipilä lähetti myös terveisiä pääoppositiopuolue Sdp:lle. Hänen mukaansa keskusta ei ole valmis sellaiseen hallitukseen, joka ”romuttaa tämän hallituksen perinnön”.

”Pääoppositiopuolueen puolelta on esitetty toimia jotka riskeeraisivat talouden perusteet. Tähän emme ole valmiita”, hän sanoi.

HS seurasi puoluekokouksia Sotkamossa ja Turussa hetki hetkeltä:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keskusta
 • Politiikka
 • Puoluekokous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  4. 4

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  5. 5

   Jalkapalloilija Mesut Özil lopettaa Saksan maajoukkueessa – perustelee päätöstään kohtaamallaan rasismilla

  6. 6

   FBI on epäillyt Trumpin entistä kampanja-avustajaa vehkeilystä Venäjän kanssa – salaiset asiakirjat tulivat julkisuuteen

  7. 7

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  8. 8

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  10. 10

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  6. 6

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Maastopalo on saatu kuriin Varsinais-Suomessa – Pyhärannan paloalueella ei ole vielä turvallista liikkua
  3. Tunti sitten
  4. Entisen turva­miehen väkivalta­skandaali paisuu, Macronin arvostelu kiihtyy Ranskassa – Reuters: Tapaus johtaa presidentin lähipiiriä koskeviin uudistuksiin
  5. FBI on epäillyt Trumpin entistä kampanja-avustajaa vehkeilystä Venäjän kanssa – salaiset asiakirjat tulivat julkisuuteen
  6. 2 tuntia sitten
  7. Jalkapalloilija Mesut Özil lopettaa Saksan maajoukkueessa – perustelee päätöstään kohtaamallaan rasismilla
  8. Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat
  9. Suomi lähtee isolla joukkueella EM-Berliiniin – mahdolliset menestyjät ovat laskettavissa yhden käden sormilla
  10. 4 tuntia sitten
  11. Portugali murskasi Suomen haaveet jatkopeleistä EM-kotikisoissa – Minihuuhkajien päävalmentaja Juha Malinen tunteikkaana: ”Tosi haikea fiilis”
  12. Kolme ihmistä loukkaantui lievästi kesäteatteri­esityksen jälkeen Laukaassa – autoilija peruutti väkijoukkoon
  13. Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”
  14. Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja moottoripyörän törmäyksessä Padasjoella
  15. Näytä lisää