Politiikka    |   HS-analyysi

Mitä tarkoittaa Juha Sipilän puheessaan käyttämä käsite ”realistinen vihreys”?

Keskustan ideologiaa on usein aika vaikea hahmottaa, kirjoittaa Marko Junkkari.

Jatkokauden keskustan puheenjohtajana saanut Juha Sipilä piti lauantaina puheen, jota voinee pitää hänen poliitikkouransa parhaana. Näin ainakin moni keskustalainen jälkikäteen kommentoi.

Pitkäkin puhe oli – noin tunnin mittainen.

Ja kieltämättä esitys oli vaikuttava. Lähes spektaakkeli.

Harvemmin puoluekokouspuheissa lavalla nähdään kauko-ohjattavia lennokkeja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Dronen lisäksi Sipilä toi lavalle ”luottamuksen apilan”. Se oli ilmeisesti hänen itse nikkaroimansa – mitä hän ei tosin ääneen sanonut. Ilmeisesti tämä asia oli niin itsestäänselvä kuulijoille. Onhan Sipilältä ennenkin tullut näitä itse askarreltuja kakkaroita.

Apila oli jykevä. Sen jalka oli tehty 18 millin teräsputkesta, Sipilä korosti.

Mutta kun esityksestä ottaa pois ylimääräiset härpäkkeet – lennokin, apilan ja 18 millin teräsputken – niin mitä jää käteen?

No, tunnin puheessa ehtii tietysti käydä läpi aika monta asiaa.

Sipilä esitti oppivelvollisuusiän pidentämistä vuodella. Hän korosti elinikäistä oppimista. Sipilä puhui perhestrategiasta, lähisuhdeväkivallasta, maataloudesta, ilmastosta, ulkopolitiikasta, EU:stä, maahanmuutosta, taloudesta, perusturvasta ja vaikka mistä.

Mutta mitähän uutta Sipilä puheessaan sanoi?

Juha Sipilän apilassa on neljä lehteä. Kuhunkin lehteen hän kiinnitti muttereilla yhden teeman. Ne olivat osaava kasvu, huolenpito, realistinen vihreys ja vastuunkanto.

Sipilän alkuperäisessä, vuonna 2015 julkistetun kakkaran neljä keskeistä teemaa olivat julkinen talous, talouskasvu, huolenpito ja vastuunotto.

Huolenpito on siis säilynyt ennallaan. Vastuunkanto ja vastuunotto lienevät aika lailla sama asia.

Uutta ”luottamuksen apilassa” olivat siis ”osaava kasvu” ja ”realistinen vihreys”.

Osaavasta kasvusta – tekoälystä ja elinikäisestä oppimisesta Sipilä on puhunut viime aikoina paljon.

Mutta mitä ihmettä tarkoittaa realistinen vihreys?

Siinä on ilmeisesti sisäänrakennettuna jonkinlainen ajatus siitä, että on olemassa tavallista vihreyttä ja realistista vihreyttä.

Sipilän mukaan keskusta edustaa tätä jälkimmäistä. Vihreät lienevät siis jonkinlaisia ei-realistisia vihreitä eli haihattelijoita.

Sipilä selitti asiaa myös puheessaan. Sipilän mukaan esimerkiksi ilmastokysymyksissä keskustalaiset ovat käytännönläheisiä ongelman ratkaisijoita.

”Kun on ongelma, käymme sen kimppuun tavoitteena löytää ratkaisu, joka korjaa viallisen koneen”, Sipilä sanoi puheessaan. ”Sen sijaan että olemme kettingeillä kiinni metsäkoneissa, haemme ratkaisuja ja toteutamme ne.”

Haihattelevat vihreät kahliutuvat kiinni metsäkoneisiin. Realistiset keskustavihreät korjaavat niitä.

Mitähän vihreiden puheenjohtajalta Touko Aalto tuumaa Sipilän käyttämästä termistä?

No, eihän Aalto siitä tykkää.

Aallon mukaan Sipilän ”realistinen vihreys” tarkoittaa erinäisten asioiden sivuuttamista.

”Se tarkoittaa asiantuntijatiedon sivuuttamista, ilmastonmuutoksen ja ympäristön muutoksen ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen sivuuttamista”, Touko Aalto vastaa.

Aallon mukaan kiteyttäen voi sanoa, että keskusta tieten tahtoen ylläpitää tilannetta, jossa ”kepu ja tiede ovat vastakkain” ja tällä tavoin keskusta pyrkii ajamaan omien edunsaajaryhmien asiaa.

Aika tylyä tekstiä Aallolta. Edunsaajaryhmillä Aalto ilmeisesti tarkoitti maanviljelyä.

Realistinen vihreys ei kuitenkaan ole Sipilän keksimä käsite. Ei tosiaankaan.

Käsite on ollut osa keskustalaista kielenkäyttöä jo pitkään. Samalla tavalla kuin ”köyhän asia” ja ”hajautettu päätöksenteko”.

Keskustan ideologiaa on usein aika vaikea hahmottaa. Vaikka keskustalaiset puoluekokouspuheissaan kovasti painottavat aatteellisuuttaan, käytännössä puolueen ideologinen linja on usein hähmäinen.

Realistinen vihreys -käsitteeseen tiivistyy jotain olennaista keskustalaisuudesta.

Keskusta julkaisi vuonna 1990 erillisen realistisen vihreyden -ohjelman. Siinä korostetaan ylisukupolvisuutta.

”Ylisukupolvisuus tarkoittaa sitä, että ihmiskunnan jokaisella polvella on yhtäläinen oikeus luonnonvaroihin. On sovellettava maailmanlaajuisesti talonpoikaisen kulttuurin periaatetta, jonka mukaan talo tulee jättää seuraavalle polvelle vähintään siinä kunnossa kuin nykypolvi sen sai.”

Myös Sipilä puhui lauantain linjapuheessaan ylisukupolvisuudesta.

Ensin Sipilä listasi pitkän listan asioita, joihin keskusta ei ole valmis seuraavalla vaalikaudella. Keskusta ei Sipilän mukaan mene sellaiseen hallitukseen, joka peruu nykyisen hallituksen päätöksiä. Se ei mene hallitukseen, joka riskeeraa talouden perustukset. Se ei mene hallitukseen, jonka ohjelmassa ei ole keinoja eriarvoistumiskehityksen pysäyttämiseen.

Viimeisenä kynnyskysymyksenä oli maatalous. Sipilän mukaan keskusta ei ole valmis hallitukseen, joka ajaa alas suomalaisen ruuantuotannon.

”Jos vedätte yhteen ne edellä kertomani asiat, joihin emme ole valmiita, niin voimme tiivistää sen yhteen lauseeseen: emme ole valmiita politiikkaan, mikä ei ole ylisukupolvista”, Sipilä sanoi.

Pohjimmiltaan ylisukupolvisuudessa ja realistisessa vihreydessä kyse on siis maataloudesta. Onhan keskusta taustaltaan agraaripuolue.

Asian voisi tiivistää niin, että vihreille luonto on itseisarvo. Luontoa pitää suojella, koska luonnolla on itsessään merkitystä.

Keskustalle luonto on sen sijaan väline. Luontoa pitää suojella, jotta sitä pystyy hyödyntämään. Esimerkiksi viljelemällä maata tai kaatamalla metsää.

Se on talonpoikaisen kulttuurin periaate.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keskusta
 • Juha Sipilä
 • Marko Junkkari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti

  2. 2

   Amerikkalaisyhtiö: Kiina yritti hyökätä Suomen verkkoihin ennen Trumpin ja Putinin kokousta

  3. 3

   Tuntematon Konstantin ilmestyi biljardisalille ja teki ”työttömästä rakennusmiehestä” yritysjohtajan – Näin kansainvälinen rahanpesu ulotti lonkeronsa Järvenpään Nordeaan

  4. 4

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  5. 5

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  6. 6

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  7. 7

   Japania kurittavat ennätykselliset helteet – Useita ihmisiä on kuollut ja yli 2 000 joutunut sairaalaan kuumuuden takia

  8. 8

   Yhden miehen matkatoimisto otti rahaa lomamatkoista ja palveluista, joita ei kuitenkaan ollut – bulgarialaisen toimiston vetäjä tuomittiin lähes 50 petosrikoksesta

  9. 9

   Trump uhosi CNBC:n haastattelussa olevansa valmis ryhtymään ”Putinin pahimmaksi painajaiseksi” – arveli kuitenkin, ettei niin pitkälle tarvitse mennä

  10. 10

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  6. 6

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  7. 7

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  8. 8

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  9. 9

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  10. 10

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää