Politiikka

Isojen puolueiden kokouksissa erottui tympäännys hallituskumppaniin – HS kysyi Sotkamossa ja Turussa, millaisia terveisiä puoluekokousväki lähettäisi hallitukselle

Päähallituspuolueet keskusta ja kokoomus listasivat lauantaina tavoitteita, jotka ne aikovat toteuttaa, kun ensi kevään vaalit ovat ohi. Siihen saakka puolueiden pitäisi kuitenkin tulla toimeen keskenään. HS kysyi puoluekokousväeltä Sotkamossa ja Turussa, miten he arvioivat hallituskumppaniaan.

Päähallituspuolueiden uudelleen valitut puheenjohtajat Juha Sipilä (kesk) ja Petteri Orpo (kok) esittelivät kumpikin lauantaina pitkän listan tavoitteita, joilla puolueet lähtevät tuleviin vaaleihin.

Sekä Sipilä että Orpo ilmoittivat tavoitteekseen voittaa kaikki tulevat kolmet vaalit eli eduskuntavaalit, europarlamenttivaalit ja maakuntavaalit. Maakuntavaalien ajankohdasta ei ole tosin tietoa.

Sunnuntaina päättyvien puoluekokousten yksi tarkoitus on olla lähtölaukaus vaaleihin, vaikka yhteistä hallitustaivalta keskustalla ja kokoomuksella on vielä melkein vuosi jäljellä yhdessä pienpuolueeksi kutistuneen sinisten kanssa.

Kummallakin kokouspaikalla erottui tympäännys hallituskumppaniin. Keskustalaisten yleisin syytös oli se, että kokoomus ajaa kaksilla rattailla: Orpo on sitoutunut yhteisiin tavoitteisiin samaan aikaan kun Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori sabotoi sote- ja maakuntauudistusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turun Logomossa kokoomuslaisten parissa puolestaan haukuttiin harvemmin keskustaa, vaan arvostelu kohdistui oppositioon, erityisesti sosiaalidemokraatteihin.

HS kysyi puoluekokousedustajilta, millaisia terveisiä he lähettävät hallitukselle:Pääministeri Juha Sipilä sai puheenjohtajavaaliin vastaehdokkaan, mutta voitti ylivoimaisesti ja jatkaa keskustan puheenjohtajana seuraavat kaksi vuotta. Sipilä piti kokouksessa hartaasti odotetun linjapuheen, joka kesti tunnin ja sisälsi erilaista rekvisiittaa.

Sipilä esitteli keskustaväen riemuksi heti puheensa aluksi uuden ”kakkaran”, 18 millin teräsputkesta tehdyn varren päässä seisovan jättikokoisen vihreän neliapilan. Diplomi-insinöörin koulutuksen saaneella Sipilällä on tapana rakennella erilaisia härpäkkeitä, joilla hän pyrkii havainnollistamaan politiikkaa.

Sipilä oli nimennyt luomuksensa ”luottamuksen apilaksi”. Performanssi huipentui siihen, että pienoiskopteri toi Sipilälle kirjekuoren, jossa oli neljä kylttiä. Ne Sipilä kiinnitti apilan lehtiin.


Kylttien teemat olivat osaava kasvu, huolenpito, realistinen vihreys ja vastuunkanto. Niiden avulla Sipilä rytmitti puhettaan.

Sipilän esitykseen verrattuna kokoomuksen Petteri Orpon puhe oli tavanomainen. Aiemmin lauantaina Orpo oli valittu yksimielisesti toiselle kaksivuotiskaudelleen.

Orpo esitti varsin konkreettisen listan tavoitteita ensi vaalikaudella. Niistä kenties keskeisin on verotuksen keventämisen, erityisesti keskituloisilta.

”Pieni- ja keskituloisten verotusta olemme pystyneet keventämään. Edelleen meidän on kiinnitettävä huomio erityisesti keskituloisiin ja verotuksen kireään progressioon”, Orpo sanoi.

Orpo ei kuitenkaan suostunut tiedotustilaisuudessa tarkentamaan millään luvuilla, minkä suuruinen veroalennus työn verotukseen tehtäisiin.

Kevennyksillä ei Orpon mukaan ole tarkoitus pienentää valtion budjettia. Työn vastaanottamisen kannustimia parantamalla veronkevennykset maksaisivat itsensä takaisin, Orpo sanoi.

”Uskon kovasti dynaamisiin vaikutuksiin.”


Lisäksi veropohjaa paikattaisiin haittaveroilla, kuten muoviveron käyttöönotolla.

Linjaukset onnistuivat ärsyttämään ainakin Sdp:n. Kansanedustaja Timo Harakka tiedotti pian puheen jälkeen, ettei ”Suomella ole varaa kokoomukseen”. Orpo ehti puheessaan tyrmätä myös Sdp:n ehdottaman pienten eläkkeiden korotuksen.

Palataan Sotkamoon, jossa Juha Sipilä ei maininnut veroja sanallakaan. Sen sijaan hän puhui muun muassa koulutuksesta.

Oppivelvollisuutta tulisi pidentää yhdellä vuodella. Pitäisi luoda uudenlainen ”pienten lasten koulu”, jossa esikouluvuosi ja peruskoulun kaksi ensimmäistä vuotta muodostavat kokonaisuuden. Toiselta luokalta mentäisiin eteenpäin vaiheittain.

Lisäksi keskusta pidentäisi oppivelvollisuutta yhdellä vuodella. Alle 18-vuotias koulunsa keskeyttänyt voitaisiin ohjata uudelleen esimerkiksi vapaaseen sivistystyöhön tai kymppiluokalle.

Kokoomuksen koulutustavoitteita ovat esiopetuksen laajentaminen kaksivuotiseksi ja peruskoulun vahvistaminen.

Turussa toinen pääaihe verotuksen lisäksi oli työmarkkinoiden uudistaminen. Niiden pitäisi muuttua Saksan ja Ruotsin esimerkin mukaisesti, Orpo esitti. Erityisesti pitäisi lisätä paikallista sopimista.

”Valitettavaa on, että käsi jarrulla kuuluu useimmiten ammattiyhdistysliikkeelle. Heitän haasteen ay-liikkeelle: Esittäkää jarruttamisen sijasta ratkaisuja.”

Lisäksi kokoomus uudistaisi sosiaaliturvan oman yleisturvamallinsa mukaisesti ja toteuttaisi perhevapaauudistuksen, joka kaatui nykyisen hallituksen valmistelussa.

Keskustalta ei kovin paljon työmarkkina-avauksia kuultu. Tosin työperäisen maahanmuuton tarveharkintaa voisi Sipilän mielestä keventää. Tästä on nykyhallituksessa erimielisyyttä: kokoomus kannattaa, minkä Orpo toisti lauantaina, ja siniset vastustavat.

Sipilän mukaan keskusta esittelee oman sosiaaliturvamallinsa myöhemmin syksyllä. Kokoomukselta ja Sdp:ltä tällaiset mallit ovat jo ilmestyneet. Sipilä sanoi keskustan linjaksi sen, että mallin pitää kannustaa ja velvoittaa pienenkin työn vastaanottamiseen.

Video näyttää, kuinka Sipilä kukitettiin jatkokaudelle keskustan puheenjohtajana:


Kainuussa, kaukana kasvavista keskuksista puhunut Sipilä muisti puhua puolueensa vakioteemasta.

”Emme ymmärrä lainkaan kaupunkien ja maaseudun vastakkainasettelua”, hän sanoi. ”Vapaavuorelaisesta repivästä ja vastakkainasettelua ruokkivasta politiikasta sanoudumme selkeästi irti”, hän jatkoi.

Kokoomuksen Orpo otti eri linjan kaupungistumiseen.

”Kokoomus ei ainoastaan hyväksy tätä kehitystä, vaan näkee sen vahvuutena. Maakuntien elinvoimaiset keskuskaupungit rakentavat menestystä ympärilleen.”

Entä mitä muuta kahden suuren puolueen johtajat halusivat nostaa esiin?

Sipilä nosti puheessaan esiin lähisuhdeväkivallan ja seksuaalisen häirinnän.

”Mikä meitä suomalaisia vaivaa? Henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa ei tarvitse sietää. Seksuaalisen ahdistelun ja väkivallan tapauksista poliisille ilmoitetaan vain noin 20 prosenttia. Sen on muututtava”, Sipilä sanoi.

Turussa suurimmat suosionosoitukset kuultiin, kun Orpo kertoi kokoomuksen kannattavan Suomen Nato-jäsenyyttä. Jäsenyyttä tulisi hänen mukaansa hakea ”lähivuosina”, mutta tarkempaa ajallista määritelmää hän ei antanut.

Nato-tavoitteen toteutuminen Suomessa ei ole kuitenkaan yksin kokoomuksesta kiinni, Orpo myönsi.

”Meillä on selkeä tavoite ja linja. Sen toteutuminen kuitenkin edellyttää Suomessa laajempaa konsensusta.”

Naantalissa presidentti Sauli Niinistö vastasi median kysymyksiin Nato-jäsenyydestä.

Niinistön mukaan hänen Nato-kantansa ei ole muuttunut.

”Se, että pitäisi muuttaa oma kanta ja perään suomalaisten kanta, on vähän naivia ajattelua”, hän sanoi Ylen mukaan.

Video näyttää, millaiset aplodit Petteri Orpon Nato-linjaus sai:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hallitus
 • Hallituspolitiikka
 • Kokoomus
 • Keskusta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  4. 4

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  5. 5

   Jalkapalloilija Mesut Özil lopettaa Saksan maajoukkueessa – perustelee päätöstään kohtaamallaan rasismilla

  6. 6

   FBI on epäillyt Trumpin entistä kampanja-avustajaa vehkeilystä Venäjän kanssa – salaiset asiakirjat tulivat julkisuuteen

  7. 7

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  8. 8

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  10. 10

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  6. 6

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Maastopalo on saatu kuriin Varsinais-Suomessa – Pyhärannan paloalueella ei ole vielä turvallista liikkua
  3. Tunti sitten
  4. Entisen turva­miehen väkivalta­skandaali paisuu, Macronin arvostelu kiihtyy Ranskassa – Reuters: Tapaus johtaa presidentin lähipiiriä koskeviin uudistuksiin
  5. FBI on epäillyt Trumpin entistä kampanja-avustajaa vehkeilystä Venäjän kanssa – salaiset asiakirjat tulivat julkisuuteen
  6. 2 tuntia sitten
  7. Jalkapalloilija Mesut Özil lopettaa Saksan maajoukkueessa – perustelee päätöstään kohtaamallaan rasismilla
  8. Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat
  9. Suomi lähtee isolla joukkueella EM-Berliiniin – mahdolliset menestyjät ovat laskettavissa yhden käden sormilla
  10. 4 tuntia sitten
  11. Portugali murskasi Suomen haaveet jatkopeleistä EM-kotikisoissa – Minihuuhkajien päävalmentaja Juha Malinen tunteikkaana: ”Tosi haikea fiilis”
  12. Kolme ihmistä loukkaantui lievästi kesäteatteri­esityksen jälkeen Laukaassa – autoilija peruutti väkijoukkoon
  13. Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”
  14. Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja moottoripyörän törmäyksessä Padasjoella
  15. Näytä lisää