Politiikka

Isojen puolueiden kokouksissa erottui tympäännys hallituskumppaniin – HS kysyi Sotkamossa ja Turussa, millaisia terveisiä puoluekokousväki lähettäisi hallitukselle

Päähallituspuolueet keskusta ja kokoomus listasivat lauantaina tavoitteita, jotka ne aikovat toteuttaa, kun ensi kevään vaalit ovat ohi. Siihen saakka puolueiden pitäisi kuitenkin tulla toimeen keskenään. HS kysyi puoluekokousväeltä Sotkamossa ja Turussa, miten he arvioivat hallituskumppaniaan.

Päähallituspuolueiden uudelleen valitut puheenjohtajat Juha Sipilä (kesk) ja Petteri Orpo (kok) esittelivät kumpikin lauantaina pitkän listan tavoitteita, joilla puolueet lähtevät tuleviin vaaleihin.

Sekä Sipilä että Orpo ilmoittivat tavoitteekseen voittaa kaikki tulevat kolmet vaalit eli eduskuntavaalit, europarlamenttivaalit ja maakuntavaalit. Maakuntavaalien ajankohdasta ei ole tosin tietoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sunnuntaina päättyvien puoluekokousten yksi tarkoitus on olla lähtölaukaus vaaleihin, vaikka yhteistä hallitustaivalta keskustalla ja kokoomuksella on vielä melkein vuosi jäljellä yhdessä pienpuolueeksi kutistuneen sinisten kanssa.

Kummallakin kokouspaikalla erottui tympäännys hallituskumppaniin. Keskustalaisten yleisin syytös oli se, että kokoomus ajaa kaksilla rattailla: Orpo on sitoutunut yhteisiin tavoitteisiin samaan aikaan kun Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori sabotoi sote- ja maakuntauudistusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turun Logomossa kokoomuslaisten parissa puolestaan haukuttiin harvemmin keskustaa, vaan arvostelu kohdistui oppositioon, erityisesti sosiaalidemokraatteihin.

HS kysyi puoluekokousedustajilta, millaisia terveisiä he lähettävät hallitukselle:Pääministeri Juha Sipilä sai puheenjohtajavaaliin vastaehdokkaan, mutta voitti ylivoimaisesti ja jatkaa keskustan puheenjohtajana seuraavat kaksi vuotta. Sipilä piti kokouksessa hartaasti odotetun linjapuheen, joka kesti tunnin ja sisälsi erilaista rekvisiittaa.

Sipilä esitteli keskustaväen riemuksi heti puheensa aluksi uuden ”kakkaran”, 18 millin teräsputkesta tehdyn varren päässä seisovan jättikokoisen vihreän neliapilan. Diplomi-insinöörin koulutuksen saaneella Sipilällä on tapana rakennella erilaisia härpäkkeitä, joilla hän pyrkii havainnollistamaan politiikkaa.

Sipilä oli nimennyt luomuksensa ”luottamuksen apilaksi”. Performanssi huipentui siihen, että pienoiskopteri toi Sipilälle kirjekuoren, jossa oli neljä kylttiä. Ne Sipilä kiinnitti apilan lehtiin.


Kylttien teemat olivat osaava kasvu, huolenpito, realistinen vihreys ja vastuunkanto. Niiden avulla Sipilä rytmitti puhettaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipilän esitykseen verrattuna kokoomuksen Petteri Orpon puhe oli tavanomainen. Aiemmin lauantaina Orpo oli valittu yksimielisesti toiselle kaksivuotiskaudelleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Orpo esitti varsin konkreettisen listan tavoitteita ensi vaalikaudella. Niistä kenties keskeisin on verotuksen keventämisen, erityisesti keskituloisilta.

”Pieni- ja keskituloisten verotusta olemme pystyneet keventämään. Edelleen meidän on kiinnitettävä huomio erityisesti keskituloisiin ja verotuksen kireään progressioon”, Orpo sanoi.

Orpo ei kuitenkaan suostunut tiedotustilaisuudessa tarkentamaan millään luvuilla, minkä suuruinen veroalennus työn verotukseen tehtäisiin.

Kevennyksillä ei Orpon mukaan ole tarkoitus pienentää valtion budjettia. Työn vastaanottamisen kannustimia parantamalla veronkevennykset maksaisivat itsensä takaisin, Orpo sanoi.

”Uskon kovasti dynaamisiin vaikutuksiin.”


Lisäksi veropohjaa paikattaisiin haittaveroilla, kuten muoviveron käyttöönotolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Linjaukset onnistuivat ärsyttämään ainakin Sdp:n. Kansanedustaja Timo Harakka tiedotti pian puheen jälkeen, ettei ”Suomella ole varaa kokoomukseen”. Orpo ehti puheessaan tyrmätä myös Sdp:n ehdottaman pienten eläkkeiden korotuksen.

Palataan Sotkamoon, jossa Juha Sipilä ei maininnut veroja sanallakaan. Sen sijaan hän puhui muun muassa koulutuksesta.

Oppivelvollisuutta tulisi pidentää yhdellä vuodella. Pitäisi luoda uudenlainen ”pienten lasten koulu”, jossa esikouluvuosi ja peruskoulun kaksi ensimmäistä vuotta muodostavat kokonaisuuden. Toiselta luokalta mentäisiin eteenpäin vaiheittain.

Lisäksi keskusta pidentäisi oppivelvollisuutta yhdellä vuodella. Alle 18-vuotias koulunsa keskeyttänyt voitaisiin ohjata uudelleen esimerkiksi vapaaseen sivistystyöhön tai kymppiluokalle.

Kokoomuksen koulutustavoitteita ovat esiopetuksen laajentaminen kaksivuotiseksi ja peruskoulun vahvistaminen.

Turussa toinen pääaihe verotuksen lisäksi oli työmarkkinoiden uudistaminen. Niiden pitäisi muuttua Saksan ja Ruotsin esimerkin mukaisesti, Orpo esitti. Erityisesti pitäisi lisätä paikallista sopimista.

”Valitettavaa on, että käsi jarrulla kuuluu useimmiten ammattiyhdistysliikkeelle. Heitän haasteen ay-liikkeelle: Esittäkää jarruttamisen sijasta ratkaisuja.”

Lisäksi kokoomus uudistaisi sosiaaliturvan oman yleisturvamallinsa mukaisesti ja toteuttaisi perhevapaauudistuksen, joka kaatui nykyisen hallituksen valmistelussa.

Keskustalta ei kovin paljon työmarkkina-avauksia kuultu. Tosin työperäisen maahanmuuton tarveharkintaa voisi Sipilän mielestä keventää. Tästä on nykyhallituksessa erimielisyyttä: kokoomus kannattaa, minkä Orpo toisti lauantaina, ja siniset vastustavat.

Sipilän mukaan keskusta esittelee oman sosiaaliturvamallinsa myöhemmin syksyllä. Kokoomukselta ja Sdp:ltä tällaiset mallit ovat jo ilmestyneet. Sipilä sanoi keskustan linjaksi sen, että mallin pitää kannustaa ja velvoittaa pienenkin työn vastaanottamiseen.

Video näyttää, kuinka Sipilä kukitettiin jatkokaudelle keskustan puheenjohtajana:


Kainuussa, kaukana kasvavista keskuksista puhunut Sipilä muisti puhua puolueensa vakioteemasta.

”Emme ymmärrä lainkaan kaupunkien ja maaseudun vastakkainasettelua”, hän sanoi. ”Vapaavuorelaisesta repivästä ja vastakkainasettelua ruokkivasta politiikasta sanoudumme selkeästi irti”, hän jatkoi.

Kokoomuksen Orpo otti eri linjan kaupungistumiseen.

”Kokoomus ei ainoastaan hyväksy tätä kehitystä, vaan näkee sen vahvuutena. Maakuntien elinvoimaiset keskuskaupungit rakentavat menestystä ympärilleen.”

Entä mitä muuta kahden suuren puolueen johtajat halusivat nostaa esiin?

Sipilä nosti puheessaan esiin lähisuhdeväkivallan ja seksuaalisen häirinnän.

”Mikä meitä suomalaisia vaivaa? Henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa ei tarvitse sietää. Seksuaalisen ahdistelun ja väkivallan tapauksista poliisille ilmoitetaan vain noin 20 prosenttia. Sen on muututtava”, Sipilä sanoi.

Turussa suurimmat suosionosoitukset kuultiin, kun Orpo kertoi kokoomuksen kannattavan Suomen Nato-jäsenyyttä. Jäsenyyttä tulisi hänen mukaansa hakea ”lähivuosina”, mutta tarkempaa ajallista määritelmää hän ei antanut.

Nato-tavoitteen toteutuminen Suomessa ei ole kuitenkaan yksin kokoomuksesta kiinni, Orpo myönsi.

”Meillä on selkeä tavoite ja linja. Sen toteutuminen kuitenkin edellyttää Suomessa laajempaa konsensusta.”

Naantalissa presidentti Sauli Niinistö vastasi median kysymyksiin Nato-jäsenyydestä.

Niinistön mukaan hänen Nato-kantansa ei ole muuttunut.

”Se, että pitäisi muuttaa oma kanta ja perään suomalaisten kanta, on vähän naivia ajattelua”, hän sanoi Ylen mukaan.

Video näyttää, millaiset aplodit Petteri Orpon Nato-linjaus sai:

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  2. 2

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  3. 3

   ”Maailman söpöin koira” Boo kuoli omistajansa mukaan sydänsuruun – Julkkiskoiralla yli 16 miljoonaa seuraajaa Facebookissa

  4. 4

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  5. 5

   Trump vaatii yhä muurimiljardeja, mutta lupasi vastineeksi väliaikaista suojelua osalle luvattomista siirtolaisista – Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi tyrmäsi ehdotuksen jo etukäteen

  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  8. 8

   Useat poliisipartiot etsivät Järvenpäässä uhkaavasti käyttäytynyttä miestä – ketään ei tavoitettu, ”tilanne on ohi”

  9. 9

   Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

  10. 10

   Pohjois-Irlannissa räjähtänyt autopommi oikeustalon ulkopuolella – Poliitikon mukaan kukaan ei loukkaantunut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  2. 2

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  3. 3

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  5. 5

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  6. 6

   Suomi voisi nollata päästönsä, mutta mitä se vaatii? Tällaista olisi elämä hiili­neutraalissa Suomessa vuonna 2035

   Tilaajille
  7. 7

   Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

  8. 8

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  9. 9

   Turva­tarkastamattomalle alueelle mennyt matkustaja pääsi lentokoneeseen käymättä uudelleen turva­tarkastuksessa Helsinki-Vantaalla

  10. 10

   Erikoissyyttäjä kiisti poikkeuksellisessa ulos­tulossa uutisen, jonka mukaan Trump kehotti laki­miestään valehtelemaan – Miksi väitteet ovat niin vakavia?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää