Politiikka

Isojen puolueiden kokouksissa erottui tympäännys hallituskumppaniin – HS kysyi Sotkamossa ja Turussa, millaisia terveisiä puoluekokousväki lähettäisi hallitukselle

Päähallituspuolueet keskusta ja kokoomus listasivat lauantaina tavoitteita, jotka ne aikovat toteuttaa, kun ensi kevään vaalit ovat ohi. Siihen saakka puolueiden pitäisi kuitenkin tulla toimeen keskenään. HS kysyi puoluekokousväeltä Sotkamossa ja Turussa, miten he arvioivat hallituskumppaniaan.

Päähallituspuolueiden uudelleen valitut puheenjohtajat Juha Sipilä (kesk) ja Petteri Orpo (kok) esittelivät kumpikin lauantaina pitkän listan tavoitteita, joilla puolueet lähtevät tuleviin vaaleihin.

Sekä Sipilä että Orpo ilmoittivat tavoitteekseen voittaa kaikki tulevat kolmet vaalit eli eduskuntavaalit, europarlamenttivaalit ja maakuntavaalit. Maakuntavaalien ajankohdasta ei ole tosin tietoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sunnuntaina päättyvien puoluekokousten yksi tarkoitus on olla lähtölaukaus vaaleihin, vaikka yhteistä hallitustaivalta keskustalla ja kokoomuksella on vielä melkein vuosi jäljellä yhdessä pienpuolueeksi kutistuneen sinisten kanssa.

Kummallakin kokouspaikalla erottui tympäännys hallituskumppaniin. Keskustalaisten yleisin syytös oli se, että kokoomus ajaa kaksilla rattailla: Orpo on sitoutunut yhteisiin tavoitteisiin samaan aikaan kun Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori sabotoi sote- ja maakuntauudistusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turun Logomossa kokoomuslaisten parissa puolestaan haukuttiin harvemmin keskustaa, vaan arvostelu kohdistui oppositioon, erityisesti sosiaalidemokraatteihin.

HS kysyi puoluekokousedustajilta, millaisia terveisiä he lähettävät hallitukselle:Pääministeri Juha Sipilä sai puheenjohtajavaaliin vastaehdokkaan, mutta voitti ylivoimaisesti ja jatkaa keskustan puheenjohtajana seuraavat kaksi vuotta. Sipilä piti kokouksessa hartaasti odotetun linjapuheen, joka kesti tunnin ja sisälsi erilaista rekvisiittaa.

Sipilä esitteli keskustaväen riemuksi heti puheensa aluksi uuden ”kakkaran”, 18 millin teräsputkesta tehdyn varren päässä seisovan jättikokoisen vihreän neliapilan. Diplomi-insinöörin koulutuksen saaneella Sipilällä on tapana rakennella erilaisia härpäkkeitä, joilla hän pyrkii havainnollistamaan politiikkaa.

Sipilä oli nimennyt luomuksensa ”luottamuksen apilaksi”. Performanssi huipentui siihen, että pienoiskopteri toi Sipilälle kirjekuoren, jossa oli neljä kylttiä. Ne Sipilä kiinnitti apilan lehtiin.


Kylttien teemat olivat osaava kasvu, huolenpito, realistinen vihreys ja vastuunkanto. Niiden avulla Sipilä rytmitti puhettaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipilän esitykseen verrattuna kokoomuksen Petteri Orpon puhe oli tavanomainen. Aiemmin lauantaina Orpo oli valittu yksimielisesti toiselle kaksivuotiskaudelleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Orpo esitti varsin konkreettisen listan tavoitteita ensi vaalikaudella. Niistä kenties keskeisin on verotuksen keventämisen, erityisesti keskituloisilta.

”Pieni- ja keskituloisten verotusta olemme pystyneet keventämään. Edelleen meidän on kiinnitettävä huomio erityisesti keskituloisiin ja verotuksen kireään progressioon”, Orpo sanoi.

Orpo ei kuitenkaan suostunut tiedotustilaisuudessa tarkentamaan millään luvuilla, minkä suuruinen veroalennus työn verotukseen tehtäisiin.

Kevennyksillä ei Orpon mukaan ole tarkoitus pienentää valtion budjettia. Työn vastaanottamisen kannustimia parantamalla veronkevennykset maksaisivat itsensä takaisin, Orpo sanoi.

”Uskon kovasti dynaamisiin vaikutuksiin.”


Lisäksi veropohjaa paikattaisiin haittaveroilla, kuten muoviveron käyttöönotolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Linjaukset onnistuivat ärsyttämään ainakin Sdp:n. Kansanedustaja Timo Harakka tiedotti pian puheen jälkeen, ettei ”Suomella ole varaa kokoomukseen”. Orpo ehti puheessaan tyrmätä myös Sdp:n ehdottaman pienten eläkkeiden korotuksen.

Palataan Sotkamoon, jossa Juha Sipilä ei maininnut veroja sanallakaan. Sen sijaan hän puhui muun muassa koulutuksesta.

Oppivelvollisuutta tulisi pidentää yhdellä vuodella. Pitäisi luoda uudenlainen ”pienten lasten koulu”, jossa esikouluvuosi ja peruskoulun kaksi ensimmäistä vuotta muodostavat kokonaisuuden. Toiselta luokalta mentäisiin eteenpäin vaiheittain.

Lisäksi keskusta pidentäisi oppivelvollisuutta yhdellä vuodella. Alle 18-vuotias koulunsa keskeyttänyt voitaisiin ohjata uudelleen esimerkiksi vapaaseen sivistystyöhön tai kymppiluokalle.

Kokoomuksen koulutustavoitteita ovat esiopetuksen laajentaminen kaksivuotiseksi ja peruskoulun vahvistaminen.

Turussa toinen pääaihe verotuksen lisäksi oli työmarkkinoiden uudistaminen. Niiden pitäisi muuttua Saksan ja Ruotsin esimerkin mukaisesti, Orpo esitti. Erityisesti pitäisi lisätä paikallista sopimista.

”Valitettavaa on, että käsi jarrulla kuuluu useimmiten ammattiyhdistysliikkeelle. Heitän haasteen ay-liikkeelle: Esittäkää jarruttamisen sijasta ratkaisuja.”

Lisäksi kokoomus uudistaisi sosiaaliturvan oman yleisturvamallinsa mukaisesti ja toteuttaisi perhevapaauudistuksen, joka kaatui nykyisen hallituksen valmistelussa.

Keskustalta ei kovin paljon työmarkkina-avauksia kuultu. Tosin työperäisen maahanmuuton tarveharkintaa voisi Sipilän mielestä keventää. Tästä on nykyhallituksessa erimielisyyttä: kokoomus kannattaa, minkä Orpo toisti lauantaina, ja siniset vastustavat.

Sipilän mukaan keskusta esittelee oman sosiaaliturvamallinsa myöhemmin syksyllä. Kokoomukselta ja Sdp:ltä tällaiset mallit ovat jo ilmestyneet. Sipilä sanoi keskustan linjaksi sen, että mallin pitää kannustaa ja velvoittaa pienenkin työn vastaanottamiseen.

Video näyttää, kuinka Sipilä kukitettiin jatkokaudelle keskustan puheenjohtajana:


Kainuussa, kaukana kasvavista keskuksista puhunut Sipilä muisti puhua puolueensa vakioteemasta.

”Emme ymmärrä lainkaan kaupunkien ja maaseudun vastakkainasettelua”, hän sanoi. ”Vapaavuorelaisesta repivästä ja vastakkainasettelua ruokkivasta politiikasta sanoudumme selkeästi irti”, hän jatkoi.

Kokoomuksen Orpo otti eri linjan kaupungistumiseen.

”Kokoomus ei ainoastaan hyväksy tätä kehitystä, vaan näkee sen vahvuutena. Maakuntien elinvoimaiset keskuskaupungit rakentavat menestystä ympärilleen.”

Entä mitä muuta kahden suuren puolueen johtajat halusivat nostaa esiin?

Sipilä nosti puheessaan esiin lähisuhdeväkivallan ja seksuaalisen häirinnän.

”Mikä meitä suomalaisia vaivaa? Henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa ei tarvitse sietää. Seksuaalisen ahdistelun ja väkivallan tapauksista poliisille ilmoitetaan vain noin 20 prosenttia. Sen on muututtava”, Sipilä sanoi.

Turussa suurimmat suosionosoitukset kuultiin, kun Orpo kertoi kokoomuksen kannattavan Suomen Nato-jäsenyyttä. Jäsenyyttä tulisi hänen mukaansa hakea ”lähivuosina”, mutta tarkempaa ajallista määritelmää hän ei antanut.

Nato-tavoitteen toteutuminen Suomessa ei ole kuitenkaan yksin kokoomuksesta kiinni, Orpo myönsi.

”Meillä on selkeä tavoite ja linja. Sen toteutuminen kuitenkin edellyttää Suomessa laajempaa konsensusta.”

Naantalissa presidentti Sauli Niinistö vastasi median kysymyksiin Nato-jäsenyydestä.

Niinistön mukaan hänen Nato-kantansa ei ole muuttunut.

”Se, että pitäisi muuttaa oma kanta ja perään suomalaisten kanta, on vähän naivia ajattelua”, hän sanoi Ylen mukaan.

Video näyttää, millaiset aplodit Petteri Orpon Nato-linjaus sai:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hallitus
 • Hallituspolitiikka
 • Kokoomus
 • Keskusta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  2. 2

   Kohta kilo ei ole enää entisensä – Tänään kumotaan 130 vuotta vanha päätös, eikä kilo enää perustu tarkoin varjeltuihin mallipunnuksiin

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  5. 5

   Maanomistaja haluaa kaataa ”rumaksi käyneen” 400-vuotiaan tammen Espoossa – Maria Ahlgren kertoo nyt, miksi puun on oikeasti aika lähteä

  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  9. 9

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  10. 10

   Nämä perusasiat ymmärtämällä muutut mukavammaksi ihmiseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  8. 8

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  9. 9

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  10. 10

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Tappiolla yöhön”, ”Kaikkien aikojen tappio – omalla maalilla lohkovoittoon”, ”Jumala on olemassa, jee!” – somessa riemuittiin Huuhkajien hienosta Kreikka-tappiosta
  3. Kohta kilo ei ole enää entisensä – Tänään kumotaan 130 vuotta vanha päätös, eikä kilo enää perustu tarkoin varjeltuihin mallipunnuksiin
  4. Suomalainen ohjelmistoyhtiö Basware on saanut alustavan ostotarjouksen – kaupankäynti keskeytettiin pörssissä
  5. 14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti
  6. Tekoäly auttaa lääkäriä räätälöimään potilaalle yksilöllistä hoitoa – suomalaistutkijoiden sovellus on ensimmäinen laatuaan
  7. Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”
  8. Sipilän erityisavustaja Riikka Pakarinen siirtyy Panimoliiton toimitusjohtajaksi
  9. Facebook kannustaa työntekijöitään käyttämään Android-puhelimia iPhonen sijasta – ei myönnä, että Applen toimitusjohtajan kritiikki olisi vaikuttanut
  10. Maanomistaja haluaa kaataa ”rumaksi käyneen” 400-vuotiaan tammen Espoossa – Maria Ahlgren kertoo nyt, miksi puun on oikeasti aika lähteä
  11. Roger Federer tavoittelee ATP-finaaleissa uransa sadatta arvoturnausvoittoa – ”Jos miettisin vain sitä, tulisin hulluksi”
  12. Näytä lisää