Politiikka

Isojen puolueiden kokouksissa erottui tympäännys hallituskumppaniin – HS kysyi Sotkamossa ja Turussa, millaisia terveisiä puoluekokousväki lähettäisi hallitukselle

Päähallituspuolueet keskusta ja kokoomus listasivat lauantaina tavoitteita, jotka ne aikovat toteuttaa, kun ensi kevään vaalit ovat ohi. Siihen saakka puolueiden pitäisi kuitenkin tulla toimeen keskenään. HS kysyi puoluekokousväeltä Sotkamossa ja Turussa, miten he arvioivat hallituskumppaniaan.

Päähallituspuolueiden uudelleen valitut puheenjohtajat Juha Sipilä (kesk) ja Petteri Orpo (kok) esittelivät kumpikin lauantaina pitkän listan tavoitteita, joilla puolueet lähtevät tuleviin vaaleihin.

Sekä Sipilä että Orpo ilmoittivat tavoitteekseen voittaa kaikki tulevat kolmet vaalit eli eduskuntavaalit, europarlamenttivaalit ja maakuntavaalit. Maakuntavaalien ajankohdasta ei ole tosin tietoa.

Sunnuntaina päättyvien puoluekokousten yksi tarkoitus on olla lähtölaukaus vaaleihin, vaikka yhteistä hallitustaivalta keskustalla ja kokoomuksella on vielä melkein vuosi jäljellä yhdessä pienpuolueeksi kutistuneen sinisten kanssa.

Kummallakin kokouspaikalla erottui tympäännys hallituskumppaniin. Keskustalaisten yleisin syytös oli se, että kokoomus ajaa kaksilla rattailla: Orpo on sitoutunut yhteisiin tavoitteisiin samaan aikaan kun Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori sabotoi sote- ja maakuntauudistusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turun Logomossa kokoomuslaisten parissa puolestaan haukuttiin harvemmin keskustaa, vaan arvostelu kohdistui oppositioon, erityisesti sosiaalidemokraatteihin.

HS kysyi puoluekokousedustajilta, millaisia terveisiä he lähettävät hallitukselle:Pääministeri Juha Sipilä sai puheenjohtajavaaliin vastaehdokkaan, mutta voitti ylivoimaisesti ja jatkaa keskustan puheenjohtajana seuraavat kaksi vuotta. Sipilä piti kokouksessa hartaasti odotetun linjapuheen, joka kesti tunnin ja sisälsi erilaista rekvisiittaa.

Sipilä esitteli keskustaväen riemuksi heti puheensa aluksi uuden ”kakkaran”, 18 millin teräsputkesta tehdyn varren päässä seisovan jättikokoisen vihreän neliapilan. Diplomi-insinöörin koulutuksen saaneella Sipilällä on tapana rakennella erilaisia härpäkkeitä, joilla hän pyrkii havainnollistamaan politiikkaa.

Sipilä oli nimennyt luomuksensa ”luottamuksen apilaksi”. Performanssi huipentui siihen, että pienoiskopteri toi Sipilälle kirjekuoren, jossa oli neljä kylttiä. Ne Sipilä kiinnitti apilan lehtiin.


Kylttien teemat olivat osaava kasvu, huolenpito, realistinen vihreys ja vastuunkanto. Niiden avulla Sipilä rytmitti puhettaan.

Sipilän esitykseen verrattuna kokoomuksen Petteri Orpon puhe oli tavanomainen. Aiemmin lauantaina Orpo oli valittu yksimielisesti toiselle kaksivuotiskaudelleen.

Orpo esitti varsin konkreettisen listan tavoitteita ensi vaalikaudella. Niistä kenties keskeisin on verotuksen keventämisen, erityisesti keskituloisilta.

”Pieni- ja keskituloisten verotusta olemme pystyneet keventämään. Edelleen meidän on kiinnitettävä huomio erityisesti keskituloisiin ja verotuksen kireään progressioon”, Orpo sanoi.

Orpo ei kuitenkaan suostunut tiedotustilaisuudessa tarkentamaan millään luvuilla, minkä suuruinen veroalennus työn verotukseen tehtäisiin.

Kevennyksillä ei Orpon mukaan ole tarkoitus pienentää valtion budjettia. Työn vastaanottamisen kannustimia parantamalla veronkevennykset maksaisivat itsensä takaisin, Orpo sanoi.

”Uskon kovasti dynaamisiin vaikutuksiin.”


Lisäksi veropohjaa paikattaisiin haittaveroilla, kuten muoviveron käyttöönotolla.

Linjaukset onnistuivat ärsyttämään ainakin Sdp:n. Kansanedustaja Timo Harakka tiedotti pian puheen jälkeen, ettei ”Suomella ole varaa kokoomukseen”. Orpo ehti puheessaan tyrmätä myös Sdp:n ehdottaman pienten eläkkeiden korotuksen.

Palataan Sotkamoon, jossa Juha Sipilä ei maininnut veroja sanallakaan. Sen sijaan hän puhui muun muassa koulutuksesta.

Oppivelvollisuutta tulisi pidentää yhdellä vuodella. Pitäisi luoda uudenlainen ”pienten lasten koulu”, jossa esikouluvuosi ja peruskoulun kaksi ensimmäistä vuotta muodostavat kokonaisuuden. Toiselta luokalta mentäisiin eteenpäin vaiheittain.

Lisäksi keskusta pidentäisi oppivelvollisuutta yhdellä vuodella. Alle 18-vuotias koulunsa keskeyttänyt voitaisiin ohjata uudelleen esimerkiksi vapaaseen sivistystyöhön tai kymppiluokalle.

Kokoomuksen koulutustavoitteita ovat esiopetuksen laajentaminen kaksivuotiseksi ja peruskoulun vahvistaminen.

Turussa toinen pääaihe verotuksen lisäksi oli työmarkkinoiden uudistaminen. Niiden pitäisi muuttua Saksan ja Ruotsin esimerkin mukaisesti, Orpo esitti. Erityisesti pitäisi lisätä paikallista sopimista.

”Valitettavaa on, että käsi jarrulla kuuluu useimmiten ammattiyhdistysliikkeelle. Heitän haasteen ay-liikkeelle: Esittäkää jarruttamisen sijasta ratkaisuja.”

Lisäksi kokoomus uudistaisi sosiaaliturvan oman yleisturvamallinsa mukaisesti ja toteuttaisi perhevapaauudistuksen, joka kaatui nykyisen hallituksen valmistelussa.

Keskustalta ei kovin paljon työmarkkina-avauksia kuultu. Tosin työperäisen maahanmuuton tarveharkintaa voisi Sipilän mielestä keventää. Tästä on nykyhallituksessa erimielisyyttä: kokoomus kannattaa, minkä Orpo toisti lauantaina, ja siniset vastustavat.

Sipilän mukaan keskusta esittelee oman sosiaaliturvamallinsa myöhemmin syksyllä. Kokoomukselta ja Sdp:ltä tällaiset mallit ovat jo ilmestyneet. Sipilä sanoi keskustan linjaksi sen, että mallin pitää kannustaa ja velvoittaa pienenkin työn vastaanottamiseen.

Video näyttää, kuinka Sipilä kukitettiin jatkokaudelle keskustan puheenjohtajana:


Kainuussa, kaukana kasvavista keskuksista puhunut Sipilä muisti puhua puolueensa vakioteemasta.

”Emme ymmärrä lainkaan kaupunkien ja maaseudun vastakkainasettelua”, hän sanoi. ”Vapaavuorelaisesta repivästä ja vastakkainasettelua ruokkivasta politiikasta sanoudumme selkeästi irti”, hän jatkoi.

Kokoomuksen Orpo otti eri linjan kaupungistumiseen.

”Kokoomus ei ainoastaan hyväksy tätä kehitystä, vaan näkee sen vahvuutena. Maakuntien elinvoimaiset keskuskaupungit rakentavat menestystä ympärilleen.”

Entä mitä muuta kahden suuren puolueen johtajat halusivat nostaa esiin?

Sipilä nosti puheessaan esiin lähisuhdeväkivallan ja seksuaalisen häirinnän.

”Mikä meitä suomalaisia vaivaa? Henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa ei tarvitse sietää. Seksuaalisen ahdistelun ja väkivallan tapauksista poliisille ilmoitetaan vain noin 20 prosenttia. Sen on muututtava”, Sipilä sanoi.

Turussa suurimmat suosionosoitukset kuultiin, kun Orpo kertoi kokoomuksen kannattavan Suomen Nato-jäsenyyttä. Jäsenyyttä tulisi hänen mukaansa hakea ”lähivuosina”, mutta tarkempaa ajallista määritelmää hän ei antanut.

Nato-tavoitteen toteutuminen Suomessa ei ole kuitenkaan yksin kokoomuksesta kiinni, Orpo myönsi.

”Meillä on selkeä tavoite ja linja. Sen toteutuminen kuitenkin edellyttää Suomessa laajempaa konsensusta.”

Naantalissa presidentti Sauli Niinistö vastasi median kysymyksiin Nato-jäsenyydestä.

Niinistön mukaan hänen Nato-kantansa ei ole muuttunut.

”Se, että pitäisi muuttaa oma kanta ja perään suomalaisten kanta, on vähän naivia ajattelua”, hän sanoi Ylen mukaan.

Video näyttää, millaiset aplodit Petteri Orpon Nato-linjaus sai:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hallitus
 • Hallituspolitiikka
 • Kokoomus
 • Keskusta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  3. 3

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  4. 4

   Brittimedia: EU varautuu brexit-neuvotteluiden romahtamiseen

  5. 5

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  8. 8

   Helsinkiin rakennetaan historian kallein sairaala – Tällainen yhdeksännumeroisen summan nielevästä rakennuksesta tulee

  9. 9

   Kauppakeskus Redin arkkitehti vertasi ostaria riemastuttavasti Italian Sienaan ja käski mennä muualle, jos ei innosta – selvitimme vertauksen todenperäisyyttä

  10. 10

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen – Helsingin pelastuslaitos: Tuuli uhkaa taloja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat