Politiikka    |   HS-analyysi

Sdp on kuin Napakympin herra tai neiti X, ja Juha Sipilä yrittää pilata kokoomukselta lemmenloman

Eduskuntavaaleihin on enää kymmenen kuukautta. Puolueet riiaavat täyttä häkää seuraavan hallituksen kumppaneitaan.

Viikonloppuna keskustalla oli puoluekokous Sotkamossa ja kokoomuksella Turussa. Sdp pitää oman puoluekokouksensa vasta kahden vuoden päästä, mutta siitä huolimatta se oli vahvasti läsnä sekä Sotkamossa että Turussa.

Syynä on tietysti se, että eduskuntavaaleihin on enää kymmenen kuukautta. Puolueet riiaavat täyttä häkää seuraavan hallituksen kumppaneitaan.

Sdp patsastelee kannatuskyselyiden piikkipaikalla – joten se onkin onnistunut asemoimaan itsensä poliittisen keskustelun keskiöön.

Viikonlopun perusteella voisi sanoa, että Sdp on kuin Napakymppi-viihdeohjelman herra tai neiti X. Siis se kilpailija, joka pääsee valitsemaan kolmesta ehdokkaasta itselleen mieluisimman kumppanin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ehdokkaat puolestaan yrittävät parhaansa mukaan antaa itsestään hyvää kuvaa, jotta pääsisivät X:n kanssa lemmenlomalle.

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän riiauskeinot ovat kuitenkin vähän erikoisia.

Liehittelyn sijaan Sipilä latasi lauantaina puheessaan pitkän litanian erilaisia ehtoja tulevalla hallituskumppanille.

Sipilän mukaan keskusta ei ole valmis sellaiseen hallitukseen, joka romuttaa nykyisen hallituksen perinnön. Hänen mukaansa varsinkin pääoppositiopuolue Sdp on esittänyt toimia, jotka riskeeraisivat talouden perustukset.

Sipilä ei tarkentanut, mistä toimista on kyse. Arvata voi, että mielessä taisi olla Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen vappuna tekemä esitys pienien eläkkeiden sadan euron korotuksesta. Korotuksen hintalappu olisi jopa 700 miljoonaa euroa.

Muut Sipilän luettelemat ehdot olivat löperömpiä. Ne eivät millään tavalla estäisi hallitusyhteistyötä demareiden kanssa. Eriarvoistumiskehityksen pysäyttäminen sekä koulutus-, tutkimus ja tiedepolitiikan panostukset löytyvät myös Sdp:n vaaliohjelmasta.

Viimeisenä kynnyskysymyksenä Sipilä totesi, että keskusta ei ole valmis menemään hallitukseen, joka ajaa alas suomalaisen ruuantuotannon.

Heh. Eipä taida löytyä Suomesta yhtään puoluetta, joka tieten tahtoen tahtoisi ajaa alas suomalaisen ruuantuotannon.

Mutta miksi Sipilä listasi näitä ehtoja? Etenkin niin, että mainitsi erikseen Sdp:n.

Asiaa kysyttiin Sipilältä lauantaina tiedotustilaisuudessa.

”Emme torju hallitusyhteistyötä kenenkään kanssa”, Sipilä sanoi ja korosti, että vaalit ratkaisevat. Näinhän se on.

Silti hän vielä infossakin erikseen nosti esille nykyisen hallituksen perinnön.

”Asetimme ehkä poikkeuksellisestikin ennakkoehtoja sille, että emme lähde tuhoamaan sitä, mitä tällä kaudella on saatu aikaiseksi”, Sipilä sanoi.

Tällä hän todennäköisesti viittasi maakuntahallintoon. Se on keskustan ikiaikainen tavoite, ja on nyt aika lähellä toteutumistaan. Sitä ei keskustan mielestä seuraava hallitus saa lähteä purkamaan.

Tämä on varmasti ihan aito kynnyskysymys keskustalle.

Mutta muuten Sipilän kynnyslitania taisi olla lähinnä vaalitaktiikkaa.

Napakympissäkin kandidaateille on tärkeää erottua joukosta – saada jollain tavalla herra tai neiti X:n huomio kiinnitettyä itseensä.

Vaalikamppailussa on olennaista saada oma puolue kaksintaistelun toiseksi osapuoleksi. Ja kyseessä on nimenomaan kaksintaistelu, sillä vaaleissa tuppaa käymään niin, että kiivain debatti käydään kahden puolueen kesken. Osapuoleksi päätyminen hyödyttää molempia.

Keskustan kannatus on laskenut tasaisesti kesästä 2015 lähtien. Se pitää kyselyissä vasta kolmossijaa.

Siksi näyttääkin siltä, että taistelupari olisi muodostumassa kokoomuksen ja Sdp:n välille. Tämä huolettaa keskustaa ja siksi Sipilä listaa näitä kynnyksiä.

Niiden pääviesti on: Hei, mekin ollaan olemassa! Huomatkaa meidät!

Kokoomuksen puoluekokouksessa Turussa Petteri Orpo esitti, että seuraavan hallituksen pitää keventää pieni- ja keskituloisten verotusta. Tähän Sdp:n Timo Harakka vastasi ärhäkästi, että ”Suomella ei ole varaa kokoomukseen”. Veroale maksaisi kuulemma jopa kolme miljardia.

Mutta tämä ärhentely on pientä.

Sdp:ssä luettiin Orpon puhetta tarkasti.

Orpo tökkäsi puheessaan vähän ammattiyhdistysliikettä. Se kuulemma kulkee käsi jarrulla. Orpo myös muistutti, että kokoomus kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä.

Jos tämän ay-tökkäisyt ja Nato-jäsenyyden jättäisi pois, niin itse asiassa Antti Rinne olisi voinut käytännössä pitää Petteri Orpon linjapuheen omanaan.

Yksi politiikan lainalaisuuksista on se, että useimmiten vaalien lähestyessä hallituspuolueet haaveilevat voivansa jatkaa samassa kokoonpanossa seuraavassakin hallituksessa. Näin harvemmin käy.

Kun katsoo historiaa, niin käytännössä aina toinen hallituksen pääpuolueista on vaalien jälkeen vaihtunut. Sitä paitsi keskustan ja kokoomuksen hallitusyhteistyö on ollut niin riitaisaa, että keskustassa ei välttämättä ole kovin kovaa hinkua jatkamiselle.

Keskusta voikin vaalien jälkeen kaivaa esille vuoden 2011 vaalitappion jälkeen tehdyn itseruoskintapaperinsa. Siinä analysoidaan sitä, miksi keskustalle käy köpelösti kun se on hallituksessa kokoomuksen kanssa. Riittää kun muistiosta vaihtaa vuosiluvut, niin analyysi on käypää tavaraa.

Seuraavassa hallituksessa voivat siis hyvin olla Sdp ja kokoomus.

Keskustassa ollaan tietoisia siitä, että kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon ja Antti Rinteen henkilökohtaiset välit ovat hyvät. Ainakin ne ovat läheisemmät kuin Sipilän ja Rinteen välit.

Keskusta yrittääkin kynnyskysymyksillään sotkea jatkuvasti lämpenevää sinipunan pariutumista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keskusta
 • Juha Sipilä
 • Antti Rinne
 • Petteri Orpo
 • Kokoomus
 • Sdp
 • Marko Junkkari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  2. 2

   Maksan seksistä, koska vaimo ei ole "sillä tuulella" edes kuukausittain

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Tuloerot saavat tarttumaan pulloon, väittävät tutkijat – aiheuttaako taloudellinen epätasa-arvo todella mielenterveyden ongelmia?

  6. 6

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  7. 7

   Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

  8. 8

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  9. 9

   Kaura­juomien menekki kasvaa, ja maito­yritykset lähtivät kisaan mukaan – suomalaiset suosivat silti ruotsalaista

  10. 10

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää