Politiikka

Helsinkiläinen Emmi Paajanen, 24, ei omista kansallispukua eikä syö lihaa – Viikonlopun hän vietti keskustan puoluekokouksessa, jossa raikaavat maakuntalaulut ja ruoka on riistakäristystä

Emmi Paajanen osallistui puoluekokousedustajana ensi kertaa keskustan puoluekokoukseen, joka on tuulahdus yhtenäiskulttuurin Suomesta. Mikä on puoluekokouksen syvin merkitys?

Tänään sunnuntaina keskustan puoluekokous alkoi aamuhartaudella. Sen jälkeen monisatapäinen keskustaväki marssi lippukulkueena läpi Sotkamon keskustan. Maakuntalaulut raikuivat kylänraitilla, kun piirit ja yhdistykset kantoivat ylpeinä vihreitä lippujaan.

Näyttävässä kulkueessa moni oli pukeutunut kansallispukuun. Puolueen ohjeen mukaan lipunkantajan jäljessä tulevilla airuilla pitäisi olla kansallispuvut ja heidän tulisi olla eri sukupuolta kuin lipunkantajan.

Kolmen päivän ajan Katinkullan kylpylähotellissa Sotkamossa on ollut käynnissä pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan jopa Kiinan kommunistista puoluettakin suurempi puoluekokous. Se on monella tavalla tuulahdus Helsingissä jo kadonneeksi kuvitellusta yhtenäiskulttuurin Suomesta.


Keskustan puoluekokouksessa miehet ovat miehiä, naiset naisia ja ruoka on riistakäristystä tai palvilihakeittoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kolmen päivän ajan lähes 2 200 puoluekokousedustajaa on puhunut puhumasta päästyään, äänestänyt uuden puoluejohdon ja hyväksynyt puolueelle uuden periaateohjelman. Iltaisin on seurattu pesäpallo-ottelua, laulettu karaokea ja tanssittu tangokuninkaallisten tahdittamana.

Mikä ihme on tämän kaiken syvin tarkoitus?

Jokaisella sadoista osanottajista on tietenkin oma vastauksensa, mutta yksi kiinnostava ihminen siitä kertomaan on Keskustan Opiskelijaliiton (KOL) varapuheenjohtaja Emmi Paajanen, 24, joka osallistuu puoluekokoukseen ensi kertaa. Helsinkiläinen Paajanen katsoo puoluekokoustohinaa yhtä aikaa sekä sisäpiiriläisenä että ulkopuolisena.

”Tutut ovat kuvanneet, että tämä on kuin poliittinen festari tai herätyskokous”, Paajanen sanoo puoluekokouksen ensimmäisenä päivänä saatuaan ranteeseensa puoluekokousrannekkeen.

Paajanen työskentelee viestintätoimistossa ja opiskelee tradenomiksi Metropoliassa. Hänellä ei ole kansallispukua, hän ei syö lihaa ja hänen mielestään sukupuoltaan korjaavien ihmisten asemaa parantava translaki pitäisi ehdottomasti saada vihdoin säädettyä.

Silti hän on valinnut puolueekseen keskustan.

”Keskustassa on asioita, joiden toivoisin olevan toisin, mutta niitä pitää yrittää muuttaa sisältäpäin”, hän sanoo.

Lipunkantajien ja airuiden kansallispukuohjeistus kuuluu listalle asioista, jotka hän muuttaisi. Myös airuiden määrittelyn sukupuolen mukaan joutaisi unohtaa.

”On hienoa, kun täällä näkee, miten paljon erilaisia kansallispukuja on. Mutta en pidä mitenkään tarkoituksenmukaisena panna päälleni pukua, jota en itse koe omakseni.”

Kansallispukuihin on helppo tarttua, mutta Paajaselle ne ovat vain pintaa.

Sotkamon kokoukselta hän odotti erityisesti periaateohjelmavaliokunnan kokousta sekä keskustaopiskelijoiden tempausta, jossa tuotiin esiin koulutuksen saavutettavuuden tärkeyttä. Paajasen tavoitteena oli kokouksessa vaikuttaa siihen, että koulutuspolitiikka nousisi keskustassa paremmin esiin.


Juuri tämä ponnistelu on hänestä politiikassa palkitsevinta.

”Jos ajaa jotain asiaa ja se näkyy jossain, niin onhan se siistiä.”

Siistiä hänestä on myös se, että keskusta muuttuu: Sotkamon puoluekokouksessa johtoon valittiin ensimmäistä kertaa keskustan historiassa naisenemmistö, kun puoluesihteeriksi tuli Riikka Pirkkalainen ja varapuheenjohtajiksi Hannakaisa Heikkilä ja Katri Kulmuni.

”Politiikka on edelleen todella miesvaltaista. On ihanaa, että puheenjohtajistoon valittiin kaksi naista. Se on meidänkin liikkeessä iso asia”, Paajanen sanoo.


Paajanen on kotoisin Savonlinnasta, mutta hän liittyi keskustaan vasta muutettuaan opiskelemaan Helsinkiin. Keskustaan liittyminen oli pitkän ja perusteellisen harkinnan tulos.

Ensin pitää pohtia, miksi yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kiinnostuneen pitäisi ylipäätään pitäisi liittyä puolueeseen. Harva nuori liittyy: keskustan jäsenten keski-ikä on demarien jälkeen toiseksi korkein, melkein 60 vuotta.

Järjestöuransa lukiolaisten liitosta aloittanut Paajanen on toiminut myös kansalaisjärjestöissä, mutta hänelle kävi nopeasti selväksi, että puolueisiin perustuvassa demokratiassa lainsäädäntöön vaikutetaan nimenomaan puolueiden kautta. Siksi hän päätti vuonna 2014 liittyä puolueeseen.

Mutta mihin?

Paajanen tutustui puolueiden nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen ohjelmiin ja harkitsi vihreiden, kokoomuksen ja keskustan välillä.

Kokoomus vaikutti liian arvokylmältä ja menestyskeskeiseltä. Vihreiden nykyinen linja oli hänelle liian vasemmistolainen ja ehdoton. Keskusta tuntui juuri sopivalta: se arvostaa yrittäjyyttä mutta korostaa myös ihmisistä välittämistä.


Paajanen sanoo, että kansanedustajaksi hän ei halua, koska viihtyy yrityspuolella ja kansanedustajan työhön liittyy suuria paineita. Kunnallisvaaleissa hän voisi asettua ehdolle, vaikka keskustalaisen läpi pääsy Helsingissä on tuskallisen vaikeaa.

Viime vuoden kuntavaaleissa keskusta sai Helsingissä vaivaiset 2,8 prosenttia äänistä. Kun kaupungistuminen kiihtyy, keskustan kannatuksen saaminen kasvuun myös kaupungeissa voi olla puolueelle jopa elämän ja kuoleman kysymys.

Paajasen mielestä keskustalla on kiire löytää vastaus siihen, miksi kaupunkilaisen pitäisi äänestää keskustaa eikä vaikkapa vihreitä. Se ei ole helppoa.

”Keskustaa vaivaa se, että meidät nähdään agraaripuolueena”, Paajanen sanoo.

”Pitäisi saada äänestäjät ymmärtämään, että keskusta voi olla sekä maaseudun että kaupunkien puolella.”

Tämä tehtävä on keskustalla käsillä myös tulevina kuukausina, kun puolue valmistautuu ensi vuoden vaalisumaan. Puoluekokouksen hengennostatus auttaa. Paajasen mielestä kokouksen merkitys on siinä, että se antaa osanottajilleen voimaa ja uskoa omaan asiaansa.

”Tekee hyvää, että puoluekokous on ennen vaalivuotta. Tulee sellainen fiilis, että kyllä me voidaan voittaa vaalit”, hän sanoo kokouksen kääntyessä kohti loppuaan.

Mutta vielä syvempikin merkitys sillä on.

”Ihmiset tahtovat olla osallisia yhteiskunnassa. He tahtovat nähdä, että heidän kädenjälkensä näkyy.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Keskusta
 • Politiikka
 • Puoluekokoukset
 • Sotkamo
 • Kainuu
 • Nuoret
 • Minna Nalbantoglu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää