Politiikka

Kumman Sdp haluaisi, kokoomuksen vai keskustan? Demarien kärkinimi Sanna Marin toivoo punavihreää hallitusta

Sote-uudistus oli virtahepo olohuoneessa kokoomuksen ja keskustan puoluekokouksissa.

Kun keskusta ja kokoomus pitivät viikonloppuna puoluekokouksensa, myös demareissa kuunneltiin puheita tarkalla korvalla. Kysymyksiä oli ilmassa, sillä seuraavat eduskuntavaalit ja hallituskokoonpano siinsivät näköpiirissä sekä keskustan että kokoomuksen kokoontumisissa.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ei suostu vielä vastaamaan, kumman puolueen kanssa hän tekisi mieluummin hallitusyhteistyötä, jos demarit voittaisivat eduskuntavaalit.

”Käydään vaalit ensin. Vaalien tulos ratkaisee, ja katsotaan sitten, millainen hallitusohjelmasta rakentuu”, Rinne kommentoi.

Sdp on johtanut viimeaikaisia kannatuskyselyitä, ja Rinteestä on ehditty povata seuraavaa pääministeriä. Puolue onkin onnistunut asemoimaan itsensä poliittisen keskustelun keskiöön.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue HS-analyysi: Sdp on kuin Napakympin herra tai neiti X, ja Juha Sipilä yrittää pilata kokoomukselta lemmenloman

Puolueen varapuheenjohtaja Sanna Marin ei henkilökohtaisesti haluaisi samaan hallitukseen kummankaan porvaripuolueen kanssa. Hän arvioi, että pääministeri Juha Sipilän johtama keskusta on tehnyt tällä vaalikaudella varsin oikeistolaista politiikkaa, joka on hyödyttänyt vauraita tahoja pienituloisten kustannuksella.


”Ennen viime eduskuntavaaleja olin vielä punamullan kannattaja, mutta silloin en tiennyt, kuinka oikeistolaista politiikkaa Sipilä tekee”, Marin sanoo.

”Toivon, että sosiaalidemokraatit, vihreät ja vasemmistoliitto ottaisivat sellaisen vaalivoiton, että siltä pohjalta päästäisiin neuvottelemaan seuraavaa hallitusta, joskin se vaatii vielä aika paljon kannatuksen nousua näiltä puolueilta.”

Marin kertoo olevansa hieman pettynyt, että keskustan puoluekokouksessa ei käyty kovinkaan syväluotaavaa keskustelua hallituspolitiikan vaikutuksista pienituloisten ihmisten asemaan.

Lue lisää: Orpo vaati voittopuheessaan veronkevennystä keskituloisille, Sdp:n Harakka hyökkäsi takaisin: ”Suomella ei ole varaa kokoomukseen”

Sdp:n toinen varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta arvioi, että Sdp:ltä luonnistuu monenlainen hallitusyhteistyö.

”Olemme kyenneet välillä tekemään kokoomuksen kanssa ja välillä keskustan kanssa. Se on mielestäni meidän suuri valttimme”, Feldt-Ranta sanoo.

Demarivaikuttajien mielestä keskusta ja kokoomus olisivat voineet keskittyä puoluekokouksissa enemmän oman politiikkansa ruotimiseen kuin Sdp:stä puhumiseen.

Rinteen mukaan puoluekokouspuheet tarjoilivat kovin vähän vastauksia. Hän kummastelee, että hallituksen sote- ja maakuntauudistus ei noussut viikonlopun aikana sen suurempaan rooliin. Samaa ihmettelevät myös muut HS:n haastattelemat demarivaikuttajat.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi pohtii, haluttiinko sote- ja maakuntauudistus painaa puoluekokouksissa taka-alalle tarkoituksella, koska kysymys on niin vaikea.

Kokoomuksen kokouksessa puheenjohtaja Petteri Orpo ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tosin sanailivat aiheesta.

Lue lisää: Vapaavuoren ja Orpon kiivas sote-kiista päättyi baaritiskille Turussa – keskustelussa peloteltiin keskustan ylivallalla ja veronkorotuksilla


Jättiuudistus on viime aikoina ollut vastatuulessa, ja eduskuntakäsittelyn odotetaan venyvän syksyyn. Sipilä arvioi viime viikolla, että hallitus saa valmiiksi vastineensa perustuslakivaliokunnan lausuntoon alkuviikosta.

Mikkel Näkkäläjärvi pitää myös erikoisena sitä, että Sipilä asetti mahdollisen tulevan hallitusyhteistyön ehdoksi sen, että nykyhallituksen linjaa ei ”romuteta”.

”Kansa pystyy antamaan vaaleissa mielipiteensä nykyhallituksen politiikasta. Jos kansa on sitä mieltä, että se ei ole ollut hyvää, niin totta kai seuraavalla hallituksella pitää olla mahdollisuus tehdä muutoksia”, Näkkäläjärvi sanoo.

Rinne ihmettelee, että kokoomuksen Orpo puhui vuolaasti koulutuksen puolesta, vaikka hallitus on leikannut kaudellaan koulutuksesta merkittävästi.

”Puheiden ja tekojen ristiriita syö politiikan uskottavuutta”, Rinne sanoo.

Koulutuksen osalta demarit kiittelevät sitä, että keskustan kokouksessa otettiin esiin ehdotus oppivelvollisuuden pidentämisestä. Rinne huomauttaa, että Sdp on ajanut samaa asiaa jo pitkään.

Marin iloitsee samasta asiasta.

”Nyt tietenkin odotamme, jos kokoomuskin näkisi valon tämän asian osalta. Talouspolitiikan arviointineuvosto on jo todennut, että tämä olisi kustannustehokas ja järkevä tapa parantaa peruskoulun jälkeen koulutuksen ulkopuolelle tippuvien ihmisten työllisyyttä”, Marin sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Puoluepolitiikka
 • Sdp

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  2. 2

   Maksan seksistä, koska vaimo ei ole "sillä tuulella" edes kuukausittain

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Tuloerot saavat tarttumaan pulloon, väittävät tutkijat – aiheuttaako taloudellinen epätasa-arvo todella mielenterveyden ongelmia?

  6. 6

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  7. 7

   Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

  8. 8

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  9. 9

   Kaura­juomien menekki kasvaa, ja maito­yritykset lähtivät kisaan mukaan – suomalaiset suosivat silti ruotsalaista

  10. 10

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää