Politiikka

Paavo Väyrynen palasi eduskuntaan – kertoi ”näillä näkymin” äänestävänsä sote-uudistusta vastaan ja olevansa ”vasemmistokeskustalainen”

Väyrysen paluun myötä hallituksen enemmistö sote- ja maakuntauudistuksen takaa kutistuu 101 kansanedustajaan.

Veteraanipoliitikko Paavo Väyrynen julisti tiistain ilon ja riemun päiväksi, kun hän palasi eduskuntaan hoitamaan kansanedustajan tehtävää.

71-vuotias keminmaalainen on toiminut viime vuodet europarlamenttiedustajana. Hänen tilallaan eduskunnassa on istunut Mikko Kärnä (kesk), joka nyt tippuu pois.

Eduskunnassa Väyrynen ilmoitti keskittyvänsä keskittyvänsä ”Suomen itsenäisyyteen, puolueettomuuteen, maahanmutto­politiikkaan, aluepolitiikkaan ja köyhän asian ajamiseen”.

Väyrynen valittiin eduskuntaan vuonna 2015 keskustan listalta. Tässä välissä hän kuitenkin on riitaantunut keskustajohdon kanssa, ja huhtikuussa hän ilmoitti eroavansa puolueesta. Samalla hän on ollut perustamansa kansalaispuolueen jäsen. Myös tämän puolueen johdon kanssa Väyrynen käy kiistaa. Aiheena on se, kuka kansalaispuoluetta johtaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Väyrynen itse on ilmoittanut aikovansa muodostaa kansalaispuolueen eduskuntaryhmän. Hän katsoo myös olevansa kansalaispuolueen laillinen johtaja, mutta asia on oikeudellisesti vielä kesken.

Tällä hetkellä eduskunnan sivuilla hänen ryhmäkseen on merkitty vielä vain edustaja Väyrysen oma ryhmä.

Väyrynen sanoi tiedotustilaisuudessaan, että paluupäivä on ”ilon ja riemun päivä”. Juttu jatkuu videon jälkeen.Merkittävin seuraus Väyrysen paluusta on, että hallituksen enemmistö maakunta- ja sote-uudistuksen takana kutistuu.

”Mitä tulee sote-uudistukseen, niin näillä näkymin äänestän sitä vastaan”, Väyrynen sanoi.

Väyrysen mukaan suurin ongelma sote-uudistuksessa on se, ettei kunnille anneta oikeutta tuottaa itse palveluita. Maakuntauudistusta Väyrynen sanoo periaatteessa voivansa kannattaa, mutta nykyinen malli on hänestä huono, koska maakunnille ei tule verotusoikeutta.

”Mutta silti järjestelmä kannattaa perustaa ja pyrkiä korjaaman sitä myöhemmin niin, että verotusoikeus maakunnille tulisi.”

Käytännössä sote-uudistuksen takana on tällä hetkellä 101 kansanedustajaa 199:stä, kun puhemies ei äänestä ja kokoomuksen eduskuntaryhmän sisällä Elina Lepomäki ja Susanna Koski ovat ilmoittaneet äänestävänsä lakipaketteja vastaan. Kokonaisuuteen sisältyy myös maakuntauudistus.

Maahanmuuttopolitiikassa Väyrynen sanoi haluavansa, että Euroopan unionin alueen ulkopuolelle perustettaisiin hyvin hoidettuja pakolaisleirejä, joissa selvitettäisiin, kellä on oikeus turvapaikkaan.

Lisäksi hän sanoi pitävänsä ”erikoisena”, että muut Pohjoismaat ovat palauttaneet väliaikaiset rajatarkastukset Schengen-järjestelmän puitteissa, mutta Suomi ei ole niin tehnyt.

Väyrynen sanoi, että hänellä saattaa olla yhteisiä näkemyksiä perussuomalaisten kanssa, mutta ei lähtenyt vielä ennakoimaan yhteistyötä heidän kanssaan.

Palatessaan saliin Väyrynen kätteli kollegoitaan yli minuutin ajan putkeen. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Uuden eduskuntaryhmän edustajana Väyrysen istumapaikka on istuntosalin takarivissä, vasemmalla puolella. Käytävän toisella puolella istuu toinen yhden hengen eduskuntaryhmän jäsen, Liike Nytin Harry ”Hjallis” Harkimo.

”Paikka on sopiva, tunnen kuuluvani vasemmistopuolelle. Olen keskustavasemmistolainen, vasemmistokeskustalainen.”

Väyrynen sanoi pyrkivänsä eturiviin eduskuntavaalien kautta. Sinne pääsisi, jos puolue saa riittävästi paikkoja vaaleissa, jolloin ryhmä puheenjohtaja pääsisi eturiviin.

Väyrynen sanoi uskovansa 15–20 paikkaan, vähintään yhteen joka manner-Suomen vaalipiiristä.

Väyrysen tilalle europarlamenttiin nousee keskustan oululainen kansanedustaja Mirja Vehkaperä. Varasijalla keskustan listalla Oulun vaalipiirissä on Ylivieskan kirkkoherraksi valittu Eija Nivala. Hän kuitenkin on suunnitellut jättävänsä eduskunnan kolmen kuukauden jälkeen, kun hänen työnsä Ylivieskassa alkaa.

Käytännössä Vehkaperän tilalle eduskuntaan nousee siis loppuvaalikaudeksi Raahen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna-Leena Mattila, joka on seuraavana varasijalla keskustan listalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskunta
 • Politiikka
 • Paavo Väyrynen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  5. 5

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  6. 6

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  7. 7

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  8. 8

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  9. 9

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  10. 10

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää